Friday, May 18, 2012

HAJJAH HAMIRDIN? KAU BIAU BETUL!

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Prof. Sudarmaji, seorang kenalan di Universiti Gajah Mada, Jogjakarta bertemu dengan aku semasa aku berkunjung ke universiti tersebut kerana satu simposium. Kesantunan alam Melayu terasa semasa berada di Jogjakarta, kerana apabila aku bertanyakan sahaja kepada profesor profesor di UGM semasa coffee break di manakah Pak Sudarmaji, langsung seorang daripada mereka menelefon beliau dan beliau berjanji untuk bertemu aku sebelah petangnya.

Pak Sudarmaji, semasa bertemu aku, mengingatkan kembali peristiwa di satu conference di Brunei, tahun 2001, di mana aku bertikam lidah dengan Victor Savage, dari National University of Singapore hal dia kata apa perlunya layan orang Muslim di Singapore kerana mereka bukannya ramai.

Dipendekkan cerita, semasa sampai masa pembentangan aku, nama aku pun ditayang pada layar lcd. Nama aku ditulis sebagai Profesor Dr. Hj. Hamirdin B. Ithnin.

Pak Sudarmaji cuit aku, dia kata: Pak, itu perempuan pak.

Aku tanya mana?

Tu, Hj. Hamirdin tu, hj itu

Itu singkatan untuk Haji, kata ku.

Di Indonesia, kata Pak Sudarmaji, kalau haji tu singkatannya H.

Hj. tu,  Hajjah, pak!
Wednesday, May 16, 2012

SUATU ALUR DI ALOR STAR

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Tahun 80an muslimat yang bertudung rata rata mengenakan jubah sebagai pakaian mereka. Aku sangat senang dengan beberapa pelajar aku yang sentiasa mengenakan jubah yang tidak banyak warna. Pernah aku baca hadis kitab Tarmizi dalam Bahrul Mazi oleh Syeikh Al Marbawi mengatakan ramai perempuan yang di neraka itu mengenakan pakaian banyak warna di dunia.

Pertengahan 90an trend ini mula berubah, generasi yang mempelopori pakaian berhijab sudah mula menua, dan secara beransur diganti oleh generasi anak mereka. Generasi baru ini mau berfesyen, maka tudung dipakai, tetapi pakaian mula dioleh supaya sesuai dengan citarasa mereka. 

Jubah diganti dengan seluar, dan t-shirt. Tudung ada juga. Yang jenis ikut ikutan, pakai tudung, tetapi t-shirt lengan pendek dan seluar yang ketat.

Semasa aku ke Universiti Gajah Mada, Jogjakarta baru baru ini, aku perhatikan 95% pelajar perempuannya bertudung. Cuma hampir semua mereka mengenakan seluar sangat ketat. Fesyen hari ini.

Sabtu lepas, aku ke Alor Star, dan singgah makan di KFC berhampiran dengan stadium. Depan meja kami masuk sepasang parents muda dengan seorang anak yang baru boleh berjalan . Si ibu duduk di hadapan pandangan aku. Bertudung. Ber t-shirt. Juga mengenakan seluar ketat very low cut. Jenis seluar perempuan sekarang yang berada hanya di atas alur kencing di kawasan tiga segi roma.

Bila si ibu duduk di atas kerusi, bajunya tertarik ke atas, seluarnya meluncur ke sangat bawah.

Di kepala bertudung,

di buntutnya terdedah satu alur

Monday, May 14, 2012

MKN NASI HARGA 199,000; MAK HOI

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Aku, bini, dan anak makan nasi ni, bilnya 199,000.00 Mak datok, mahalnya. Aku ingatkan tentulah nasi ni ada sesuatu sepesial, namun tiada.

Namanya nasi gudeg

total bill: 199, 300.00

rupiah