Friday, December 10, 2010

PENDIKAU

Assalamualaikum,


Ini adalah contoh pendikar ketuanan. Ada accent yang sebutnya sebagai pendikau. ada pula yang sebut sebagai pandikar.

DIA IRAS MELAYU

Assalamualaikum,

Apa pasal PERKASA cukup marah dengan budak ni? Apa tuan segala ketuanan sangat phobia dengan budak ini. Bukan ke dia ada rupa melayu? Kot kot ada darah melayu. Boleh nanti lantik jadi tuan.Thursday, December 9, 2010

FULLER CREAM MILK

Assalamualaikum,

Perkataan Indon walaupun sebutannya sama, namun maksud kadangkala adalah berlainan. Bila orang Malaysia kata tol, bermaksud bayaran yang perlu dibayar setelah gunakan lebuhraya. Pada orang Indon, tol tu bermaksud lebuhraya. Kita kata kereta, bermaksud car, dia kata kereta bermaksud train. Kita kata bisa bermaksud sakit yang bersangatan, dia maksud boleh. Kita kata tewas bermaksud kalah, dia maksud mati. Kita kata susu bermaksud milk, dia kata susu bermaksud breast.

Semasa pemeriksaan kesihatan untuk menunaikan haji tahun lepas, bacaan gula dalam darah aku adalah pada aras terendah dalam kategori normal. Doktor tanya ada rasa gayang gayang tak? Aku jawab tidak. Lepas tu aku pikir lagi, memang ada rasa tak stabil, kadang kadang. Memang aku dan isteri kontrol pengambilan gula dalam makanan kami. Tetapi oleh kerana bacaan gula ni rendah, aku berkira kira menambahkan intake gula. Caranya masa breakfast minum nescafe yang dimaniskan dengan susu pekat.

Susu pekat yang kami beli dibuka dengan menarik penutupnya. Kami tidak lagi beli susu pekat yang perlukan can opener untuk membukanya. Dan setiap kali membuat nescafe aku sendiri yang membuatnya, sebab orang lain buat semuanya tidak sedap seperti nescafe yang aku buat sendiri.

Satu pagi apabila semua bahan untuk membuat nescafe telah ku sediakan, maka aku mencari susu pekat untuk dicampur dalam nescafe aku. Bila buka peti ais, tin susu pekat telah kosong .

Aku pun memanggil pembantu rumah.

Siti, buka susu!

Wednesday, December 8, 2010

WAN AZIZAH PERDANA MENTERI MALAYSIA

Assalamualaikum,

Kau jangan le terkejut dengan tajuk entry ini. Diharap kau juga baca laporan the Economist mengenai senario politik Malaysia beberapa bulan akan datang ini. Perkara yang rasanya ramai orang setuju dengan laporan tersebut ialah Anwar Ibrahim hampir pasti disumbat ke penjara untuk pertuduhan Liwat II.

Laporan tersebut menjangkakan BN akan hilang lebih banyak kerusi lagi sekiranya pilihanraya kilat diadakan. Sebabnya kau baca lah dalam laporan tersebut. Juga yang aku selairan dengan laporan ini ialah pilihan raya umum akan diadakan selepas pilihan raya negeri Sarawak.

Antara sebab yang aku rasa BN akan kecundang ialah kerana naiknya aras sophiscation di kalangan pengundi baru. Mereka ini tidak berjaya ditambat oleh UMNO/BN untuk mengundi parti itu, kerana mereka tidak merasakan takut dengan acah acahan UMNO mengenai ketuanan Melayu. Things have changed.

UMNO boleh kekal menang di tempat tempat di mana level of sophiscation ini kekal rendah, seperti di kampung kampung dan di pedalaman. Sebab itu aku kurang setuju dengan pendapat presiden PAS yang menjangkakan Melaka, Johor  boleh jatuh ke PR. Negeri Sembilan punyai kebarangkalian yang tinggi untuk dirampas oleh PR.

Mungkin untuk membentuk kerajaan belum cukup bagi PR selepas pilihan raya 13, namun suasana pada ketika itu memungkinkan apa sahaja berlaku. Sekarang BN serba salah untuk sumbat Anwar dalam penjara atau tidak. Sumbat susah, tak sumbat lagi susah. Bila di buat lat talilat, sumbat je lah dia dalam penjara.

Pada ketika itu kemarahan pengundi memuncak. BN kalah pilihanraya. Wan Azizah kembali mengepalai PR.

Angkat je lah dia jadi PM

Tuesday, December 7, 2010

ALFIL

Assalamualaikum,

Sekitar Feb. 2003, surau tempat kami sembahyang dikepung oleh ratusan polis, pekerja PBT, pekerja bomba dan entah apa apa lagi. Kejadian sekitar 2:00 petang itu menyaksikan binaan surau tersebut yang sememang rapuh dan tidak ada mutu dirobek oleh alat pemecah pihak PBT. Surau yang sangat ala kadar itu, yang walaupun berada dilantai parkir sebuah blok rumah pangsa, didirikan solat jumaat selama ini.

Semasa binaan surau tersebut dirobek robek, dan musyaf Al Qur'an dipunggah oleh pekerja PBT yang turut disertai orang bukan Islam, kami ahli kariah surau tersebut menangis dan bersolat hajat sambil terus menerus membacakan surah alam tarakai....

Kami tahu, arahan merobohkan surau tersebut datangnya dari kuasa politik tertinggi di Selangor, serta local warlord bertaraf yb tempatan. Yang mampu kami lakukan hanyalah berdoa. Seperti Rasulullah berdoa dalam qunut baginda selama sebulan apabila para huffaz berjumlah sekitar 70 orang yang baginda kirim untuk tujuan berdakwah dibunuh semuanya oleh musyrikin.

Sambil menitiskan air mata, kami berdoa dan bersolat hajat. Hanya kepada Allah sahaja kami mengadu. Ada diantara kami yang membawa aduan itu sampai ke hadapan kaabah.

Sambil meneliti tajuk utama akhbar pada hari ini, aku bertanya, ada kaitan ke dengan doa kami?

Monday, December 6, 2010

KODEH

Assalamaualaikum,

Pertama aku nak permudah anda yang membaca title entry ini. Ia bermaksud code. Tetapi kalau anda di Indon, mereka sebut code ni sebagai kode. Nak jelas lagi aku letak kodeh.

Pernahkan anda minta pertolongan atau rekomen daripada ahli politik atau orang besar besar yang memegang kuasa? Kalau anda pernah, maka anda perlu faham kodeh ini.

Kalau sekiranya surat anda di tulis tangan oleh orang besar sebagai: Disokong

 Maka kau jangan percaya permohonan anda itu akan disokong. Kalau ditulis Disokong dan Dipanjangkan,


Ha, itu besar kemungkinan akan ditolong.

Tetapi perhatikan pula sokongan itu ditulis dengan dakwat apa. Kalau Disokong dan Dipanjangkan dakwat biru, mungkin, boleh dapat, tetapi kena beri percentage. 
Kalau Disokong dan Dipanjangkan dakwat merah, aku pun tidak tahu apa makna kodeh ni, mungkin kena beri 20%, atau 30% atau sebagainya.


Lebih bagus kalau ditulis dengan pensel. Kompom dapat apa yang anda mohon tu.