Saturday, June 6, 2009

EMPANG PECAH

Asalamualaikum,

Diucapkan tahniah kepada semua perwakilan PAS yang telah bersidang dan telah membuat pemilihan pada Muktamar 55 yang sedang berlangsung. Semuanya berjalan dengan penuh semangat ukhwah.

Walaupun sebelun daripada ini media, terutama yang ditunggangi oleh BN cuba menusukkan agenda dan idea mereka agar pemilihan kali ini berjalan seperti yang mereka mahu. Alhamdulillah, itu tidak berlaku.

Saya mengucapkan tahniah kepada Ustaz Nasharudin Mat Isa yang telah berjaya meraih 480 undi untuk mengekalkan kedudukan sebagai Timbalan Presiden PAS. Media sebelum daripada ini cuba melagakan calon calon yang bertanding dalam pemilihan kali ini, terutamanya Datuk Husam Musa, yang kononnya mewakili kumpulan yang mereka namakan erdogan. Mereka cuba mencipta pertembungan antara golongan profesional dengan golongan ulama dalam PAS.


Membaca tulisan MSO yang seolah berasa lazat dengan kalahnya Husam menyebabkan saya rasa ramai penganalisis merasakan tren yang sedang berlaku dalam PAS ini akan berahkir dengan kalahnya Husam. Husam itu sendiri tidak penting dalam PAS, tetapi pemikiran yang sedang mengalir dalam PAS itulah yang penting.

Yang wujud dalam PAS sekarang ini ialah keinginan adanya golongan yang boleh jadi ingredient kepada berubahnya persepsi pengundi kepada PAS; selama ini ramai pengundi melihat PAS sebagai satu parti yang menggerunkan, konservatif dan ekstrimis. Pimpinan ulama semata mata gagal menanggalkan persepsi ini terhadap PAS, malah dengan pendekatan yang keras, ada pemimpin PAS yang semakin menjauhkan pengundi daripada menerima PAS, bukan mendekatkan mereka.

Pimpinan ulama sendiri yang membawa masuk para profesional dalam PAS, mereka bukan sahaja dipelawa, malah dialu alukan. Saya masih teringat bagaimana cerita almarhum Ustaz Fadzil Nor mengajak seorang pensyarah engineering menyertai PAS dengan tujuan untuk menguat dan memantapkan PAS. Apabila sekarang PAS secara ramai ramai disertai oleh para profesional, parti tersebut bukan sahaja telah keluar daripada kepompong lebai kampung, tetapi telah melakar imej bagus yang diterima dn dialu alukan bukan sahaja oleh orang Melayu dan orang Islam, tetapi juga oleh non Melayu dan non Muslim.

Hadhirnya para profesional dalam PAS tidak pernah menjadi ancaman kepada PAS, tetapi menjadi bahan penguat yang menambahkan kekentalan PAS. Hanya mereka yang bertaraf ulama yang tidak berdaya maju akan merasa tergugat dengan begitu ramai para profesional menganggotai PAS, kerana ini akan menjejaskan peluang mereka untuk memegang jawatan, kerana sekarang sudah ada saingan. Kerana, secara tradisi, para ustaz ini didahulukan, seperti dalam mempelawa untuk makan nasi, ustaz didahulukan, lepas itu barulah yang non ustaz. Maka, dalam konteks memegang jawatan, kaedah ini jugalah sepatutnya digunakan. Tetapi, dalam memegang jawatan, yang dinilai ialah prestasi, atau KPI, tidak kira ustaz atau non ustaz.
Di sinilah amalan tradisi ini runtuh dengan kemasukan para profesional, dan ada juga yang merasa terancam.

Oleh itu, ada keinginan dalam PAS sekarang ini untuk melihat prestasi mengatasi tradisi. Ada juga fraksi yang ingin menghalang perkara ini berlaku dalam PAS. Timbullah pertentangan. Walau bagaimana hendak disembunyikan pun, ahli PAS akan tetap bertanya bagaimana pimpinan PAS begitu leka sehingga Terengganu dirampas oleh BN? Sebaik sahaja selesai PRU 12, ada usaha untuk mewujudkan kerajaan kerjasama antara PAS dengan UMNO di beberapa negeri secara sembunyi sembunyi. Ini tidak disenangi oleh ahli di peringkat akar umbi. Harakah pernah siarkan berita mengenai idea unity government ditarik semula. Tetapi sekarang dinyalakan semula. Bukankah itu menggamit kesangsian ahli parti?

Kalahnya Husam dalam pertandingan kali ini bukan bermakna hasrat tersebut berkubur bersama Husam. Husam lain akan datang, dan landaan tersebut akan terus mara.

Kerana ia adalah air dari empang pecah.

TAHNIAH KEPADA YANG TERPILIH

Assalamualaikum,

Diucapkan tahniah kepada semua pemimpin PAS yang telah terpilih dalam muktamar 55.

Diucapkan tahniah kepada semua pekerja PAS yang bertungkus lumus menjayakan muktamar.

Yang tidak terlibat pun diucap tahniah.

Takziah kepada NST yang buat laporan seolah PAS dah nak hancur. Tapi sebenarnya kamu yang akan hancur.

Friday, June 5, 2009

THINGS HAVE CHANGED

Assalamualaikum,

Semasa membawa pelajar membuat fieldwork di Melaka, saya dapat perhatikan banyak perubahan yang telah beraku. Banyak rumah rumah orang kampung saya yang dibina daripada bahan konkrit, bukan lagi kayu. Rumah rumah yang dulunya berdiri tegak, sekarang hanya tinggal tapaknya saja,
Melaka telah melangkah agak agresif untuk memajukan sektor pelancongan. Dengan berbekalkan anugerah tidak terhingga World Heritage Site dari UNESCO, Melaka terus mempromosi pelancongan.
Banyak jalan jalan baru telah dibina yang menghubungkan tempat tempat yang dulunya tidak dapat dihubung secara langsung.
Semasa di Melaka, melilau aku mencari cyber cafe. Berhari hari tak jumpa. Nak gunakan hotel punya komputer mahal sangat charge nya. Nak pinjam broadband isteri, tak diberi pula. Cari CC tak jumpa pula. Rupanya cc ada kat melaka sentral. Bukan KL je yang ada KL Sentral, Melaka pun ada sentral, Kajang pun dah ada sentralnya. Things have changed.
Terbaca tulisan Ahmad Yamani dalam Harakah Daily, mengenai konsert Search di Terengganu. Katanya tidak ada sebarang bantahan daripada Pemuda PAS katanya. Walhal, dalam tahun 1988, semasa Search buat konsert di Terengganu, Pemuda PAS buat bantahan. Things have changed.
Muktamar PAS sedang berlangsung. Semasa menulis ini, proses pembuangan umdi sedang berlangsung. Macam mcam cerita timbul menjelang muktamar ini. Yang jelas ialah maranya golongan yang dilabelkan sebagai profesional seolah mencabar cengkaman para ustaz. Kalau perwakilan dan ahli inginkan perubahan yang sedemikian, ia patut diberi laluan. Things have changed.
Tulisan daripada penulis non Muslim juga menunjukkan perubahan persepsi mereka terhadap PAS. Mereka tidak lagi berasa takut terhadap PAS. Things have changed.
Arahkan pelajar buat kajian di kampung Morten di bandar Melaka. Penambah baikan kampung tersebut dilakukan oleh kerajaan negeri untuk mempromosikan pelancongan di sana. Things have changed.
Cuma walau macam mana pun, kampung Morten tetap kerap dilanda banjir. Juga rata rata penduduk kampung Morten adalah penyokong kuat BN.
Dalam hal ini,
Things have not changed.

PAS IS NOT SO SCARY ANYMORE

Assalamulaikum,
In a changed perception of voters and the population at large about PAS, it is comforting to note that when non Muslim non-Malay has this remark to make about PAS:
To a wide swathe of the non Muslim population, PAS is certainly not so scary anymore.
-Joan Lau, Malaysian Insider

Sunday, May 31, 2009

MSO KE?

Assalamualaikum,

Politik wang dalam PAS tidak ada. Tetapi ada juga mereka yang bersimpati atau bersama sama dengan PAS cuba memalitkan PAS dengan aktiviti ini.

Kalau seseorang calon itu buat program untuk tujuan berkempen yang daibenarkan oleh perlembagaan parti dan dibenarkan oleh undang undang negara, maka itu maknanya mereka menyuburkan amalan demokrasi.

Hanya kerana mereka yang buat program itu bukan dari kalangan yang direstu, maka dengan segera dituduhkan ha, ini adalah politik wang.

Sungguh dangkal analisis yang sedemikian. Lebih meloya lagi kalau ia dibuat oleh yang bukan hingusan.

Mengapa MSO boleh masuk lorong itu?

MUDAHNYA DAPAT TITLE USTAZ

Assalamualaikum,

Dalam tahun 1980an, Suhaimi Said, seorang peguam dan bekas pemimpin PSRM masuk PAS, dan dalam ceramah ceramah beliau, hadis man da'a ila ashobiyya meniti lancar dari mulut beliau, maka ramai aktivitis PAS yang terpesona. Dalam sekelip mata beliau dianugerah title ustaz.

Setelah beberapa onar dalam PAS, beliau sekarang, setakat yang saya tahu, berada dalam UMNO.

Begitu juga beberapa artis yang telah membuang tabiat jahiliyya dan berkecimpung dalam bidang dakwah. Orang PAS juga ramai yang terpesona. Juga anugerah title ustaz dengan mudah dianugerahkan.

Bila kerenah dan fitnah melanda, samada disengaja atau permainan jahat pihak pihak tertentu, yang tercalar dan terperenyuk ialah imej PAS.


Sampai bila nak cerdik?

SULTAN BRUNEI PUN KUTU TIPU

Assalamualaikum,


Kutu ni tidak mengira siapa. Asalkan dapat mangsa, semuanya hendak dikelepet. Sultan Brunei pun mereka kenakan juga.

JAKARTA, May 31 - The Brunei Sultan has lost 20 billion rupiah (RM6.8 billion) to a group of Indonesian con men posing as officials from Indonesia’s presidential palace, according to police here.

Commissioner General Susno Duadji, the chief of the National Police criminal investigation unit, put an end to days of speculation by confirming over the weekend that the victim was indeed Sultan Hassanal Bolkiah.

Gen Susno added at the media briefing that the con men did not speak directly to Sultan Bolkiah.

“They talked only with the Sultan’s adjutant, who was called from Jakarta,” he said.

Officials at the Brunei Embassy in Indonesia could not be reached for confirmation, as their offices were closed yesterday.

At least 32 foreign and Indonesian officials fell victim to the gang, said Inspector-General Hadiatmoko, Gen Susno’s deputy.

The local media, including The Jakarta Globe newspaper, said the con men pretended to be presidential spokesman Andi Mallarangeng and even President Susilo Bambang Yudhoyono himself when they asked for money, ostensibly to help fund election campaigns.

The victims were asked to deposit the funds into various bank accounts opened under the name of the public figures to make the scam look convincing. The funds had been frozen and would be returned to the victims, said Gen Susno.

So far, 13 people had been arrested, but two, including the mastermind, were still on the run. – Straits Times