Saturday, December 4, 2010

WAJAH HARGA MINYAK

Assalamualaikum,

Malaysia merakamkan pelbagai reaksi apabila diumumkan harga minyak naik

Ada yang senyum apabila harga minyak naik
Yang ramainya ialah sugul seperti mamat atas ni
Friday, December 3, 2010

LANTERA :WHAT IS THAT SUPPOSE TO MEAN?

Assalamualaikum,

Ada satu kumpulan nasyid, rasa aku dari Indon, namanya SNADA. Dia ada lagu tajuknya Jagalah Hati, atau hati , macam tu le.

Senikata awalnya bunyi macam ni:

Jaga la hati
Jangan kau kotori
Jaga la hati
lantera hidup ini

LANTERA? Apa ke bende nya tu? Dua tahun aku mencari apa makna lantera ini. Sehinggalah pada satu hari satu stesyen radio memainkan lagu ini lagi.

Penyanyi pun sebut lantera hidup ini.

Tiba tiba pop! baru le aku tak tau!

Lantera itu datang daripada perkataan lantern.

Lantern tu pelita la.

Awat hang tak habaq awai awaiWednesday, December 1, 2010

KETUA MENTERI MELAKA YANG BARU

Assalamualaikum,

Dengar cerita Ali Rustam akan dihangkat menjadi menteri kerajaan pusat, maka dengan itu secara otomatis jawatan ketua menteri Melaka kosong.

Tetapi jangan risau, orang Melaka sudah pun memilih penggantinya.


hensem kan?

Tuesday, November 30, 2010

JANGAN ADA LAGI YG TAK PAHAM

Assalamualaikum,

Timbul lagi perbahasan mengenai ketuanan melayu. Setelah Dr. Wan Azizah mencadangkan supaya konsep ketuanan Melayu itu ditinggalkan, PERKASA pula menggelarkan doktor gigi itu sebagai pelcur politik. Kemudian pertubuhan itu memberi definisi ketuanan Melayu. Katanya ketuanan Melayu ialah untuk menjaga kedaulatan raja raja Melayu.

Jelas PERKASA ini pun tak paham apa itu ketuanan Melayu. Di sini aku perturunkan makna sebenar ketuanan Melayu supaya jangan ada lagi yang tidak paham.

Ketuanan Melayu bermakna UMNO terus pegang kuasa politik di Malaysia

Paham tak?

Monday, November 29, 2010

GAJAH RACIST YANG BERANG

Assalamualaikum,

Semasa saya berada di sekolah menengah rendah, nama sekolah tersebut ialah Lower Secondary School II. Lepas itu saya ke MCKK. Tetapi bukan ke pelik nama sekolah aku dulu tu. Bukan sahaja namanya pelik, ia juga pelik kerana tidak punyai premis. Ia menumpang premis sebuah sekolah lain. Nama sekolah tersebut ialah: Sekolah Menengah Gajah Berang.

Kan ke pelik tu, gajah naik berang.

Yang lagi pelik ialah seorang guru di sekolah gajah ini dilaporkan membuat kata kata racist.Baca sini. Cerita ini timbul kerana ada lagi kes guru yang menghambur kata kata racist sehingga dibawa usul di parlimen untuk membahaskan hal ini.

Mereka yang menghambur kata kata sehingga melukakan hati warga Malaysia lain yang bukan daripada bangsa Melayu adalah kerana dalam subconcious mereka telah penuh dengan maki dan nista racist yang ditanam oleh racist Melayu melalui kempen membenci lawan politik mereka.

Satu saja cara untuk mengembalikan sokongan Melayu kepada mereka, pada pendapat mereka: timbulkan kebencian kepada bangsa lain di Malaysia ini.

Walaupun mereka adalah warga negara Malaysia

Sunday, November 28, 2010

28-4, 4-28 DAN THIRD FORCE

Assalamualaikum,

Pandangan ahli politik veteran perlu juga diberi peruah oleh mereka yang minat dengan perkembangan politik. Misalnya Lim Kit Siang mengingatkan ahli DAP tetang apa yang berlaku di Terengganu 1999. Pada pilihan raya tahun tersebut PAS telah menang di Terengganu 28-4.

Tetapi mengikut beliau, PAS sendiri tidak menjangka akan dikalahkan dalam pilhanraya 2004 dengan angka yang sama tetapi terbalik 4-28.

Syed Husin Ali pula mengingatkan ahli PKR tentang third force. Ini juga boleh memberi kesan kepada prestasi dalam pilihanraya akan datang sekiranya tidak dibrek.

Kau dengau tu