Thursday, December 19, 2013

APA ITU MAQAM YG TERPUJI?

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Al Marbawi, dalam kitabnya Bahrul Mazi mengenai syarah hadis Tarmizi, Juzu' 2, m.s. 89, masalah 184, menerangkan maksud doa selepas azan pada patah perkataan maqam yang terpuji:

Intipatinya, semasa huruhara di hari akhirat, manusia meminta syafaat daripada Nabi Adam, beliau tidak mampu kerana telah engkar perintah Allah agar tidak menghampiri satu pohon di syurga. Mereka beralih kepada Nabi Nuh, beliau tidak boleh memohon syafaat kerana telah mendoakan kaumnya agar diturunkan bala. Mereka beralih ke Nabi Ibrahim, beliau tidak boleh kerana telah berbohong 3 kali (mengaku sakit -Asshaffaat 37:89; mengatakan patung besar memecahkan berhala lain-Al Anbiya 21:63; mengatakan Sarah isterinya sebagai saudaranya, untuk mengelak dirampas oleh raja zalim). Mereka beralih ke Nabi Musa, tetapi beliau telah membunuh satu orang yang tidak disuruh bunuh. Mereka beralih ke Nabi Isa, juga beliau tidak boleh memberi syafaat, tetapi mengsyorkan mereka pergi ke Nabi Muhammad s.a.w.

Apabila Nabi Muhammad diminta memberi syafaat, baginda bertelut di bawah arasy dengan segala puji kepada Allah sehingga ada suara yang memerintah baginda bangkit dan minta apa yang dikehendaki.

Baginda mengatakan: Ya Allah, umatku, ya Allah, umatku, ya Allah, umatku.

Inilah yang dinamakan Maqam Mahmud, maqam yang terpuji.

Monday, December 16, 2013

TELOQ GRED A

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Hafiy, di mana awak?
Ooo, dia dah main di luar
Patut la senyap je
Ibunya menyelinap ke luar mencarinya
Oh, dia dah pecahkan telor
Dua tiga papan tray telor ditinggalkan oleh ayahnya di veranda tangga dapur
telah diambil sebiji oleh Hafiy dan dihempaskannya ke lantai
 Telor Gred A itu terburai di atas lantai luar
Bukan bukti gred A