Friday, November 19, 2010

CANGKUK AJAIB

Assalamualaikum,Kalau  butang baju tanggal satu, 10 tahun aku tunggu untuk dijahitkan semula. Kalau hantar kedai, kedai pun tak hingin nak jahitkan sebab dia ada banyak kerja lain lagi nak buat. Kalau cangkuk seluar putus benang, dua tahun aku tak pakai seluar tu.

Mau tak mau, jahit sendiri. Kan ke ajaib tu!

Thursday, November 18, 2010

MENCANAK; TU SHJ YG KAU PANDAI

Assalamualaikum,

Ada ke kedai tutup sebab hari raya Eid ul Adha dia komplen. Yang dia pandai dan telah terbukti itulah yang dia tunjuk

WUKUF DI DATARAN MERDEKA

Assalamualaikum,

Pada suatu hari, semasa bertemu almarhum Ustaz Hassan Shukri di bangunan pejabat KoHilal beberapa tahun yang lepas, beliau mengajak saya minum. Saya jawab saya puasa. Beliau berkata, itulah, banyak orang tidak tahu, hari ini haram puasa.

Hari tersebut ialah sehari sebelum hari raya Eid ul Adha di Malaysia. Tahunnya saya tidak ingat lagi. Tetapi dalam tahun 1990an. Pada hari tersebut, jemaah haji sudah pun menyambut Eid ul Adha, tetapi kita di Malaysia merukyahkan hari tersebut sebagai  9 Zulhijjah.

Saya tidak mahu contest fatwa yang dikeluarkan mengatakan hari Eid ul Adha tahun ini jatuhnya semalam, Rabu 17 Nov. 2010. Yang saya hendak timbulkan ialah bagaimana seorang DJ sebuah setesyen radio mengatakan bahawa hari selasa 16 Nov. 2010 sebagai hari wukuf.

Wukuf itu hanya di Padang Arafah sahaja, dan pada tahun ini jemaah haji sudah wukuf di Arafah pada hari Isnin 15 Nov. 2010. Bagaimana kau boleh kata hari selasa pula hari wukuf?

Mungkin kau wukuf di dataran merdeka kot?

AZIZULHASNI EMAS, TAHNIAH

Assalamualaikum,

Tahniah Azizulhasni yang berjaya menang emas, dan Joshua Ng yang berjaya menang perak.

Monday, November 15, 2010

BANDAR BURUK BANGIK

Assalamualaikum,

Sabtu lepas membantu adik mengendalikan majlis perkahwinan anak perempuan beliau. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar, dan dengan izin Allah cuaca sangat membantu majlis yang dilangsungkan dengan sangat sederhana tersebut.

Majlis ini dilangsungkan di sebuah kampung, dan kampung ini sentiasa BARU kerana nama kampung ini ialah Kampung Paya Baru. Macam mana kau nak perendahkan dia pun, ia tetap baru, walaupun paya.

Telah menjadi adat yang kemestian, sekiranya seseorang itu menghadhiri majlis kenduri kawin di negeri tempat majlis kenduri kawin ini, maka hadhirin yang datang akan dibekalkan dengan sedikit pemberian sebagai buah tangan.

Sekiranya anda ada dua tiga jemputan kenduri kawin yang perlu dihadhiri dalam satu hari, dan anda tidak berhajat untuk menjamu selera disatu satu majlis itu, maka anda hulurkan envelop sebagai tanda sumbangan anda, beritahu tuan rumah saya tidak dapat makan sama, maka tuan rumah mesti akan membekalkan buah tangan pemberian ini.

Begitu juga kalau anda kirim, bermakna anda tidak dapat ke majlis tersebut, tetapi menyampaikan sumbangan anda kepada majlis melalui kawan, maka akan menjadi kemestian kiriman anda ini dibalas dengan buah tangan majlis.

Itulah adat dan cara majlis kawin kampung aku dan tempat tempat lain di negeri tersebut.

Tidak seperti tempat aku tinggal sekarang. Sekarang aku bukan lagi orang kampung, tetapi sudah bertetel orang bandar. Tempat tinggal aku namanya Bandar Buruk Bangik. Kalau kau pergi majlis kawin di Bandar Buruk Bangik ni, kau hulurkan envelop dan beritau tuan rumah, saya tak dapat makan sama, tuan rumah akan songlap envelop engkan dan buat donno aje. Kau  balik tangan kosong.

Begitu juga kalau kirim, tuan rumah songlap envelop dan buat donno aje, tak de le nak beri buah tangan. Berkali kali aku kena macam ni. Tahun lepas aku buat kenduri kawin anak. Aku tinggal 3/6G. Jemput jiran 3/6F. Sekoq pun tak datang. Bila dia orang yang 3/6F buat kenduri, jemput aku, aku datang tapi sebab nak kejar tempat lain, tak sempat makan.  Envelop aku dia songlap, buah tangan habok pun tarak.

Ada satu ustaz, imam pulak tu, bila aku hulur kad jemputan, dia buat muka sangat susah hati. Aku dah tau dah, dia tak kan datang. Sungguh pun, dia tak datang.

Lebih, baik la kampung aku, walau pun kampung dan paya, ia tetap BARU.

Tapi tempat tinggal sekarang, walau pun bandar, ia tetap buruk

SULTAN SINGAPURA MURKA

Assalamualaikum,

Apabila Hang Nadim menggunakan sedikit sahaja daripada keintelektualan yang Allah anugerah kepada beliau untuk memperkenalkan teknologi batang pisang bagi menumpaskan serang ikan todak terhadap pantai Singapura, maka kasihlah sultan kepada budak cerdik ini.

Tetapi parti yang memerintah tidak suka keintelektualan budak ini, kerana ia tentu akan menggugat kuasa politik yang ada pada parti yang memerintah. Maka sikap dan perangai  bangsat Melayu diteroka dan dimain dan dibakar sepenuhnya. Oleh kerana mereka boleh menemui sultan sesukanya, dan boleh berbisik bisik pula dengan Sultan Singapura. maka dibisikkan fitnah kepada sultan Singapura.

Tuanku, ia bahaya. Tuanku, ini jangan buat. Tuanku majlis ini jangan pergi. Tuanku, itu dah melanggar fatwa. Tuanku, Hang Nadim ni bahaya kepada pemerintahan tuanku. Bunuh saja Hang Nadim ni tuanku.

Maka Hang Nadim dibunuh. Maka Hang Nadim mati.

Yang hidup dan terus hidup ialah

Perungkap suka menghasut, memfitnah, mengadu ngadu, mengadu domba, membohong, memalsu, menipu, menyonglap, membunuh fizikal, membunuh karektor, membunuh maruah dan segala yang bangsat terus subur hingga ke hari ini.

Hang Nadim mati. Pemerintahan sultan Singapura pada ketika itu hidup. Singapura kemudian merungkup.