Friday, October 26, 2012

DIKEPALANYA ADA SYEIKHUL

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Senyumnya melerek panjang sambil ekor matanya memerhatikan langkahku masuk ke dalam saf. Belum pernah aku lihat Hj Mohamad Nor tersenyum begitu hebat, dengan dikulum giginya yang pada ketika itu  masih penuh.  Aku terus masuk ke dalam saf, dan solat sunat dan menunggu solat 'eidul adha di laksanakan di Thaqofah, di Sungai Merab.

Beberapa tahun yang lepas setelah selesai menjadi tetamu satu program pelajar, mereka menghadiahkan aku satu bungkusan. Bila aku balik dan buka bungkusan itu, aku dapati ia adalah serban warna hijau yang jenis yang biasanya dipakai oleh ahli kumpulan Arqam dulu.

Semasa aku membaca sirah Nabi s.a.w., Baginda sering memakai jubah warna hijau untuk solat 'eidul fitri atau 'eidul adha. Juga aku baca dalam sirah Fathul Makkah, satu bahagian tentera Islam memasuki Makkah sedang pakaian mereka serba hijau.

Lalu aku meminta almarhumah ibunda mertua ku buatkan satu jubah hijau. Setiap hari 'eidul fitri atau 'eidul adha, aku akan mengenakan jubah hijau tersebut bersama dengan serban hijau Arqam.

Tetapi selepas isteri ku buat kabinet pakaian baru, aku tidak jumpa lagi jubah dan serban tersebut. Aku tidak komplen, kerana aku sibuk memikirkan pelbagai hal yang lain.

Tujuh lapan tahun berlalu. Semasa aku memunggah lipatan kain baju lama di bahagian atas kabinet baju, secara tidak sengaja aku terserempak dengan serban hijau aku.

Oooo, ada orang sorokkan serban syeikhul aku ye!!!

Tuesday, October 23, 2012

MASJID LANCANG KUNING

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Terpesona dengan kesergaman sebuah masjid berkubah kuning sebaik menjejak kaki di lapangan terbang Sultan Syarif Kasim II di Pekan Baru, Riau, aku bertanya pak supir yang memandu bas airport. Masjid apa tu? Lancang Kuning, jawabnya.

Riau adalah negeri orang Melayu. Kisah Lancang Kuning telah difilemkan semasa aku diperingkat umur juvenil

Cerita ringkas Lancang Kuning:

Lancang kuning berasal dari kata “lancang” (perahu kebesaran kerajaan) dan uning” (warna kebesaran kerajaan). Lancang Kuning adalah nama perahu besar kerajaan yang digunakan sebagai kendaraan air oleh raja-raja Melayu Riau. Adapun legenda atau cerita rakyat ini diangkat dari nama itu, karena legenda ini menceritakan peristiwa yang terjadi dalam lingkungan kerajaan.
Sinopsis Lancang Kuning
Lancang Kuning
Suatu hari, Datuk Laksamana pemimpin Bukit Batu Bengkalis di Riau, memanggil dua panglimanya, yaitu Panglima Umar dan Panglima Hasan menghadap ke istana untuk diberi tugas ke Tanjung Jati menumpas perompak atau lanun yang selalu mengganggu kawasan tersebut di Senggoro kawasan mana tempat mata pencarian nelayan Bukit Batu. Dengan ketaatannya, Panglima Umar langsung berangkat melaksanakan tugas ini, meskipun harus meniggalkan istrinya yang cantik bernama Zubaidah. Sementara itu Panglima Hasan tidak ikut berangkat melaksanakan tugas itu, karena ternyata berita adanya perompakan di Tanjung Jati itu hanyalah rekayasa siasat Panglima Hasan sendiri agar Panglima Umar jauh dari isterinya Zubaidah dan Datuk Laksamana.
Selama kepergian Panglima Umar, diam-diam Panglima Hasan berusaha merayu Zubaidah agar mengkhianati suaminya dan menjanjikan kehidupan lebih baik, namun Zubaidah bertahan dengan kesetiaan dan marwahnya. Situasi ini membuat hati Panglima Hasan semakin marah dan brutal. Panglima Hasan mencari akal menghabisi Zubaidah. Nah,bertepatan ketika peluncuran Lancang Kuning ke air, tiba-tiba Lancang Kuning berhenti tidak bergerak sama sekali, maka Panglima Hasan memutuskan mengambil Zubaidah sebagai tumbal untuk galangan lancang. Dengan bergalangan tubuh Zubaidah, maka lancang berhasil diluncurkan ke laut dan Zubaidah pun mengakhiri hidupnya di bawah lancang.
Tak lama setelah kematian Zubaidah, Panglima Umar yang baru pulang dari Tanjung Jati mendapat fitnah yang dibuat oleh Panglima Hasan sendiri, bahwa Datuk Lasemana lah yang membunuh Zubaidah dengan menjadikan tubuh Zubaidah sebagai tumbal galangan lancang. Hasutan Panglima Hasan ini termakan oleh Panglima Umar dan membuat Panglima Umar menjadi kalap dan amat marah. Tanpa pikir panjang Panglima Umar membunuh Datuk Laksemana. Detik-detik menjelang ajalnya Datuk Laksemana memberi sumpah kepada Panglima Umar, bahwa apabila Panglima Umar melewati Tanjung Jati, akan tenggelam bersama kapalnya.
Setelah itu barulah Panglima Umar sadar akan fitnah itu, pertikaian dengan Panglima Hasan pun terjadi, dan berakhir dengan kematian Panglima Hasan yang tragis di ujung keris Panglima Umar.
Panglima Umar pun pergi menjalankan kutukan dari Datuk Laksemana, berlayar keperairan Tanjung Jati dan tenggelam. Sejak saat itu pulau Bengkalis dikenal daerah yang sangat sepi dari penduduk dibandingkan masyarakat di daerah Riau lainnya sampai sekarang.

Sumber cerita: http://www.riaumagazine.com/sinopsis-lancang-kuning/

Monday, October 22, 2012

NGO RASIS SOKONG PAKATAN

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهItu lah yang paling menggemparkan kalau mana mana NGO rasis menyokong PR.

Tapi kalau NGO yang ternyata sangat rasis, paling totok rasis, paling mengampu dengan harapan tok ketuanya diangkat jadi calon BN, tetiba membuat pemasyhuran

Kami akan sokong BN dalam PRU akan datang ini.

tu jilat rektum namanya

Sunday, October 21, 2012

KETAQ SELURUH BADAN

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Pheewing yang sebelah kiri himpit. Pringggg yang sebelah kanan mencelah.  Ponnn ponnn yang belakang memekak. Phew, peluh menetas didahi aku, meluruh ke leheq aku. Bila turun dari stadium Merdeka, dan masuk Jalan Maharalela ke hape namanya waktu orang keluar pejabat, itulah masa yang paling sesak di jalan tersebut.

Nyonya instructor tu berbuih mulutnya marah kan aku. Lu lepas kelas manyak apa hal? itu la sebab enjin mati lo. Jalan dua meter, enjin mati lagi. Lu tekan minyak manyak oo, ini maciam aa, moleh habis minyiak lo.

Itulah pertama kali aku memandu ditengah trafic jam di Kuala Lumpur sebelum ambil driving test 1978.

Hari tu anak aku ambil driving test. Fail.  Adik salah buat three-point turn. katanya.

Dua bulan dulu dia ambil test lesen motosikal. Fail juga.

asik fail je Dik