Friday, April 30, 2010

PEKERJAAN HAJI.....48

Assalamualaikum,

Sabar

Mengerjakan haji atau umrah memang sangat mencabar. Anda hendaklah memperbanyakkan bersabar dan perlu sentiasa kontrol emosi agar tidak tergelincir kepada perasaan marah. Saya rasa inilah dugaan yang paling besar yang terpaksa ditempuh oleh para jemaah.
Salah satu perkara yang anda perlu kontrol kemarahan ialah sekiranya anda sedang beratur, untuk sebarang urusan. Katakanlah membeli sesuatu. Biasanya akan ada orang yang datang potong queue dan selamba aje berada dihadapan anda. Kalau dibiarkan, lepas itu datang sorang lagi, dan sorang lagi dan sorang lain. Hati mana yang tidak panas.
Semasa mengerjakan haji tahun 1987, ketika berada di Mina, saya kehilangan selipar. Di tepi jalan ada orang menjual selipar, dan saya membelik belik longgokan selipar dengan tujuan untuk membeli sepasang. Tiba tiba datang sorang arab, saya tahu itu arab, terus menolak saya dan mengambil tempat saya membelik selipar tadi seraya dia pula yang memilih milih selipar. Sabau je le.
Juga dalam tahun 1987, semasa menunggu di lapangan terbang Jeddah, saya berada disebelah seorang jemaah lelaki yang diiringi 2 orang jemaah perempuan. Saya dapat teka yang seorang perempuan itu isteri beliau. Tiba tiba jemaah lelaki ini meletup dengan satu kemarahan yang sangat hebat. Saya tidak tahu apa hujung pangkalnya, tetapi saya perhatikan kedua dua perempuan tersebut menikus, dan jemaah lelaki tadi kelihatan kekuningan mukanya kerana kemarahan yang amat sangat. Apa halnya saya tidak tahu.
Semasa ibu dan bapa saya menunaikan haji dalam tahun 1991, apabila sampai di Malaysia, bapa saya menceritakan sedikit yang dia berbalah dengan ibu saya. Apa cerita sebenarnya saya tidak tahu, dan apa biji butirnya saya tidak tahu, tetapi yang saya faham ialah mereka mungkin berbalah sehingga ibu saya kena warning keras dari bapa saya.
Semasa saya dan isteri mengerjakan haji tahun lepas 2009, saya baru sahaja memebli sebuah hp jenama Nokia E71. Saya beli sebab PDA saya kena curi. Jadi belum sempat mengetahui selok belok hp tersebut, terus saya bawa ke Makkah.
Suatu hari saya minta seorang sahabat di Malaysia forwardkan no hp seorang rakan. Saya bercadang untuk memasukkan nombor tersebut ke dalam hp saya. Tetapi apabila saya terima business card, saya tidak reti untuk memasukkannya ke dalam phonebook saya. Pada ketika itu saya dan isteri telah bergerak turun untuk solat asar saya kira.
Semasa melangkan turun tersebut saya terus tot tet tot tet untuk memasukkan nombor tersebut, tetapi tidak berjaya. Pergerakan saya jadi terencat rencat. Sedangkan waktu solat sudah semakin hampir. Isteri saya meleterkan saya, tinggalkan je apa yang tot tet tot tet dengan hp tu.
Rupanya kata kata itu menjadikan saya sangat marah pada masa itu juga. Terus datang idea, hempaskan saja hp tu! Marah aku dibuatnya. Nasib baik say berjaya kontrol. Saya masukkan hp tu dalam beg galas dan terus bergegas ke masjid.
Pheeww. Saya mula terfikir. Kalau aku hempaskan hp aku tadi, hp jahanam, hubungan dengan isteri jadi kacau, dan kemudian semuanya nanti akan kacau. Wukuf belum lagi, nanti ke Madinah dan sejiwa lagi.. Macam macam saya fikirkan.
Saya fikir lagi. Aku telah berbelanja beribu ribu untuk mengerjakan haji ni, tiba tiba dengan satu hal sahaja aku rosakkan semua ini? Saya mengambil pakej penginapan sebilik dua orang dengan isteri saya. Al maklum aje sebilik dua orang, kalau hubungan tak intim rugi beb.
Jadi pergi haji kena banyakkan bersabau.

Thursday, April 29, 2010

POLIS TEMBAK REMAJA: MAKLUMAT KHALID SAMAD

Assalamualaikum,

YB Khalid Samad menceritakan cerita disebalik kisah menyayat hati ini.


Oleh Khalid Samad

Pada hari Isnin 26 April, jam 4 petang, saya telah menerima panggilan dari Ustadz Nasaruddin, Pemangku Ketua Pemuda PAS kawasan Shah Alam. Dia memberitahu saya bahawa seorang remaja yang berumur 15 tahun telah ditembak mati oleh Polis di Seksyen 11 Shah Alam awal pagi tadi. Penduduk sedang berkumpul di Surau Seksyen 11 untuk menunggu jenazahnya dan semua menyuarakan ketidak puasan hati atas tindakan Polis. Remaja berkenaan anak salah seorang ahli Qariah yang dikenali masyarakat tempatan.Mendengar berita tersebut saya pun telah bergegas ke Surau berkenaan dan mendapati sudah ramai berkumpul di situ. Saya melihat ramai di antara mereka terdiri daripada remaja belasan tahun. Sebahagian dari mereka menunggu di luar kawasan Surau sambil sebahagian yang lain berada di dalam kawasan Surau tersebut. Setiba sahaja saya, qamat Salat Asr telahpun didengari dan Salat hendak dimulakan. Saya mengambil wudu’ dan seterusnya menyertai jemaah. Setelah selesai salat, saya mendapatkan penjelasan dari Ustadz Nasaruddin mengenai apa yang telah berlaku. Beberapa orang turut mendengar dan memberi penjelasan termasuk seorang penduduk yang telah menyaksikan sendiri peristiwa berkenaan kerana kereta yang dipandu arwah terbabas di hadapan rumah beliau.

Mengikut keterangan mereka, pada jam lebih kurang 1.30 pagi, beberapa das tembakan telah kedengaran di jalan 11/2. Apabila disiasat, didapati sebuah kenderaan sedang dikejar kenderaan polis. Akhirnya kenderaan yang dikejar terbabas dan melanggar tembuk rumah dan pemandunya, Aminulrasyid Amzah, mati terkena tembakan di kepalanya. Seorang penumpang telah keluar dan berjaya melarikan diri.

Saya kemudianya membuat panggilan telefon kepada Dato’ Khalid, Ketua Polis Negeri dan meminta penjelasan dari beliau. Dato’ Khalid menegaskan bahawa siasatan sedang dijalankan dan anggota polis yang terbabit telah dipindahkan ke kerja-kerja pejabat. Menurut beliau, siasatan dibuat oleh polis Negeri, bukan oleh polis Shah Alam, bagi menjamin ketelusan. Begitu juga tegas beliau, bahawa siasatan dibuat di bawah Kanun Keseksaan 302, iaitu tuduhan membunuh sebagai bukti seriusnya pihak polis ke atas kes ini.

Dalam keadaan asyik mendengar penjelasan tambahan dari mereka yang berada di Surau, tiba-tiba beberapa orang membawa seorang remaja ke hadapan saya sambil berkata kepada saya, “dia lah penumpang yang bersama arwah yang telah melepaskan diri”. Orang semakin ramai berkumpul dikeliling saya dan memandangkan keadaan semakin bercelaru, saya menasihati remaja tersebut untuk ke tempat lain dahulu dan ‘stay low profile’. Saya mengambil nombor telefon bimbitnya dan berjanji akan memanggilnya kemudian untuk bertemu dalam suasana dan keadaan yang lebih tenteram untuk mendapatkan penjelasan berhubung peristiwa berkenaan daripada beliau. Saya berpesan supaya dia berhati-hati supaya tidak ditahan polis kerana dikhuatiri penjelasan beliau akan dipengaruhi pihak polis untuk sealiran dengan kenyataan yang telah dikeluarkan mereka. Kenyataan yang dikeluarkan polis melalui TV dan radio, saya diberitahu, berbunyi “seorang yang disyaki penyamun ditembak polis awal pagi di Seksyen 11 Shah Alam….sebilah parang dijumpai di dalam kereta disyaki digunakan sebagai senjata untuk menyamun….suspek kedua berjaya melepaskan diri..”

Selepas Maghrib saya berhubung dengan remaja berkenaan dan kami bertemu bersama beberapa orang sahabat sebagai saksi. Remaja tersebut memberitahu bagaimana arwah telah mengambil kereta kakaknya pada lewat malam sambil semua sedang tidur dan menjemput beliau. Mereka telah ke sebuah kedai di Seksyen 11 dan seterusnya ke Seksyen 7 setelah mendapat panggilan dari seorang rakan lain yang mengalami kerosakan motorsikal di situ. Dalam perjalanan ke tempat kerosakan tersebut, berhampiran restoran Ali’s corner, mereka tergesel dengan sebuah kereta mewah yang sedang parkir di situ. Kemalangan ini menyebabkan arwah ketakutan dan beliau terus membawa kereta untuk melarikan diri. Pada masa yang sama mereka dapati ada motorsikal yang mengejar mereka. Apabila sampai di Seksyen 12, di jalan dari bulatan Istana Kayangan menuju SIRIM, motorsikal berkenaan terlanggar kereta yang dipandu arwah di bahagian belakang dan terus terbabas.

Arwah terus membawa keretanya dengan laju dan pada ketika itu mereka telah memintas sebuah kereta peronda polis. Kereta peronda tersebut terus membunyikan sirennya dan mengejar mereka, melalui SIRIM terus ke bulatan dan menuju ke Masjid Negeri, sampai ke Seksyen 9 dan kembali ke bulatan Istana Kayangan. Dari bulatan Istana Kayangan mereka berpatah semula ke Seksyen 11 memasuki simpang berhampiran Caltex, Esso dan terus memasuki jalan 11/2. Tiba-tiba kedengaran tembakan beberapa das. Kereta terhoyang hayang disyaki tayar telah terkena tembakan. Arwah terus memandu dalam keadaan tayar ditembak sehingga tiba-tiba beliau rebah ke atas ribanya. Kereta terus menyimpang ke kiri dan terbatas melanggar tembok sebuah rumah.

Apabila di pegang kepala arwah, didapati berlumuran darah. Terasa kepala berlubang dan darah membasahi tangan dan bajunya. Remaja ini terus keluar dari kereta, terpaksa keluar dari pintu sebelah arwah, kerana pintu sebelah dirinya telah terhimpit. Terpaksa mengalih mayat arwah supaya dapat melepasi diri dengan tujuan menyerah diri. Tak sempat apa-apa, sebaik sahaja keluar beliau diterajang seorang anggota polis dan beliau terus melarikan diri.

Sambil mendengar penjelasan beliau, tiba-tiba abangnya muncul entah dari mana. Memarahi beliau kerana tidak pulang ke rumah. Apa dah jadi ini, kata abangnya, bagaimana adik saya digelar penjenayah. Kami menenangkan abangnya sambil memberitahu niat kami adalah untuk menolong adiknya. Dia terus meminta adiknya pulang ke rumah, ayah menunggu katanya. Kami ikut sekali. Setibanya di rumah mereka, ayah dan ibunya kebinggungan. Kami menenangkan mereka dan memberitahu mereka anak mereka bukan penyamun.

Seterusnya saya membawanya bersama abangnya untuk membuat laporan polis. Jam sudah hampir pukul 10 malam. Saya ingin menentukan bahawa laporannya sama seperti ceritanya kepada saya sebelum ini. Tiada paksaan untuk mengubah ceritanya. Selepas laporan disiapkan saya bersamanya dan abangnya bertemu pegawai yang bertugas. Saya bertanya apakah SOP untuk pihak polis menggunakan senjata api menembak orang yang disyaki. Dia menjawab, hanya sekiranya nyawanya atau nyawa orang lain terancam.
Remaja saksi utama dibenarkan pulang ke rumah. Saya telah berhubung dengan YB Gobind Deo terlebih awal dan meminta dia mengambil kes ini. Dia berjanji akan berjumpa remaja berkenaan pada esok harinya, iaitu Selasa jam 10.30 pagi di mahkamah Shah Alam.

Selepas itu saya ke rumah arwah untuk bertemu keluarganya. Ibunya kesedihan. Abangnya kebinggungan. Bagaimana ini semua boleh berlaku. Mendengar percakapan ibunya berhubung arwah yang merupakan anak bongsunya, saya merasa sebak. Saya tak boleh bayangkan kesedihannya. Semakin ramai datang berkumpul. Saya berundur pada jam 12 tengah malam.

Esok pagi jam 9.30 pagi saya mengadakan sidang akhbar di pejabat saya. Dalam sidang akhbar tersebut saya menyatakan 3 perkara seperti berikut :-

1. Arwah bukan penyamun dan penjenayah. Warga Seksyen 11 mengenali beliau dan tidak akan menerima alasan sedemikian rupa dari mana pihak sekalipun.
2. Arwah tidak cuba melanggar anggota polis seperti yang didakwa. Arwah telah ditembak semasa memandu melarikan diri dan bukan semasa mengundur kereta untuk melanggar anggota polis. Itu satu pembohongan sepertimana juga kisah kononnya ada sebilah parang di dalam kereta.
3. Saksi yang merupakan rakan sepanjang peristiwa malang tersebut perlu diberi perlindungan dan tidak ada usaha dilakukan supaya ceritanya diubah untuk bersesuaian dengan kisah yang dilaporkan pihak polis. Saya meminta Polis bertindak secara profesional dalam kes ini dan jangan berusaha untuk melindungi anggotanya.

Shah Alam menjadi medan berlakunya pembunuhan Teoh Beng Hock sebelum ini. Malaysia juga menyaksikan sebelum ini kes Kugan yang telah mati di dalam tahanan. Norizan Salleh yang ditembak secara rambang sebanyak 5 kali tetapi masih hidup untuk menceritakan pengalaman ngerinya. Harap jangan dilupa juga kisah Altantuya bersama bom C4. Ini semua kes-kes yang tergantung yang menjadi tanda tanya masyarakat. Entah banyak mana lagi kes yang tergantung sebegini yang tidak diketahui umum.

Apa yang pasti, kita tidak boleh membenarkan kes Aminulrasyid berkesudahan sebegitu rupa. Kita doakan semoga roh Allahyarham ditempatkan bersama orang-orang yang soleh yang beroleh rahmat.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Keadilan Untuk Aminulrasyid

KASUT BARU DITANGGA MASJID

Assalamualaikum,


Syukurrrlah negara kita aman dan makmur. Hidup selesa senang dan lenang. Kerajaan lah (maksudnya umno) yang telah berjuang untuk kita nikmati semua ini. Siapa yang tak sokong memang tidak bersyukur dan tidak mengenang budi.


Negara kita aman dan makmur? Nak test?


Beli kasut baru, dan letakkan ditangga masjid sementara anda solat zohor.


Tanya Aminulrasyid yang sudah almarhum, Malaysia negara aman?


Tuesday, April 27, 2010

ANALISIS PRK P094

Assalamualaikum,

Sebagai kumpulan yang telah terbiasa dengan kekalahan dalam pilihanraya raya, saya rasakan tiada apa apa kejutan yang berlaku dalam pilihan raya kecil P094 Hulu Selangor. Cuma analisis yang dibuat ini adalah daripada rakan, dan diharap pihak rakan yang lain perlu melihatnya sebagai teguran, bukan kutukan.

Hulu Selangor adalah tempat tradisi calon India, jadi kita perlu raikan keadaan ini. Sekiranya PKR meletakkan seorang calon orang India warganegara Malaysia, [di sini saya gunakan istilah Indsia bermaksud orang India warganegara Malaysia, berbeza dengan orang India di India dan lain lain] maka masyarakat Indsia akan ada representasi dalam parlimen, samada BN menang atau pun PR yang menang. Ini tidak diraikan oleh PKR.

Sebahagian masyarakat Indsia memberikan ketaatan mereka kepada MIC. Yang tidak memberikan ketaatan mereka kepada MIC memberikan pula ketaatan kepada Hindraf. Apa yang diperlukan oleh PKR ialah mendapatkan restu daripada Hindraf agar calon yang mereka letakkan, yang bukan terdiri daripada orang Indsia, direstu oleh Hindraf ini, dan dengan itu undi kumpulan ini boleh pergi kepada PKR.

Sudah tentu untuk mendapatkan restu ini, Hidraf akan meletakkan harga, tetapi, kalau kemenangan ingin diraih, maka kemenangan tersebut perlu dibayar dengan harga. Kadang kadang harga itu mahal, tetapi semuanya boleh dirunding semula selepas kemenangan dicapai.

Apabila Hindraf tidak memberi restu, maka PKR tidak dapat undi secukupny daripada kelompok yang menentukan menang atau kalah.

Jentera pilihanraya PKR juga adalah lemah. Jentera pilihanraya yang kuat ialah jentera PAS. yang tidak memerlukan pelincir kewangan dan gigih bekerja. Tidak memberi kepercayaan penuh kepada jentera PAS untuk membantu gerakerja adalah satu sifat ego yang merugikan.

Perlu diingat, PKR tidak punya jentera yang mantap. Tetapi PKR punyai pengundi. PAS punyai jentera yang mantap, tetapi pengundi yang terhad. DAP juga tidak punya jentera pilihanraya, tetapi punyai pengundi yang sedia mematuhi isyarat pemimpim mereka. Jelas, ketiga komponen ini saling memerlu antara satu dengan yang lain. Oleh itu, central command perlu mengetahui kekuatan dan kelemahan ini dan bersedia menggunakan apa yang ada ditangan.

Menangani prk sebuah kawasan parlimen memerlukan jentera yang ramai. Ditolak prk Permatang Pauh, ini adalah satu satunya prk parlimen yang ditandingi oleh PKR, dan jelas, kelompongan dari segi tenaga kerja menggugat peluang untuk menang. Apabila perkampungan pengundi Cinsia (saya gunakan istilah ini untuk orang Cina warganegara Malaysia) dikepung oleh ganster BN, central command PRK tidak punyai tenaga untuk menuetralkan keadaan, dan dengan itu, sebahagian pengundi Cinsia tidak keluar mengundi kerana tidak mahu menyusahkan diri berhadapan dengan gangster BN.

Bagaimana pula dengan jentera PKR yang dineutralkan oleh BN dengan menghulurkan wang kepada mereka? Inilah yang menjejaskan prestasi pada hari pembuangan undi.

MELILAU MENCARI TANDA TANGAN

Assalamualaikum,

Melilau aku mencari tanda tangan untuk sempurnakan hal pinjaman pelajaran anak. Dapat aku bayangkan kalau yang kurang arif dan tak tahu, mana nak dicerekau untuk dapatkan tanda tangan .

Lainlah kalau ada kabel

Monday, April 26, 2010

ON RIGHT TRACK

Assalamualaikum,

PR is on the correct course. Just cruise on, even though you pick up some bruises.

Sunday, April 25, 2010

GAGAH MEMBAWA KEMENANGAN

Assalamualaikum,


Seorang panglima berdiri gagah semasa berkempen pagi tadi di Hulu Bernam. Pakaian hitam memang pakaian para penglima, cuma tanpa stanjak dan tanpa keris menunjukkan bukan berjuang atas landasan chauvanis melayu.
Kalu macam ni menanglah PR dalam prk ni.

SELAMAT MENGUNDI HULU SELANGOR

Assalamualaikum,

Selamat mengundi Hulu Selangor