Friday, November 18, 2011

MASJID TERAPUNG TANJUNG BUNGAH REVISITED

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهSinggah solat zohor di Masjid Terapung Tanjung Bungah, Batu Feringghi, Pulau Pinang. Ia mengembalikan memori sebelum semasa ke sini buat pertama kali. Tiada ada yang spesiol di sini,. Bersih diri, wudhu dan solat. tu aje.

Cuma sehari sebelum tu aku menghadhiri sebuah conference. Kau tau suasana conference kan?


Pengerusi seorang diri di atas pentas,

Peserta yang penuh sesak dalam dewan melangok

Monday, November 14, 2011

GURU SEMUANYA LEMBU

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهBaru baru ni dalam pembentangan bajet, diumumkan skema kenaikan pangkat untuk guru yang lebih baik dan tidak perlu guru guru menunggu lama untuk kenaikan ke jawatan yang bergaji lebih baik.

Belum pun kering gusi guru menelan air liur, sudah sampai ubat bius untuk melalikan girang guru. Kerja 9 jam sehari. Untuk pengetahuan pak menteri, para guru bukan sahaja sanggup kerja 9 jam sehari, tetapi kalau 90 jam sehari pun para guru sanggup. Semata mata berkorban demi pak menteri. 

Nanti bila sampai pilihan raya semua para guru akan undi pak menteri, sebab dengan cara itu sahaja para guru ini akan dapat dinaikkan taraf kehidupan mereka dengan cara menambahkan jumlah jam bekerja. Gaji tak naik pun tak apa pak menteri, tambah lagi jam bekerja, para guru akan taat mengikut perintah pak menteri.

Sebab seperti yang terpahat dalam hotak pak menteri;

Seperti yang terdapat di feedlot Negri Sembilan;

Guru semuanya lembu