Friday, October 19, 2012

NASH X NAMPAK DIA KE?

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Thursday, October 18, 2012

MASJID BAITUR RIDHA, SIAK

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهSemasa ke Riau, minggu lepas, sempat aku merayau rayau ke alam Melayu Siak. Kira kira 1 jam sebelum sampai ke pekan Siak, sempat kami berhenti untuk ambil foto masjid ini yang di namakan Masjid Besar Baitur Ridha, Kecamatan (mukim) Tualang, Kabupaten (daerah) Siak. Tempat di mana masjid ini berada ialah Ninas.Kawasan ini tidak termasuk dalam nasionalisme keris ke?
Wednesday, October 17, 2012

MENGIDAM SISA

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Bagaimana dengan pendapat tuan mengenai utz itu yang bersuara begian dan begian? Nak cepat sampai, terjun kapal.
Bagaimana dengan bp tuan? ok, under medication.

Selesai makan, buat sesi foto, dan beliau beredar.

Hasil berpuluh tahun berusrah, ramai di antara yang hadhir telah didedahkan dengan kelebihan ilmu, orang yang menuntut ilmu, orang yang mengajar ilmu serta ulama'.

Kitab Mat'la al Badrain  oleh Syeikh Daud Fatani mengajarkan kesemua ini dalam bab paling awalnya. Begitu juga dalam Sir As Salikin oleh Syeikh Abdul Samad Falembani.

Bila bertemu dengan suasana sebenar maka ramai yang ingin merealisasikan apa yang terkandung dalam kitab kitab agung ini.

Kalau ada satu kumpulan dakwah dulu berebut nak minum sisa air basuh tangan syeikhul nya, maka yang hadhir di sini ingin merealisasikan apa yang diajukan oleh Daud Fatani dan Abdul Samad Falembani. Memang sisa makanannya di idamkan dan dihirup dan dikunyah.

Hanya yang tidak berjumpa dengan tulisan Daud Fatani atau Abdul Samad Falembani sahaja tongong sombong yang berani berlagak menggelar diri sendiri mursyidul am sebuah ngo.
Monday, October 15, 2012

EKORNYA BERTAIK

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Orang mengatakan untuk berkecimpung dalam politik, kau tak perlu pandai, apatah lagi bijak. Kau perlu cuma perlu bahlol dan tipu dan tak tau malu. Lepas tu kau boleh berjaya dalam politik.

Tuan Guru Nilk Aziz telah berjaya mendapatkan respect dari segenap lapisan PAS untuk menentukan halatuju parti tersebut, sementara Anwar Ibrahim adalah gam yang melekatkan kesemua komponen PR. Yang paling digerun oleh biyen ialah undi Cina boleh pergi ke PAS, dan undi orang Melayu boleh pergi ke DAP. Kalau ini yang berlaku, mereka akan jadi seperti al an'am, yang disembelih di hari korban.


Oleh itu pertautan antara DAP dengan PAS mesti dipecahkan kalau biyen nak hidup dan tidak disembelih sebagai al an'am. Untuk memecahkan pertautan ini, baji mesti digunakan. Dan beberapa ekoq baji haprak yang hodoh telah pun dicipta dan muncul.

Baji haprak ni memang bersifat seperti baji, iaitu badan nya dihantam dulu, barulah ia berfungsi. Sekali ketuk, sekali lah dia berkokok. Biyen yang hantam baji, baji berkokok. Kokoknya pun sumbang. Ganti Nik Aziz dengan Haron Din. Tapi kokoknya sumbing dan sumbang resepi ampuh bahan lawak kerana

ekoq si baji berlendih dengan taik