Friday, August 30, 2013

MENDEKA!

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Selamat menyambut hari kemerdekaan ke 56. Malaysia

Thursday, August 29, 2013

MOTOR HJ ITHNIN

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Motor peninggalan almarhum ayahanda masih lagi tercegat di pangkal tangga, meski pun tuannya sudah 6 tahun pergi tanpa kembali lagi.

Wednesday, August 28, 2013

SURAU HJ ITHNIN

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Tuesday, August 27, 2013

BUKAN INI TARBIYAH KU

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Setelah bersengkang mata bertahun tahun untuk mememangkan PAS di kawasan ku, akhirnya dengan izin Allah dapatlah kami mengecapi kemenangan. Memang ia merupakan satu kemenangan manis. Sebelum daripada itu kami para gurkha dan petugas peringkat bawah menjalani proses tarbiyah bertahun tahun lamanya.

Dalam proses tarbiyah, kami ditanamkan pendirian untuk tidak minta jawatan, tetapi kalau diberi jawatan, ia merupakan satu amanah yang hendaklah dipikul secantik mungkin. Kemudian, kami menjadi jentera pilihan raya. Bertanding, kalah. Bertanding kalah. Bertanding, kalah. Kalah tu dah menjadi asam garam serta pekasam pada kami.

Oleh itu, apabila hendak masuk lagi pilihan raya , kami tidak memohon untuk jadi calon, tidak mempromosi diri sendiri agar menjadi calon, malah menawarkan slot calon kepada mereka yang kami rasakan memenuhi kriteria. Itu masa zaman bertanding, kalah.

Top top, bertanding, menang. Kemenangan itu telah menukar persepsi, hasrat dan cita cita ramai orang. Seperti aku, mereka yang jadi penghalang ditendang keluar. Perebutan untuk mendapatkan slot menjadi ketara dan semakin ketara.

Ditambah lagi dengan kemasukan mereka yang tidak diketahui ada tarbiyah atau tidak. Kemasukan ustaz kepala sentiasa bogel dan macam macam elemen lagi, maka perebutan menjadi jalang, bengis dan kekarbalaan. Siapa jadi penghalang, mesti dipenggal kepalanya.

Itulah yang dilihat sekarang menjelang pemilihan. Ini adalah sundal.

Aku tidak ditarbiyah mengikut laluan ini.