Friday, October 4, 2013

TANDA PUTRI

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Semasa cuti panjang sekolah dihujung tahun dimana berlaku peristiwa berdarah 13 Mei, aku membaca buku yang ditulis oleh Al marhum Tunku Abdul Rahman mengenai peristiwa berkenaan. Pada ketika itu aku akan memasuki form 5 pula ditahun berikutnya. Aku tidak membuat keputusan apa apa setelah membaca buku itu, tetapi yang aku paling tersentuh ialah apabila penulis menukilkan tasbihnya putus semasa beliau berwirid, dan mungkin, menurut penulis, ada sesuatu mesej yang ingin disampaikan dengan kejadian itu.

Bertahun kemudian, setelah aku reti membuat analisis, aku menyimpulkan musabab peristiwa berdarah itu ialah ada pihak yang tidak boleh menerima kekalahan.

Sebelum PRU 12, aku mengandaikan, memang pihak berkenaan tidak boleh tumbang dalam pru berkenaan, dan memerlukan satu tumbukan lagi untuk tumbang. Tapi, analisis aku tidak tepat. Satu tumbukan tidak cukup untuk menumbangkannya, sebab itu dalam PRU 13, ia masih berdiri, walaupun terhuyung hayang.

Cuma pelajaran penting yang boleh diambil di sini ialah, setelah selesai PRU 12, pihak berkenaan tidak boleh menerima hakikat mengenai kekalahan, sebab itu presiden pada ketika itu diminta berundur.

Setelah PRU 13, keputusan yang diterima lebih teruk lagi, tetapi kali ini presiden tidak diminta berundur. 

Isyaratnya ialah, mereka telah boleh menerima hakikat kalah.

Wednesday, October 2, 2013

TAKBIR PRU

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهDi institusi di mana aku bertugas sekarang terdapat penggunaan jentera seperti dalam gambar. Ku perhatikan semacam satu carriage dicangkuknya di belakang jentera ini yang mempunyai roda dan ruang yang juga ku perhatikan digunakan untuk meletakkan plastik sampah yang dikutip di sekitar institusi ini.

Bilik kuliah bagi kelas aku semester lepas terletak sekitar 5-7 minit berjalan kaki dari ofis aku, jadi sekiranya cuaca baik, aku memang mengambil peluang berjalan kaki ke kuliah. Juga yang memakai serban di institusi ini setau aku hanya aku dan seorang lagi.

Semasa aku berjalan kaki ke kuliah pada satu hari, aku dengar bunyi jentera ini sedang bergerak bertentangan arah dengan perjalanan ku. Sebaik jentera ini menghampiri aku, ku dengar satu jeritan: Takbir! Oleh kerana bunyi enjin jentera tersebut kuat, tentulah yang bertakbir itu mengeluarkan suara yang kuat sehingga aku dapat mendengarnya dengan jelas walaupun jaraknya dengan aku sekira kira jarak satu tiang letrik. Aku perhatikan pemandu jentera tersebut, dia memalingkan mukanya ke arah lain.

Dua tiga minggu kemudian, aku berjalan kaki lagi ke kuliah. Kali ini aku dengar juga bunyi enjin jentera ini sedang bergerak, tetapi kali ini dari arah belakang aku. Sebaik jentera ini memotong aku, ku dengar sekali lagi: Takbir! Kali ini pemandu tersebut tidak memalingkan pandangannya ke arah lain, mungkin kerana jentera tersebut sudah melepasi aku.

Setelah dua kali insiden ini, aku yakin, yang bertakbir itu ialah pemandu jentera tersebut.

Satu dua minggu kemudian, dalam perjalanan ku ke kedai makan untuk breakfast, aku terserempak lagi dengan jentera ini, tetapi kali ini jarak amat dekat kerana aku dan jentera itu berada di persimpangan jalan. Oleh kerana sangat hampir, aku menunggu dan mengamati pemandu tersebut dan berharap kalau dia lah yang bertakbir pada dua insiden yang lepas, aku ingin hadiahkan kepadanya sebuah senyumanku yang menawan ini. Aku juga ingin bertemu dengan dia, sekiranya dia parkir jentera itu di tempat yang berhampiran dengan aku, kerana aku ingin bersalaman dengan beliau dan bertanyakan khabar.

Tetapi, semasa jentera ini melepasi tempat di mana aku berdiri, pemandu tersebut tidak menoleh kepada aku dan tidak pula bertakbir. Aku berkira kira sekiranya dia bertakbir, ingin aku sahut takbir tersebut.

Beberapa hari selepas pertemuan ketiga ini, PRU ke 13 berlangsung.

Jentera dan pemandunya tidak kelihatan lagi sehingga ke hari ini