Friday, January 20, 2012

HAMIRDIN NI RANKING LA DI DUNIA

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهStatistics Summary for hamirdin.blogspot.com

There are 1,329,144 sites with a better three-month global Alexa traffic rank than Hamirdin.blogspot.com. Visitors to this site view 1.7 unique pages each day on average. Visitors to this site spend roughly two minutes per visit to the site and 61 seconds per pageview. The site has a relatively good traffic rank in the city of Kuala Lumpur (#4,676), and about 51% of visits to Hamirdin.blogspot.com are bounces (one pageview only).


RANKING DUNIA
Global 1,309,945
Global Rank

RANKING MALAYSIA

Malaysia Flag 6,858
Rank in MY  
 
 JUMLAH LINK
169


KIRA OK X?


Thursday, January 19, 2012

SHARIZAT TERCEBOH TAHI LEMBU KO?

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهTak singsing kain tinggi tinggi sehingga forced into error dan tercebur tahi lembu?

MSIA CIPTA KBBLN TERBESAR DI DUNIA

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Malaysia hari ini mencipta KBBLN terbesar di dunia. Ceritanya di sini


bagi yang tidak faham, KBBLN itu ialah

kebebalan

KASUT DISAPU

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Diriwayatkan daripada Syahar bin Husyab katanya telah aku lihat seorang sahabat Rasulullah s.a.w. bernama Jarir bin Abdullah mengambil air sembahyang ia dan menyapu atas dua kasutnya akan jadi ganti basuh kaki, tiadalah ditanggalkan kasutnya supaya membasuh kaki.

Apakala aku lihat demikian, maka aku kata baginya adakah sah sapu atas kasut sahaja dengan tiada berhajat basuh kaki?Maka jawabnya apakah salahnya, bukankah aku perbuat itu menurut Nabi s.a.w. kerana aku lihat ia memperbuat demikian itu.

Kata Syahar bin Husyab maka aku kata baginya adakah engkau melihat Nabi menyapu dua kasut itu dahulu daripada turun ayat dalam surah Al Maidah atau engkau lihat akan dia yang demikian kemudian daripada turun ayat Al Qur'an itu.


Maka ayatnya iaitu:
يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ إِذَا قُمۡتُمۡ إِلَى ٱلصَّلَوٰةِ فَٱغۡسِلُواْ وُجُوهَكُمۡ وَأَيۡدِيَكُمۡ إِلَى ٱلۡمَرَافِقِ وَٱمۡسَحُواْ بِرُءُوسِكُمۡ وَأَرۡجُلَڪُمۡ إِلَى ٱلۡكَعۡبَيۡنِ‌ۚ
Wahai orang-orang yang beriman, apabila kamu hendak mengerjakan sembahyang (padahal kamu berhadas kecil), maka (berwuduklah) iaitu basuhlah muka kamu, dan kedua belah tangan kamu meliputi siku dan sapulah sebahagian dari kepala kamu dan basuhlah kedua belah kaki kamu meliputi buku lali

Kerana jika sekiranya Jarir bin Abdullah itu melihat Nabi sebelum turun ayat itu, maka jadilah ayat itu menasakhkan perbuatan Nabi dan jikalau ia melihat kemudian daripada turun ayat itu maka jadilah hadith ini menerangkan basuh kaki pada ayat itu jikalau tiada seseorang mengambil wudhu' itu memakai kasut dengan cukup syaratnya.


Maka jawab Jarir bin Abdullah tiada aku Islam melainkan kemudian daripada turun surah Al Maidah. Maka manakala aku telah Islam kemudian daripada turun ayat itu bilakah pula aku melihat dan aku ambil tahu Nabi itu menyapu kasut ganti membasuh kaki kerana wudhu' itu dahulu daripada turunnya, yakni tetaplah aku lihat itu kemudian daripada turunya ayat surah Al Maidah.


Maka dengan kata Jarir bin Abdullah ini jadilah ia dalil yang kuat atas mazhab mazhab yang menthabitkan sapu dua kasut itu.


Sumber : Al Marbawi ( ) Bahrul Mazi, Juzu' 1, m.s. 136, hadith 79, masalah 359

Wednesday, January 18, 2012

EMPANG PECAH BESAU

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهSemasa aku membawa sekumpulan pelajar kajian di Hulu Langat Selangor beberapa tahun yang lepas, jurutera yang memberi taklimat mengajukan satu soalan kepada pelajar:

Sekiranya empang pecah, apa yang kamu harus lakukan?

Ada pelajar yang terpinga, ada yang cuba jawab tetapi jawapan salah dan macam macam lagi.

Akhirnya jurutera tersebut menjawab sendiri soalan yang diberinya tadi. Dia kata:

Kalau empang pecah, kamu lari sekuat kuatnya jauh dari tempat itu.


Itu juga yang aku ingin nasihatkan kepada mereka yang sekarang bergayut pada kuasa.

Baik kau cabut lari.

Empang dah pecah

Tuesday, January 17, 2012

MUHAMMAD ALI, 70

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Born Cassius Marcellus Clay Jr on January 17, 1942, in Louisville, Kentucky he changed his name to Muhammad Ali in 1964.

TELAN, KOLESTROL, LUAH X MESRA ALAM

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهBila kau kerja kau nak gaji kan? Yang akan dinaikkan tak berapa lama lagi ialah gaji staf gomen. Bila gaji naik, elaun pun naik juga. Jadi bila kita kerja kita nak gaji. Bukan kita nak elaun. Elaun ialah apa apa bayaran tambahan setelah gaji diberi. Kalau anda bekerja, dan anda hanya diberi elaun sahaja, itu bermakna majikan anda berhutang dengan anda kerana tidak memberi gaji.


Juga biasanya gaji lebih besar amaunnya daripada elaun. Kalau elaun RM 1,000.00 , gajinya mungkin 7,000.00. Dari gaji juga kita perlu uruskan kwsp, socso dan lain lain perkara yang berkaitan dengan penggajian.

Aku telah menguruskan pusat asuhan tunas islam hampir 22 tahun. Dan mungkin juga aku satu satu orang yang mengurus 3 pusat sedemikian serentak di Malaysia ni. Guru guru aku dapat gaji, dapat elaun, dapat bonus, dapat duit raya, dapat elaun mesyuarat, elaun kursus, bayaran medikal, elaun kawin, elaun beranak, elaun pergi haji, elaun pindah premis, boleh claim itu, boleh claim ini.
Masalahnya ialah organisasi pusat asuhan ini tidak mengiktiraf gaji. Mereka hanya gunakan istilah elaun. Jadi sukar aku nak sediakan kwsp untuk pekerja. Sebab tidak ada mekanismanya. Maka untuk beberapa orang guru aku cipta mekanisma sendiri supaya mereka boleh dibayar kwsp.

Berbuih buih selama 20 tahun aku beritahu, bayar gaji pekerja, mereka kata tidak! Kita beri elaun sahaja.

Nak menipu ke?