Thursday, September 6, 2012

BUDAK U JGN BACA .....7

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Antara ilmu penting yang perlu diraih oleh pelajar di universiti ialah mengenal pasti masalah, menganalisis masalah dan mencari penyelesaian kepada masalah. Ini adalah ilmu asas yang mesti diraih oleh pelajar, sekiranya mereka gagal untuk mendapat ilmu ini, maka pada asasnya mereka gagal dalam pelajaran di peringakat tinggi.

Untuk mendapat ilmu ini, pelajar diajar untuk berfikir secara kritikal, menganalisis sesuatu masalah, dan tidak menerima sesuatu keputusan selagi ia tidak disokong oleh bukti.

Sebab itu anda mesti bersifat analitikal dan kritikal, bukan bersikap dan bersifat lembu dicucuk hidung.

Apabila para pelajar melihat gambar Tuan Guru Nik Aziz dan Tuan Guru Hj. Abd. Hadi Awang dikencing oleh gangster, maka para pelajar mesti menilai, apakah perlakuan tersebut betul atau salah, beradab atau tidak. Kalau salah dan tidak beradab, maka pemikiran kritikal dan analitikal anda akan bertanya, kenapa polis, atau pihak berkuasa tidak mengambil tindakan?

Apabila sebahagian veteran tentera membuat tarian menunjukkan bontot ke arah rumah Ambiga, dan tiada apa apa tindakan dikenakan oleh mana mana pihak yang bertanggung jawab, maka pemikiran para pelajar mesti menanyakan mengapa? betulkan perkara mediam diri ini?

Apabila kepala babi dicampak ke dalam surau dan masjid, apabila kepala lembu diarak ke sana ke mari dengan tujuan menghina dan menaikkan kemarahan pihak yang ditarget, maka para pelajar mesti menilai, mengapa tiada tindakan dikenakan kepada mereka yang melakukan perkara sedemikian?

Tetapi apabila seorang pelajar menunjukkan bontot kepada gambar seorang pemimpin politik negara, maka serta merta siasatan dilakukan, tangkapan dilakukan, media menyerbu, pelajar dibuang daripada kolej, ptptn diberhentikan serta merta, dan segala macam bentuk penderaan dikenakan tanpa bicara.

Adakah anda yang berfikiran kritikal dan analitikal boleh menerima tindakan zalim lagi berat sebelah ini?

Atau anda dengan senang hati endorse kerana

 hidungmu dicucuk serta bertali penambatTuesday, September 4, 2012

JGN AJAR MEREKA QUR'AN

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Seorang sepupu isteri di Jakarta mengusahakan supaya anak anak yang terbiar di sekitar komunitinya dapat belajar Al Qur'an dengan cara mencari penyumbang dana dan mengumpulkan anak anak tersebut agar dapat diajar oleh ustaz dan ustazah.

Kelas pengajian diadakan dirumah beliau. Pelajaran yang diajar bukan sahaja mengaji Al Qur'an tetapi juga tarbiyyah agar anak anak tersebut tidak terjebak dengan gejala sosial seperti dadah dan sebagainya.

Tetapi apabila pengajian tersebut mendapat sambutan sehingga mencecah 150 orang pelajar , ada saja orang yang tidak setuju dan membantah. Cuma mereka belum baling kasut saja semasa pengajian berlangsung.

Kalau ingin menyumbang hubungi email blog

Monday, September 3, 2012

KAMBING ADA SURAT BERANAK DI CAMERON H

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


“From 200 goats, I now have 35 only. I have incurred losses of RM30,000. When I lodged a police report, the police asked me the brand of the gun that was used and whether I had birth certificates for the goats,” he said.

cerita penuh di sini