Saturday, June 2, 2012

PONTIANAK HISAP DARAH DITEMUI

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Seorang pontianak telah ditemui. Boleh juga kalau kau nak kata vampire. vampayo. Yang kenal pontianak ni Mat Zin.

Cuma yang ni curi darah.

Lepas tu hisap darah kot

Wednesday, May 30, 2012

BAPA RAJA MARAH

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Saya tidak dapat hadhir resepsi di Terengganu tu, sebab ada hal yang tidak dapat dielakkan, yang mana pada tarikh berkenaan saya telah lama dijadual perlu berada di tempat lain.

Tetapi, rombongan tuan yang akan ke Shah Alam saya akan sertai, menandakan saya dan isteri prihatin dengan majlis tersebut walaupun hanya sebagai memenuhi rombongan tuan.


Nampaknya dia terima alasan aku.

Tapi tiga empat tahun selepas peristiwa di atas, dia memarahi aku semula: kenapa tidak hadhir resepsinya di Terengganu?

Minggu lepas dia buat resepsi lagi. Kali ini, oleh kerana tiada yang menghalang, maka aku dan isteri penuhi undangan tersebut.

Dudup dadap aku laki  bini ke Kuala Terengganu.

Bila sampai, kena marah lagi.

Kenapa tak bawa anak anak?

Aku dimarahi oleh bapa raja.

Raja Sehari

PERNIAGAAN AJAIB

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Ini adalah satu satunya perniagaan yang maha ajaib yang kalau anda melibatkan diri dengan cara yang betul anda akan jadi miliarwan. Apabila anda telah berjaya, anda mampu memilik kereta mewah seperti dibawah ini:


Ini kereta lamborghini

Telah ada buktinya. Mereka yang terlibat dengan perniagaan ini berjaya memiliki kereta super mewah ini.

Perniagaan ajaib ini ialah jual nasi lemak.

Kalau buka gerai di sekinchan, lagi meletop letop niaga anda
Tuesday, May 29, 2012

MENTERI SUKAN LETAK JAWATAN

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Menteri sukan telah letak jawatan atas rasa bertanggung jawab memikul amanah yang telah diberikan oleh rakyat dan pengundi kepada beliau dan parti beliau.  Oleh kerana maruah itu amat tinggi harganya, dan mesti dijaga dan dipertahan walau apa pun harganya, maka atas sifat rendah hati dan tawadhu' kepada rakyat maka beliau dengan rela hati dan berlapang dada melepaskan jawatan yang sangat berharga dan amat sukar untuk dijawat.

Menteri di negara hipotetikal afrika ini memikul tanggung jawab  sepenuhnya apabila acara sukan bermotor dilangsungkan dengan cara yang sangat cincai tanpa sebarang SOP keselamatan yang menyebabkan berlakunya kemalangan sehingga ada penonton dan belia cedera, ada yang cedera parah.

Beliau berkata: inilah standard kami, kami bertanggung jawab sepenuhnya mengenai perkara dalam bidang kuasa kami.

Meletakkan jawatan ini menunjukkan muruah kami yang sangat tinggi dan akhlak kami yang gemerlap

Monday, May 28, 2012

JOGJA SOLAT SUBUH 2 KALI

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهAda orang ajar aku kira kira 15 tahun dulu, kalau kau nak duduk dalam Raudhah di Masjid Nabi dengan mudah, kau tunggu masjid buka pintu, lepas tu kau masuklah ke dalam Raudhah. Aku pun buat begitu, jam 2:00 pagi, pintu masjid Nabi dibuka, dan aku berserta mereka yang telah sedia menunggu dapat terus duduk dalam Raudhah.

Kira kira satu jam sebelum masuk waktu solat subuh, azan pertama akan dikumandangkan, dan beza azan pertama dengan azan masuk waktu subuh ialah azan pertama tidak menyebut:

Assolahtu Khairum Minan Naum


Maka aku tau, sekiranya di sebut kalimah di atas dalam azan subuh, maka itu adalah azan masuk waktu subuh.

Semasa tinggal di University Club House di Universiti Gajah Mada, Jogjakarta awal Mei, malam pertama sekitar jam 3:30 pagi aku terdengar azan subuh yang ada menyebut Assolatu Khairum Minan Naum. Aku tau, subuh sudah masuk, kejutkan bini dan anak, dan kami bertiga solat subuh. Lepas solat subuh, oleh kerana  belum 4:00 lagi, kami sambung tidur.

Kira kira 35 minit lepas tu, terdengar sekali lagi azan subuh yang menyebut Assolatu Kahirum Minan Naum. Kami bergegas solat subuh lagi. Rupanya azan pertama tadi bukan azan masusk waktu, cuma azan peringatan.

Aku pun membebelkan si bilal yang azan, dia dengar ke tidak tak penting, aku kata, azan pertama tu kau janganlah sebut Assolatu Kahirum Minan Naum!

Kan dah dua kali aku solat subuh!