Friday, August 10, 2012

RAJA SERIBU KUIH

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته1973. Aku mula masuk universiti dan di tempatkan di Kolej 5, U Malaya. Bila sampai bulan puasa, pada hari pertama berbuka, aku lihat bermacam macam kuih muih dihidangkan bukan sahaja dalam dewan  makan, tetapi melimpah ke kaunter ofis di luar dewan.

Itu lah pertama kali aku lihat masa berbuka kuih dihidang dengan begitu banyak sekali. Memanglah berbuka di situ dijamu dengan seribu kuih.

Sebab pengetua kolej pada masa itu adalah raja.

Keturunan Iskandar Zulqarnaian. 

Dakwa beliau

Thursday, August 9, 2012

BATU MEMBERI SALAM

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


وحدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا يحيى بن أبي بكير عن إبراهيم بن طهمان. حدثني سماك بن حرب عَنْ جَابِرِ بْنِ سَمُرَةَ. قَالَ :
قَالَ رَسُوْلُ اللهِ صلى الله عليه وسلم “إِنِّي َلأَعْرَفُ حَجَرًا بِمَكَّةَ كَانَ يُسَلِّمُ عَلَيَّ قَبْلَ أَنْ أُبْعَثَ. إِنِّي َلأَعْرَفَهُ الآنَ”.
2- (2277)

Hadits riwayat Jabir binSamurah Radhiyallahu’anhu, ia berkata:

Rasulullah Shallallahu alaihi wassalam bersabda : Sesungguhnya aku mengenal sebuah batu di Mekkah yang pernah memberi salam kepadaku sebelum aku di utus (menjadi Rasul). Sesungguhnya aku mengenalinya sampai sekarang.

(Shahih Muslim No 2277-2)

sumber: http://mromi.wordpress.com/2011/11/15/sebuah-batu-memberi-salam-kepada-nabi-saw-sebelum-beliau-di-utus/

Monday, August 6, 2012

KENCING ATAS KUBUR

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Satu ilmu penggerun yang diamalkan oleh amenoh ialah dengan menakut nakutkan orang sekiranya tidak melakukan apa yang mereka hendak, maka akibatnya nanti ialah padah yang amat buruk akan menimpa generasi akan datang.

Pada masa itu, gertak mereka, anak cucu kau akan kencingkan kubur kau!

Satu kontroversi baru timbul apabila ada sebuah filem mengebohkan Lim Kit Siang kencingkan tiang bendera di rumah menteri besar Selangor semasa peristiwa 13 Mei.

Saksi yang ada bertugas di situ pada ketika tersebut menyatakan perkara itu tidak mungkin berlaku, kerana tiang bendera berada dalam perkarangan rumah mb dan dikawal oleh jaga. Lim Kit Siang sendiri pada masa itu berada di lokasi lain dan dia boleh buktikan. Juga pada masa itu dia sendiri tidak tahu di mana kah rumah mb Selangor pada masa yang disebutkan itu.

Berbohong memang dah mendarah daging dalam diri mereka ni.

Nanti anak cucu kau kencing atas kubur kau