Thursday, May 10, 2012

SUGENG RAWUH

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهBila pergi ke Jogjakarta, memang terasa kau berada di tanah jawa yang tulen dan piau. Syupir teksyi tanya syaya, pak syuka pergi kraton? Aku jawab: syaya memang nak pergi kraton, tapi esyok, bukan syekarang.

Bila aku jawab pak syupir macam tu isyteri aku pun syenyum. Aku beri tau pak syupir: bawa kami makan nasyi di resytoren padang yang namanya resytoren syederhana.

Syampai di kaki gunung merapi, terhidu bau belerang yang kuat. Syelamat datangnya berbunyi

Sugeng rawuh. Wonten lereng merapi tu maknya di lereng merapi


TERJUMPA TEMPEH SOPAN LAGI SANTUN

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Semasa mendaki kaki Gunung Merapi di Jogjakarta sabtu 5/5/12 yang lepas, aku terjumpa dengan sesuatu yang menjadikan aku ingin tahu mengenainya.
Jadah tempe? apa ke jadahnya tempeh di jadah di sini? Aku bertanya kepada mbak yang berjualan di gerai tu, mana jadahnya? dia tunjuk: ini!


Ooo, ini kah? Bila aku lihat jadah tempe ini, maka ia lebih sopan malahan santun berbanding dengan  seorang orang besau yang menghamburkan

Tuesday, May 8, 2012

MUKA MU BERSIH, IMAM BONJOL

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Kalau kau lihat uang rupiah indonesia yang terdiri daripada pelbagai denomination, carilah denomination Rupiah 5000. Di situ tertera lukisan Imam Bonjol. Sejak mula aku melihat lukisan yang tertera pada uang kertas tersebut, aku melihat wajah Imam Bonjol amat bersih. Aku percaya itu adalah cahaya daripada nur air sembahyangnnya.

Begitu juga almarhum Pak Syeikh, bekas calon pas di Serkam Pantai zaman seorang tambi di Melaka, dalam gambar media wajahnya menyinarkan cahaya wudhu.

Tetapi apalah malangnya, kalau air muka seseorang itu gelap dan malap. Pudar serta pudau. Pada aku ia membayangkan sesuatu.

Bagaimana tidak gelap, malap, pudar dan pudau,  kalau yang kau hambur berbunyi

bapa segala kafir

TG NIK AZIZ KAKI PUKUL

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهCara TG Nik Aziz refute Prof. Shukur pengerusi majlis fatwa hal konon haramnya perhimpunan bersih 3.0 memang bisa. Aku rasa TG ini memang kaki pukul

Persepsi masyarakat kepada Shukur bukan saja kabur tetapi bubur yang lebur menghala ke kubur