Saturday, November 9, 2013

SURAU MASJID PERLU AUDIO ENGINEER?

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Tempat di mana aku tinggal terdapat banyak surau. Mungkin sekarang angkanya sudah melebihi 20 buah.. Ada diantara surau surau ini saiznya menyemai masjid, atau mungkin lebih baik daripada masjid di setengah tempat.

Juga ada diantara surau surau ini yang dapat tauliah untuk mendirikan solat jumaat.

Yang musykil dihati aku ialah orang Islam telah hilang ilmu mengenai design atau architecture, hilang ilmu mengenai pencahayaan, hilang ilmu tentang ventilation, hilang ilmu tentang pendengaran.

Ada surau, yang didirikan solat jumaat, binaannya terlalu rendah, dipasang cermin gelap yang menjadikan ruang solatnya gelap dan samar. Ada surau yang sistem pembesar suaranya bukan membantu jemaah mendengar, tetapi lebih kepada membantu jemaah tidak mendengar.

selain imam, bilal dan muazzin. surau surau di sini mungkin memerlukan audio engineer.

Wednesday, November 6, 2013

PERLUKAH MENCIPTA SEMULA RODA?

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Semasa bermusafir bersama Al Brangi, beliau antara lain ada menyatakan pendangan mengenai taifah taifah baru yang wujud yang kononya juga memperjuangkan Islam di negara ini. Aku perpandangan sama, walau pun pendekatan mungkin sedikit berbeza.

Pernah ku saksikan u tube pemimpin salah satu taifah ini menghuraikan tahalluf siyasi, yang mana pendekatan jemaah Islam utama di negara ini diperlekeh kerana kononya bersandarkan kepada satu hadis yang dhaif. Lebih kurang apa yang ingin disimpulkan oleh pemimpin ini ialah uslub yang diguna pakai oleh jamaah utama ini adalah salah. Peliknya tahalluf siyasi yang mereka sendiri ambil semasa menghadapi pru 13 yang lepas disandarkan kepada apa? Aku cadangkan kau baca booklet karangan almarhum ustaz Abu Bakar Hamzah yang bertajuk tahalluf siyasi.

Juga ada di kalangan ostad yang duduk dalam jamaah utama ini mencadangkan itu dan ini, sekiranya mau menang. Semua tu ostad, telah selesai dibincangkan berabad dulu.

Perlu kah roda itu dicipta semula?

Tuesday, November 5, 2013

SELAMAT MA'AL HIJRAH

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Diucapkan selamat menyambut Maal Hijrah 1435 kepada semua warga dunia.

Happy new hijriah year, begitulah lebih kurang kata Sulaiman, dari Kuwait kepada kami. Dia juga mengingatkan yang setiap satu abad baru akan muncul seorang mujaddid. 

Pada masa itu kami berada di Penn State University, Pennsylvania USA. Mujaddid pad ketika itu mungkin Khomeini.

Tahun itu ialah 1400 hijriah