Friday, August 21, 2009

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN

Assalamulaikum,


SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN

Thursday, August 20, 2009

RAMPASAN KUASA DI S'GOR?

Assalamualaikum,

Berita mengenai BN sedang merancang untuk menjatuhkan kerajaan PR di Selangor secara rampasan kuasa bertiup.

Perhatikan perkembangannya.

ROHAIZAT YG TIDAK LAZAT

Assalamualaikum,

Kenyataan Yusri Isahak, bekas rakan kongsi firma guaman Saif Ariff and Rohaizat, mengenai isu Rohaizat calon BN dalam prk N11 Permatang Pasir, untuk membersihkan diri beliau daripada ditahikan oleh UMNO.

Pada tahun 2002, Koperasi Pekebun Getah Pulau Pinang Berhad mencadang membeli sebidang tanah untuk meluaskan perniagaan mereka dan telah melantik Firma Guaman Saif Ariff and Rohaizat untuk menguruskan pembelian tanah tgersebut.

Saya dan Rohaizat telah berbincang dengan lembaga pengarah koperasi tentang syarat syarat perjanjian jual beli. Setelah semua dipersetujui saya telah menyediakan perjanjian jual beli tanah tersebut.

Untuk tujuan pembelian ini, koperasi telah memohon pinjaman RM320,000 dari Jabatan Pembangunan Koperasi. Pinjaman tersebut telah diluluskan dan wang tersebut dideposit ke dalam akaun klien di firma guaman.

Namun atas sebab masalah komunikasi dengan penjual, yang tinggal di Acheh, jual beli tersebut telah tidak disempurnakan.

Dalam pada itu, koperasi memerlukan sejumlah wang untuk tujuan pengembangan perniagaan mereka. Yusri telah menandatangan satu cek berjumlah RM100,000 atas nama koperasi dan diberikan kepada pihak koperasi. Maka baki RM220,000 masih tersimpan di dalam akuan firma.

Sementara itu, seorang pelanggan, kenalan Rohaizat yang telah membeli sebidang tanah dengan harga RM130,000 telah memohon jasabaik firma (guaman) untuk membiayai bayaran baki RM100,000. Beliau terdahulu telah membayar RM30,000 kepada penjual.

Firma telah bersetuju untuk meminjamkan RM100,000 yang diambil dari wang koperasi kepada pelanggan (tersebut) untuk menyempurnakan jualbeli tanah tersebut dengan syarat beliau membayar balik pinjaman.

Setelah pelanggan gagal membayar balik pinjaman, Rohaizat telah berbincang dan bersetuju untuk mengambil alih milik tanah berkenaan dan melupuskan pinjaman tersebut.

Malangnya, firma gagal menjual keseluruhan tanah (tersebut) sebagai pecahan lot dan tidak dapat membayar kembali wang koperasi yang telah digunakan.

Sebahagian daripada baki dalam akaun pelanggan dan akaun syarikat telah digunakan untuk memberi pinjaman kepada salah seorang pengarah sebuah syarikat pemaju perumahan yang juga kenalan Rohaizat yang menghadapi masalah kewangan yang teruk dan juga untuk pengurusan cawangan baru firma di Ipoh.

Saya bertanggungjawab menguruskan cawangan firma di Ipoh, sementara Rohaizat menumpu sepenuhnya di firma Butterworth.

Saya tidak lagi memantau akaun-akaun pelanggan di cawangan Butterworth sehinggalah saya meninggalkan firma pada November 2003.

Merujuk kepada kenyataan yang dibuat oleh Ahmad Maslan seperti yang dilaporkan oleh Utusan Online bertarikh 19 Ogos 2009 bahawa Rohaizat tidak mempunyai apa-apa penglibatan dan tidak tahu menahu tentang perkara tersebut, saya ingin tegaskan bahawa ia adalah satu pembohongan.

Ini adalah kerana segala urusan pembelian tanah tersebut dan penggunaan wang koperasi di buat dengan pengetahuan dan penglibatan Rohaizat seperti yang dijelaskan di atas.

Mana mungkin pengaliran keluar dan masuk wang dalam sesuatu akaun syarikat tidak diketahui oleh Rohaizat yang juga penandatangan yang sah untuk akaun-akaun tersebut.

Sepatutnya Rohaizat menceritakan perkara sebenar dan tidak meletakkan tanggungjawab dan kesalahan hanya kepada rakan kongsi untuk membebaskan dirinya sendiri.

Merujuk kepada kepada kenyataan Ahmad Maslan yang mengangkat Rohaizat sebagai “wira” kerana membayar balik wang koperasi baru-baru ini, saya ingin tegaskan sesungguhnya beliau sewajarnya menyelesaikan pembayaran pada 2003 lagi ketika cawangan Ipoh telah menjana pendapatan yang agak lumayan.

Seyugia diingatkan bahawa cawangan Ipoh ditubuhkan dan diuruskan dengan sebahagiannya menggunakan wang dari akaun klien koperasi pekebun getah Pulau Pinang.

Layakkah title itu diberikan oleh Ahmad kepada Rohaizat? Saya percaya Ahmad Maslan tidak sedar akan kedudukan sebenarnya atau lebih malang lagi kalau beliau sengaja berpura-pura tidak tahu?

Wirakah Rohaizat ketika enggan, cuai, dan gagal menghadirkan diri di hadapan Majlis Peguam pada 14 September 2007 untuk memberi penjelasan ke atas satu kes besar yang beliau hadapi.

Dakwaan Ahmad Maslan bahawa Rohaizat tidak mempunyai apa-apa penglibatan atau pengetahuan mengenai transaksi jual beli tanah itu, menggambarkan Rohaizat selaku senior partner di dalam firma tersebut, tidak tahu apa-apa tentang urustadbir pejabat.

Apakah dakwaaan Ahmad Masalam ini lojik dan munasabah? Transaksi sebesar ratusan ribu yang dijalankan rakan kongsinya, didakwa tidak diketahuinya?

Tidak masuk akal langsung sebagai seorang yang berpendidikan tinggi!

Saya berharap dengan penjelasan ini, saya dapat membersihkan diri saya daripada dikambinghitamkan dalam kes kecuaian Rohaizat yang membawa kepada pembatalan pendaftaran beliau sebagai penguambela dan peguamcara.[malaysiakini BM]


JAMBATAN MELAKA-DUMAI DAH SIAP

Assalamualaikum,

Jambatan Melaka-Dumai telah siap. Tiada tol

Wednesday, August 19, 2009

KEKUDA MUHYDN GOYAH

Assalamualaikum,

Banyak suara dalam UMNO dan BN yang cuba menydapkan hati sendiri dengan mengatakan bahawa telah berlaku tanda tanda bahawa pengundi Melayu telah beryun semula kepada UMNO. Analisis mereka ini adalah berdasarkan kemenangan tipis PAS sebanyak 65 undi di Pilihanraya kecil(prk) Manek Urai.

Saya katakan analisis ini adalah faulty!

Sebabnya ialah kekalahan UMNO dalam pr Manek Urai adalah kerana kurang tajamnya analisis yangt dibuat oleh Muhyiddin. Apa yang ditunjukkan oleh pengundi Manek Urai ialah bagaimana bijaknya orang Kelantan berpolitik. Mereka sedia untuk menukar ayunan undi mereka kepada BN sekiranya BN boleh memberikan mereka sesuatu, dan pada masa yang sama mereka tidak mahu memalukan Tok Guru, jadi mereka bercatur dalam perkiraan win-win situation.

UMNO pancing dengan janji jambatan mereka terima, tetapi pada masa yang sama Tok Guru tidak dijatuhkan. Tetapi persilatan politik Muhyiddin dangkal dan cetek serta tidak dapat mengesan kecenderungan ini terlebih awal.

Apa yang sepatutnya Muhyiddin lakukan ialah hamburkan janji janji pembangunan seperti yang dihamburkan oleh mendiang Tun Ghaffar Baba. Tun tidak main juta juta seperti yang dijanjikan oleh Muhyiddin. Tun main bilion saja. Kalau tak sebut bilion, jangan tabur janji politk semasa pilihanraya. Ada ke Muhyiddin tabur janji secupik 7 juta sahaja untuk Manek Urai, manalah orang Kelantan nak termakan sangat. Kalau sekiranya dijanjikan dengan pembangunan sebanyak RM 1 bilion di Manek Urai sahaja, maka sudah tentulah orang Manek Urai mungkin terayun dengan lebih ramai lagi. Barulah UMNo boleh menang!

Dan Mahyiddin tak perlu risau; kan janji politik pilihanraya hanya untuk sebutan sahaja!

Petunjuk sebenarnya pengaruh UMNO sekarang ialah keputusan prk Bukit Gantang. Dalam prk tersebut, orang Melayu dalam DUN Trong tetap bersama UMNO walau apa pun ribut politik yang melanda Perak. Maka, itulah petunjuk kekuatan UMNO sekarang. Maka itulah petunjuk kekuatan UMNO semasa memasuk prk N11 Permatang Pasir.

Maka, power base UMNO masih lagi ada di kalangan orang Melayu yang kekal dengan tahap kehidupan rural. Suasana rural Kelantan tidak boleh dijadikan kayu pengukur kerana kebijaksanaan rakyat Kelantan berpolitik tidak sama dengan rakyat negeri lain. Orang melayu yang bukan berada dalam keadaan rural bukan menjadi power base kepada UMNO. Malah merekalah yang paling jauh terayun daripada UMNO. N11 berada di pantai barat Semenanjung. Trong berada di pantai barat Semenanjung. Maka apa yang ditunjukkan oleh keputusan prk Bukit Gantang itulah juga yang akan dihasilkan dalam prk N11 permatang Pasir.

Kesilapan besar UMNO ialah apabila mereka tersalah rekabentuk semasa diperingkat drawing board. Mereka telah melakukan gerrymandering dengan merobek robek kawasan pilihanraya berasaskan satu kriteria sahaja. Non Melayu akan memberikan undi mereka kepada BN. Sekarang kriteria itu sedang memancung mereka sendiri, kerana non-Melayu semakin lari daripada UMNO/BN, ditambah pula dengan serangan rasis yang dilakukan oleh media kawalan UMNO serta tindakan beberapa instrumen negara yang jelas menampakkan mereka ditunggang oleh UMNO untuk melaksana satu grand design jahat menjatuhkan PR secara mafia.

Ini semakin menjauhkan UMNO/BN daripada pengundi non Melayu.

Lebih perit UMNO/BN tidak boleh menukar design yang telah sedia ada di drawing board kerana ketiadaan majoriti 2/3.

Masuk N11 Permatang Pasir. UMNO digemburkan boleh melakukan keajaiban. Tetapi sebaik sahaja selesai penamaan calon, calon pilihan mereka dilanda kontroversi memalukan. Secara mudahnya calon UMNO telah hilang integriti. Berpeluh Zahid Hamidi, Ahmad Maslan, hatta Muhyiddin Yasin cuba mempertahankan calon mereka, namun semakin dipertahan semakin hilang kredibilitinya. Semakin disokong, semakin goyah kekudanya.

Seperti di Trong, power base UMNO akan tetap memilih calon ini.

Tetapi pengundi lain akan mentertawakan dan memperlekehkannya.

UMNO akan dimalukan sekali lagi!

SIAPA YG PANDAI2 KATA MUHYDN KORUP?

Assalamualaikum,

Bila TPM gunakan helikopter usang milik negara untuk rasmikan mesyuarat UMNO dah ada dah orang yang gatal kata dia lakukan rasuah kerana salah guna harta negara.

Dia orang ni tak paham la. Harta negara tu adalah harta UMNO. Harta negara adalah milik orang UMNO. Siapa yang tidak UMNO apa pasal menyebuk nyebuk?

Tan Sri Muhyiddin Yassin does not deny allegations of having used a military helicopter to fly from one Umno function to another. — file pic

Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin dismissed a corruption complaint filed by PKR over his use of a military helicopter to attend Umno meetings in Sabah.

The deputy Umno president did not, however, offer any explanation as to why he used a military helicopter to fulfill his party duties.

“It (the allegations) does not scare me at all. It is a blatant example of how short on ideas Pakatan (Rakyat) are that they have to start coming up with something like this,” he told reporters here today when asked to comment on PKR’s recent allegations of corruption against him.Yesterday, PKR Youth leaders lodged a complaint against Muhyiddin with the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) over his alleged abuse of government property for personal use.

This was first highlighted by the news agency Bernama when the DPM flew on a military helicopter to attend the Penampang UMNO division meeting in Sabah after he officiated another division party meeting in Kudat.

PKR Pantai Jerjak assemblyman Sim Tze Min, who lodged the report, said that the news coverage had clearly shown that Muhyiddin was abusing government property for a non-governmental purpose, which was tantamount to corruption.

However, the No.2 leader in the government appeared unfazed by the accusation.

“These are views that they should just keep to themselves as they are purposely creating a lot of problems for people,” stated Muhyiddin.[Malaysian Insider]


Tuesday, August 18, 2009

SELAMAT TINGGAL 'ANGGUK , KIPAS'

Assalamualaikum,

Baru sahaja dapat belajar istilah baru yang menjadi fenomena dalam UMNO. 'Angguk, Kipas'.
Oleh kerana meluat dengan sindrom tersebut Datu Alimudin Syawal meninggalkan UMNO dan masuk PKR

Bekas ketua cawangan Umno Bukit Bendera Mentakab, Pahang, Datuk Alimudin Syawal mengesahkan beliau telah keluar dari Umno untuk menyertai PKR.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Alimudin berkata beliau membuat keputusan Sabtu di hadapan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengesahkan kenyataan dalam blog bekas timbalan perdana menteri mengenai perkara itu hari ini.

Blog tersebut menyatakan Alimudin telah mengisytiharkan dirinya keluar dari Umno dan mengumumkan menyertai PKR.

"Pengumuman itu dibuat oleh beliau sendiri di hadapan Datuk Seri Anwar Sabtu lalu di Mentakab, Pahang," tulis blog tersebut.

Menurut Alimuddin beliau membuat pengumuman tersebut di Taman Saga Mentakab dalam satu majlis yang dihadiri oleh Anwar di situ.

Katanya, beliau bertindak keluar Umno kerana "tidak wujud ruang demokrasi dalam Umno".

"Saya dukacita, kebebasan bersuara tidak ada dalam Umno. Kalau dikongkong, (maka) tidak guna jadi ahli," katanya.

Menurutnya, beliau telah menghadiri mesyuarat perwakilan bahagian Temerloh pada pagi Sabtu lalu untuk membentangkan satu usul meminta perdana menteri mewartakan hari Jumaat sebagai hari cuti umum.

"Sudah dua kali - tahun lalu dan tahun ini - bahagian tidak memberi peluang kepada ahli berucap (dalam mesyuarat bahagian). Ahli sepatutnya mengusulkan apa yang mereka tidak puas hati.

"Oleh kerana tidak ada peluang, apa guna saya berjuang dalam Umno. Nak bersuara tak boleh, apa gunanya," tambahnya.

Bagaimanapun, kata Alimudin, beliau tidak ada sebarang masalah dengan Umno bahagian.

"Tetapi, Umno bahagian mesti memberi peluang (kepada ahli) memberi idea baru. Sindrom 'angguk, kipas' tak ke mana," katanya.
[Malaysiakini BM]

N11: CALON BN BERMASALAH

Assalamualaikum,
Calon BN dalam pilihanraya N11 Permatang Pasir adalah seorang peguam yang syarikatnya telah didapati bermasaalah. Calon ini, Rohaizat Osman, telah dilarang daripada menjalankan aktiviti guaman oleh Malaysian Bar Council.

According to the Malaysian Bar website, he was disbarred on March 7 last year. This means that he cannot practise as a lawyer or appear before a court

Baca lagi maklumat tambahan

UMNO BIARKAN CACING CUNGKIL MATA

Assalamualaikum,
Ada satu tulisan pro UMNO yang memberi amaran agar jangan biarkan golongan yang kononnya menghina Islam sehingga menjadi cacing naik ke mata.

Tetapi UMNO biarkan kerabat mereka menghina Islam.

Ini membenarkan kerawit mengcungkil mata.

Monday, August 17, 2009

REKOD BARU 100M

Assalamualaikum,

Usain Bolt of Jamaica standing by his new world record diplay at Berlin yesterday. - Reuters pic

BERLIN, Aug 17 — Jamaica’s Usain Bolt obliterated his own 100 metres world record to win the world championship final in a breathtaking 9.58 seconds yesterday.

The world’s fastest man took a staggering 0.11 seconds off the 9.69 mark he set winning gold at the Beijing Olympics a year ago to the day, taking the event into a time zone undreamed of before his arrival on the scene.

American Tyson Gay, the 2007 world champion, ran the race of his life to finish second in 9.71, the third fastest time ever. Jamaican Asafa Powell claimed bronze in 9.84.

In contrast to the Olympic final, when he was able to coast over the line, Bolt saved his celebrations until the race was actually finished.

He was pushed a little harder this time, though his victory on the blue track at the Olympic Stadium was never in doubt as he completed the set of major medals at the distance.

The 100 metres record usually comes down by one or two hundredths of a second at a time, making the bite Bolt took out of it on Sunday simply astonishing.

“I don’t run for world records,” a relaxed Bolt, 22, told reporters. “The aim was just to come out here and execute because it was going to be a tough race.”

“I got a pretty good start, I was there at 20 metres and that was it.,” he said.

“I said anything could happen and it did. It was a big target but I got 9.58 and I am really happy with myself.”

Bolt will now pocket US$100,000 (RM351,758) from the International Association of Athletics Federations for his world record but that is a mere fraction of what sponsors will now be ready to pay for him.

PERFECT RACE

Bolt, who false-started in the semi-final, made a flying getaway in the final and was clear after only 20 metres.

He crossed the line with one eye on the clock before pounding his chest and blowing kisses to the crowd.

He hugged his friend Powell and completed a lap of honour roared on by some 70,000 cheering fans.

“Today was perfect. This gave me a lot of energy. Especially the crowd,” Bolt said through the stadium microphone, immediately after the race. “I won’t forget it.”

Bolt, five days shy of his 23rd birthday, had pledged to wrestle the only major title still missing from his now perfect collection away from Gay, but had complained his preparation was plagued by rain and wind in the European meetings he ran.

He also had to undergo minor surgery to remove thorns from his foot in April, after stepping on them following a car crash.

S'WAK NAK HANCURKAN ALAM SEKITAR

Assalamualaiku,

Dulu rakyat protes empangan Bakun, depa buldoze juga, sekarang depa nak jerebukan kita pula bila dah dapat kontrak buat empangan.

BAKUN: An environmental crisis may be looming in Sarawak following revelations that the developer of the Bakun Hydroelectric Dam plans to set fire to an area the size of Singapore.

Sarawak Conservation Action Network coordinator Raymond Abin told The Star yesterday that it had information that the burning of the leftovers in the 64,000ha area had begun as a prelude to the flooding of the reservoir.

Logging activity: Timber trucks leaving the Bakun dam region in central Sarawak’s Kapit division recently.

“We are shocked that the entire reservoir area will be set on fire in order to clear all the leftovers.

“The reservoir is the size of Singapore. Imagine the havoc to the environment if the burning is allowed to be done in such a huge area.

“This is a shortcut for the developer as a way of getting rid of the debris instead of carting it away,” he said, adding that contractors were already setting fires to the debris and burning it to ashes at various locations within the reservoir area.

The developer, Abin pointed out, could have carted the debris out but such a measure would take a long time and is expensive.

“An environmental crisis is waiting to happen in Bakun if the authorities do not step in and stop this,” he said, adding that the burning could cause large-scale air pollution and destruction of whatever was left of the Bakun ecosystem.

“The recent fires and haze episode in Miri which have caused air pollution for a whole month showed how much damage such burning can cause to the environment and to humans,” he noted.

The network is a coalition of more than a dozen environmental and native rights action groups, including the Borneo Resources Institute, the Indigenous Peoples’ Deve-lopment Centre and the Customary Rights of Sarawak’s Indigenous People Network.

Abin said the dam developer, Sarawak Hidro, was rushing to clear the reservoir area of debris because the impoundment of the dam was set for October.PENAWAR H1N1?

Assalamualaikum,

Diharap berita yang saya copy&paste ini betul dan dapat membantu semua orang.Oleh AMK Malaysia

TO ALL FREINDS, JUST A SMALL BUT MEANINGFUL INFO FM ME TO YOU AND YR FRIENDS...MY PERSONAL EXPERIENCE OF H1N1 SINCE IT PRACTICALLY HIT US LIKE A TIME BOMB.....

My staff was crying herself sick on Tuesday morning...was told that her son was confirmed of H1N1 in his Uni at Kangar, Perlis...worse was that when he was bedridden 2 days the warden didnt even bother to sent to hospital till his dad came fm KL and with his friends assistance brought him to GH Kangar...


No one bothered in the hospital and he was put in the normal ward for another 2 days!!! (imagine the amount of people he has infected!!) .....after 2 days and his eyes were turning yellow and saliva greenish...he was put in quarantined room...

His mom practically fainted just telling me the story.. cant do much cos she does not have enough money to go to the north with the father...

First thing we did was made her call the hospital and insist that they sent him to Sg.Buloh Hospital or any other hospital in KL since they seemed to be more alert and more equipt...they refused of course...so I sent her off to Kangar the same day to solve the problem.

Whilst this was happening, I had a call from one Ustaz who was in town to "help cure" another H1N1 child in Shah Alam....and was told this simple prescription by him.....

EAT MINIMUM 6 GREEN APPLES A DAY AND FRESH ORANGE JUICE
for those with sore throat please blend the apples and keep on taking till your fever disappear and yr symtoms are gone....I cannot explain it but the child in Shah Alam was ok too after taking this tip....

my staff's son was given the apple juice for the whole day on Monday/Tuesday and he was out of the fever yesterday Wednesday... .she called me and was crying on the phone to say that her son was out of ICU and was able to eat normally...all these happened within just 4 days today (thursday 6 august)...

This is just to share with my fellow sisters and brothers and hope this small info could assist others as well, No harm in trying and anything can happen!!!!

GEMPAK: UMNO PUNYAI HELI BURUK

Assalamualaikum,


Ini adalah gempak yang tidak gempak. Menteri menggunakan kemudahan negara untuk tujuan parti. Seolah parti mereka yang bernama UMNO tuan punya kepada semua harta negara.

Ini adalah jelas penyalah gunaan kuasa, yang mana dulu Anwar Ibrahim telah dipenjara kerana kononnya rasuah.

Ini adalah satu contoh daripada beribu ribu contoh penyalah gunaan kuasa yang dilakukan oleh menteri dan orang UMNO.

Kalau anda kakitangan kerajaan, dan gunakan kemudahan negara untuk peribadi, SPRM akan cekup anda.

Tapi SPRM mana nak cekup pak menteri.

KOTA KINABALU 16 Ogos – ‘‘Saya okey, tiada masalah dan tidak terkejut,” kata Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika menceritakan pengalaman apabila helikopter yang dinaikinya terpaksa melakukan pendaratan tidak dijadual di Tuaran hari ini.

Helikopter Nuri yang membawa Timbalan Perdana Menteri dan 14 yang lain melakukan pendaratan tidak dijadual di Impian Jadi Resort, Tuaran akibat cuaca buruk.

Muhyiddin dalam perjalanan dari Kudat ke Kota Kinabalu untuk merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Penampang.


Kelewatan akibat cuaca buruk itu memaksa Timbalan Perdana Menteri membatalkan rancangan merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Penampang.Sunday, August 16, 2009

UMNO MASUK FASA GILA

Assaalmuaalaikum,

Dalam keadaannya yang terdesak sekarang, UMNO memasuki satu fasa yang saya namakan fasa gila. Ini adalah kerana, untuk mencapai tujuan mereka mengembalikan undi yang telah hilang, mereka menggunakan pendekatan yang gila.

1. Menunggang banyak instrumen negara secara melanggar undang undang serta kemafiaan
2. Cuba menggulingkan lawan dengan pendekatan kemafiaan, bukan pendekatan demokrasi
3. Character assasination - kononnya Anwar Ibrahim pengkhianat melayu.- sedangkan mereka selama ini mengkhianat orang melayu dengan pelbagai cara.
4. Cuba melagakan parti lawan secara mafia
5. Menggunakan pendekatan fitnah.

Tetapi psikologi mereka untuk membentuk public opinion gagal