Saturday, September 27, 2008

LANJUTAN TEKA TEKI:PEMBAYANG

Assalamualaikum,


Dengan ini diisytiharkan pembayang kepada teka teki tempoh hari:
1. nama tempat: Contoh - San Francisco
2.Tanaman: crop: contoh-ubi, tebu, pokok pisang, pokok rambutan etc etc
3. Rosak: sebabnya kau kena fikir sendiri
Selamat mencuba.
Lopeh rayo den boi anso yo. Prerequisite dah ado kan?

ALO PKR! INI SATU TAHI LALAT ATAU GERUTU SELURUH BADAN?

Assalamualaikum,


Pernah anda ikuti perbicaraan kes seorang pelajar perempuan IPTA yang NCnya bermisai tebal. Pelajar ini mati kerana perlakuan seks yang kasar. Yang dituduh membunuh dibebaskan oleh mahkamah. Cerita lanjut saya tak mau sentuh sebab you know the rest of the story......
Yang saya nak sentuh ialah komen dari bapa tertuduh yang telah dibebaskan. Dia berzina aje, bukan membunuh..... nada suara tersebut jelas menunjukkan bahawa yang menuturkan itu memandang ringan tentang perlakuan zina. Inilah gambaran yang berlaku sekarang dalam masyarakat Islam di Malaysia. Sebab itulah di Selangor sahaja, beribu ribu anak haram dilahirkan dalam satu tahun.
Kalau seseorang itu telah biasa berzina, dan telah berkali kali mengulanginya, maka pada kebiasaannya tidak menjadi hal kalau ia mengakui perbuatannya itu. Kadang kala menjadi kebanggaan pula apabila perlakuan itu dijadikan bahan perbualan. Anda ingat saksi penting yang perempuan padaperbicaraan DSAI dalam liwat 1? Dia terlibat dengan satu lagi perbicaraan lain, dan dalam perbicaraan yang ini, saksi mengaku berzina dengan dia. Si dia ni buat selamba aje.
Jadi ramai dalam masyarakat kita telah memandang biasa perlakuan zina ini. Tetapi sekiranya orang yang diberi keprcayaan memimpin, terlibat dan mengaku secara terang terangan, maka suatu tindakan tegas hendaklah dikenakan agar perlakuan hodoh ini dicantas segera. Perihal dua orang ahli PKR yang mengaku berzina kononnya kerana diperangkap adalah sesuatu yang amat memalukan dan menjijikkan. Bahana perlakuan hodoh ini bukan sahaja kena pada PKR tetapi juga semua komponen PR termasuk PAS.
Kalau menteri menteri BN diperangkap kerana perlakuan seks, maka itu kita boleh faham, tetapi kalau orang penting dalam PR sendiri juga berperungkap sama seperti mereka yang dalam BN, maka PR juga kena sembelih mereka ini.
Saya khuatir, kisah mereka yang kononnya kena perangkap ini bukanlah satu tahi lalat menandakan keunikan, tetapi satu kurap yang menggerutu seluruh badan PKR.

Friday, September 26, 2008

MENCARI SEORANG SALEHUDDIN

Assalamualaiukum,


Hari ini ialah hari Jumaat terakhir dalam bulan Ramadhan ini. Kalau anda masih ingat, atau kalau anda pernah tahu, Almarhum Imam Khomeini telah mengisytiharkan hari Jumaat terakhir pada setiap Ramadhan sebagai hari Al Quds. Bermakna hari ini adalah menjadi asas atau titik tolak bagi umat Islam sedunia membebaskan semula Al Quds. Saya msish ingat lagi kata kata beliau: we'll march together to liberate Al Quds.
Telah 41 tahun Al Quds tawan oleh Yahudi, dan belum lagi nampak tanda tanda ia akan dibebaskan dari cengkaman mereka. Saya pernah berbual dengan seorang yang telah dapat sembahyang di masjid Aqsa lima enam tahun yang lepas dan dia memberi tahu keadaan dalam masjid tersebut adalah daif. Karpet tak terurus, kebersihan tidak terjaga kerana keadaan yang tidak menentu.
Semasa Al Quds ditawan oleh puak Keristian dahulu slama 16 tahun, bangkit seorang Salehuddin, Sultan Salehuddin Al Ayubbi yang menggerakkan jihad diseluruh takluk jajahan Islam dan semua jentera Islam untuk bangkit dan mengusir puak yang telah menawan Al Quds. Mereka telah berjaya.
Semasa saya membuat PhD, teman sejabatan saya dari East Bank, Palestine, bernama Kayed Al Sabha, yang telah terpisah dengan keluarganya semasa perang Arab-Israel 1967 kerana semasa tercetus perang beliau berada di Jordan, memberi tahu saya bahawa apabila tentera Israel menawan Palestine, seorang jeneral Yahudi telah mencari kubur Salehuddin dan kemudian menyepak nesannya, sambil berkata sekarang kami telah tawan Al Quds, apa kau boleh buat?
Bukan sahaja rakyat Paletine berduka, tapi kita semua, seluruh umat Islam di dunia terus menerus dilanda kemurungan dan kedukaan kerana terlepasnya Al Quds. Bilakah akan bangkit seorang salehuddin yang akan membebaskan Al Quds?
Yang ada ialah Salehuddin Hashim dan Salehuddin Ayob.

A DISCOURSE IN ISLAMIC STATE part 27

Assalamualaikum,


...................continued from part 25


ISLAM VERSUS NATIONALISM

Is there a peaceful and friendly nationalism?

No. It is non-existent. Gandhi's ahimsa (Iyer, 1973, pp 178) was Ghandhism (Santhanam, 1973), it can only happen with Gandhi and during Gandhi's lifetime. After Mahatma, India's nationalism took its true form - aggression against neighbours - Pakistan, Kashmir and China. The nationalism inside some of India's populace metamorphosed into fanatical Hindu fascism as ostensibly paraded by the Rashtriya Sewak Sangh and its offshoots including Vishwa Hindu Parishad and Bhartiya Janata Party (Crescent Int'l, Oct. 1990).
The aggression of this fanatical nationalism is directed against the Muslims, as in the Babri Mosque issue (Cescent Int'i, op.cit.). Even Rajiv Gandhi, a descendent of the founder of the so called Indian Nationalism was a victim of the madness of fanatical nationalism.
Throughout recent history, nationalism is imbued with voilence, aggression, atrocities, nepotism and other tyrannies, the most colossal of which is the perpetual subjugation of the Palestinians at the hands of the filtrate of Jewish nationalism, the extremely fanatical, contemptous and snobbish zionism (Leo, Shabbas & Suleiman, 1976; Arab Info. Cntr, 1980; Nat'l Lawyers Guild, 1978).
Deutsch (op.cit. pp.117) wrote, early in the nineteenth century, a gallant American naval officer, Stephen Decatur, porposed the toast: our country! In her intercourse with foreign nations, may she always be in the right, but our country right or wrong.
Nearly 150 years later the United States Third Army, marching into Germany following the collapse of the Nazi regime, liberated the huge concentration camp at Buchenwald. Over the main entrace to that place of torture and death, the Nazi elite guard had thoughtfully inscribed: my country, right or wrong.
...............to be continued

Thursday, September 25, 2008

OH PROFESOR KU

Assalamualaikum,Beberapa tahun yang lepas, saya ada kuliah jam 2 petang. Jadi selepas solat zohor di masjid, saya langsung memasuki dewan kuliah untuk memulakan kuliah. Biasanya di dewan kuliah, pelajar perempuan yang duduk di baris hadapan. Pada hari itu, apabila saya masuk sahaja ke dalam dewan kuliah, beberapa pelajar perempuan senyum kepada saya. Hai, nampaknya mesra mereka kepada saya hari ni.
Saya terus berkuliah, terkadang kehadapan, terkadang membelakangi pelajar untuk menulis dan seterusnya seperti biasa saya berkuliah. Setiap kali saya bertentang muka dengan pelajar, mereka senyum kepada saya. Amboi, baiknya hati mereka hari ni!
Setelah cukup satu jam, kuliah pun tamat, dan saya pun beredar dari dewan tersebut. Saya tidak menjeling atau menoleh kepada pelajar semasa keluar, tetapi semacam saya nampak mereka sangat mesra hari itu, sentiasa menghadiahkan senyum kepada saya. Sempat juga saya nampak ada pelajar lelaki juga turut mesra dengan melemparkan senyum misteri kepada saya.
Dari dewan kuliah, saya berjalan kaki untuk kembali ke ofis saya, dan perjalanan tersebut menaiki beberapa mata anak tangga. Sampai di dataran, terdapat sekumpulan kerani yang duduk semeja kerana mungkin mereka terlibat dengan pendaftran pelajar bagi tujuan pilihan raya kampus yang akan diadakan dalam masa terdekat.
Ada seorang kerani, Kamsiah namanya, dulu dia di jabatan saya, tetapi telah naik pangkat dan jadi CC di pejabat dekan, duduk betul betul bersetentang dengan arah saya berjalan kaki. Dari jauh Kamsiah senyum kulum kepada saya. Oleh kerana saya telah biasa dengan dia, saya pun balas senyumnya, bukan untuk menggoda, tetapi senyum ambil hati.
Kemudian saya lihat semua kerani kerani yang ada di situ tersenyum, tapi senyum tersipu. Saya tak ambil kisah, sebab biasa dia orang senyum macam tu. Saya sapa Kamsiah, tunggu apa? dia jawab sambil senyum melebar, daftarkan student. Saya pun terus melangkah.
Sambil naik tangga ke lantai ofis, saya tunduk memandang ke arah anak tangga agar jangan tersilap langkah. Semasa tunduk memandang anak tangga itu, saya ternampak seluar saya. Seluar tersebut berlipat sekira kira 6 inci dari buku lali di kedua dua kaki. Semasa mengambil wudhu' saya lipat kaki seluar saya.
Patutlah mereka senyum kat aku hari ni!

NAMA PETRA MEMANG MASYHUR

Assalamualaikum,


Nama Petra memang masyhur, bukan sahaja di Malaysia, tetapi di dunia. Kita semua maklum dan menjunjung duli keluarga di Raja Kelantan telah sedia termasyhur dan tersohor dengan nama tersebut. Dan baru baru ini, saya rasa sempena 7hb. Julai 2007, atau 7.7.7. atau 07.07.07 telah disempurnakan pemasyhuran PETRA, di Jordan sebagai salah satu daripada 7 keajaiban baru dunia.
Hari ini pula satu syarikat yang mempunyai jenama derivative dari nama masyhur ini memecah pula ruang berita. Petra Energy Bhd. (Petra Energy) menerusi anak syarikat milik penuhnya, Petra Resources Sdn. Bhd. (PRSB) telah memperoleh kontrak bernilai RM1.1 bilion daripada Sarawak Shell Bhd. dan Sabah Shell Petroleum Co. Ltd.
Ada satu lagi Petra di negara kita yang now you know the rest of the story........

Wednesday, September 24, 2008

MINYAK TURUN SEPOSEN

Assalamualaikum,

Tadi diumumkan minyak turun seposen, seposen pun seposen le, kalau kita tak lawan, dia takkan bagi turun!

A CALL TO EMBRACE ISLAM

Assalamualaikum,


This is a humble call to readers of this blog who are not yet Muslims. I hereby extend my invitation to you to embrace Islam. It is easy and simple to embrace Islam. All you have to do is to utter these verses:
لا إله إلا الله
Transliteration: La ila ha illal lah
Translation: There is no God worthy of worship but Allah
محمد رسول الله
Transliteration: Muhammadur Rasullullah
Translation: Muhammad is the Mesenger of Allah

To formalise the verses, a prefix is usually added:

أشهد أنلا إله إلا الله

Transliteration: Asyhadu al la ila ha illallah
Translation: I bear witness that there no god worthy of worship but Allah
أشهد أنمحمد رسول الله

Transliteration: Asyhadu anna Muhammadur rasulullah
Translation: Ibear witness that Muhammad is the Messenger of Allah
When you and utter those verses with your full conscience and submission, then you become a Muslim.
What do I promise you in return? I don't promise you anything. But Allah promises you heaven or Jannah in Arabic.
Allah's promise is immortalised in these verses of the Qur'an:
إِنَّالَّذِينَآمَنُواوَعَمِلُواالصَّالِحَاتِأُوْلَئِكَهُمْ خَيْرُالْبَرِيَّةِ
Those who have faith
And do the righteous deeds
They are the best
Of creatures
(Al Qur'an 98:7)

جَزَاؤُهُمْعِندَرَبِّهِمْجَنَّاتُ عَدْنٍتَجْرِي مِنتَحْتِهَاالْأَنْهَارُخَالِدِينَفِيهَاأَبَدًارَّضِيَاللَّهُعَنْهُمْوَرَضُواعَنْهُذَلِكَلِمَنْخَشِيَرَبَّهُ
The reward is with Allah
Gardens of Eternity
Beneath which rivers flow
They will dwell therein
For ever; Allah well pleased
With them, and they with Him;
All this for such as
Fear their Lord and Cherisher
(Al Qur'an 98:8)
I hope this posting descends to the bottom of your hearts, and may hidayah be granted to you.

KEMBANG HIDUNG TERIMA KAD RAYA DARI YB

Assalamualaikum,


Baru sebentar tadi saya terima kad raya dari YB Hj. Mohamad Taufek Abd. Ghani, ADUN Paroi, Negeri Sembilan. Fuh, kembang hidung dapat kad raya dari YB. Apa pasal YB hantar kad raya kat saya, tak pula diketahui. Cuma masa beliau baru menang dulu adalah rombongan saya ziarah beliau untuk meraikan kemenangannya.
Terima kasih, YB.

KECERMELANGAN QARI MUDA: MALAYSIA BERTERIMA KASIH?

Assalamualaikum,

Dua tiga hari lepas kita telah mendengar berita yang membanggakan di mana seorang qari muda yang mempunyai bakat yang tinggi telah ,mengharumlan nama Malaysia.Muhammad Ahmad Zahid mengharumkan nama Malaysia apabila menjuarai kategori bacaan terbaik pada majlis Anugerah al-Quran Antarabangsa Dubai (Dihqa) ke-12 yang berakhir di sini kelmarin.
Kita berbangga dengan pencapaian para qari dan qariah kita yang saban tahun tidak terlepas daripada memenangi dan menggondol hadiah serta gelaran dalam pelbagai pertandingan, terutamanya Tilawah Al Qur'an yang dianjurkan oleh Malaysia setiap tahun.
Tetapi apakah sebenarnya pengiktirafan yang diberikan oleh negera terhadap para qari dan qariah ini yang telah mengharumkan nama negara? Saya rasa ramai orang telah mendengar nama Almarhum Hj. Ismail Hashim, yang telah menjadi johan dunia membaca Al Qur'an sebanyak 7 kali. Apakah pengiktirafan bermakna yang diberikan oleh negara? Begitu juga nama besar seperti Hajah Faridah Mat Saman, yang merupakan qariah tersohor negara. Apakah pengiktirafan yang diberikan oleh negara kepada mereka?
Anda pernah dengar nama Hamzah Dolmat? Almarhum ini adalah seorang pemain biola yang tiada tolok bandingnya di Malaysia. Dia telah diberi pengiktirafan oleh Universiti Malaya dalam salah satu majlis konvokesyennya. Para sasterawan ada hadiah atau penganugerahan Sasterwan Negara. Para Artis ada pelbagai anugerah yang sangat dihebohkan oleh media dan pencinta mereka.Tetapi para qari dan qariah?
Saya selalu terfikir semasa Almarhum Hj, Ismail Hashim masih hidup, mengapa tidak ada mana mana universiti menganugerahkan kepada beliau ijazah doktor kehormat kerana kepakarannya yang sangat tinggi dalam bidang tilawah ini. Kemudian gajikan beliau untuk mengajar ilmu tarannum dan tilawah di universiti universit di Malaysia, dengan itu universiti yang berjaya mendapatkan khidmat beliau akan menjadi universiti tarikan di dunia . Apabila beliau meninggal dunia, idea tersebut turut berkubur sama. Tetapi kita ada pengganti yang setaraf dengan almarhum itu.
Kalau sekiranya universiti universiti ada jawatan karyawan tamu, maka mengapa qari/qariah tidak termasuk dalam senarai mereka?Ada universiti yang menyediakan jawatan yang dikenali sebagai chair, mengapa para qari/qariah ini tidak dijemput menduduki jawatan tersebut?
Sebabnya ialah Islam itu duduk ditangga jauh ke bawah dalam pemikiran mereka yang diberi pinjam kuasa, dengan itu juga ilmu tilawah dn tarannum ini melecehkan sahaja. Tak ada standard. Apa perlunya itu semua dalam kita mengejar kemajuan?

Tuesday, September 23, 2008

LANJUTAN TEKA TEKI

Assalamualaikum,


Masih ingat hari itu saya beri teka teki untuk menyantaikan fikiran? Kalau anda masih minat, saya ingin beri sedikit tambahan. Anda memerlukan alat untuk mendapat jawapan kepada teka teki saya.
Alat itu ialah anda perlu ada Google Earth. Lepas itu, anda perlu tahu guna koodinat. Jadi, bagi yang interested, kalau belum ada Google Earth, download le.
Dua tiga hari lagi saya beri pembayang kepada jawapan teka teki itu.

IDEA TUN TIDAK DIPANDANG AJAIB LAGI

Assalamualaiukum,


Kan dulu semasa pemerintahan Tun Mahathir, apabila satu idea dilontar oleh beliau, maka terpesonalah seluruh negara, terhenti semua kenderaan, tercengang burung yang terbang, terbeku air yang mengalir, tercegat mega tanpa berarak.
Sebagai contoh, apabila Tun kata 2020, maka seluruh negara pun menzikirkannya 2020, 2020, 2020,2020.............Apabila Tun kata proton, maka gegaklah seluruh negara berzikir proton,proton,proton,proton............ Apabila Tun kata Soros penyangak, maka seluruh negera gempita dengan zikir soros penyangak, soros penyangak, soros penyangak, soros penyangak..........Apabila Tun kata haprak, maka gamatlah satu Malaysia dengan zikir haprak,haprak,haprak,haprak......... Dan senarai ini anda boleh tambah sendiri.
Tetapi dua tiga hari lepas, Tun kata Tambat sekali lagi Ringgit. Kali ini air liur Tun tidak masin lagi. Kata kata Tun tidak lagi bermaqam titah, hanya seqadar seperti bermadah. Orang yang dengar pun pandang endah tidak endah. Keajaiban Tun telah luntur, macam pakaian terlebih clorox sampaikan lecur. Menteri kewangan baru yang dulunya Tun punya prodigy yang blue-eyed kata Ringgit tidak perlu ditambat!
Biasanya Tun, yang ditambat ialah ternakan. Sekiranya Tun menambat nanti, jaga, jangan terkena tahinya.

Monday, September 22, 2008

A DISCOURSE IN ISLAMIC STATE part 26

Assalamualaikum,


.................continued from part 25


ISLAM VERSUS NATIONALISM


The slightest of all excuses would ignite reprisals of terror. The abortive coup d' etat of Communist Party of Indonesia in 1965 set the Indonesian nationalists on warpath and the Chinese Indonesians were the receipients of aggression on unprecendented scale. In Malaysia, in May 1969, some people were foolish enough to introduce a glowing splinter into the highly flammable gas of Malay nationalism that set the explosion of the country's worst racial riot. Uganda saw Idi Amin's ejection of Pakistanis and Indians by the thousands in 1976.
When the nationalists finally learnt the hard way that turning their aggression to other races of their country is harmful to the country's well being, they have to create other enemies in order to keep the wheels turning. In this respect, they found a new haven. There is a perpetual enemy that will generate enough fuel to keep the feeling grinding for centuries. This enemy is Islam.
Arab nationalism is in constant war with Islamic movements ever since the creation of Arab nation-states. We have witnessed killings, kidnappings, massacres, genocides, etc; you name it, they have it. These are atrocities perpetrated against Islam. In the Malay world, wwe witnessed the massacres in Tanjung Periuk (1985), Memali (1985), Malaysia; Taling Sari, Sumatra (1989), Acheh, Sumatra (1991).
In Malaysia, prior to the 2004 general election, the government controlled media played slanderous propaganda campaign to tarnish the image of the Islamic Party of Malaysia non stop for months. Video clips of doctored so called acts of aggression were put on show on Malaysian television channels over and over again. The aim was simply to scare the population from Islam, and from those who champion the cause of Islam.
The nationalists were successful that time around.
.....................to be continued

KONONNYA PENGAMAL DEMOKRASI, TETAPI PENGUNCI DEMOKRASI

Assalamualaikum,Telah sekian kalinya ceramah dan perhimpunan aman yang dianjurkan oleh PAS dan parti pembangkang yang lain diganggu dan digugat oleh pihak berkuasa. Harakahdaily melaporkan polis menangkap dan mendesak agar ceramah memperingati Badar Al-Qubra' anjuran Dewan Pemuda PAS Negeri Pulau Pinang di Dewan Putra Merdeka, Butterworth dihentikan semalam dianggap satu kebiadapan .......
Ini bukanlah kali pertama perkara seperti ini dilakukan, tetapi mereka yang mengaku mengamalkan demokrasi, dan diangkat kononnya melalui proses demokrasi, tidak mahu demokrasi tersebut diamalkan dalam bentuknya yang betul. Mereka hanya mahu demokrasi itu untuk mengesahkan cengkaman mereka kepada kuasa, selepas itu dicapai, orang lain tidak dibenarkan membuat perkara yang dibenarkan oleh demokrasi.
Kita sering dengar, kalau parti pembangkang ingin menggunakan kemudahan negera, seperti sebuah sekolah, maka ia akan dihalang sekeras kerasnya. Jangan harap parti pembangkang boleh menggunakan dewan sekolah untuk menyuarat parti, atau sebarang aktiviti, ia pasti dihalang. Tetapi kalau UMNO dan kerabat BN yang lain menggunakannya boleh. Mana demokrasi yang mereka laungkan.
Selalu kita dengar pihak PPD melarang menjemput Yang Berhormat dari part PAS atau parti pembangkang lain,untuk sebarang aktiviti sekolah, kerana ini bertentangan dengan polisi, tetapi kalau YB UMNO/BN bisa saja. Hatta di negeri negeri yang dikuasi oleh PR pun, sekatan yang sedemikian terus berkuat kuasa.
Kalau dikampung pula, jangan harap PAS dapat gunakan balairaya untuk sebarang aktiviti, kerana ini dilarang samasekali. Jadi yang memakmurkan balairaya dikampung kampung ialah kambing yang bermesyuarat, ayam yang buat parti direct selling dan kucing yang buat pesta mengawan. Inilah demokrasi yang diamalkan oleh UMNO/BN.
Kalau dibuat tempahan sebarang kemudahan negara pula, maka tempahan tidak diterima. Kalau diterima, ha.....jaga....... tempahan dibatlkan last minute. Pernah saya cuba buat tempahan dewan dari satu kemudahan badan berkanun, saya diberi tahu oleh pegawai yang mengambil tempahan tersebut, kalau mana mana ahli politik pembangkang hadhir, pegawai tersebut akan dibuang kerja!!! jadi dia tidak berani meluluskan permohonani.
Bukankah demokrasi itu satu wadah yang melayan perbezaan pendapat? Kalau ada aktiviti yang anda tidak setuju, tetapi tidak ada suatu apa pun dari aktiviti tersebut yang melanggar undang undang, maka aktiviti tersebut mengikut nas demokrasi hendkalah dibenarkan.
Begitu juga permohonan untuk mendapatkan permit. Kalau semua syarat telah dipenuhi, dan tiada apa apa perkara yang boleh dijadikan alasan kuat untuk menghalang aktiviti tersebut, maka permit hendaklah diberi. Itulah dia fatwa demokrasi. Mengapa mereka melangar fatwa dan nas demokrasi yang mereka sendiri anuti dan anuti?
Hentikanlah membuat perlakuan jijik seperti ini kerana ia akan menambahkan aib negara, bukan aib parti pembangkang. Sebab Malaysia akan sentiasa dilihat sebagai negara kuku besi tetapi memakai topeng demokrasi.
Tetapi UMNO/BN seronok melihat demokrasi dihina sedemikian.

ADA SESIAPA INTERESTED HADHIR INAUGRAL LECTURE SAYA

Assalamualaikum,
Saya akan menyampaikan inaugral lecture pada 15 Oct. 2008, mula 2:00 ptg. Ada yang minat nak attend? kad jemputan terhad. Maklumat lanjut kemudian, hanya kepada yang minat sahaja.
Wassalam

ANAK USRAH DAH BUAT BLOG PULAK!

Assalamualaikum,


Dua tiga hari yang lepas anak usrah saya pula telah melancarkan blog beliau. Kalau anda berminat untuk melayarinya sila klik di sini.
Nampaknya dunia blog ni semakin melebar. Asalkan tidak menyalahi syariat, saya rasa ia bagus diceburi dan diperluaskan.
Wassalam

SEDIH ISU MARRIOT DIBULAN PUASA

Assalaualaikum,


Saya ingin mengucapkan ta'ziah kepada keluarga yang terbunuh dan kepada mangsa yang cedera serta keluarga mereka atas musibah yang menimpa dalam kes pengeboman Hotel Marriot di Pakistan.
Sesungguhnya semua insan mengutuk tindakan seperti ini kerana ia jelas bertentangan dengan Islam dan kemanusiaan sejagat. Apatah lagi ia dilakukan di bulan Ramadhan.
Walau apa pun ideologi perjuangan yang digunapakai, dan apa jua uslub perjuangan yang diambil, tindakan seperti ini adalah salah, serta merugikan umat Islam dan mentashihkan lagi pandangan mereka yang anti Islam terhadap Islam.
Semuga kita tidak bersama dengan aliran pemikiran yang sedemikian.

Sunday, September 21, 2008

MELAKA PERLUKAN HUTANAssalamualaikum,


Saya harap juga seperti yang saya tulis sebelum ini, telahan ini akhirnya salah. Apa yang ingin saya katakan ialah hujan dijangkakan turun pada bila-bila sama sekarang ini sehinggalah akhir musim peralihannya. Dan Melaka mungkin juga akan menerima hujan, dan mungkin juga dalam kuantiti yang banyak.


Awal Ramadahan dulu beberapa tempat di Melaka Tengah telah pun dinaikki air, walaupun tidak untuk jangka masa yang berhari hari, namun rakyat di tempat tempat yang berkenaan telah merasa jerannya. Tempat-tempat seperti Ayer Molek dan Tehel telah kena banjir, dan dijangkakan akan lagi ditenggelami air dalam masa terdekat ini.


Dalam episod yang terbaru ini, pihak berkuasa mengatakan bahawa air laut pasang tinggi adalah penyebab kepada banjir di kawasan berkenaan. Ok la. Tetapi, air laut telah pasang dan surut sejak berabad yang lepas, tetapi tempat tempat ini tidak pun kena banjir. Tentu ada faktor yang lain menyebabkan banjir di sana.


Sebabnya ialah proses hidrologi yang dirobek robek oleh pembangunan di Kawasan ini. Pembangunan yang berlaku disekitar Bukit Katil, seperti kawasan kediaman Ozana, adalah penyumbang kepada gangguan proses proses hidrologi ini. Begitu juga pembangunan di kawasan Gapam, yang dulunya kawasan terbiar, tetapi sekarang telah mengalami penggondolan tumbuhan yang luas. Juga kawasan seperti Pengkalan Badak, yang dulunya kawasan paya hutan gelam ,sekarang sedang dimajukan untuk tujuan perumahan.
Begitu juga kawasan Bemban, Ayer Panas dan estet getah di sekitarnya telah dimajukan dengan pelbagai projek. Kita boleh lihat juga kawasan Tiang Dua, Bukit Gong, Seberang Anak Ayer dan kawasan sekitarnya telah mengalami penanggalan tumbuhan yang hebat. Sila liht imej di bawah:

Imej tersebut menunjukkan penggondolan kawasan yang dulunya mempunyai tumbuhan, tetapi sekarang telah menjadi kawasan yang botak. Inilah yang menyebabkan berlakunya banjir setiap kali hujan lebat di Melaka.

Melaka telah menjahanamkan terlalu banyak kawasan hutan, yang menyebabkan negeri itu sekarang terlalu miskin dengan hutan. Kalau sekiranya hutan ini tidak diberi peluang untuk memainkan peranannya yang asli, maka Melaka perlu membelanjakan ratusan juga RM untuk mengatasinya.

Oleh itu, Melaka perlu membiarkan kawasan kawasan penting dari segi hidrologi ditumbuhi oleh hutan semula. Jangan sahaja bukit di Bukit Katil diizin ada sedikit hutan, tetapi wujudkan banyak lagi kawasan hutan yang baru. Janganlah asyik nak menjahamkan hutan kerana fulus.

Kasihanlah pada penduduk Kampung Tehel. Walaupun tiap kali hujan lebat, tetapi tiap kali pilihan raya mereka pangkah BN. Tapi tak hapek pun dengan kesengsaraan mereka.

SEKIRANYA ANWAR BERHARI RAYA DALAM PENJARA

Assalamualaikum,Sekiranya parlimen tidak bersidang pada 23 September ini, maka saya berpendapat peluang adalah sangat cerah untuk Anwar Ibrahim menyambut hari raya di dalam penjara. Tetapi sidang parlimen tidak boleh tidak diadakan. Apabila sidang parlimen tersebut diadakan juga akhirnya, maka kit akan saksi satu senario yang menarik.
Siapakah yang akan menjadi ketua pembangkang sekiranya persidangan parlimen tidak dapat dihadhiri oleh Anwar? Saya kira tentunya ahli parlimen dari PKR. Azmin Ali ke?
Saya rasa dalam persidangan tersebut, usul tidak percaya kepada BN akan dibawa. Kalau tidak ada yang belot daripada senarai yang dikatakan wujud itu, saya rasa Malaysia akan menyaksikan satu landskap politik yang baru.
Untuk mengelakkan ketegangan kaum, yang membawa usul tersebut hendaklah orang Melayu. Sebab kalau bukan Melayu, UMNO akan gunakan ia untuk meniupkan api ketegangan perkauman.
Bagi kita rakyat marhaen, stay calm

ISTERI KU TELAH DAPAT SATU PEKERJAAN BARU

Assalamualaikum,

Dalam sibuk sibuk saya membuat posting dalam blog ini supaya idea yang ada dapat dikongsi bersama, rupanya isteri saya ingin berkecimpung sama. Dia pun telah mengendalikan blognya sendiri. Kalau anda nak lihat klik disini.
Sekarang isteri saya telah punyai satu pekerjaan tambahan yang baru. Mudah mudahan ia memberi menafaat kepada semua.