Saturday, August 17, 2013

KO JUGA TUMBANG

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Merasa amat sedih dan geram yang teramat sangat melihat kekejaman yang dilakukan oleh pihak berkuasa haram di Mesir yang membunuh rakyt mereka sendiri. Dengan menggunakan senjatan api, helikopter dan ada juga laporan yang mengatakan menggunakan artileri.

Juga amat kecewa dengan pernyataan yang dikleuarkan oleh setengah pemimpin negara Arab, yang menyokong tindakan kejam tersebut, kerana kita tahu mereka takut rakyat negara mereka kot kot bangkit menentang pemerintahan mereka yang membolot kekayaan negara.

juga negara ini yang senyap menyepi seolah menikus dalam hal ini tanpa pernyataan rasmi mengenai pendirian dalam isu ini. 

Takut kamu juga tumbang ko?


Thursday, August 15, 2013

ISLAMNYA HANYA DI BIBIR

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Amat menyedihkan bila menyaksikan footage mengenai kezaliman pihak berkuasa mesir membunuh rakyatnya sendiri. Kesalahan terletak kepada mereka yang membunuh rakyat dan warga negara mereka sendiri, kerana tidak ada negara yang waras, tidak ada pemimpin yang waras fikirannya yang akan mengarahkan pasukan keselamatan mereka membunuh rakyat sendiri.

Konspirasi menjatuhkan Morsi kita tahu telah dirancang sebaik Morsi memegang tampuk pemerintahan, sebab itu Kerry secretary of state kerajaan usa menyatakan sokongan dan approval negara itu terhadap rampasan kuasa yang dilakukan oleh Si sisi. Rampasan kuasa itu tidak diakui sebagai satu rampasan kuasa, kerana kononnya berjuta juta rakyat mesir mahukan Morsi diturunkan. Kalau mahu Morsi diturunkan kenapa usa tidak menyuruh cara melalui peti undi untuk melakukannya seperti yang sentiasa dichampionkan, tetapi approve pula cara rampasan kuasa dan kemudian melabelkannya sebagai bukan rampasan kuasa.

Di kalangan mereka yang bersekongkol dengan sisi, usa dan israel, naiknya Morsi memegang tampuk pemerintahan adalah sesuatu yang amat mereka geruni, kerana kononnya Ikhwanul Muslimin adalah satu pergerakan yang menggunakan agama untuk mencapai matlamat politik. Lagu sama yang dinyanyikan oleh mereka yang benci di hati mereka kepada Islam di negara ini yang melabelkan PAS dengan tempelan label yang sama.

Sekiranya rakyat Israel menari nari apabila Morsi dijatuhkan, kita boleh faham kegermbiraan mereka, kerana salah satu daripada kegerunan dan kegusaran mereka telah berjaya dipadamkan. Tetapi apabila ada di kalangan orang yang lidahnya mengaku Islam, tetapi hatinya benci kepada apa jua yang dikaitkan dengan Islam, terutama apabila mereka yang berpegang kepada ideologi berteraskan dan bertunjangkan Islam diberi peluang oleh sistem demokrasi untuk menerajui pucuk pimpinan politik, maka di situlah mereka menunjukkan belang sebenar mereka. Mereka benci, takut, gusar serta susah hati sekiranya Islam itu diberi peluang berkuasa dan dikuatkuasakan.

Pada qalbu mereka ada penyakit. Mereka Islam. Tetapi hanya di bibir.

Tuesday, August 13, 2013

SIAPA YG NYANYI?

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Aku tanya anak ku siapa yang nyanyi lagu ni? Dia kata anwar zain dengan siapa hentah. Itulah lagu yang dikumandangkan semasa suasana raya menjelang dan mengambang. Semasa aku kecil, suasana hari raya akan disambut dengan lagi dam dam dum bunyi mercun nyanyian Saloma. Suasana sudah berubah. Mereka tidak lagi mengenali Saloma, sebab Saloma meninggal mereka belum pun lahir.

Semasa zaman ku hidup di kampung, apabila masuk sahaja bulan Ramadhan, akan ada orang yang membuka gerai di tepi jalan. Gerai gerai ini akan beroperasi sepanjang bulan Ramadhan dan dilanjutkan sehingga seluruh bulan Syawal. Tokeh gerai ni nampaknya tidak endahkan tarawih, begitu juga customer mereka juga tidak peduli akan tarawih, yang penting mereka boleh bersembang sehingga lewat malam di malam malam bulan Ramadhan.

Seorang daripada tokeh gerai ini, sudah almarhum, namanya Md. Isa, menjual mee goreng, tetapi taugehnya jauh lebih banyak daripada mee nya. Seorang lagi, juga sudah almarhum, namanya Md. Dek, menjual tahu sumbat, atau di tempat kami dikenali sebagai tahu celah. Makanan ini juga jadi kegemaran ku. Tetapi sekarang mengapa apabila aku makan tahu celah ni rasa tidak sesedap seperti dulu? Adakah dulu aku tidak reti merasai makanan, semuanya sedap belaka?

Sesungguhnya Syawal  datang dan beredar. lagu raya akan terus dicipta. Nanti setiap raya aku akan bertanya: siapa yang nyanyi?

Monday, August 12, 2013

HABIS DAH RAYA

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Hari raya dah habis. Kitaran bermula semula. Macam mana malas pun kena kerja juga. Cuma bila membaca blog lim kit siang, cerita yang dipaparkan mengconfirmkan lagi cerita lama yang sudah lama ditimbulkan. Undi pos dan undi awal itu lah nyawa dan talian hayat yang sangat sangat mereka perlukan.

kalau tanpa itu, semua sudah bungkus.