Saturday, October 8, 2011

BAJET/NO BAJET KOS TETAP NAIK

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Tidak ada yang menyeronokkan dalam bajet yang dibentangkan semalam. Harga barang, terutama barangan makanan mahal melambung lambung.
Kalu bn tu barang naik, apa yang turun hah?

Friday, October 7, 2011

WOIIIT, U MALAYA X MASUK RANKING KE?

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهTimes Higher Education World University Rangking: Univ. Malaya bungkus lagi ke? Cuba kau check, no. 400 pon tak masuk. Kalau anak kau sekolah, dapat nombor 400 kau rotan kot, kalau dapat nombor 4,000 nak buat macam mana hah?

Thursday, October 6, 2011

HAMIRDIN BENTANG BAJET

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Hari ni Hamirdin bentang belanjawan negara 2012, sehari lebih awal daripada PM. Antara gula gula yang Hamirdin beri ialah:

1. Gaji kakitangan awam tidak kira apa kategori naik 50% backdated  2008 April
2. Semua tol lebuh raya yang telah beroperasi 10 tahun dimansuh.
3.Semua akta drakonian dimansuh serta merta
4. Bantuan kepada Orang Asli dan etnik minoriti sebanyak 2 biliooon serta merta sehingga akhir tempoh Rancangan M'sia 10
5. Harga petrol kekal untuk 5 tahun lagi
6. Macam macam lagi la. Den tak cukup maso nak sebut sumo.

Lepas ini perhatikan apa komen orang. Sumo sonyap yo

Jumaat esok piyem bentang belanjawan, komen si tripod dah tau dah:
belanjawan terbaik. belanjawan mesra rakyat. belanjawan mendahulukan rakyat. Belanjawan meringankan beban rakyat. Rakyat sambut baik belanjawan. rakyat berterima kasih kepada BN


Wednesday, October 5, 2011

JAM GADANG

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Kak Amismar, sepupu kepada isteri aku yang di Jakarta memberi tahu dalam tahun 2006, kalau pergi ke Bukit Tinggi jangan lupa ke Jam Gadang. Kau tau apa itu gadang? Maknnnya besau. Orang Negeri Sembilan kata kalau tak salah aku godang.

Bila aku dan anak anak sampai ke Bukit Tinggi, jam yang dimaksudkan tu, tidak lah gadang sangat, jam di Banda Hilir Melaka lebih gadang lagi. Tapi yang penuh di sekitar Jam Gadang  ni hanyalah kutu perahak dan bau busuk tahi kuda.

Tetapi jam yang ada di sebelah Masjidil Haram di Makkah memang bona bona gadang.

Gambar diambil dalam tahun 2009 semasa Jam Gadang Makkah ni sedang dalam pembinaan. Puncaknya pun masih bercerucuk.

Gambar ini pula bini aku yang ambil semasa berada di puncak Jabal Qubais, 2009
Gambar yang ini menunjukkan puncak Jam Gadang Makkah  yang sedang dibina diselaputi awan, kerana pada masa gambar diambil Makkah dan Masjidil Haram hujan, 2009.

Sekarang jam ini sudah siap pembinaannya. Memang gadang sungguh
Pada waktu malam jam ini illuminated. Apabila azan dikumandangkan bahagian puncak di atas jam itu akan menyala lampu hiasannya dan menari nari sepanjang azan itu.

Jam Gadang Makkah ini baik hati juga. Malam raya dia ucapkan eid mubarak kapada orang yang melihatnya.


Jadi, kalau nak di kira gadang, yang paling tergadang di seantero dunia ialah Jam Gadang Makkah

Monday, October 3, 2011

MASJID TIBA TIBA GHAIB

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Sekiranya anda biasa ke Makkah dan Masjidil Haram, ada satu masjid yang popular di kalangan mereka yang berasal dari alam melayu. Masjid ini berada kira kira 600 meter daripada pintu Babus Salam .Mereka menamakan masjid ini sebagai Masjid Kucing.

Abu Ahmad, kawan aku yang tinggal di Muassim memberi tahu bahawa masjid ini di kalangan orang Arab Makkah dikenali sebagai Dar Nadj. Kawasan sekitar masjid Kucing ini telah di earmark untuk diruntuhkan bagi membangun bahagian Masjidil Haram yang baru.

Kawasan Masjidil Haram yang sedang dalam pembinaan ini begitu luas sekali, kerana aku perhatikan ia mungkin berkeluasan sama seperti keluasan masjid yang sedia ada.Apabila aku ke kawasan Masjid Kucing semasa mengerjakan umrah ramadhan yang lepas, aku tercari cari Masjid Kucing . Bila sampai di lokasi masjid tersebut, tiba tiba aku dapati masjid itu telah ghaib.


Ia telah ditelan pembangunan yang sedang rancak berlangsung.

KENAL BAIJURI?

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Baijuri ada banyak Baijuri. Kawan aku Baijuri di Kampung Sungai Merab, Bangi, Selangor, baik orangnya, soleh serta bersama sama dengan perjuangan Islam.

Tapi aku tidak baca, begitu juga utusang juga tidak baca aku kira bahawa isu mat sabu ini melondehkan kebajagatan begitu ramai orang sehingga ia merugikan BN. Pertama Mat sabu telah menjadikan dua penditaq beruk panjat kelapa kerana mereka berdua telah di forced into error. Sekarang mereka terpaksa ke hulu dan ke hiliq untuk menjual lioq bahwa malaysia tidak pernah dijajah. Budak sekolah gelak.

Mat Indera selamatkan Yusuf Rono, tetapi Baijuri yang dapat duit runtuh.


Bila Tok Janggut di gantung oleh British, dan bukan oleh sultan Kelantan, itu bukti bahawa Malaysia tidak pernah dijajah,

mengikut teori beruk nyioq jual lioq

Sunday, October 2, 2011

THE SELECT FEW

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Tengok aku, nampak muda. Semua janggut aku dicukur. Aku memandang seorang yang aku lihat sudah lebih 50an umurnya tetapi mengaku muda berkata kepada kawan sebelahnya di dewan makan hotel pakej kami semasa mengerjkan umrah baru baru ini. Dia seronok sendiri bila. Aku tidak nampak dia muda.

Malah bila dia mencukur janggutnya, rugi besarlah dia, pertama Rasulullah menyimpan janggut kedua Rasulullah suruh simpan atau bela janggut, ketiga kau tidak dapat manfaat tasbih daripada setiap helaian janggut tersebut.

Kalau sekiranya janggut kau sudah memutih, lagilah berada dikedudukan istimewa. Mereka ini the select few
PROFESSOR DR. HJ. HAMIRDIN BIN ITHNIN