Friday, November 26, 2010

KHUTBAH PERDANA

Assalamualaikum,

Oleh kerana ramai orang hendak kepada yang perdana, maka tajuk posting kali ini aku namakan khutbah perdana. Walaupun mungkin khutbah perdana ini hanya berlaku setahun sekali di Arafah semasa wukuf.

Semasa mendengar khutbah di pekan tempat aku bertugas sekarang, aku sentiasa rasa terkulat. Aku telah menghadhiri khutbah 4 buah masjid di sekeliling pekan ini, semuanya hampeh. Oleh kerana telah terbiasa dengan khutbah yang merangsang keintelektualan, maka rasa tercari cari khutbah yang sedemikian sentiasa berada dalam fikiran dan antisipasi diri aku. Namun hampeh.

Dengan khatib yang membaca khutbah dan bukan berkhutbah, dengan bacaan yang merangkak rangkak, dengan bacaan Bahasa Malaysia pun tonggang langgang, apatah lagi bahasa Arab, maka itulah sebabnya pada khutbah hari ini, seperti juga jumaat jumaat yang lepas lepas,... aku perhatikan hampir semua orang sangat setuju dengan pak khatib. Mereka mengangguk ngangguk. Angguk dan terus angguk.

Dengan hangat tengah hari dan hangat badan jemaah, serta kipas yang berputar laju, anggukan mereka menerbangkan mereka ke nirwana yang menitiskan liur.

Thursday, November 25, 2010

APA KE BENDA 'ULTRA-KIASU' TU?

Assalamualaikum,

Ada penulis yang sikit sikit ultra-kiasu. Sikit sikit ultra kiasu.

Hei, aku tak paham la. Kau tau tak, aku tak paham. Nak cakap, cakap aje le terang terang, supaya semua orang boleh paham.

Kau paham tak?

Wednesday, November 24, 2010

SIRI MULTIPLE ERROR.....11 (PENANGAN NGV)

Assalamualaikum,

Maka aku pun setuju untuk pasang NGV pada kereta Vitara tu. Bila dah tunggu satu hari, malam tu operator ngv tu sms: tried to reach u. pls call me.yr car is ready.krisha

Wah aku pun rasa seronok, sebab kereta dah siap. Esoknya aku pun dudup dadap pergi ke kedai ngv tu untuk ambil kereta. Bila aku sampai, kedai tu masih tutup lagi. Pukul 9:00 barulah perempuan kerani dia terhegeh hegeh sampai dan buka sebahagian pintu kedai. Dia kata kenapa tak call dulu sebelum datang? Aku jawab aku call kau tak jawab. kau tidur lagi ye? Dia songeh.

Mana kereta aku? Dia tak boleh jawab. Dia call seseorang, lepas tu dia jawab ada satu wiring belum siap lah. Lu pigi minum dulu la, lepas tu call. Aku pun pergi minum. Lama kemudian aku call, tak ada yang jawab. Setelah penat call baru ada orang jawab. Dia kata ada sedikit problem. Kereta tak boleh start. Do you immobilizer installed? Aku kata no!

Kemudian nampak dia panggil mekanik india bikin kereta tu. Tak boleh. Mekanik nigeria. tak jadi juga. Habis kereta aku kena barai. Aku terus ambil kereta dia yang dia beri pinjam dan bawa balik. 3 hari kemudian, dia call dia kata kereta tu dia tak boleh bikin. Come here and tow your car out dia kata.

Aku datang. Kereta aku jadi tak tentu arah. Dia kata dia tak boleh buat apa. enjin tak boleh start. Dia suruh aku bawa ke mana mana workshop. Sebelum bawa ke workshop lain, duit pasang ngv dia minta dulu. kalau tidak kunci kereta aku dia tak beri. Oleh kerana tidak mau bergaduh. Aku bayar RM 3700.00

Lepas tu cari kereta tow. Tarik kereta tu ke satu workshop lain. NGV aku kena bayar. Kos tow kena bayar. Repair kereta kena bayar. Tapi NGV tidak boleh guna.
ANWAR TIDAK AKAN MASUK PENJARA LAGI

Assalamualaikum,

Apabila Anwar Ibrahim disumbat di penjara Sungai Buluh kesannya ialah BN hilang 2/3 majoriti. Itu pun berlaku setelah segala usaha kuku besi dan tipu daya dikerah habis habisan untuk mempertahankan BN. Tapi kenapa BN menang besar sebaik Dollah jadi PM? itu kan ke inertia daripada kekukuan mahathirisme yang menghalang 600,000 pengundi daripada mengundi.

Kalau sekiranya sekali lagi Anwar disumbat ke dalam penjara, boleh dikatakan kompom Putrajaya akan bertukar tangan kepada PR. Ini adalah kerana ada sesuatu yang BN pun tahu yang sedang menunggu tindakan selanjut daripada BN. Sesuatu inilah yang menakutkan BN.

Senjata UMNO yang bersandar kepada segala umpan dan makanan nasionalisme semakin pudar. Mereka menggunakan umpan kemarahan orang ramai, kebencian orang ramai terhadap musuh politik dan yang serupa dengan sifat busuk tersebut untuk menarik sokongan kepada mereka. Tetapi untuk menghidupkan sifat sifat ini, UMNO bermain dengan api yang berbahaya, terutamanya api perkauman yang sekiranya tercetus, salahnya akan disandar kepada UMNO.

Menghentam dan memfitnah dengan pelbagai cara hanya menaikan kemualan generasi pengundi baru kepada mereka. Yang termakan dengan pendekatan ini adalah generasi senior yang semakin pupus, jadi ruang menjala UMNO semakin mengecil.

Dengan wujudnya IPT yang banyak, terutama IPT swasta, ia menjadikan sukar bagi UMNO untuk merekrut penyokong totok. Kalau dulu IPT boleh dikontrol sepenuhnya dari segi mendapatkan rekrut, namun ruang tersebut semakin sukar kerana jaringan yang hendak diumpan sekarang semakin meluas. PLKN juga tidak dapat menggalas tugas ini kerana menghadhirinya tidak diwajibkan kepada semua warganegara yang termasuk dalam kategori sepatutnya diPLKNkan.

Dengan itu, wujud kelas dalam masyarakat yang berjaya membebaskan pemikiran mereka daripada belenggu pemikiran UMNO ini. Dan anggota kelas ini mendiami kawasan kawasan perumahan  baru yang semakin membiak di negara ini. Pemikiran mereka yang berada dalam ketegori ini sentiasa diperbaharui dengan maklumat terkini yang semakin cepat sampai berbanding dengan maklumat TV1 dan TV3 dan utusan.

Sebab itu dalam beberapa pilihanraya kecil yang komposisi pengundinya termasuk dalam ruang tanggukan UMNO, maka BN boleh menang. Tetapi sekiranya pengundi berada diluar lingkup tanggukan BN, parti itu kalah. Dan mereka yang berada di luar kawasan tanggukan BN ini semakin melebar dan semakin bertambah.

Itulah sebabnya Ahmad Maslan terpaksa menerkam untuk mengecilkan PKR dengan mengatakan parti tersebut hanya ada 25,000 ahli, bukan 600,000 seperti yang kononya dikatakan oleh Anwar. Dan Mahathir pula turut menyebuk dengan mengatakan orang sudah tidak percaya kepada Anwar lagi. Ini bertujuan untuk membentuk pemikiran pengundi agar hilang kepercayaan kepada parti tersebut serta pemimpinnya.

Tetapi pengundi generasi baru sukar dicetak otak mereka untuk menerima apa yang dimahukan oleh UMNO. Mereka tidak lagi takut untuk membuat perubahan.

Sekiranya Anwar dipenjarakan lagi, maka ledakan yang akan berlaku jauh lebih menghancurkan BN berbanding dengan sesi dipenjarakan yang lepas. Sekiranya Anwar hendak dipenjarakan, ia perlu dilakukan sebelum pilihanraya umum yang semakin dekat ini. Sekiranya Anwar tidak dipenjarakan, maka ia juga akan merungkupkan BN.

Hotak yang merancang Liwat II tahu apa pilihan yang ada dihadapan mereka. Tetapi pilihan tersebut amat menggerunkan.