Saturday, June 18, 2011

KAU ADA IDEA?

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Dengan kebesaran Allah ada orang yang dianugerah dengan pelbagai kelebihan dan extras. Ada yang menggunakannya dengan baik, ada yang tidak. Idea adalah satu cetusan fikiran mengenai sesuatu, dan kerap berkisar di bidang yang diceburi oleh seseorang.

Yang jadi masalah ialah apabila idea itu mendahului masa, kalau sedikit terkehadapan, sukar difahami, kalau banyak terkehadapan orang gelakkan kau, kalau terlalu kehadapan, orang kata kau gila. Tetapi itu adalah sesuatu yang perlu dihadapi.

Kau pernah sayang sesebuah negeri? Aku menyayangi negeri Kelantan lebih daripada menyayangi negeri kelahiran ku sendiri, tetapi semasa membawa rombongan pelajar universiti untuk di taklimat oleh sebuah PBT di Kelantan, idea yang cuba kami kemukakan kepada pihak yang berkenaan diperlekehkan sahaja.

Kemudian mereka terkial untuk menangkis sergahan seorang ADUN UMNO yang menyendakan tikus di Pasar Khadijah sebesar kucing. Bila Mat Sabu menang Timbalan Presiden, antara komen terawal beliau ialah govenan di Kelantan dan Kedah tidak dapat berada pada tahap pencapaian Pulau Pinang. Mat Sabu cakap orang buka mata, tetapi semasa kami berikan idea beberapa tahun yang lalu, dicengelangkan mata.

Semasa PAS perintah Terengganu, lagi katup daripada menerima saranan. Semua idea yang dilontarkan adalah sampah dan hampas belaka. Sebab itu YB Dr. Shafie Abu Bakar, yang berasal dari Terengganu, mengegarkan BN di Kajang, Selangor tahun 1999, dan berkhidmat cemerlang untuk rakyat di DUNnya dan mengharunkan nama Terengganu, namun kerajaan PAS Terengganu pandang hampeh, satu pengiktirafan pun tidak dikalungkan oleh kerajaan PAS Terengganu kepada beliau.

Sekarang kalau ada idea yang dilontarkan, akan menjerit orang menyanggahnya. Menukarkan beberapa PJ adalah selaras dengan hasrat akar umbi sejak sekian lama, cuma orang PAS negeri lambat baca. Ada sebuah negeri yang dapat PJ baru bercekak sejak dulu lagi. Selagi ada individu tertentu di situ, percekakan itu akan terus dan terus.

Tahniah kerana PAS Melaka dapat PJ baru. Tapi aku baca kau akan berada di takuk lama, sebab

Tandus ideaFriday, June 17, 2011

ARRAHMAN BATU FERINGGI

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Tertarik dengan Masjid Jame' ARRAHMAN, BATU FERINGGI, PULAU PINANG.


Pemandangan masjid ini dari luar
Mehrab yang menarik diukir daripada marmar warna warni


Dinding sebelah kiri dihias dengan marmar terukir surah ARRAHMAN

Dinding sebelah kanan Surah ALWAQIAH
dan SURAH YA SIN

HANYA TAHU DEMOKRASI JENIS TIPU

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Pemilihan AJK masjid secara demokrasi adalah adalah amalan demokrasi yang kononnya didokong.

Mengapa takut dengan amalan demokrasi?

Thursday, June 16, 2011

PAS SELANGOR

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Khairudin, kau lah jadi mb sgor nanti

Tuesday, June 14, 2011

RAKAN MASJID BAITURRAHMAN

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Semakin banyak yang mengikut trend membina masjid terapung. Aku rasa bermula dengan masjid Rahmah di Jeddah, kemudian merebak ke Malaysia di Terengganu, Melaka dan sekarang di Pulau Pinang.


Masjid Terapung Tanjong Bunga, Pulau Pinang

Mulanya masjid ini tidak diilhamkan, tetapi apabila tsunami melanda pantai Batu Feringhi, Pulau Pinang tahun 2004, semua petempatan yang dilanda ranap, melainkan masjid Tanjong Bunga


Masjid lama Tanjong Bunga
 
Bukan masjid Baiturrahman di Acheh sahaja yanhg tidak terjejas semasa tsunami 2004 melanda, tetapi masjid di sini juga sama. Semua rumah ranap, masjid ini sahaja yang kekal kukuh.
Mehrab masjid terapung Tanjong Bungah

Masjid Terapung Tanjong Bunga di bina bagi menggantikan masjid lama yang sekarang digunakan untuk kegunaan mengajar anak anak mengaji Al Qur'an. Finishing dalam masjid baru ini adalah cantik.
Seperti yang tertera di atas ini, danseperti yang ini.

Ada peluang sila lah ke Tanjong Bunga, Pulau Pinang, Malaysia