Saturday, December 27, 2008

PRO 036 KT: GROUND TRUTH UPDATE

Assalamualaikum,


Hari ni kami hantar team buat ground thruthing di Kuala Terengganu. Nampaknya persiapan menghadapi PRK di sini sedang siap dijalankan.


Jalan jalan di Kuala Terengganu sedang sibuk dinaikkan taraf, supaya sesuai dengan kedudukan Terngganu yang dapat 10 bilion RM.Jentera berat pun sibuk dan mundar mandir menurap jalan yang tidak ada apa apa cacat celanya. Tetapi bukankan bila sampai masa pilihanraya, jalan jalan mesti diturap. Bukan kan gula gula menurap jalan memang dipercayai oleh pengundi, dan mereka akan memberi undi kepada BN bila jalan di turap.
Masjid kristal pun kami pergi buat kajian juga. Untungnya rakyat Terengganu ada masjid kristal. Dapat mereka melancong malancong dan menonton masjid kristal dan replika masjid yang lain.
Kan ke masjid bagus kalau dibuat bahan untuk tontonan.
Nelayan yang sedang menyiapkan jaring mereka menyatakan rasa belum pasti lagi siapa yang diberi undi nanti dalam PRK ini.
Tetapi pelancong yang melancong di sekitar masjid tersebut dan kompleks masjid Taman Tamasun Islam tidak ambil kisah pun dengan apa yang berlaku di sekitar mereka. Cuma peniaga keropok lekor nampak naik perniagaan mereka kerana ramai pelamcong tempatan yang singgah makan dan beli keropok.

Baiknya dan bijaknya kerajaan negeri Terengganu membina masjid kristal dan pelbagai model masjid lain untuk tontonan awam. Kan ke masjid sesuai untuk di tonton? Bisnis pun meningkat. Tak caya tanyalah peniaga kropok

Tetapi untuk tujuan PRK 036 KT, perang masih lagi berkisar di sekitar Kampung Cina. Nampak memang banyak peningkatan dilakukan pada Kampung Cina ni. Dah tambah cantik. Macam nak berlawan dengan Jonker Street di Melaka.Oleh kerana pentingnya undi daripad kampung cina ini, keluarga BN dah pun mula kempen di sana. Lihat bunting tu!

Penilaian hari ini. Kedudukan masih lagi 50-50

SOKONG BERMIMIK SENGEH

Assalamualaikum,


PERNAH DENGAR BERITA INI? GAPENA NAK SAMAN KERAJAAN!


ULANG SEKALI LAGI. GAPENA NAK SAMAN KERAJAAN!


PERNAH DENGAR NAMA ISMAIL HUSEIN, ZAINAL KLING, ABDUL LATIF BAKAR, ZAINAL ABIDIN BORHAN?


PERNAH DENGAR KETUANAN MELAYU?


TETIBA NAK SAMAN TOKEH SENDIRI!


SAYA SOKONG.


DAN SAYA SENGEH!

Friday, December 26, 2008

SAYA SUKA BERI A

Assalamualaikum,


Saya selalu beritahu student saya, saya suka beri gred A. Kenapa saya suka bagi gred A? sebabnya ialah saya pernah dapat gred F.


Semasa saya buat PhD, saya pernah dapat gred F. Itu membuatkan saya tak lalu tidur dan tak lelap makan. Saya tidak mahu pelajar saya mengalami perasaan yang saya pernah alami itu.


Tetapi bukan percuma sahaja boleh dapat A. Anda sendiri mesti melayakkan diri anda untuk dapat A.


Dalam kelas saya, saya akan naikkan mutu anda sehingga anda atas usaha sendiri, layak dapat A.


Tetapi kalau anda tidak mahu A, saya boleh beri B. Kalau tak mahu B, saya boleh beri C. Kalau tak mahu C saya boleh beri D. Kalau tak mahu D saya boleh beri E. Kalau tak mahu E, saya boleh beri F.


Dalam keadaan yang sangat berat hati, dan sangat tidak mahu dan sangat terpaksa, pernah juga dalam 31 tahun saya mengajar di universiti, saya beri gred F.


Kerana pelajar itu yang terliur hendakkan gred F

BANGUNAN INI

Assalamualaikum,


Hai la bangunan ini. Disiapkan dalam record time sebelum PRU 12.


Atas tanah siapa tidak diketahui. Bajet mana yang digunakan tidak diketahui. Siapa beri kelulusan tidak diketahui.
Yang diketahui. Berada berhadapan dengan setesen minyakPetronas Fasa 4 Bandar Baru Bangi.

Yang diketahui.
Ada papan tanda berbunyi Pusat Komuniti dilekatkan pada tembuk pagar sebaik sahaja bangunan siap.
Yang diketahui. UMNO buat pelbagai mesyuarat dan pertemuan semasa menghadapi PRU 12.

Yang diketahui. Khir Toyo datang rasmikan bangunan ini beberapa hari sebelum PRU 12

Yang diketahui. Sebaik BN kalah di Selangor, bangunan ini di vandalised. Air-cond kena curi. Peralatan lain sudah tiada.
Yang diketahui. Bangunan ini sekarang terbiar. Anai aai berpesta lah!

Wang siapa yang dibazirkan? Tentu wang rakyat, kan?
Siapa bagi lulus buat bangunan? PBT kan? Atau dibina tanpa kelulusan?
Siapa punya idea ?UMNO kan?
Siapa yang langgar undang-undang? BN/UMNO kan?
Ada siapa siapa didakwa tentang hal ini? Tentulah tiada!
Kenapa? kalau UMNO buat, semua halal belaka!
Di sini sahaja ke berlaku? Tak lah. Merata rata pelusuk tanah air perkara ini berlaku!
Tetapi semua orang tutup mata!
Kenapa? Sebab itu perintah dan titah dan serakah si raja!
Yang namanya UMNO

Thursday, December 25, 2008

BACA YAA SIN

Assalamualaikum,


Kebiasaan malam jumaat orang Islam Malaysia baca surah Yaa Sin.


Di Malaysia, selain daripada surah surah lazim, surah Yaa Sin ini adalah antara surah yang paling ramai orang hafal. Jadi bila anda baca Yaa Sin, pastikan tajwidnya betu,l maikhrajnya betul. KIalau tidak mudah di ketahui oleh orang lain bila anda buat salah.


Kalau anda baca Yaa Sin dengan menjaga tajwid dan tidak dengan tujuan berlumba, saya rasa anda ambil 7 -10 minit untuk menghabiskannya.


Pernah semasa saya baru baru berkahwin, masyarakat sekitar kariah rumah isteri saya membaca Yaa Sin dalam hanya sekitar 2 minit setengah. Terkapai kapai saya nak kejar.


Kenapa orang UMNO bila baca Yaa Sin dia hendak, bila laksanakan hukum Islam seperti hudud dia tolak dan perlekeh dan persenda dan perhina?

MC 546

Assalamualaikum,Kuala Terengganu memang ada macam macam kerenah. Ada Tuk Mun yang nak bertanding calon bebas sekali dalam PRK 036 KT pada 17 Jan. 2009 ini.Bandar ini juga ada Pak Ngah Volvo, yang hidup dalam Volvo 122S nya. Tetapi Pak Ngah ini menjauhkan diri dari Kuala Terenganu. Beliau berkelana di Masjid Alor Teratai, Kuala Besut.
Memandangkan songkok tinggi Pak Ngah, nampak gaya macam pengikut setia UMNO.Mungkinkah ini petanda golongan senior citizen merajuk dengan UMNO dan menyisihkan diri daripada UMNO.


Kalau benar, susahlah UMNO dalam PRK 036 KT nanti.


A DISCOURSE IN ISLAMIC STATE part 39

Assalamualaikum,


...............continued from part 38Betrayal of Islam by the Nationalists: Pakistan


In October 1946, the Muslim League agreed to participate in the interim government. In the second week of October, a communal riot flared up in Noakhali, Bengal. There followed a terrific 'retaliation' and unprecedented bloodshed in Bihar in early November.
It was estimated 50,000 Muslims were ruthlessly butchered including women and chlidren. Jawaharlal Nehru, when he himself visited the scene could not believe his seyes that human beings could be capable of perpetrating such inhuman crimes (Saiyid; op. cit.; pp. 424).
Threatened with the possibility of a civil war, the British issued a long statement on February 20, 1947 on the decision to execute a final transfer of authority no later than June 1948. On March 5, communal fighting broke out with the Hindus and the Sikhs pitted against the Muslims.
The Sikhs, seemed to have taken the initiative in this conflict (Wilber; op. cit.; pp.113). Master Tara Singh, the Sikh leader, ceremoniously unsheathed his kirpan (sword) on the steps of the Punjab Legislative Assembly and declared: The time has come when the might of the sword alone shall rule. The Sikhs are ready. We have to bring the Muslims to their senses...... I have sounded the bugle, finish the Muslim League. (Pakistan History Board; 1975, pp. 4389; Wilber; op. cit.; pp. 113)
..............to be continued

Wednesday, December 24, 2008

KENAPA RACIST MELAKA TERLALU TEGAR?

Assalamualaikum,


Demo sana, demo sini. Gantung kepala babi kat sana, gantung kat sini. Sepanduk kurang hajar di sana dan di sini.Kenapa racist tegar di Melaka ni macam tu?
Terlebih belacan ke?Atau terlebih cencaluk?Nanti kalau ada jembatan ke Sumatra, berselirat dengan sepanduk kurang hajar mereka.Atau dah terhidu nyawa politik semakin sampai ke penghujung?

SELAMAT DATANG DATO' ABU ZAHAR HASHIM

Assalamualaikum,Saya mengucapkan selamat datang dan ahlan wa sahlan kepada Bekas Ketua Bahagian UMNO Petaling Jaya Selatan, Dato' Abu Zahar Hashim yang telah sah bersama PAS.
Beliau dikenali ramai sejak mendedahkan isu pembelian helikopter Eurocopter sah menyertai PAS hari ini.Semuga dengan kehadhiran Dato' akan memperkukuhkan lagi perjuangan Islam di Malaysia dan di dunia.

RENTETAN UMRAH: PENGALAMAN MAHAL

Assalamualaikum,


Saya rasa umrah yang saya nak ceritakan ini saya lakukan dalam tahun 1997 atau 1998. Tidak begitu ingat.


Selesai mengerjakan satu siri umrah, saya terasa sangat untuk ke kaabah dan memeluknya. Maka saya pun pergi kepadanya, dan apabila dapat peluang, saya pun mendepangkan kedua tangan lalu mendakap kaabah.Sebaik sahaja saya melekapkan diri pada batu kaabah tersebut, saya terasa kaabah itu berdenyut, seperti denyutan jantung. Batu itu hidup. Batu itu bernadi. Ia bernadi dengan nadi seperti nadi manusia, dup, dup, dup, dup.......


Pada ketika itu air mata saya jatuh berderai tanpa henti, dan secara sepontan saya mengakui akan keagungan dan kekuasaan Allah. Dan saya mengadu dan memberi tahu Allah betapa kerdilnya saya dan betapa banyaknya dosa yang telah dibuat.


Saya terus melekap pada batu kaabah itu sambil menangis dan berdoa dan batu itu terus dup, dup, dup, dup......... Saya biarkan keadaan itu berterusan, saya rasa lama. Lebih daripada 5 minit.


Setelah saya rasa puas, maka saya lepaskan lekapan saya. Lepas itu saya melekapkan lagi dada saya ke batu kaabah, tetapi kali ini batu itu tidak punyai apa apa reaksi. Ia tetap batu.


Esoknya, setelah selesai satu sesi umrah lagi, saya ingin uji, adakah perkara yang berlaku semalam boleh berlaku hari ini. Saya pun melekapkan dada saya ke batu kaabah tersebut. Tiada apa apa kelainan. Batu itu adalah batu yang tidak memberi apa apa kesan.


Saya tahu sekarang.Kaabah itu adalah makhluk Allah.


Ia hidup!

Tuesday, December 23, 2008

DAH TAU SIAPA CALON PAS PRK 036 KT

Assalamualaikum,


Sah, dah tau siapa calon PAS dalam PRK 036 KT!Tapi, don't jump the gun, hamirdin!

NOBISHA PERCAYA IBRAHIM ALI: APT

Assalamualaikum,


Sehari dua hari lepas Nobisha kata Ibrahim Ali ramal UMNO menang PRK 036 KT dengan majoriti kurang 1k. Nobisah percaya. Saya kata, itu adalah apt bagi keduanya.


Ibrahim Ali tidak pun pergi KT. Nobisha pun tak pergi KT.Tapi mereka buat tekaan.

Saya hubungi ground truthing agen saya untuk mendapatkan maklumat yang terkini di Kuala Terenganu dan menilai pendapat Ibrahim Ali ni.


Beliau melaporkan: Senator Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh tidak merupakan calon yang disukai oleh pengundi Kuala Terengganu, kalau di banding dengan almarhum. Saya tanya kenapa?


Sebabnya ialah almarhum semasa diangkat menjadi calon tahun 2004 dipersepsi sebagai calon bersih dan tidak tercemar dengan dengan pekung politik. Dan persepsi tersebut kekal hingga 2008.Calon yang dikemukakan sekarang oleh UMNO telah sedia ada pekung politik pada dirinya. Itulah persepsi pengundi pada beliau hari ini. Pengundi UMNo pun tidak suka, atas pagar pun tidak suka, pengundi PAS memanglah tak suka.


Agen melaporkan lagi: pengundi sedang tunggu siapakah calon PAS. Kalau sekiranya calon yang dikemukakan oleh PAS dipersepsikan boleh diterima oleh majoriti pengundi KT, PAS boleh menang besar.


Agen melaporkan lagi: Rumah rumah rumah sedang disewa secara bayar sebulan penuh oleh gerombolan BN. Satu rumah 3 bilik disewa RM8,000.00. Projek projek segera telah pun turun dari langit dan sedang rancak dijalankan.


Untuk bacaan pada hari ini, BN belum boleh dakwa akan menang!


[apt
tu maknanya:kenalah pada tempatnya]Monday, December 22, 2008

FULUSCRAZE LEBIH BAHAYA , TUAN

Assalamualaikum,

a
Sekiranya rakyat kampungan dan jalanan serta hingusan tidak memahami makna demokrasi, saya rasa itu boleh difahami dan dimaafkan.


Tetapi sekiranya mereka yang berpelajaran, berkedudukan tinggi, memegang jawatan tinggi serta mempunyai semua tinggi, tidak memahami, atau tidak mahu memahami, atau tidak kisah untuk memahami erti sebenar demokrasi, maka ia sangat memalukan.


Apabila negara itu telah setuju untuk memilih demokrasi sebagai sistem hidupnya, maka ciri ciri demokrasi itu hendaklah dihormati dan dirai. Salah satu cirinya ialah meraikan perbezaan pendapat.


Sekiranya ada pihak yang nak buat demonstrasi, mengapa tidak dirai? berikan permit, berikan syarat, dan tentukan laluan mereka untuk berarak.Kalau mereka engkar, barulah dikenakan tindakan yang berpadanan.


Tidak timbul nak buat pemberontakan. Semua warga negara inginkan kedamaian. Hanya mereka yang termasuk dalam definisi Marx yang mengamalkan legalized voilence sahaja yang tidak punyai toleran terhadap perbezaan pandangan ini.


Hanya beberapa instrument negara sahaja yang mengamalkan apa yang disebutkan Marx tersebut.


Tahu yang mana satu?

Sunday, December 21, 2008

PAS NEEDS A FOOL-PROOF STRATEGY

Assamualaikum,


The P036 KT by-election is unfolding thread by thread. Now that UMNO has named its candidate, and there a good chance that the election will be contested by many candidates, it seems that UMNO has anticipated the margin it will garner should it won the election.


UMNO knew that the margin that separates the winner from the loser will be very thin, and they are arming themsleves with the necessary weaponary.


Therefore PAS has no room for error. This is not the time for PAS to indulge in some experiments and to field some untested minnows.


PAS has to win big. PAS has to pull big. PAS needs a candidate that can pull big chuncks of votes.

BACAAN POLITIK UMNO BETUL, setakat ini

Assalamualaikum,


Dengan menamakan Senator Wan Farid sebagai calon BN dalam PRK 036 KT, UMNO menunjukkan bacaan politik yang berada di landasan yang betul. Strategi yang pada mulanya melantik semula calon ini sebagai senator juga adalah satu smoke screen untuk mengelirukan lawan.


Sekiranya benar nanti akan berlaku pertandingan lebih daripada 2 penjuru, samada 3, 4, atau 5 penjuru, ini juga menunjukkan UMNO membaca suasana politik dengan betul dan sedang membuat persiapan yang betul untuk menang.


Lebih ramai calon yang bertanding, lebih cerah peluang UMNO untuk menang.


Saya percaya PAS pun membaca bacaan UMNO ini.