Saturday, February 28, 2009

ALFATIHAH UNTUK WAN JAMIL B WAN MAHMOOD

Assalamualaikaum,

Dengan sedih dibacakanAlfatihah untuk Almarhum Wan Jamil Wan Mahmood yang telah kembali ke rahmatullah.

Saya sanjung beliau kerana pertama almrahum handsome.

Kedua, mana nak cari dalam dunia ini seorang yang secara sukarela melepaskan kerusi perlimennya dan kemudian menyerahkan kepada orang lain. Itu yanbg dilakukan oleh almarhum apabila Datuk Kamarudin Jaafar masuk PAS, beliau dengan rela hati memberi laluan untuk Datuk Kamarudin bertanding merebut kerusi parlimen Tumpat.


Begitulah hebatnya keperibadian yang beliau punyai.

Begitulah hebatnya tarbiah PAS!

UMNO KHIANATI RAKYAT

Assalamualaikum,


V.Sivakumar
Speaker
Dewan Undangan Negeri Perak.

Bukankah seorang Speaker berhak memanggil dewan bersidang? Kalau hak untuk memanggil dewan bersidang juga dirampas daripada seorang speaker, apakah nilai-nilai demokrasi yang akan kita warisi pada masa akan datang. Kita tidak mahu anak-anak kita hidup dalam kelambu ‘demokrasi setengah masak’.Saya telah memanggil untuk mengadakan persidangan tergempar pada 3 Mac 2009. Tetapi saya dihalang oleh pihak-pihak tertentu dengan pelbagai alasan. Mengikut Perintah-perintah Tetap 8, seseorang speaker boleh memanggil persidangan tergempar dalam keadaan-keadaan yang amat memerlukan. Dalam keadaan biasa, notis 14 hari diperlukan untuk memanggil dewan untuk bersidang. Tetapi dalam keadaan tergempar, notis itu tidak diperlukan. Begitu juga, Perintah-perintah Tetap 11 memberi kuasa penuh kepada speaker untuk menetapkan tarikh dan masa mesyuarat yang akan diadakan. Apakah lagi peruntukan undang-undang lain yang diperlukan bagi membolehkan seseorang speaker untuk memanggil Dewan bersidang? Undang-undang ini jelas menunjukkan speaker mempunyai budibicara dan hak untuk memanggil dewan bermesyuarat.

Tetapi, sekali lagi kuasa speaker dicabar dan dicabuli oleh pihak eksekutif. Penasihat Undang-undang Negeri Perak campurtangan dalam kuasa legislatif dengan cuba menghalang daripada mengadakan sidang dewan tergempar ini. Beliau memberi pelbagai alasan dan tafsiran undang-undang yang tidak munasabah untuk menghalang Setiausaha Dewan menghantar notis kepada Ahli-ahli Dewan Negeri bekenaan dengan sidang dewan tersebut. Apakah kuasa yang ada pada Penasihat Undang-undang dalam menghalang persidangan dewan tergempar? Siapakan memberikan kuasa sedemikian untuk bertindak diluar bidangkuasanya? Tindakan beliau boleh disahihkan sebagai satu lagi penghinaan terhadap dewan undangan negeri Perak yang mulia. Beliau tidak ada kuasa untuk menasihat atau memaksa Speaker untuk tidak mengadakan persidangan Dewan Negeri. Penasihat Undang-undang cuba mentafsir undang-undang bagaikan ‘ada udang disebalik batu’. Saya ingin mengingatkan beliau supaya jangan meniadakan doktrin pengasingan kuasa yang menjadi tunggak demokrasi sesebuah negara. Gangguan-gangguan seperti ini akan mencemarkan nama baik institusi perundanagan yang disanjungi tinggi di Negeri Perak Darul Ridzuan.

Saya telah meneliti peruntukan Undang-undang Tubuh dan Perintah-perintah Tetap bersama-sama dengan beberapa pakar Undang-undang Perlembagaan sebelum memanggil persidangan dewan tergempar. Saya dimaklumkan dengan jelas oleh pakar-pakar perlembagaan bahawa memanggil persidangan dewan secara tergempar adalah terletak dalam ruang lingkup bidangkuasa speaker. Saya telah menerima 2 usul daripada YB Khalil Idham (Titi Serong) dan YB Chang Li Kang (Teja) yang memerlukan perhatian dewan dengan serta merta. Oleh yang demikian, saya terikat kepada undang-undang untuk menjalankan tugas dan tanggungjawab saya untuk memanggil sidang dewan tergempar untuk membincangkan isu yang dibangkitkan. Ini juga merupakan amalan demokrasi yang perlu diberi pengiktirafan oleh semua pihak yang berpegang kepada prinsip kedaulatan undang-undang.Disalin daripada sumber ini.

RAKYAT TOLAK POLITIK GANGSTER

Assalamualaikum,


UMNO Selangor menyokong penuh tindakan gangster pemuda mereka yang mengkasari dan kurang hajar kepada Karpal Singh. Pada pendapat mereka, tindakan tersebut berpatutan dan boleh diterima, kerana perasaan UMNO terguris.


Dalam pada itu mereka cuba mengkaitkan isu tersebut dengan orang Melayu. Kononnya hati orang Melayu terguris, dan berasa pedih. Ada juga blog pengampu UMNO yang pergi lebih jauh dengan mengatakan bahawa Karpal Singh menghina orang Melayu dan Islam.


Kepada puak ini, walau di mana pun ada letakkan tindakan tersebut, ia tetap merupakan tindakan salah dari segi undang undang dan bersifat ganas, kurang ajar dan teroris. Kalau anda boleh menerima perlakuan ganas seperti ini, maka tidak hairanlah anda berasa tidak durhaka kalau anda menculik dan melarikan puteri istana.


Anda juga tidak ada rasa bersalah kalau ditangkap dengan berkilo kilo wang tunai yang tidak diketahui dari mana sumbernya. Anda juga tidak lihat ia sebagai bersalah kalau merompak khazanah negara, kerana sumber undang undang yang digunakan ialah belantara.

Sebab itulah persepsi rakyat terhadap anda adalah seperti di bawah:

CELAKA

Assalamualaikum,

Rakyat Malaysia telah terbiasa dengan penggunaan perkataan kemalangan untuk merujuk kepada accident. Tetapi UMNO tidak mahu menggunakan perkataan tersebut, kerana mungkin tidak cukup power bagi menerangkan keadaan yang berlaku.


Oleh itu mereka telah memaksa rakyat untuk menggunakan perkataan celaka untuk menggantikan perkataan malang. Dengan itu UMNO merujuk kepada accident sebagai kecelakaan, dan bukan kemalangan.

Apabila Karpal menggunakan perkataan celaka tehadap UMNO di dalam parlimen, maka tersemburlah kemarahan yang amat sangat di kalangan UMNO, sehingga pemudanya bertukar menjadi gangster dan mobster untuk mengkasari Karpal Singh.


Mengapa ajar rakyat gunakan perkataan tersebut kalau anda sendiri tidak suka perkataan tersebut digunakan. Yang jelas ialah, kalau perkataan tersebut digunakan untuk pihak lain, UMNO tiada halangan. Cuma jangan digunakan terhadap UMNO. Mengapa tidak di suffix kan awal awal bahawa perkataan celaka boleh digunakan di mana sahaja, melainkan kepada UMNO.


Karpal cuma menggunakan perkataan yang anda ajar suruh guna!

UMNO/BN TERHIMPIT

Assalamualaikum,

Di sini nanti dapat disaksikan samada UMNO dan BN itu mementingkan maslahah rakyat atau semata mata ingin memenuhkan tembolok mereka yang serakah.


Semua rakyat, samada di Malaysia atau pun di Perak khasnya ingin melihat kemelut politik di negeri tersebut ditamatkan segera dan dengan cara yang penuh berhemah. Dan peluang untuik mencapai suasana ini terbentang luas dengan adanya panggilan pesidangan tergempar DUN Perak yang dipanggil oleh speaker DUN.


Di sini kesumat UMNO/BN akan tersembul; adakah mereka mementingkan rakyat, atau mereka mementingkan gayutan kepada dahan kuasa yang reput dan rapuh. Sekiranya sidang DUN ini dibenarkan berlangsung tanpa sebarang gangguan, tanpa sebarang kacau macau dari gangster, tanpa sebarang kerumunan untuk memaksa dan mengganggu dan mengkhianat oleh mobster, maka yang mendapat faedah ialah rakyat Perak.


Sekiranya mereka cuba menggagalkan sidang DUN ini, jelas menunjukkan mereka menghina rakyat dan tidak layak untuk memegang tampuk pemerintahan. Semua warganegara yang waras hendaklah memberi sokongan agar sidang DUN ini berjalan dengan lancar.


Hanya pengkhianat yang tidak mahukan sidang tergempar DUN ini berlangsung.

Friday, February 27, 2009

SEMUGA SEMUA PIHAK MAHU SELESAIKAN KEMELUT

Assalamualaikum,

Dengan perkembangan terkini speaker DUN Perak memanggil sidang DUN tergempar, diharapkan semua pihak mahu melihat kemelut politik di Perak diselesaikan. Jangan hendaknya ada pihak yang sengaja mahu menyiksa rakyat Perak. Jangan ada pihak yang mahu mendera sedera deranya rakyat Perak. Jangan ada hendaknya pihak yang hanya mementingkan nasfu serakah mereka tanpa mengirakan maslahah awam.


Juga diharapkan dewan tersebut dapat bersidang dengan lancar, tanpa ada unsur gangsterism dan mobsterism. Jangan gangster UMNO cuba mengganggu perjalanan persidangan dewan tersebut seperti cara mereka membuat kurang hajar kepada Karpal Singh. Juga mereka tidak menggunakan taktik jenayah seperti penculikan dan memadam hayat. Biarkan proses politik berjalan secara demokrasi tulin.


Memanglah dolah badawi arah ADUN BN tidak hirau arahan speaker. Sebab dia ajar anak buahnya jadi gangster.


Tapi rakyat dah tidak percaya kepada UMNO lagi.


Rakyat Malaysia dan rakyat Perak mahu pilihanraya semula bagi seluruh Perak.

KATA KETUA MOBSTER......

Assalamualaikum,


Kata ketua mobster yang mengepung, menghina, mencerca, menista, mengasari serta memperlakukan tindakan fizikal terhadap Karpal Singh bahawa mereka sanggup mati kerana Melayu dan kerana UMNO.


Tidak ada mati yang paling mulia dan dicari cari di sisi Allah melainkan mati syahid. Tidak ada gunanya kalau berani mati tetapi mati berlumba motosikal. Tidak ada gunanya kalau berani mati tetapi kerana mempertahankan ideologi bernama nasionalisme. Tidak ada gunanya kalau mati kerana pertahankan bangsa, sekiranya ideologi yang dijaja oleh bangsa tersebut melawan perintah Allah. Tidak ada gunanya mati kerana mempertahankan parti, sekiranya parti tersebut ingkar akan Allah.


Tetapi kalau mahu mati juga kerana Melayu dan UMNO walau apa pun yang dilakukan oleh Melayu dan UMNO tersebut, mati tersebut ada juga standard. Sebab ada termaktub dalam peribahasa.


Mati katak.

GANGSTER DAN MOBSTER

Assalamualaikum,


Apabila saya tulis mengenai gangster menjadi ketua,memang telah ada rekod bahawa banyak pelanggaran undang undang di negara ini bukan sahaja dilakukan oleh penjenayah jalanan, tetapi juga oleh penjenayah yang dapat perlindungan politik. Terutamanya politik yang memegang tampuk kuasa.

Tahun 1960an UMNO memperagakan pemuda tahan lasak mereka yang memperlakukan kepada mereka yang menentang UMNO dalam politik dengan perlakuan jenayah, penghinaan, pengherdikan, pencabulan, ugutan, mencedera, serta segala macam pelanggaran undang undang berbentuk keganansan.

Dalam tahun 1990an apabila satu seminar mengenai Timur Timor diadakan di Kuala Lumpur, keganasan mereka ini diaplikasi lagi bila pemuda UMNO dan pemuda BN merempuh seminar tersebut dan mengganggu secara paksa perjalananya dengan merosakkan peralatan dan lain-lain kemudahan seminar.


Semenjak piliharanya umum ke 12, pelbagai tindakan gangster telah mereka lakuakan, secara berterusan dan lepas daripada sebarang tindakan undang undang.

Perlakuan gangsterism dan mobsterism yang mereka lakukan di bangunan parlimen semalam adalah salah satu siri keganasan yang berterusan.

Budaya ini mesti dihentikan.

Thursday, February 26, 2009

SCHIZOPHRENIA

Assalamualaikum,


Bila hilang kuasa, tetiba suka babi, gantung bangkai babi kat gate orang, campak kepala babi dalam surau. Lepas tu pakai cincin batu besar. Hina orang lain sebagai pendatang. Sayang dan rindu dan jatuh cinta dengan ISA. Lepas tu suka makanan anjing.

Orang tidak rasuah diperangkap rasuah. Merasuah orang dengan habuan seks.Menyogok suruh lompat parti. Lakukan coup d'etat.Perkuda institusi itu. Perkuda institusi ini. Tangkap sana.m Tangkap sini. Sembur air kimia di sana. Sembur air kimia di sini.

Pakai camry, jaki. pakai rolls royce ok. pakai merc ok. ugut sana. ugut sini. Upah samseng sana.pah samseng sini. Bila babi tak jalan, guna lembu. Tahi lembu tak mau pula guna. Tangkap gambar lucah. Sebar gambar lucah. Tuduh liwat. Sumpah laknat.

Dalam parlimen pun buat kurang ajar.

Itulah tanda tanda schizophrenia.

Orang kampung aku kata biol!

KEBERANIAN DAN KETEGASAN SASTERWAN NEGARA

Assalamualaikum,


Saya sanggup dengan rela diri sekiranya ada orang ingin menarik balik gelaran Sasterawan Negara asalkan bahasa ibunda saya dikekalkan.

"Tiada gunanya gelaran tersebut kerana ia bukannya milik kekal dan saya adalah 'Sasterawan Rakyat' yang akan terus berjuang demi anak cucu bangsa Melayu.

"Saya bimbang sekiranya kita tiada nanti, anak cucu kita akan hairan apakah bahasa ibunda mereka nanti," .

Begitulah jelas dan tegas pendirian Pak Samad atau A. Samad Said, Sasterawan Negara. Apabila iman telah meresap dalam jiwa, dunia ini dinilai dengan ukuran Allah. Bukan dengan ukuran kebendaan lagi,

Syabas Pak Samad.

Err, kita tubuh kelab janggut hebat amacam?SULTAN SELANGOR REALISASIKAN RAJA BERPELEMBAGAAN

Assalamualaikum,Sultan Selangor dengan penuh bijaksana dan kebesaran istana menunjukkan kepada rakyat Malaysia bahawa institusi raja adalah berada di atas dan lebih tinggi daripada institusi lain termasuk institusi politik.


Sukacita saya memaklumkan bahawa Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Menteri Besar Selangor telah menghadap Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor pada Rabu, 25 Februari 2009 dan menyembah kepada baginda perkembangan hal ehwal pentadbiran Negeri Selangor serta isu yang melibatkan Yang Berhormat Elizabeth Wong Keat Ping, ADUN Bukit Lanjan yang juga EXCO Kerajaan Negeri Selangor.

Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor telah menitahkan kepada saya untuk memaklumkan bahawa baginda tidak dapat memberikan panduan atau nasihat kepada Menteri Besar Selangor dalam hal berkenaan isu Yang Berhormat Elizabeth Wong kerana ia masih dalam siasatan pihak polis dan melibatkan kedudukan Elizabeth Wong dalam politik. Sebagai Sultan Selangor, baginda sememangnya berkecuali dalam hal ehwal politik (above politic).

Baginda selanjutnya menyatakan keyakinan Baginda atas apa jua keputusan yang bakal diambil oleh Menteri Besar dan percaya bahawa ia dibuat secara adil dan bijaksana, dengan mengambil kira kepentingan rakyat khasnya dan Negeri Selangor amnya. Baginda turut merasa dukacita dan amat bimbang kerana sejak akhir-akhir ini perbuatan menceroboh hak peribadi dan ’privacy’ individu telah dijadikan sebagai suatu alat untuk menjatuhkan maruah dan merosakkan imej seseorang. Adalah satu perkara yang menyedihkan apabila kehidupan dan hak individu itu dijadikan satu publisiti dan topik hangat untuk disebarkan (melalui media massa) kepada orang ramai.

Kepada Elizabeth Wong, baginda melahirkan rasa sedih dan simpati di atas insiden yang telah berlaku dan berharap agar beliau dapat bertenang, sabar dan menguatkan semangat untuk menghadapi dugaan ini dan meneruskan kehidupan seharian beliau.

Dato’ Haji Mohamad Munir Bani Dato’ Lela Bakti

Setiausaha Sulit kepada D.Y.M.M. Sultan Selangor


Wednesday, February 25, 2009

USAH MENCEMAR DULI

Assalamualaikum,Intipati daripada artikel di bawah:

1. Institusi raja lebih tinggi daripada politik
2. Usah cemari ia dengan ceburi kancah politik
3. Raja berpelembagaan tidak membuat keputusan politik
4. Keadilan hendaklah dilaksana dan dilihat telah dilaksana

Sultan has no powers to ask Nizar to quit

by NH Chan
Malaysiakini
20.2.09According to the Perak constitution, the ruler has a personal discretion in the performance of two functions - the appointment of a menteri besar and the withholding of consent to a request for the dissolution of the legislative assembly.

On Feb 4, Mohd Nizar Jamaluddin, the mentri besar, was granted an audience by the sultan to request for the ruler’s consent to dissolve the Perak State Assembly.

The next day, Deputy Prime Minister Najib Abdul Razak also requested for an audience with the sultan as the Perak BN chief and consent was granted for him to present himself before the ruler.

This is the account given in the Star, Feb 6:

“The four-page statement, signed by the sultan’s private secretary, Col Abdul Rahim Mohamad Nor, was issued at 2.15pm, Feb 5.

“It said Mohd Nizar had an audience with the sultan yesterday to seek the ruler’s consent to dissolve the state assembly. Earlier in the day, Najib, who is Perak Barisan chairman, had an audience with the sultan twice.

“At the audience in the morning, he informed the ruler that BN and its supporters now had the majority in the state assembly. The statement said the sultan had summoned all the 31 assemblymen before him to verify the information.

“‘His Royal Highness had used his discretion under Article XWI (2)(b) of the Perak Darul Ridzuan State Constitution and did not consent to the dissolution of the Perak State Assembly,’ the statement added.”

Bernama later reported that Mohd Nizar was summoned to an audience to be informed of the sultan’s decision not to dissolve the state government.

Now what is wrong with that?

It is wrong because the sultan saw Najib without Mohd Nizar being present. Let me explain why it is improper for him to do that.

A fatal error

As a former Lord President, who was then the highest judge in the country, the sultan should know that it is improper to see an interested party alone without the other side being present before announcing his decision.

It was only after the ruler had seen Najib that he summoned Nizar to inform him that he had decided not to dissolve the legislative assembly.

That was his undoing. It was a fatal error. This is not a case of natural justice where both sides have a right to be heard. There was no hearing.

This was a request by a menteri besar to his sultan to dissolve the legislative assembly where, by the very fact of the application itself, he has admitted that he no longer commands the confidence of the majority in the assembly.

In other words, it is a request under Article XVI, Clause (6) of the Perak constitution. To such a request, the ruler has a personal discretion not to grant it under Article XVIII, Clause (2) (b).

The personal discretion to grant or not to grant must be exercised without any suggestion or suspicion to any reasonable outsider that he was partial to one political party or coalition of parties.

In other words, it is about the appearance of impartiality - justice should not only be done, but should be seen to be done.

And in the present context, what is the right thing to do?

Every judge, unless he is a bad judge, knows that the right thing to do is to apply the oft-repeated saying of Lord Chief Justice Hewart in R v. Sussex Justices, ex parte McCarthy: “It is not merely of some importance, but is of fundamental importance that justice should not only be done, but should manifestly and undoubtedly be seen to be done”.

As Lord Denning would have put it in Metropolitan Properties Co (FGC) Ltd v. Lannon [I9691 1 Q.B. 577: “The court will not inquire whether he did in fact, favour one side unfairly. Suffice in that reasonable people might think he did. The reason is plain enough. Justice must be rooted in confidence: and confidence is destroyed when right-minded people go away thinking: ‘The judge was biased’.”

When perception matters most

Now we know why the people of Perak and elsewhere in Malaysia, are making harsh statements about the sultan. A quick search on the Internet will prove this.

It is the perception of the people that matters; and the confidence of the people is destroyed when they go away thinking that he was biased - that he had been influenced by Najib.

It is very sad that Sultan Azlan Shah, who had been held in high esteem internationally and by the populace, has, in a careless moment, lost all that.

His reputation for fairness and justice has been shattered when they go away thinking that he had been influenced by Najib or that he has favoured BN. It does not matter whether he did, in fact, favour one side unfairly.

Suffice it that reasonable people might think that he did. The die is cast and we cannot put the clock back. Hereafter, there may be many who will no longer believe in his speeches on good governance and the integrity of the judiciary.

The impression is that he does not practise what he preaches.

When the menteri besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the legislative assembly, he has two choices.

First, he may request the ruler to dissolve the assembly for the purpose of a state election. Second, if his request is turned down by the ruler, “he shall tender the resignation of the executive council”.

This is provided in Article XVI, Clause (6) which reads: “(6) if the Menteri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly, then unless at his request His Royal Highness dissolves the Legislative Assembly, he shall tender the resignation of the Executive Council.”

What Article XVI, Clause (6) says is this: If the menteri besar ceases to command the confidence of the majority of the legislative assembly, he shall tender the resignation of the executive council, unless the ruler has, at the request of the menteri besar, dissolved the legislative assembly.

However, in the present case, Mohd Nizar on Feb 4, had requested the ruler to dissolve the legislative assembly, and the ruler informed him on Feb 5 that he acted in his discretion to withhold his consent for the dissolution of the assembly.

That being the case, the menteri besar has no other choice but to tender the resignation of the executive council.

Cannot declare MB post vacant

Under Article XWI, Clause (2), paragraph (b), the ruler has a personal discretion to withhold his consent to the menteri besar’s request for the dissolution of the legislative assembly.

Unfortunately, the ruler, in the present case, has acted unconstitutionally when he side stepped the constitutional provisions of Article XVI, Clause (6) of the laws of the Perak constitution.

This was what he did.

The Sultan of Perak’s media statement said: “Mohd Nizar was summoned to an audience with the sultan to be informed of the ruler’s decision not to dissolve the State Assembly, and in accordance with the provisions of Article XVI (6) of the Perak Darul Ridzuan State Constitution, the Sultan of Perak ordered Mohd Nizar to resign from his post as Perak menteri besar together with the members of the state executive council with immediate effect.

“If Mohd Nizar does not resign from his post as Perak menteri besar together with the state executive council members, then the posts of menteri besar and state executive councillors are regarded as vacant.”

As we know the sultan is a constitutional monarch who has no power to rule except a couple of discretionary powers mentioned in Article XVIII, Clause (2).

So, apart from the couple of matters mentioned in Article XVIII, Clause (2), the Sultan of Perak has no power to order Mohd Nizar to resign from his post as Perak menteri besar together with the members of the state executive council with immediate effect.

Nor has he the power to declare that the posts of menteri besar and state executive councillors are regarded as vacant.

In the present case, the menteri besar had acted under Article XVI, Clause (6) which permitted him to request the ruler to dissolve the legislative assembly if he ceased to command the confidence of the majority of the members of the legislative assembly.

In this case, the ruler turned down his request. Then the menteri besar has no choice but “to tender the resignation of the executive council”.

So, why did the ruler, in the present case, depart from the provisions of Article XVI, Clause (6)?

Under the provisions of Clause (6), the sultan knew that the ball was in the menteri besar’s court and it was to be the menteri besar who “should tender the resignation of the executive council”.

Yet he chose to ignore these provisions of the Perak constitution.

A pretended show of power

The ruler has defied the provisions of Article XVI, Clause (6) when he resorted to ordering the menteri besar to resign from his post when he has no power to do so.

The sultan knew, or he ought to have known, that under Article XWI, Clause (2) (a) the menteri besar is appointed by the sultan from the members of the legislative assembly “who in his judgment is likely to command the confidence of the majority of the members of the Assembly”.

This is what Article XVI, Clause (2) says: “(2) The Executive Council shall be appointed as follows, that is to say - (a) His Royal Highness shall first appoint as menteri besar to preside over the Executive Council a member of the Legislative Assembly who in his judgement is likely to command the confidence of the majority of the members of the Assembly.”

So that when the menteri besar ceased “to command the confidence of the majority of the members of the legislative assembly”, and this is borne out by his request to the ruler for dissolution of the assembly under Article XVI, Clause (6), the ruler has the power to appoint another “who in his judgement is likely to command the confidence of the majority of the members of the assembly” under Article XVI, Clause (2) (a).

It is a personal discretion of the ruler to act on the appointment of a menteri besar. Since the ruler has the power to appoint another person as menteri besar in place of Mohd Nizar based on his judgement, there is, therefore, no need to order him to resign at all.

This is no more than a pretended show of power when, in fact, there is no such power.

And if the menteri besar delays the tender of the resignation of the executive council as required by Article XVI, Clause (6), there is Clause (7) which provides: “(7) Subject to Clause (6) a member of the Executive Council other than the menteri besar shall hold office at His Royal Highness’ pleasure, but any member of the Council may at any time resign his office.”

This means that the ruler can sack any member of the executive council or all of them at any time.

In his book, ‘What Next in the Law’, the late Lord Denning wrote: “King James II was a bad king. It was he who favoured the Roman Catholics and was bitterly opposed to the Protestants. It was he who dismissed the judges.

“It was he who sent Judge Jeffreys on that Bloody Assize. It was he who directed that the Seven Bishops should be prosecuted for seditious libel - when all they had done was to present a petition to the king himself. It was the acquittal of the Seven Bishops that forced the King to flee the realm.”

It was a young barrister called John Somers who drew up a Declaration of Rights. Although very junior at the Bar, he had made a short speech of five minutes which led to the acquittal of the Seven Bishops. Immediately after that trial, he was entrusted with the task of preparing a Declaration of Rights - to which the new King William assented.

This Declaration became the Bill of Rights 1689. It is not easy to lay your hand on any book which contains the full text of this great document. I will set out here a few of the principle clauses (for the present purpose I will only refer to clauses 1 and 2):

‘The Lords and Commons…

I … (as their ancestors in like case have usually done) for the vindicating and asserting their ancient rights and liberties, declare:

1. That the pretended power of suspending laws, or the execution of by regal authority, without consent of parliament, is illegal.

2. That the pretended power of dispensing with laws, or the execution of laws, by regal authority, as it hath been assumed and exercised of late, is illegal.

II … That William and Mary prince and princess of Orange be, and be declared, King and Queen of England…’

UK’s Bill of Rights

Macaulay, in his ‘History of England’ (Volume III) described the importance of the Bill of Rights in these words: “The Declaration of Right, though it made nothing law which had not been law before, contained the germ … of every good law which has been passed … of every good law which may hereafter, in the course of ages, be found necessary to promote the public weal, and to satisfy the demands of public opinion.”

If we are to have a new Bill of Rights, will it too be the germ of the law which, in the complexities of modern society, maintain the rights and freedoms of the individual against the all-powerful bodies that stride about the place?

I shall now return to the subject matter of this article.

I have borrowed the title of it from the second clause of the Declaration of Rights as drafted by the young barrister John Somers. Clause 2 reads:

“That the pretended power of dispensing with laws, or the execution of laws, by regal authority, as it hath been assumed and exercised of late, is illegal.”

The above quotation should serve as a fitting reminder that the laws of the land, more so the Perak constitution, should not be sidestepped by the ruler or, to quote from Lord Denning, by “the all-powerful bodies that stride about the place”.

If anyone thinks that he can dispense with the law for the execution of it, then this clause should remind them that the power to do so is only a pretended power. Article XVI, Clause (6) is what we are talking about here - the menteri besar should be allowed to tender the resignation of the Executive Council in due course of time without being hurried by regal authority exercising a pretended power.

The laws of the Perak constitution should be administered even-handedly and not unequally by giving the impression to the general public that preferential treatment was shown to some persons.

It is the appearance of impartiality that matters. It does not matter whether he did, in fact, favour one side unfairly. Suffice it that reasonable people might think that he did.

Substitute the phrase “by regal authority” for the phrase “by those in power” and we have an axiomatic rendering which applies to today’s modern society.

The executive branch of any government, be it federal, state or local, cannot ignore the people’s call for justice and fair play which throughout the ages have been “found necessary to promote the public weal, and to satisfy the demands of public opinion”.

The call of public opinion is a call to maintain “the rights and freedoms of the individual against the all-powerful bodies that stride about the place”. The executive branch of any government can ignore the voice of public opinion at its peril.

Unwillingness to heed the demands of public opinion can lose the mandate of the populace in the next election.

I think the writing is already on the wall. The demands of public opinion is a universal one. If the old order has been found wanting, it must give way to the new.

——————————————————————————–
NH CHAN, who is former Court of Appeal judge, lives in Ipoh.

KECEMERLANGAN MALAYSIA SETAIL BN

Assalamualaikum,


Dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pakatan Rakyat hari ini membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendakwa mereka ditawar sehingga RM20 juta serta jawatan oleh pihak tertentu supaya menjadi wakil rakyat bebas atau menyertai Barisan Nasional (BN).Mereka yang membuat laporan di pejabat SPRM di Ipoh ialah Adun Malim Nawar, Keshvinder Singh daripada DAP dan Adun Kuala Kurau Abdul Yunus Jamsari daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Bercakap kepada pemberita di luar pejabat itu, Keshvinder berkata beliau menerima pelbagai tawaran daripada beberapa ejen mendakwa mewakili Timbalan Perdana Menteri yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Perak, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan seorang daripada ejen itu ialah seorang wartawan akhbar berbahasa Cina tempatan, lapor Bernama.

Adun Malim Mawar itu berkata antara tawaran yang diterima ialah imbuhan RM20 juta jika beliau keluar daripada DAP dan mengisytiharkan diri sebagai wakil bebas dan menyokong BN seperti yang dilakukan tiga Adun pakatan pembangkang sebelum ini.Sebagaimana yang kita sama sama tahu, kalau apa pun bukti yang dikemukakan, instrumen negara tidak akan melayan laporan, bantahan atau desakan daripada selain UMNO/BN. Tetapi sekiranya ada cop UMNO/BN, maka dengan segera tindakan dilakukan dan dilaungkan: bukti telah cukup untuk mendakwa si polan di mahkamah!

Sehingga lembu yang diberi cop UMNO/BN pun diterima aduannya.


Begitulah cemerlangnya Malaysia!


BILA GANSTER DIANGKAT JADI KETUA

Assalamualaikum,


Kami UMNO. Suka kami lah nak letak Zaki atau siapa pun. Dan suka hati kami juga nak tolak siapa pun.

Kami rasa, jika PR perintah, pasti Karpal Singh jadi Ketua Hakim Negara..... ngeri Najib


Di atas adalah komen seorang yang saya jangka penyokong UMNO dalam satu blog yang menulis tentang hakim kes Nizar saman Zambry tarik diri daripada mengadili kes tersebut.


Inilah dia mentaliti UMNO, dari ceruk kampung sampai ke Putrajaya. Mereka boleh buat apa yang mereka suka. Samada iktu undang undang atau tidak, itu tak penting. Yang penting nafsu serakah mereka dipuaskan.


Mentaliti yang sebegini merosakkan negara. Oleh itu kuasa mesti dicabut daripada mereka supaya rakyat dapat hidup dalam keadaan dilindungi keadilan untuk semua warganya.

BN KALAH SEMUA PILIHANRAYA KECIL

Assalamualaikum,


Dalam masa terdekat ini, pilihan raya Bukit Gantang , Bukit Selambau serta Batai Ai akan diadakan. Besar kemungkinan juga Bukit Lanjan akan turut mengadakan pilihanraya. Mungkin juga diikuti oleh Pensiangan.


Dalam kesemua pilihanraya kecil ini nanti BN kalah.


Walau bagaimana pun, untuk menyejukkan hati, UMNO mungkin dapat satu sagu hati dengan menokok satu kerusi parlimen yang dihadiah oleh yang dibawah ini:

TERJUMPA GAMBAR BOGEL

Assalamualaikum,


Saya tidak cuba mencari. Tetapi saya layari blog blog penyokong UMNO yang meninggalkan komen mereka di merata blog. Kalau nak tahu ciri blog penyokong UMNO ini, senang sahaja. Isinya penuh dengan fitnah, nista serta cerca terhadap PR, terutamanya terhadap Anwar Ibrahim.Bahasa yang mereka gunakan adalah bahasa sangat kurang hajar. Bahasa kesat. Bahan yang digunakan selalunya lucah dan tiada nilai intelektual. Penuh dengan ampu ampuan.


Cuma saya tidak sangka mereka juga menyediakan gambar gambar lucah. Salah satu gambar dikatakan gambar sensasi seorang YB perempuan dari DUN Selangor dalam posisi yang dikatakan intimate.Mengapa blog blog ini boleh menyiarkan gambar seperti ini?

Atau adakah mereka dibekalkan dengan gambar gambar ini?

Tuesday, February 24, 2009

MALAYSIA BUKAN NEGARA BADUT

Assalamualaikum,Gempaq nak kaunseling dengan Queen Counsel. Lepas tu nafi. Buat laporan polis terhadap speaker DUN Perak. Seolah menggantung keahlian dewan itu satu kesalahan jenayah. Ketua mereka arah langgar arahan penggantungan. Ada yang kata tindakan speaker tu komedi. Tetapi rakyat nampak mukanya yang lebih badut .

Siasatan polis terhadap speaker tidak sah!Kesemuanya ini menunjukkan satu lakonan badut yang tidak menggelikan hati tetapi menonjolkan kebengapan. Ingin diingatkan kepada mereka ini, Malaysia bukan negara badut, tetapi mereka yang menimbulkan kemelut dalam politik adalah badut, terdiri daripada semua institusi, instrument dan cabang pentadbiran negara. Semuanya badut.


Hentikan ini semua. Adakan pilihanraya bagi negeri Perak segera.

UNDANG UNDANG PILIHANRAYA SEMULA

Assalamualaikum,Kemelut politk yang berlaku di Perak jelas menunjukkan bahawa peruntukan perundangan yang ada sekarang tidak mencukupi untuk menanganinya. Jelas di sini Malaysia memerlukan satu undang undang baru di peringkat persekutuan dan juga diguna pakai di peringkat negeri negeri.


Undang undang tersebut ialah apabila satu kerajaan hilang kepercayaan dewan terhadapnya, maka secara otomatis satu pilihanraya hendaklah diadakan untuk mendapatkan mandat baru.


Kalau itu tidak diadakan, kemelut seperti di Perak mungkin boleh berulang.

Monday, February 23, 2009

ADAKAN PILIHANRAYA, BUKAN TINDAKAN DESPERADO

Asalamualaikum,


Dalam keadaan terdesak, UMNO/BN sanggup lakukan apa sahaja. Cara berwibawa dan mudah untuk menyelesaikan kemelut politik di Perak yang mereka cipta ialah adakan pilihanraya. Jangan lakukan tindakan desperado yang menyalahi undang undang.


Cuba mendapatkan nasihat queen counsel adalah satu indikasi gelabah dalam UMNO. Apabila mereka gelabah, mereka boleh bertindak di luar batas kewarasan seperti yang ditunjukkan oleh track record mereka.

1. Memerangkap ADUN atau MP seperti yang mereka lakukan di Terengganu dalam tahun 60an

2. Menculik speaker seperti yang pernah mereka lakukan di KelantanSelain daripada itu terdapat peristiwa yang sentiasa dipenuhi tanda tanya:

Abdul Samad Bin Gul Ahmad Mianji. Tidak diketahui apakah rahsia disebalik peristiwa tragis beliau
Prof. Zulkifli Muhamad.Tidak diketahui apakah rahsia di sebalik peristiwa tragis beliau.UMNO SENTIASA SALAH GUNA KUASA

Assalamualaikum,


UMNO sentiasa salah guna kuasa. Semua instrument negara yang dibiayai oleh wang negara dan wang pembayar cukai adalah hak semua rakyat. Bukan hak UMNO sahaja.nti


Dalam perhimpunan UMNO Mac nanti, sekiranya RTM membuat liputan secara percuma, maka UMNO telah salah gunak kuasa. Selama ini perhimpunan agung UMNO diliput secara habis habisan oleh RTM, adakah UMNO bayar bilnya?


Kalau RTM buat liputan untuk UMNO, RTM juga wajib membuat liputan untuk semua parti politik di Malaysia.


Sebab semua parti politik berahlikan warganegara Malaysia.


Bukan ahli UMNO sahaja yang warganegara.

LEMBU KORBAN DAN KORBAN LEMBU

Assalamualaikum,

Ada banyak blog yang menyiarkan hal lembu korban, dan isu yang dikaitakn dengannya. Saya pun tidak mahu ketinggalan, cuma saya ingin bertanya siapakah korban lembu tersebut?


PNSB Agihkan 372 Ekor Lembu Korban Sempena Aidiladha

Thursday, 06 December 2007 | Ruangan: Berita

KLANG, 6 Dis – Bersempena sambutan Hari Raya Aidiladha tidak lama lagi, Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) hari ini menyumbang 372 ekor lembu korban untuk diagihkan kepada setiap masjid di negeri ini.
Majlis penyerahan lembu korban di bawah Program Mesra Rakyat dan Kerajaan Prihatin itu berlangsung di Padang Sultan Sulaiman di sini, petang tadi.

Acara simbolik penyerahan lembu korban disempurnakan Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Dr Mohamad Khir Toyo kepada sembilan daerah yang diwakili pegawai daerah masing-masing.

Hadir sama pada majlis itu, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Belia dan Mesra Rakyat, Dato’ Abdul Rahman Palil, Pemangku Ketua Eksekutif PNSB, Datin Khairiyah Abu Hassan dan Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Dato’ Setia Mohamad Adzib Mohd Isa.

Program tahunan yang diadakan sejak 2002 itu adalah salah satu agenda kerajaan negeri dalam usaha meningkatkan taraf hidup serta membela nasib rakyat termiskin dimana tumpuan khusus diberikan dalam mengukuh dan mempertingkatkan kedudukan sosio-ekonomi masyarakat yang kurang bernasib baik.

Dato’ Seri Dr Mohamad Khir dalam ucapannya berkata Selangor memperuntukkan RM1 juta dalam Bajet 2008 bagi perlaksanaan program kerajaan prihatin hasil sumbangan anak-anak syarikat kerajaan negeri.

“Dengan cara ini ia boleh memberi manfaat kepada golongan miskin khasnya dalam memperbaiki dan menyediakan kediaman yang selesa untuk mereka,” katanya yang berharap lebih banyak badan-badan bukan kerajaan dan sektor korporat terbabit dalam penajaan program seumpama itu.

Pada majlis sama, PNSB turut menyerahkan ‘mock up’ cek zakat pendapatan syarikat bernilai RM275, 000.00 kepada MAIS.

Sumbangan turut diberikan kepada 32 orang anak yatim dari Rumah Anak-anak Yatim Al- Munirah, Klang.- MURIZA ABDUL HAMID

lembu001
Dato’ Seri Dr Mohamad Khir secara simbolik menyerahkan lembu korban kepada
Pegawai Daerah Sabak Bernam, Marzuki Hussin. Foto AHMAD FADHLI YAHYA

DUA ALI: IBRAHIM & SYED HUSSEIN

Assalamualaikum,


Beberapa tahun yang lepas saya telah mencadangkan dalam mesyuarat PAS perhubungan Negeri Selangor yang dipengerusikan oleh Ustaz Hassan Shukri supaya Dr. Syed Husin Ali dicalonkan ditempat selamat di Kelantan bagi memungkian beliau memasuki parlimen.


Saya cadangkan demikian kerana beliau adalah seorang yang berwibawa dan atas tiket PSRM beliau tidak berjaya untuk ke parlimen. Saya tidak tahu siapa yang memanjangkan idea saya itu, tetapi PKR kemudian telah mencadangkan Syed Husin bertanding di Kota Bharu dalam PRU 2004 atas tiket PKR.


Idea tersebut telah dipancung oleh Tuan Guru Nik Aziz. Silapnya PKR ialah mereka tidak memaklum terlebih dahulu hasrat mereka itu.


Dalam PRU 12, 2008, PAS telah menunjukkan trait biasanya sebagai Pak Lebai, dan telah bersetuju memberi peluang kepada anak seorang Pak Ali bernama Ibrahim untuk bertanding atas tiket PAS di Parlimen Pasir Mas.


Dalam kes Syed Husin Ali, idea tersebut dipancung kerana trait Pak Lebai PAS yang tidak ketahuan arah. Dalam kes Ibrahim Ali, beliau mendapat restu juga kerana trait Pak Lebai PAS yang tidak ketahuan arah.

Now you know the rest of the story.Sunday, February 22, 2009

NOBLE NEXUS SDN BHD

Assalamualaikum,


Cuba kau orang google noble nexus sdn bhd dan lihat apa yang boleh dijumpa.


Pas tu lapor kat SPRM

IRAN INTO SPACE, MALAYSIA INTO SHAMEFULNESS

Asslamualaikum,


It only took 30 years for Iran to launch its indegenous rocket into space. With that the chill run down the spines of western powers and Israel.


Malaysia has been boasting of its economic development and technological prowess, but it has not earned the respect of even the nearest neighbour, even though it has gained independence for over 50 years.

The reason is simply the mistake of having racist warlords to preside over the running of the country. They are more intent on siphoning the state's wealth to bulge their own pockets rather than seeing the country advance at par with other rapidly modernising countries.


Malaysia scores well on the corruption chart. She does well also on human rights abuse to stay firm on the use of the draconian Internal Security Act. She is also revered as the country that plays great mockery and rape on democracy.


Now the warlords have unleashed their old trick again. Usurpation of power. By manipulation and arm twisting the instruments of the state, the shaky ruling party has usurped power from the rightful and elected government of the state of Perak.


It is extending its filthy tentacles to other states such as Selangor and Kedah.


It is hell-bent on bringing the politics of Malaysia into shambles

It is bandwagoning Malaysia into a state of shamefulness.

MUFTI BETUL!

Assalamualaikum,KUALA LUMPUR: Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Wan Zahidi Wan Teh berkata perbuatan menderhaka kepada pemerintah adalah satu dosa besar berdasarkan dalil daripada Al Quran dan Sunnah.

Dalam satu kenyataan hari ini, beliau berkata sebarang perbuatan tunjuk perasaan bertujuan mencabar pemerintah adalah haram seperti dinyatakan dalam sebuah hadis yang bermaksud: "Mana-mana kumpulan manusia berarak ke arah Sultan dengan tujuan merendahkannya, maka mereka akan dihina oleh Allah sebelum hari Kiamat."

Beliau berkata dengan demikian berhubung kenyataan Mufti Perak Datuk Seri Harussani Zakaria baru-baru ini mengenai kewajipan rakyat mentaati titah sultan.

Harussani membuat kenyataan itu berikutan tindakan penyokong parti pembangkang yang biadab, mencela dan menderhaka Sultan Perak Sultan Azlan Shah ketika berdemonstrasi di Masjid Ubudiah Kuala Kangsar sebelum itu. - BernamaMufti betul. Bukan dia cakap kosong, tapi ada sandaran hadis.

Cuma yang juga tergolong dalam kumpulan biadap, mencela dan menderhaka ialah:


1. Nabi Musa 'alaihissalam kerana melawan fir'aun

2. Saiyidina Hussein, cucunda Rasulullah s.a.w. yang berarak melawan khalifah Yazid. Cuma ulama dari dulu, kini dan selamanya memfatwakan Saiyidina Hessein mati syahid. Mungkin mufti lebih tinggi maqamnya dalam hal ini.

3. Imam Ahmad Bin Hambal, yang melawan pemerintah, kerana ideologi negara mengatakan Qur'an itu baharu, Imam Ahmad mempertahankan Qur'an itu qadim.


Anda rasa siapa yang biadap, mencela dan menderhaka?

JENAMA AHMAD SAID

Assalamualaikum,


Yang Amat Berhormat Datok Ahmad Said, menteri besar Terengganu
Datuk Seri Ahmad Said Hamdan, Ketua Pesuruhjaya SPRM
AHMAD SHAUQI BIN AHMAD SAID, staff number 1086993 son of the Director General of the Anti- Corruption Agency of Malaysia , DATUK SERI PANGLIMA HAJI AHMAD SAID BIN HAMDAN