Friday, February 3, 2012

TAHNIAH NICOL

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهTahniah Nicol menang Cleveland Classsic.

Thursday, February 2, 2012

RINDU ORG TUA.....

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Bila dah tua, kerinduan bertukar bentuk:
Fikiran mula mengingati kaabah dan masjidilharam

Teringat tawaf dan sa'ie

Teringat juga kurma medina, walau pun masa pergi yang baru lepas, oleh kerana keletihan berpuasa, aku terasa malas untuk beli, rupanya ditanah haram Makkah dan Medina, benda sekecil itu pun jangan diambil mudah

Teringat semasa berada dalam Masjid Nabi

Insyallah, akan ke sana tak lama lagi

Wednesday, February 1, 2012

PUTIH MISTERI TERONGKAI.....

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

 Apabila dia hulurkan envelop putih konon kononnya nak beri ang pow, sebenarnya secara bangang dia telah menyediakan perbelanjaan untuk keranda BN. Kalau selama ini BN telah begitu membelai dia dan para juak dia dalam apa jua santau yang disepuhkan kepada mereka yang tidak sehaluan dengan BN umno, maka belaian itu sekarang perlu dibalas .

Balasan yang mereka berikan kepada puak yang memanjakan mereka ialah envelop putih berisi wang. Dalam budaya masayarakat Malaysia keturunan Cina, envelop putih berisi wang adalah  sumbangan ikhlas para pensimpati terhadap keluarga yang telah kematian ahlinya.

Wang dalam envelop putih adalah untuk menguruskan hal keranda.

Dalam bahasa kantonis dikenali sebagai pak kum

Dia memberi sumbangan untuk menguruskan keranda BN

SUATU PUTIH MISTERI DIJUMPAI

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Apabila Reina melambungkan bola dari kotak penalti Liverpool hingga hampir ke kotak penalti Manchester United, hanya nasib sahaja yang telah menyebabkan Evra berada dalam posisi yang kurang bagus hingga menanduk bola yang secara tidak dirancang menjadi peluang kepada Kuyt meledakkan gol.


Begitu juga dalam pilihan raya 1990, di mana semua indikasi menunjukkan BN akan bungkus dalam pilihan raya tersebut, tetapi kerana nasib baik, maka pemakaian tengkolok yang berlambang salib oleh Tengku Razaleigh telah dieksploitasi sehingga yang bungkus sebenarnya ialah Tengku Razaleigh, walau pun, sebelum itu, Mahathir sendiri ada memakai tengkolok sedemikian, tetapi tidak menimbulkan apa apa kontroversi.

Dalam keghairahannya mencari publisiti  atas nama Melayu, Ibrahim Ali telah membuat kesilapan maha besar apabila sekonyong konyong menjadi amat pemurah dengan memberi ang pow kepada segelintir orang Malaysia keturunan Cina. Ang pow tersebut berwarna putih.

Ini telah menimbulkan kemarahan masyarakat Malaysia keturunan Cina. Dan ini memang akan diterjemah menjadi undi kepada PR, dan Ibrahim Ali bertanggung jawab meredumkan undi kepada BN dalam pru 13.

PR telah bernasib baik, kerana putih itulah misteri yang akan membantunya dalam pru 13.

PR bernasib baik. Kerana di Malaysia ini masih ada lagi orang yang...

bahlul

Monday, January 30, 2012

SOKONG UTZ AZIZAN

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Aku sokong cara ustaz Azizan menangani isu studen diambil tindakan oleh KUIN. MB bertindak sebagai seorang profesional yang telah delegate kuasa kepada kolej berkenaan, dan kolej itu diberi kepercayaan menangani apa jua isu yang timbul.


Sebab itulah kerajaan Malaysia mula kembali memberi otonomi kepada beberapa universiti utama di Malaysia. Di Kedah utz Azizan dah lama beri otonomi kepada kolej di bawah bidang kuasa kerajaan Kedah.

MB tidak kacau pengurusan kolej di bawah kuasaanya. Tapi di universiti lain, banyak tangan ghaib yang menyebuk dalam segala urusan universiti.

Teruskan ustaz Azizan