Thursday, May 30, 2013

INGAT SIAPA YG RUNTUHKAN SURAU/MASJID DI SGOR?

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

2003.  Surau Jublee Perak di Bandar Baru Bangi diruntuhkan. Bukan di Bangi sahaja, tetapi ada beberapa tempat lagi surau dan masjid diruntuh dan dirampas. Siapa punya kerja?

Wednesday, May 29, 2013

BERLAGA DI BELAGA?

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Pertama saya ingin mengucapkan takziah kepada keluarga mereka yang terkorban dalam tragedi bot tenggelam di Belaga, Sarawak.

Rungutan rakyat mula membuak sekarang mengenai tragedi ini. Bagaimanakah Malaysia yang kononnya sebuah negara yang menuju status negara maju masih lagi tidak mempunyai prasarana perhubungan yang membantu dan memudahkan rakyat pedalam untuk berhubung. Dan lebih teruk lagi Sarawak yang telah 50 tahun diperintah oleh BN masih setia serta ketagih kepada pemerintahan BN.

Diberitakan bot berkenaan overloaded. Memanglah overloaded sebab ramai rakyat Sarawak nak balik menyambut gawai. Tetapi kenapa tidak sediakan sistem jalan raya agar mereka tidak perlu bertarung nyawa semata mata untuk kembali ke kampung.

Juga diberitakan bot berkenaan cuba mengelak sebatang balak terapung dalam sungai tersebut sebelum terlanggar batu di dasar sungai. Soalnya ialah mengapa ada balak yang terapung di laluan air yang digunakan oleh orang awam untuk tujuan pengangkutan? Tentulah ada aktiviti membalak dilakukan, dan sekiranya ada balak yang tersisa sehingga terapung sedemikian, membayangkan banyaknya balak yang dikeluarkan daripada hutan negeri tersebut sehingga ada yang boleh dibuang begitu sahaja. Soal balak tersebut akan membahayakan nyawa orang awam boleh tolak tepi dulu.

Sudah sampai masanya rakyat Sarawak mempunyai sistem jalan raya yang menghubungkan Bakun-Belaga-Bintulu dan juga Kanowit-Song-Kapit. Mengapa setelah 50 tahun di bawah ketiak BN sistem perhubungan darat ini masih lagi tidak disediakan untuk rakyat Sarawak?

Mungkinkah kerana walau 100 tragedi lagi berlaku, dacing tetap di kalbu ku?

Tuesday, May 28, 2013

BERSUMPAH LAGI?

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Tidak menjadi masalah bagi mereka yang daripada spesis sesumpah untuk  bersumpah. Samada sumpah laknat atau lahanat, sama saja bagi mereka. No problemo. Sebut saja di mana: di masjid, depan Multazam, dalam jamban semua bisa.
Kalau perlu sumpah 100 kali pun sebelum pegang jawatan, tak masalah. Bersumpah memang hobi mereka.