Wednesday, October 31, 2012

SIAPA YANG KAWAL HAMKA?

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Usrah malam tadi baca Surah Fussilat. Dalam mentafsirkan ayat 29, HAMKA menyatakan semasa beliau kena tahanan mulai 12 Ramadhan 1383 kira kira dalam tahun 1962, beliau telah sakit, lalu dimasukkan ke sebuah hospital dan diberi kamar khas.

Semasa dalam kamar tersebut, anggota polis yang sepatutnya mengawal, hanya hadhir untuk masa yang singkat, kemudian menghilangkan diri, sekira kira kalau HAMKA nak cabut lari, boleh dilakukan. Apabila kesihatan beliau bertambah baik, jururawat yang sering bertugas memberi tahu beliau kami takut masuk ke kamar bapak. Kenapa, tanya HAMKA. Sebab diluar kamar bapak ada orang pakai pakaian putih dan berserban putih berkawal. Sebab itu polis yang sepatutnya berkawal di luar kamar, tidak berkawal, tetapi menjauhkan diri dekat pos sekuriti.

Teringat peristiwa tahlil di rumah Hj Hamzah Osman kira kira 15 tahun yang lepas, Hj Arifin Mahmud yang lengkap berserban lengkap duduk di sebelah aku. Serban Yasser Arafat warna merah. Kemudian Hj. Arifin azan, aku memerhatikannya. Sebaik selesai azan, dia kembali duduk sebelah aku. Aku perhatikan dia, tiada serban, dan hanya pakai baju melayu dan kain pelikat dan kopiah putih. Habis siapa tadi yang berjubah dan berserban azan?

Kira kira 20 tahun yang lepas, Hj Arifin Daud pula menumpang kenderaan aku untuk ke usrah. Aku berhenti depan gate rumahnya. Dia keluar, melintas di hadapan kereta aku, dan dari suluhan lampu kereta aku nampak dia pakai jubah putih dan serban putih. Dia masuk kereta dan duduk sebelah aku.

Sebaik sampai ke tempat usrah, semasa bersila aku perhatikan Hj Arifin Daud hanya pakai baju melayu, kain pelikat dan kopiah putih.

Habis siapa yang berjubah putih dan berserban putih yang duduk sebelah aku tadi?

Monday, October 29, 2012

MASJID AYER MOLEK .....2

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Semasa aku menziarahi kubur Almarhum Hj. Ithnin b. Hj. Naman pada hari Tasyrik pertama 'Eidul Adha ini, sempat aku memerhatikan Masjid Ayer Molek dari tempat aku bertinggung untuk menghadiah Al Fatihah dan doa kepada almarhum.

Almarhum adalah bekas pengerusi masjid tersebut selama 15 tahun sebelum melepaskan jawatannya. Apabila almarhum kembali ke rahmatullah, tidak ada satu tanda penghargaan pun daripada jawatan kuasa masjid sebagai menghargai jasa beliau berkhidmat kepada masjid berkenaan.

Apabila jenazah beliau dimandikan, aku perhatikan tukang memandikan jenazah memandikannya dengan cara yang cincai.

Itu lah tahap kepala hotak orang Ayer Molek.
Sunday, October 28, 2012

ANUGERAH AMENOH KPD PAS

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Penglipur lara cerita potong rumput telah selalu didengar. Orang kuat amenoh dapat kontrak potong rumput, dia sub kepada kroni, kroni sub kepada gurkha, gurkah cari pemotong rumput, upah potong dan ambil beza upah dengan harga kotrak. Sonang cerito.

Tapi di negeri Tun Kudu, sebuah keluarga yang sering diziarah oleh seorang aktivis PAS langsung dilabel PAS, sedang di taman itu ada seorang aje orang PAS. 

Si gurkha jumpa kroni, orang ini bukan orang PAS la. Ye ke kata kroni.

Ok. Kalau gitu aku bagi kau kontrak potong rumput. Bulan ni aku bagi kau potong 6 km. Bulan depan 40 km.

Sonang je nak dapat kontrak.