Friday, August 5, 2011

FASTABAQUL KHAIRAT

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهDan bagi tiap tiap umat ada arah (kiblat) yang masing masing menujunya; oleh itu berlumba lumba lah kamu mengerjakan kebaikan; kerana di mana sahaja kamu berada maka Allah akan tetap membawa kamu semua (berhimpun pada hari kiamat untuk menerima balasan); sesungguhnya Allah maha kuasa atas tiap tiap sesuatu.
 Al Baqarah 148
Terpesona aku dengan nama masjid ini. Namanya ialah Masjid Jame' Fastabiqul Khairat, Seksyen 22, Shah Alam, Selangor.Dalam Crescent International sekitar 1990an ada aku terbaca nama sebuah madrasah di Afrika yang berbunyi Sabilurrisyad. Berkenan sungguh aku dengan nama itu, yang juga diambil daripada Al Qur'an. Maka dalam satu mesyuarat aku mencadangkan kepada sahabat sahabat aku menamakan salah sebuah PASTI kami sebagai SABILURRISYAD.

Berpuntal lidah syeikhhh, jawab mereka.

Wednesday, August 3, 2011

CERITA SEDAP

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


 Cerita sedap tu terjumpa di sini. kalu nak baca klik ke. Kalu dah baca pun klik je. Sebab itu trick ic tukar warna sama macam itu lizard Madagascar yang boleh tukar warna sereto mereto


Tuesday, August 2, 2011

ZIONIS MENARI NARI

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Semasa berita kematian Yasser Arafat, aku lihat di tv perhimpunan kecil zionis menari nari di Bait ul Maqdis kerana teramat gembira dengan berita musibah yang menimpa orang yang melawan mereka. Zionis kecil pun ku lihat berjoget joget kegembiraan.


Ada sebahagian rakyat Malaysia yang menunjukkan sentimen yang sama seperti zionis. Bila berita najib selamat dibedah lututnya, maka ada sebahagian rakyat Malaysia yang mengutuk, dengan penghinaan bahawa doktor jumpa otak najib di lututnya, kerana otak orang itu berada di situ, satu penghinaan untuk menunjukkan betapa bodohnya insan yang dibedah lututnya itu.

Pada masa yang sama keluar berita ustaz Azizan Abdul Razak, MB Kedah, masuk IJN kerana sakit dada. Kalau disuruh pilih antara najib dengan ustaz Azizan, aku akan segera sokong ustaz Azizan, tetapi aku tidak mahu menghina najib, terutama semasa dia ditimpa musibah.

Musibah boleh menimpa siapa sahaja. Najib ke, ustaz Azizan ke, Karpal Singh ke, yang sekarang berkerusi roda, Lim Kit Siang ke yang mengalami masalah sebelah mata, Anwar ibrahim ke yang pernah mengalami slipped disc, Mat Sabu ke yang disekeru belakang lututnya. atau siapa sahaja.

Perangai hodoh juga adalah satu musibah. Zionis yang menari nari itu memang mempunyai perangai dan kesumat yang hodoh. Janganlah hodoh zionis itu menjangkit ke kamu, terutama

dibulan Ramadhan ini

PUCAT BIBIR

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Kerana traffic terlalu sesak, persimpangan Jalan Pantai Baru ke Kampung Kerinchi dan Lebuhraya Persekutuan di Kuala Lumpur perlu dibantu oleh polis trafik untuk melancarkan perjalanan kenderaan semasa waktu keluar pejabat. Itu sekira 15 tahun yang lalu.


Pada ketika itu aku lihat seorang polis trafik sedang mengarahkan aliran trafik ke sana dan ke sini dengan memberi isyarat menggunakan tangan dan whistle.

Aku perhatikan bibir polis trafik tersebut pucat dan lesi dipanah pancaran mentari petang. Waktu itu sekitar jam 5:00 petang.

Pada ketika itu aku mendoakan agar Allah memberikan RahmatNya kepada anggota polis trafik berkenaan kerana beliau bertugas dalam keadaan yang sangat mencabar. Semuga rezeki yang beliau perolehi dengan bertugas dalam keadaan yang sangat mencabar itu adalah  halalan dan toiyibah.

Aku tahu, daripada keadaan bibirnya yang pucat itu,

beliau sedang berpuasa

Monday, August 1, 2011

MASJID AJAIB

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهPernah aku bercerita bagaimana panasnya semasa solat jumaat di kebanyakan masjid masjid di Malaysia. Dan aku terpesona dengan Masjid Raya Batam yang flooringnya menggunakan granite yang tidak di karpet, dan dengan itu sejuk granite tadi berserta dengan tiupan angin laut menjadikan ia refreshing dan menyegarkan.


Cuba kau pergi solat jumaat di ruang tengah Masjid Kampung Baru, Kuala Lumpur. Dengan silingnya yang rendah, karpet setebal sejengkal, serta sistem ventilation yang sangat tidak bagus, kau akan terasa seperti sedang berlari ditengah panas terik.

Pada aku Masjid Abu Bakar di Cameron Highland adalah salah satu masjid yang boleh dikategorikan sebagai ajaib, kerana ia tidak menggunakan kipas seperti kebanyakan masjid di Malaysia.
Oleh kerana cuaca di Cameron Highland itu sendiri sudah sekitar 14C atau 15C pada waktu siang, maka penggunaan kipas dalam masjid sudah menjadi tidak releven, kerana seluruh alam sekitarnya sudah di air cond kan.

Kau perhatikan dalam masjid ini, tidak ada kipas yang digunakan. Semasa aku solat di masjid ini, karpetnya pun aku rasa baru diganti, sebab bau karpet baru sangat menusuk pada ketika itu.
Dan kalau kau perhatikan, di ruang mehrab, di mana imam sepatutnya berada semasa mengimami solat tidak dihuni oleh kipas, seperti di kebanyakan masjid masjid di Malaysia
.Sunday, July 31, 2011

LINGLET, TANAHLATA, BLINCANG

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهApa, ingat saya hantar anak saya pakai lori saya ni hina ke? kata orang itu memarahi aku. Aku telah memberhentikan kereta aku dibahu  jalan ditepi tasik hape ke namanya di Ringlet. Pada masa itu tasik atau impounding iu kering, yang kelihatan hanyalah sediment berwarna kuning kemerahan. Seingat aku itu dalam tahun 2004.


Bukan begitu encik, anak encik dan encik dilayan sama seperti orang lain, jawab tu. Ahh, encik memang nak menangkan cikgu encik, jawabnya pula. Memang, dalam berbalas cakap tu, aku memang defend cikgu aku. Dia ni cantik, tetapi tidak suka senyum, jadi bila orang yang hantar anak ini dengan lori kecilnya yang digunakan untuk berniaga sampai setelah kelas dimulakan, cikgu aku ni buat muka masam aje.


Saya akan tarik anak saya keluar dari PASTI encik. Memang benar, kemudian dia tidak menghantar anaknya ke PASTI tersebut, hanya kerana cikgu ni tidak suka senyum dan akhirnya menjadikan customer membuat pelbagai andaian.Jumaat lepas, setelah solat jumaat di Masjid Abu Bakar, Tanah Rata, aku cari peluang makan makan di starbuck tanah rata, lepas asar bini pergi nyoping di pasar tani brincang sedang aku tidoq dalam kereta sampai kena selsema.

Semuanya kerana pergi linglet, tanalata dan blincang.