Friday, October 8, 2010

TANGAN PUAKA

Assalamualaikum,

Almarhum YDP PAS Prof Zulkifli Muhamad kena penangannya
Kerajaan PAS pertama di Terengganu kena penangannya
Almarhum Hamid Gul kena penangannya
Tengku Razaleigh pakai tengkolok kena penangannya
Abu Hassan Omar mantan MB Selangor kena penangannya
Mat Sabu diperangkap khalwat kena penangannya
Kerajaan PR Perak tumbang kena penangannya
Teo Beng Hock kena penangannya
Altantuya kena penangannya
Balasundaram cabut lari kerana penangannya
Raja Petra Kamarudin dapat cabut lari kerana penangannya
Saiful kerana penangannya
Rahimi Osman kerana penangannya
Tangan puaka

SIRI MULTIPLE ERROR.....7

Assalamualaikum,
FATIMAH AZZAHRA pula...

Entah apa dosa yang aku lakukan sehingga Allah tidak putus putus menguji aku dengan pelbagai musibah dan multiple error. Bermula dengan kereta anak Muhammad Basyir dicuri sebaik kami dalam perjalanan pulang dari Tanah Suci setelah selesai menunaikan haji dihujung 2009.

Kemudian diikuti pula dengan Mak Hajjah dimasukkan hospital, dan diikuti dengan itu dan ini. Kalau anda ingin tahu apa seterusnya ikutilah siri multiple error ini.

Selepas anak bernama Ahmad Izzuddin dimasukkan ke hospital dalam bulan Ramadhan yang lepas, aku sentiasa berharap agar itu adalah musibah terakhir yang Allah ujikan kepadaku. Selalu aku berdoa kalau Allah uji juga aku dengan musibah, aku bermohon seperti yang Rasullullah lakukan, iaitu apabila kelihatan seperti satu batu akan menghempap baginda, baginda mengelak supaya tidak terkena hempap. Abu Bakar bertanya adakah baginda lari daripada Qada' Allah. Baginda menjawab yang baginda mengelak daripada Qada' Allah kepada QadarNya.

Maknanya kalau Allah telah tentukan bahawa satu musibah itu akan mengenai seseorang, ia tetap akan kena. Apa yang boleh kita lakukan ialah berdoa agar musibah itu menimpa pada qadar yang paling minima. Seperti kalau telah ditentukan anda akan kena langgar oleh sebuah kereta, tetapi dengan doa anda, anda tetap kena langgar, tetapi hanya dicalit sahaja oleh kenderaan itu.


Semasa aku sedang dalam kursus di UPSI semalam, isteri telpon (istilah indon), Fatimah pengsan dan kaki tidak boleh angkat. Kemudian dengan ambulan swasta dibawa ke hospital pantai, KL.

Aku bergegas ke hospital pantai untuk uruskan kemasukannya. Sekarang dia recovering. Kena lung infection sehingga susah bernafas dan hilang sense of balance.

Si Fatimah ni baru minggu lepas konvo. Sekarang buat chambering. Kau taulah, bila buat chambering, syarikat akan lanyak dia ke sana ke sini. Sekejap pergi court itu, sekejap pergi court ini.

Lepas tu buat pula diploma syariah law. Assignment tak siap, maka tidak tidur malam. Itu yang sebab kena infection agaknya. Satu lagi kesukaan Fatimah ini ialah dia suka jadi driver.

Aku belikan kereta untuk mudahkan dia pergi kuliah dan balik rumah dari asrama. Tetapi pantang ada kawan yang ajak pergi sana dan pergi sini, dengan rela dan senang hati dia sedia berkhidmat jadi driver.

Sehingga sanggup jadi driver pergi mandi sungai dekat tempat Altantuya kena letup.

Di doa kau cepat sembuh

Thursday, October 7, 2010

ANN WAN SENG & RAJA PETRA K

Assalamulaikum,

Kombinasi antara Ann Wan Seng dan Raja Petra Kamarudin barulah jadi bahan hebuhan. Pada hal dah lama dah keluar.

Wednesday, October 6, 2010

SIRI MULTIPLE ERROR.....6

Assalamualaikum,
Hal siri mulitple error mengenai TKI ini belum selesai lagi.
Apabila semua usaha yang aku cuba tidak mendatangkan hasil, maka telah sampai masanya aku buat keputusan, iaitu secara tanpa dirancang dan secara multiple error permit pembantu rumah ini terpaksa dibatalkan dan dia dihantar pulang.
Maka beli tiket untuk hantar dia balik ke Jakarta . Kemudian dengan menggunakan tiket tersebut aku pergi ke Imigresen di Putrajaya, matikan permit dia dan buat check-out memo untuk dia. Tu pada 27 Mei 2010.
Pada 1 Jun 2010, terima call daripada Klinik Chen mengatakan Fomema membenarkan rayuan kes si Ros ini dan suruh buat satu lagi medikal.
Kenapalah kau tidak respon awal awal lagi. Sekarang aku dah matikan permit TKI tu. Esoknya, semasa aku di UPSI, isteri pula sms, tak pergi ke ke Klinik Seremban tu hal si ROS tu?
Maka dudup dadap aku memecut dari Tanjong Malim ke Seremban sebab bini dah bising. Penatnya badan tidak terkira. Oleh kerana aku perlu uruskan beberapa hal di UPSI, maka masa bergerak ke Seremban tu telah agak lewat. Sampai di Seremban sekitar jam 5:00 petang.
Klinik Chen Man Hin dah tutup.
Satu error lagi.
Pada 5 Jun 2010, si ROS berlepas ke Jakarta.
Selang beberapa hari Fomema telefon aku. Yang cakap tu namanya Aminah.
Dia kata panel Fomema membenarkan encik buat rayuan.
Aku cakap, hari tu kau kata hal drug dan pregnancy tak boleh buat rayuan. Sekarang kau kata boleh buat rayuan pula. Aku dah rugi beribu ribu ringgit . Kalau hari tu kau cakap terpulang samada nak buat rayuan atau tidak, kan ke lain strategi yang akan aku ambil!
Pembantu pun aku dah hantau balik. Poorah.

GRUP BENGAP SUSUT NILAIKAN UMNO

Assalamualaikum,

Tidak lari daripada analisis saya kalau survey menyatakan bahawa populariti Najib mendaki tinggi. Juga perkara baik yang dicadangkan oleh pentadbiran sekarang sememangnya baik, walaupun lawan politik akan mensenyapkannya.
Saya rasa apa yang dinayatakan dalam Government Transformation Plan adalah suatu usaha yang bagus dan sejajar dengan strategi yang akan diambil oleh mana mana negara yang dirancang rapi yang ingin melonjak ke tahap yang lebih tinggi lagi.
Begitu juga saya perhatikan memperkenalkan KPI kepada ahli kabinet adalah satu usaha yang bagus, kerana kebanyakan organisasi besar dan bagus di dunia mengamalkan perkara ini. Saya amat kagum apabila saya baca laporan tahunan Murphy Oil Corp (ingat cerita Malaysia menggadai kawasan laut Limbang?) yang mana dilaporkan KPI semua lembaga pengarah mereka dan dengan itu orang boleh menilai samada mereka buat kerja atau tidak.
Konsep 1 Malaysia sebenarnya adalah satu konsep yang baik, tetapi kerana ramai kumpulan yang bengap dan memang sengaja menjadikan mereka bengap, maka konsep ini hanya menjadi dendangan di bibir sahaja, tanpa dimengerti maksud sebenar dan dihayati tuntutan sebenar.
Bayangkan kalau TPM tidak faham konsep 1Malaysia, dan bayangkan kalau menteri menulis dalam akhbar dan menelanjangkan dirinya sebagai amat bebal dengan konsep ini, maka apa yang akan berlaku ialah rakyat akan memandang mereka dengan nilai yang telah tersangat susut.
Itu yang terjadi dengan Najib. Mereka yang bergayut dengan kelambu UMNO lah yang menyebabkan UMNO amat susut nilai sekarang. Pendekatan menyerang DAP dengan cara yang menunjukkan kebengapan yang superlatif, sehingga mereka sendiri dicabar memulangkan gaji mereka kalau apa yang DAP lakukan di Penang salah. Pendekatan pendekatan yang sangat rasis adalah merugikan UMNO sendiri. Menyusutkan nilai UMNO.
Jangan terikut dengan kebengapan superlatif PERKASA yang cuba kononnya menyokong salah satu calon PKR yang bertanding jawatan. Tindakan grup ini bukan menunjukkan keintelektualan, tetapi kebengapan superlatif.
Mengapa Najib dan UMNO tidak terus memacu dengan program bagus seperti GTP itu tanpa menghiraukan kritikan orang lain?
Adakah kerana ada satu mak cik bergayut di kelambu UMNO?

TAHNIAH MALAYSIA

Assalamualaikum,
Diucapkan tahniah kepada pasukan Malaysia dalam sukan Commonwealth yang telah berjaya memenangi pingat emas. Yang dapat pingat bukan emas pun diucapkan tahniah. Yang tidak dapat pingat pun diucapkan tahniah.

Monday, October 4, 2010

TIDAK MENCEMAR DULI

Assalamualaikum,

Tidak ada beban buat apa batu nak di galas. Jadi aku nampak anak raja tu tidak akan mencari beban untuk digalas.
Tdak akan mencemar duli di GALAS

BERCEKAK

Assalamualaikum,

Apabila telah merasat lazat memegang kuasa, dan kemudian merasa lazat dengan habuan yang menggolek bersama kuasa yang diperolehi, maka perebutan berlaku.
Kebanyakan parti yang tiada tarbiyah akan bercekak antara satu dengan yang lain. Kalau dulu sibuklah orang menghina BN dan parti komponennya bercekak semasa pemilihan peringkat parti masing masing, UMNO bercekak, MIC bercekak, MCA bercekak, GERAKAN bercekak, semua bercekak.
Sekarang mana nak sorok? PKR bercekak. DAP bercekak.
PAS pun ada bercekak. Tapi belum bengkak.