Thursday, December 20, 2012

JIRAN DI PANGGANG GRIL KUKUS

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Kesedihan menikam dengan sangat berbisa apabila memerhatikan bagaimana negara ini diteraju oleh mereka yang bangang lagi bebal. Kesumat yang mendidih terhadap anwar ibrahim sekarang dimenifestasi dengan pelbagai aksi kegengsteran dan kesamsingan. Apabila kesumat di suhu didih ini diluah oleh mereka yang bebal, ia tanpa dijangka ,menjadi seperti marahkan nyamuk seluruh negeri dan harta benda dibakar.

Hanya kerana anwar ibrahim mempunyai rapport yang baik dengan habibie dan gus dur, telah menyebabkan sibebal menghamputkan seranah yang sundal kepada jiran. Sekali gus membenamkan silaturrahim yang sedia terjalin sejak azali dan mengkecaikan imej negara kepada tahap paling longkang dan paling melantung.

Sibebal dan mereka yang seangkatan dengannya tidak layak dipersadakan dalam media negara. Paling layak diperenyuk di kumbahan taik.Wednesday, December 19, 2012

PM BARU LPS PRU 13

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Bahan kimia tempat kerjanya mungkin telah menyebabkan dia dijangkiti satu penyakit yang memerlukan beliau menjalani pembedahan di kepala. Side effect daripada pembedahan tersebut ialah beliau hilang penglihatan secara total.

Secara tidak dijangka beliau menghadhirkan diri di usrah kami malam tadi. Selain untuk berusrah, ada urusan lain yang beliau hajati.

Sesi isu semasa dalam usrah tersebut berlegar sekitar semua isu politik semasa di Malaysia. Dari Deepak kepada Ropeah kepada Cecil Abraham kepada Nizam kepada Bala kepada si kartun ini dan kartun itu.

Cerita panjang dipendekkan, apa pun, selepas pru 13, msia akan punyai pm baru


Monday, December 17, 2012

MATANYA DICUNGKIL

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ 
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Cuaca hangat banget. Jam 14:00 hari ke 25 berpuasa 2012 memang menjadikan siapa saja letih. Oleh kerana tugas, terpaksa ku gagahi memandu ke Sek. Men. Keb. Jalan Bukit, Kajang untuk menyelia seorang apprentis guru. Semua mereka bagi kumpulan kali ini perempuan.

Menjadi amalan ku semasa memandu akan ku isi masa dengan membaca hafalan Qur'an. Dalam perjalanan ini aku baca Tabarakallazi, atau Surah Al Mulk. Sampai di destinasi, surah yang dibaca baru sebahagian, dan aku azam untuk menghabiskan bacaan tersebut semasa memandu pulang.

Guru apprentis yang diselia, seorang perempuan, berpakain kemas lagi sopan. Semuanya bagus sebagai seorang bakal guru. Memang, dia bertabarruj. Aku duduk di belakang kelas sambil menyelia pengajaran dan pembelajaran yang berlangsung.

Dalam perjalanan pulang, aku cuba menyambung bacaan yang terhenti tadi. Aku cuba baca, sangkut. Cuba lagi, sangkut. Aku tidak boleh meneruskan bacaan surah tersebut. Surah ini aku sudah hafal  25 tahun. Tiap tiap hari aku baca dan jazamkan bacaannya. Sekarang aku tidak boleh baca.

Apa dosa aku buat sehingga bacaan ini terhalang daripada disebut oleh lidah ku?

Ooh. Aku bukan lihat engkau. Aku cuma supervise engkau.

Tapi, mata ku tetap dicungkil