Saturday, November 29, 2008

KALI NI KAU MENANG MAT, INSYAALLAH

Assalamualaikum,


Dengan kematian Datuk Razali Ismail, dan kosongnya Parlimen Kuala Terengganu, saya harap calon PAS dalam pilihanraya yang lepas, Hj. Muhamad Sabu diberi kepercayaan sekali lagi menjadi calon untuk bertanding dalam pilihanraya kecil di situ.
Kali ni kau menang Mat, insyaallah.

HUKUM ITU TERAS DALAM PEMERINTAHAN ISLAM

Assalamualaikum,


Membaca tulisan sahabat saya Abdul Shukur Harun dalam Harakah Bil.1394 mengenai Islam bukan sahaja hukum yang mengulas kenyataan YB Kuala Selangor Dr. Zulkifli Ahmad membuat saya beranggapan Shukur terpesona dengan idea Dr. Zul tersebut. Tulisan ini bukan menyanggah mana mana pihak, tetapi ingin mengenengahkan satu lagi pandangan mengenai topik ini.
Pemerintahan Islam memang berteraskan kepada hukum Islam. Tanpa menjalankan hukum Islam, atau syariat Islam sengaja, pada saya saya adalah berdosa dan durhaka kepada Allah. Memang Islam mengandungi tiga komponen, iaitu 'aqidah, syariat dan akhlak, dan kesemuanya hendaklah berjalan serentak.
Cuma, mengikut YB Dr. Zul, sekiranya sesuatu pemerintahan Islam itu tidak menjalankan hukum, seperti hudud dan qisas, maka pemerintahan tersebut tidak boleh dilabelkan sebagai bukan pemerintahan Islam, kerana menurut beliau lagi, pemerintahan Islam merangkumi Al Istikhlaf (good governance), Al Istikmar (kemakmuran) dan Al Adalah (keadilan). Maka, mengikut hujah ini, sekiranya sebuah pemerintahan berteras Islam mengandungi tiga komponen ini, ia sudah dikira sebagai pemerintahan Islam. Nampaknya Abdul Shukur Harun terpesona dengan penggunaan istilah istilah tersebut.
Samada suka atau tidak, sebuah pemerintahan Islam mesti mengandungi dan melaksanakan tiga unsur asas Islam tadi, 'aqidah, syariat dan akhlak atau ehsan. Sekiranya setelah berusaha untuk menjalankan ketiga tiga unsur tadi, tetapi pemerintah mendapati atau menemui halangan, maka pada ketika itu pemerintah perlu berijtihad untuk menghasilkan fiqh yang bersesuaian dengan waqi' ketika itu, seperti Khalifah Omar Al Khattab menangguhkan implementasi satu hukum syariat.
Perlu diingat, bahawa Al Istikhlaf, Al Istikmar dan Al Adalah adalah merupakan precipitate daripada implementasi 'aqidah, syariat dan akhlak. Ia bukan asas pemerintahan Islam, tetapi ia adalah ciri penting dalam pemerintahan Islam. Perlu juga diingat, bahawa ketiga tiga unsur yang dikemukakan oleh YB Dr. Zul tadi juga boleh didapati dalam pemerintahan yang tidak Islamic, seperti dalam sistem kerajaan yang mengamalkan sosialisme. Jadi apakah beza antara Al Istikhlaf, Al Istikmar dan Al Adalah yang dilakukan oleh pemerintah yang membawa label Islam dengan pemerintah yang membawa label sosialisme?
Istilah kadang kadang memang boleh mempersonakan.

Friday, November 28, 2008

SAMEON

Assalamualaikum,


SAMEON 1

Saya nak order nasi lemak dalam kuantiti yang banyak. Lebih kurang 150 bungkus. Maka saya order dengan kawan saya yang berniaga nasil lemak. Namanya Sameon. Saya call dia.
Sameon ada?
Dia pergi bilik air sekejap.
Ini siapa?
Ini anak Sameon.
Ok. Nanti sekejap lagi saya call.
OK.
Selepas lebih kurang 5 minit, saya pun call Sameon sekali lagi. Saya call dengan hanya menekan butang redial, sebab tadi saya dah panggil guna nombor yang sama.
Sameon ada?
Ada!
Panggil dia kejap.
Tunggu.
Assalamualaikum, Sameon?
Ye.
Ini Dr. Hamirdin la.
Ye dr. Apa hal?
Nak order nasi lemak 150 bungkus.
Eh! (dia tergagap)
Ini Sameon kan?
Ye!
Hah, saya nak order nasi lemak 150 bungkus!
Dr. nak cakap dengan siapa?
Sameon! ini Sameon kan?
Ye, Tapi saya tak jual nasi lemak!
Ini Sameon mana?
Ini Dr. Saion.
Dr. Saion ayah Asif ke?
Ye.
Sori ye!
Rupanya semasa saya menunggu Sameon keluar bilik air, anak saya Abdurrahman call kawannya Asif dari tingkat atas. Ayah asif ni Dr. Saion.
Bila saya tekan butang redial, dapat nombor Dr. Saion.
Bukan Sameon!
SAMEON 2
Pada malam diisytiharkan PR menang dan memerintah Selangor, kami semua sangat gembira. Saya berazam untuk sembahyang subuh di Surau Jubli Perak Baru.
Dulu Surau Jubli Perak dirobohkan oleh Khir Toyo. Feb. 2003. Sameon pengerusi surau. Kami jemaah surau dan sahabat sahabat lain memerhati sambil memprotes perobohan tersebut. Kami menangis. Saya peluk Sameon, dan Sameon peluk saya dan kami menangis semau maunya. memang biadap dan kurang hajar mereka yang merobohkan surau . Semuga laknat Allah ditimpa ke atas mereka. Untuk membenarkan tindakan mereka, satu surau baru disiapkan secara tergesa gesa untuk menggantikan surau yang diroboh.
Pada pagi kemenangan PR itu, sampai waktu subuh saya pun terus menuju ke surau tersebut. Saya sudah lama tidak berjemaah di situ, sebab hati saya tidak dapat dipujuk untuk solat di situ. Saya berjemaah di pelbagai surau lain.
Gate surau tersebut telah sedia terbuka. Tetapi lampu masih lagi belum dipasang. Saya kata: orang belum sampai lagi. Sebaik saya sampai di gate surau, sebiji motorsikal memasuki perkarangan surau mendahului saya. Saya kata: dia lebih baik daripada aku, sebab itu Allah pilih dia untuk sampai mendahului aku.
Teringin dihati saya nak tahu siapa orang itu. Sebaik parkir, saya tidak keluar dari kereta. Saya tunggu penunggang motorsikal tadi, agar dia keluar dari tempat gelap di mana dia parkir motornya dan pergi membuka suis lampu. Lama saya tunggu sipenunggang tadi tidak keluar keluar dari tempat gelap itu. Saya tunggu lagi. Tetapi dia tetap tidak keluar. Saya kata pada diri, mungkin dia ada hal tertentu, baiklah aku keluar dan on kan lampu surau.
Sebaik sahaja lampu sudah saya pasang, masuklah orang tadi.
Eh, anta ke?
Ye.
Maka saya peluk dia, dan dia peluk saya. Rupanya dia pun menunggu, siapakah orangnya yang akan masuk surau dulu pada pagi itu.
Orang itu ialah Sameon.

CRITICAL THINKING

Assalamualaikum,


Salah satu mata pelajran dalam pakej kemahiran insaniah di universiti univewrsiti ialah critical thinking. Ia bermaksud seaorang pelajar itu boleh menilai dan membuat tanggapan mengenai sesuatu perkara itu daripada pelbagai sudut. Tidak hanya dari sudut yang ia dilatih sahaja. Tidak dari satu sumber sahaja. Tidak terikat dengan mana mana panangan tertentu sahaja.
Di universiti kalau kita mahir dan bagus dalam critical thinking, mungkin boleh dapat gred yang baik. Tetapi dalam dunia sebenar, kalau anda mengamalkan critical thinking, mungkin anda akan menghadapi masalah. Sebabnya ialah di dunia sebenar, ramai orang tidak suka critical thinking. Mereka suka mengampu thinking, tak pun merapu thinking. Dalam anda dalam sesuatu perkhidmatan, dalam banyak situasi, kalau anda amalkan mengampu thinking, mungkin anda boleh cepat naik pangkat.
Begitu juga dalam politik, kalau anda amalkan critical thinking, anda biasanya kena sisih. Kalau mengampu thinking, boleh naik tangga kejayaan.
Kadang kadang kita baca dan lihat tulisan atau analisis yang kalau UMNO, ampu UMNO sahaja. Kalau PAS, ampu PAS sahaja dan seterusnya dan seterusnya. Yang ada poin nak score dipromosi. Kelemahan ditutup.
Tetapi kalau sekiranya kita mencari kebenaran, dan ingin menegakkan kebenaran, dan anda ada idea yang hendak diketengahkan, maka semestinya berani menyatakan idea tersebut. Semua idea akan dicemuh dengan dikata absurd. Selepas mereka cemuh, nanti anda akan lihat idea itulah yang dimbil dan digunakan untuk kepentingan mereka yang mencemuh.
Kalau tak sanggup baca analisis yang kritikal, sonang yo. Jangan baco.

Thursday, November 27, 2008

THEORY OF GERMINATION

Assamualaikum,


Salah satu teori yang ada dalam politik ialah bagaimana idea kita, satu satu perkara yang kita mahu terjadi, atau mahu ia berlaku atau dilakukan dicampakkan atau dilontarkan atau dikemukakan untuk melihat reaksi target kita. Selalunya ini dilontar kepada musuh, agar musuh lakukan apa yang kita mahu ia buat.
Atau kadang kadang, musuh yang lontarkan sesuatu idea kepada kita kerana ia mahu kita lakukan ssesuatu mengikut perancangan mereka. Kalau kita terima idea tersebut, maka kita akan menjadi patung wayang kulit yang pergerakannya ditentukan oleh si dalang.
Dalam politik Malaysia ini sememang selalu dilakukan. Tugas melontar idea ini kepada masyarakat umum diserahkan kepada media , seperti akhbar atau tv. Apabila idea telah dilontar, maka proses germination atau percambahan perlu dilakukan. Caranya seperti menemu ramah orang awam, yang semua yang ditemu ramah tersebut akan menyokong idea yang dilontar tadi, dan akhirnya, masyarakat atau pendangan awam atau public opinion akan menyokong idea tersebut. Apabila public opinion ini telah positif, maka tindakan akan menyusul untuk merealisasikan idea tadi.
Antara perkara yang dihasratkan oleh satu pihak ialah:
1. Selagi Tuan Guru Nik Abdul Aziz menjadi menteri besar, Kelantan sukar dirampas. Maka, turunkan TGNA
2. Wujudkan percakaran dalam PR. Timbulkan rasa terpinggir pada PAS, terutama PAS Selangor. Maka lontarkan idea PAS sepatutnya menteri besar di Selangor
3. Khalid Ibrahim membawa terlalu banyak reform di Selangor yang amat menjejaskan BN. Jatuhkan Khalid Ibrahim. Lontarkan idea yang KI perlu diganti
4. Promosikan idea Azmin Ali ingin jadi MB Selangor, dengan ini PKR dan PR akan bercakar.
5. PAS mesti dijolok supaya bersuara hal arak dan kilang arak di Selangor. Lontarkan idea hendak tutup secara total arak dan yang berkaitan dengannya.
6. Dan banyak lagi.
Di sinilah kematangan ahli politik yang ditarget itu dikehendaki. Kematangan dan cool head serta menjiwai dasar serta pendekatan rakan kongsi itu penting.
Jangan cepat menggelabah.
Macam Tony Pua.

Wednesday, November 26, 2008

ROMBAKAN

Assalamualaikum,


Apa makna rombakan?
Mengapa perlu rombakan?
Siapa yang cadang buat rombakan?
Siapa yang arah buat rombakan?
Siapa yang mahu agar ada rombakan?
Siapa yang telibat dengan rombakan?
Penting sangat ke sehingga perlu kepada rombakan?
Apa kesan rombakan?
Apa implikasi rombakan?
Apa persepsi pemerhati terhadap rombakan?
Sejauh mana berkesannya rombakan?
Puas hati bila dah buat rombakan?
Ada yang bersungut tak bila kena rombakan?
Wala' ke tidak bila terlibat dengan rombakan?
Masam muka ke bila digugur dalam rombakan?
Orang yang dengar approve ke tidak rombakan?
Orang yang lihat approve ke tidak rombakan?
Orang atas jenguk ke hal rombakan?
Orang bawah jeling ke ke rombakan?
Yang jenis hawa tak komen ke rombakan?
Yang jenis kelab penyokong tak komen ke rombakan?
Di lautan ada ripple ke tak bila berlaku rombakan?
Di gaung ada echo ke tak bila berlaku rombakan?
Di gunung ada gegaran tak bila berlaku rombakan?
Kan ke perkara biasa hal rombakan?
Kan ke biasa berlaku rombakan?
Timingnya kena ke ini rombakan?
Kalau timing tak kena kenapa perlu ini rombakan?
Kot ada yang mendesak sehingga perlu rombakan?
Atau ada yang mengasak sehingga perlu rombakan?
Suka ke, tak suka ke, tetap berlaku rombakan!


Yang confirm, ia satu rombakan
Bukan satu rompakan

KALAU 1ST ECHELON TIDAK BERUSRAH?

Assalamualaikum,


Saya sangat setuju dengan gesaan Utz Idris Ahmad dan Tantawi agar usrah menjadi teras utama pentarbiyahan dalam PAS. Memang itulah kami yang bertaraf gurkha dan tanpa echelon ni lakukan. Usrah.
Saya harap semua orang yang merasakan dirinya orang PAS dan ahli PAS hendaklah mengikuti usrah PAS. Pentingnya usrah ini tak perlulah diterangkan di sini.
Kalau kami yang di mata anak tangga paling bawah ni digesa usrah, kami ingin juga tanya: yang di mata anak tangga paling atas tu usrah ke?
Soalan ni bukan dituju kepada tok tok guru dalam PAS, tapi yang 1st echelon kategori non tok guru.
Mungkin ada usrah. Atau sudah biasa dengan usrah. Cuma usrah yang biasa itu usrah cop baju lama. Usrah PAS tak ada.
Ada yang macam masih belum hazam lagi dengan lengguk PAS.

SIAPA TAHU ANGKANYA?

Assalamualaikum,


Kita membayar pelbagai cukai. Bermakna wang kita diambil, dan sudah tentulah wang tersebut kemudiannya dibelanjakan. Saya belum jumpa lagi penyata yang menunjukkan bagaimana yang kita yang diambil itu, dibelanjakan.
Saya belum lagi berhasrat mengheret kita kepada menilai wang dibelanjakan dalam pembentangan belanjawan negara, kerana itu belum lagi dibelanjakan. Yang teringin sangat saya ketahui ialah wang kita yang dibelanjakan di peringakat yang paling rendah, iaitu di peringkat Pihak Berkuasa Tempatan.
Boleh kita dapat akses kepada perbelanjaan yang telah dilakukan oleh pihak berkuasa tempatan untuk tahun lepas misalnya? Sebagai contoh, saya ingin sangat tahu berapakah harga yang dibayar oleh PBT tempat saya tinggal kepada kontraktor untuk menebang pokok. Berapa pula harga yang dibayar untuk trim pokok? Berapa harga yang dibayar untuk potong rumput tepi jalan sepanjang 1 km? Berapa harga yang dibelanjakan untuk menghias sebuah bulatan persimpangan yang dihias dengan bunga tahi ayam?
Saya tinggal dalam PBT yang bernama MPKj. Ada sesiapa yang tahu angka tersebut?

A DISCOURSE IN ISLAMIC STATE part (36)

Asssalamualaikum,
...................continued from part 35
Betrayal of Islam by the Nationalists: Algeria
In spring 1962, the O.A.S.; Organisation de l'Armee Secrete, the French terrorist group that sought to keep Algeria French, carried out ratonnades (rat hunt), shooting down on sight every Muslim, where an average of fourty Muslim men, women and children were massacred each day.
On July 3, 1962, President de Gaulle proclaimed Algeria to be a free and independent nation. The number of Muslims killed in the seven year war reached 1,500,00. In addition 2,000,000 peasants were put in regroupment villages and up to 300,000 became refugees and another 1,000,000 moved to the cities (Ottaway; 1970; pp. 31).
But when power was in their hands, the nationalists were more than happy to betray Islam. Algeria shunned Islamic polity; instead purposely and wittingly chose a secular system to administer the Muslims' life. In order to appear legitimate in the eyes of the unwarying Muslims, secularism in Algeria was given a cloak of Islam.
Article 4 of its constitution says: Islam is the religion of the State.
Nothing more. Nothing less.
...............to be continued

SELAMAT MAJU JAYA PANGLIMA TENGKU7

Assalamualaikum,

Saya mengucapkan selamat maju jaya kepada Penglima Tengku7 yang mengembangkan sayapnya ke daerah baru. Kami berusrah bersama sudah saya kira berbelas tahun, tetapi sudah sampai masa beliau maju setapak lagi dalam perjalanan hidup.
Sampai hari ni saya tidak tahu apa makna Panglima Tengku7.

Tuesday, November 25, 2008

JALAN P.RAMLEE

Assalamualaikum,


Dalam tenure GERAKAN di Pulau Pinang, pencinta seni dan pejuang bahasa telah meminta supaya satu jalan di negeri tersebut dinamakan Jalan P. Ramlee. Tetapi permintaan tersebut telah ditolak mentah mentah oleh pihak berkuasa tempatan yang bertanggung jawab, dan UMNO telah juling giginya untuk menjawab penghinaan tersebut. Akhirnya sebuah jalan di kawasan Bukit Bintang Kuala Lumpur telah dinamakan dengan nama Jalan P. Ramlee.
Ini menunjukkan bahawa soal nama jalan itu sekiranya tidak disensasikan dengan lensa politik, ia tidak akan jadi isu hangat. Begitu juga dengan isu bahasa. Yang memperolok bahasa Melayu ialah UMNO itu sendiri. Kita dengar dan lihat menteri UMNO bercakap dalam bahasa melayu pasar dan Bahasa inggeris pasar, malah lebih mengagungkan bahasa Inggeris. Apabila mahathir dalam tenure nya menggantikan bahasa Melayu kepada bahasa inggeris dalam mata pelajaran sains dan metamatik, puak pejuang bahasa tidak berdecit pun. Seingat saya yang melawan hanya Prof. Emeritus Nik Safiah sahaja. Yang lain angguk angguk dan sendawa. Tetapi bila sekarang isu bahasa ini disensasikan oleh lensa politik perkauman, ia menjadi seolah soal mati dan hidup orang Melayu.
Apabila wang negara tidak lagi digunakan untuk membiayai anak orang miskin dalam pelajaran, tetapi diganti dengan PTPTN, tidak ada pun pejuang ini yang berdecit untuk melawan atau menunjukkan garang mereka. Semuanya menikus. Bukan kah ramai orang melayu yang miskin yang perlukan bantuan negara untuk belajar?
Semua warga negara telah setuju dengan artikel 153 perlembagaan persekutuan, kalau ada suara suara sumbang yang tidak setuju adalah satu dua anak muda yang belum datang haid tentang keharmonian negara, seperti pencipta lagu negara kuku. Itu pun beliau telah menarik semula keterlanjurannya.
Tetapi kenapa mereka mereka yang berjuang tentang ketuanan Melayu ia berdiam diri bila MOU antara Universiti Al Azhar dengan IPT Malaysia dibatalkan. Kesan daripada pembatalan ini ialah ribuan anak muda Islam yang telah pun menghabiskan sekian tahun belajar dengan harapan dapat melanjutkan pelajaran ke Universiti Al Azhar tiba tiba terkulai disabotaj oleh tangan ghaib yang membatalkan MOU tersebut. Kenapa ini tidak diperjuangkan? Sebabnya ialah UMNO sendiri yang mengkhianati anak bangsanya.
Mengapa babi menjadi mentera orang UMNO sekarang. Sepatutnya ia adalah mentera orang bukan Islam yang makan dagingnya. Anda masih ingat semasa PAS mula mula memerintah Kelantan? Timbul kegusaran dalam sebahagian kecil orang yang memakan daging babi samada mereka boleh meneruskan perlakuan tersebut atau tidak. Ternyata tidak timbul selembar masalah pun dalam hal ini. Mengapa timbul kegusaran pada ketika itu? Sebabnya ialah kerja jahat yang sama dilakukan pada ketika itu, iaitu meniupkan ketakutan dan kebencian kepada pemerintahan PAS dengan menabur fitnah kalau PAS perintah orang Cina tak boleh makan babi. Ternyata fitnah tersebut tidak berkesan.
Sekarang yang cuba ditiupkan oleh anasir pemorak peranda ini ialah kebencian, ketakutan dan rasa terhimpit orang Melayu dengan isu babi, isu nama jalan, orang Melayu jadi hamba di negara sendiri dan isu isu lain yang tidak penting tetapi disensasikan supaya orang Melayu marah denga n parti politik yang membangkang UMNO. Tujuan utama ialah supaya orang Melayu dalam pilihanraya 13 terus mengundi UMNO dan UMNO pegang kuasa dan UMNO jadi tuan dan UMNO control segalanya.
Apa yang dilakukan oleh Pewaris adalah memalukan orang Melayu, kerana dengan berselindung disebalik jeritan orang Melayu terancam, mereka sebenarnya cuba membantu UMNO untuk mengekalkan cengkaman semakin longgar mereka kapada kuasa politik Malaysia. Pewaris tidak nampak masalah orang melayu berpunca dari UMNO. Bila ramai orang melayu mencuri sebabnya ialah ramai orang UMNO curi khazanah negara. Bila orang Melayu ramai mabuk dadah sebabnya ramai pemimpin UMNO yang mabuk arak. Bila ramai anak haram dihumban dalam tong sampah oleh remaja melayu sebabnya ialah ramai pemimpin UMNO yang berpeleseran. Bila ramai orang Melayu tak sembahyang sebabnya ialah ramai pemimpin UMNO yang tidak sembahyang. Bila ramai orang Melayu yang bergaduh sebabnya ialah ramai orang UMNO yang bergaduh dan bertumbuk. Tetapi bila UMNO buat semua nya betul dan dimaafkan dan diampunkan. Wahai Pewaris, itu adalah salah! Salah tetap salah!
Paling memalu dan mengaibkan ialah Pewaris menyokong ISA. Awak pakai law mana pun, law dunia, law akhirat, law laut, law hutan, law angkasa lepas pun akan tetap mengatakan ISA tu zalim.
Awak perjuangkan Islam kan? kononnya! Islam ajar orang zalim masuk neraka.

DID YOU KNOW THAT SERIES IN ISLAM (5)

Assalamualaikum,


Did you know that the father of Prophet Muhammad peace be upon him passed away before he was born. His mother died when he was six. He was then raised by his grandfather Abdul Mutalib.
When Abdul Mutalib died, the prophet's uncle, Abu Talib became his custodian. Abu Talib remained an unbeliever until his death even though his love for Muhammad pbuh was unmatched and unparalled.

SPR, KAU PAHAM TAK?

Assalamualaikum,


Artikel 113 Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan pembentuk suatu suruhanjaya pilihanraya. Tugasnya ialah: (1) Menjalankan pilihanraya. (2)menyedia dan menyemak daftar pemilih (3) mengulangkaji kawasan pilihanraya bila sampai masanya.
Tugas utama SPR ialah menjalankan pilihanraya. Bukan memenangkan BN.
SPR adalah satu badan bebas dan berwibawa, tidak dipengaruhi oleh mana mana pihak. Wibawa SPR ini hendaklah ditunjukkan kepada semua pihak yang menyertai pilihanraya, bukan hanya kepada parti bukan pemerintah, seperti yang ditunjukkan oleh SPR negara Thailand yang pernah membatalkan keputusan pilihanraya parti pemerintah kerana didapati tidak memenuhi syarat syarat SPR negara tersebut.
Di Malaysia, persepsi awam terhadap SPR adalah terlalu lekeh. SPR tidak dilihat sebagai badan yang berwibawa tetapi lebih dilihat sebagai satu badan yang kepalanya sentiasa diangguk kepada BN. Kalau persepsi awam terhadap UMNO ialah rasuah, maka untuk badan ini, yang terpahat ialah tipu.
Di sini saya ingin ajar SPR supaya mengubah doktrinnya. Ubah daripada pilihanraya BN menang kepada pilihanraya bersih, aman dan tanpa tipu.
Beberapa formula yang selama ini diguna pakai oleh SPR sekarang telah tidak releven, dan SPR perlu menggunakan formula yang memberi keadilan kepada semua rakyat Malaysia. Formula di mana peratusan pengundi pelbagai kaum yang tinggi memenangkan BN telah tidak laku. Jumlah pengundi yang menunjukkan perbezaan bilangan yang terlalu tinggi antara satu kawasan dengan kawasan yang lain perlu diperbetulkan supaya representasi menjadi lebih menyeluruh. Daftar pengundi hendaklah telus dan boleh diakses oleh semua pihak yang mengambil bahagian dalam pilihanraya. Tangan politik BN hendaklah dikerat daripada menentu nentu dan mengarah ngarah kerja kerja dalam bidang kuasa SPR. Menteri menteri besar BN yang selama ini memegang rahsia penipuan pilihanraya hendaklah dihalang secara total daripada mencampuri sebarang urusan SPR. Petugas SPR dalam pilihanraya hendaklah terdiri daripada rakyat Malaysia tanpa mengira dari parti politik mana. Hentikan amalan sekarang yang melantik dan memenuhi tenaga kerja SPR dengan ahli UMNO, wanita UMNO, tok tok UMNO, anak UMNO, cucu UMNO dan semua UMNO.
SPR akan jadi berwibawa, dihormati dan dipatuhi sekiranya ia berkelaku profesional. Paham?

Monday, November 24, 2008

MAHATHIR THE DOCTOR KATA: GANGRENE, POTONG

Assalamualaikum,


Beberapa bulan yang lepas Tun Dr. Mahathir pernah berkata: I'm a doctor. If a body part becomes gangrene, I'll cut it. Sekarang Tun yang sama riuh rendah menggempitakan bahawa UMNO di barahi rasuah, dan keadaan telah sampai kepada ke peringkat terminal.
Saya amat percaya bahawa Tun adalah doktor perubatan yang terlatih, dan latihannya juga menghalakan beliau untuk membuat keputusan memotong mana mana bahagian badan yang telah menjadi busuk atau gangrene disebabkan penyakit. Saya setuju dengan pilihan yang dibuat.
Dalam kegempitaan yang dijeritkan oleh Tun sekarang ini mengenai barah rasuah yang bersekam dalam UMNO, maka apa yang cuba diterangkan oleh Tun ialah UMNO itu telah sangat parah sehinggaa keseluruhan UMNO itu sekarang telah menjadi gangrene. Mengikut ilmu perubatan Tun, apabila peringkat ini sampai, maka tiada pilihan lain melainkan dipotong anggota yang gangrene tersebut untuk menyelamatkan nyawa pesakit.
Oleh itu, kalau mengikut ilmu politik Tun pula, apa yang digempitakan oleh Tun ialah satu isyarat kepada orang Melayu dan rakyat Malaysia bahawa penyakit yang menyerang UMNO telah begitu menyeluruh serangannya sehingga mana mana pemimpin juga yang diangkat dalam UMNO, maka tidak akan terlepas mereka daripada penyakit ini. Maka sebab itu dalam membincangkan hal Dilema Baru Melayu, Tun mengatakan bahawa orang Melayu mungkin akan berada dalam keadaan tiada pilihan, kerana satu option, iaitu sekiranya mereka mengangkat orang UMNO menjadi pemimpin politik, maka dengan sendirinya mereka akan mengangkat orang yang rasuah untuk memimpin negara.
Saya lihat perkara ini dalam konteks yang sedikit lain. Walaupun hamburan gangrene dan Dilema Baru Melayu disemburkan dalam dua masa yang berbeza, kita hendaklah gabungkan kedua sebagai satu penyelesaian jigsaw. Iaitu:
Tun mengisyaratkan kepada semua orang Melayu, oleh kerana UMNO ini sudah tersangat parah dan telah sampai ke peringkat terminal, dan UMNO inilah sekarang yang menjadi anggota badan dalam umat Melayu yang gangrene, maka untuk survival orang Melayu Tun cadangkan potong saja anggota ini.
Isyarat Tun bagi orang Melayu ialah dalam pru 13, potong sahaja UMNO dan humbankan dalam tong sampah.

TAHNIAH PAS SELANGOR DAN PAS MELAKA

Assalamualaikum,


Saya mengucapkan tahniah kepada PAS Selangor yang membuat rombakan saf kepimpinan mereka.
Juga tahniah kepada YB Dr. Che Rosli Che Mat yang kini diangkat menjadi Timbalan Pesuruhjaya , dan juga tahniah kepada yang lain yang turut serta terlibat dengan rombakan tersebut.
Tahniah juga kepada PAS Melaka yang baru baru ini turut membuat rombakan kecil dalam saf pimpinan mereka.
Semuga berjaya!

SENTIASA TABIK

Assalamualaikum,


Saya sentiasa tabik kalau ada orang yang memperjuangkan yang haq, kerana itu adalah kebenaran dan melawan kezaliman kerana ugama melarang berlaku zalim.


Tetapi kalau berkumpul dengan tujuan hasutan politik dan meniup api kebencian, rasa loya menyelinap segera.


Atau memperbodoh serta menghina orang lain


Atau menunjukkan keangkuhan dan ke na......ngan
Soalan: kenapa agaknya tiada wajah ayu si keselamatan dalam tiga gambar terakhir berbanding dengan gambar mula mula?

Sunday, November 23, 2008

MELAYU YANG PILIH PERJUANGAN ISLAM TAK PUNYA DILEMA, TUN!

Assalamualaikum,


Tun Mahathir Muhamad memberikan pendapatnya bahawa dilema baru Melayu ialah nak pilih siapa dalam pilihran raya 13 nanti, UMNO ke PR. Pilih UMNO korup. Rasuah. Pilih PAS atau PR tak pertahan hak Melayu. Jadi macam mana? AKhirnya tidak pilih siapa pun.
Bukan macam tu Tun. Pertama Tun jangan equate atau samakan UMNO tu Melayu dan Melayu tu UMNO. UMNO bukan satu institusi Tun. UMNO ialah gusi. Orang Melayu hari ini tidak lagi melihat UMNO itulah satu satunya payung yang ada bagi orang Melayu. Orang Melayu hari ini melihat Islam itulah sebagai satu satunya payung yang akan melindungi mereka. Orang Melayu hari ini mahu berpayung di bawah keadilan Islam, bukan kerakusan UMNO. Tun tak nampak ke orang Melayu ramai yang memilih sekolah aliran ugama untuk menghantar anak mereka belajar. Tun sahaja sangka orang Melayu mudah lupa, tetapi orang Melayu yang berpegang teguh masih ingat Tun yang tarik kembali bantuan per kapita kepada sekolah sekolah ugama rakyat. Orang Melayu yang kasihkan Islam masih belum lupa lagi Tun, menteri besar muda yang Tun lantik itulah dulu yang hobinya meruntuh dan meranapkan surau dan masjid.
Orang Melayu memang akan beri pukulan maut kepada UMNO dalam pru 13 Tun. Kalau Tun panjang umur nanti, Tun saksikanlah sendiri nanti. Sebab, sebab kedua dilema Melayu yang Tun maksudkan itu, iaitu PR atau PAS tidak memperjuangkan hak Melayu tu tidak benar Tun. PAS dan PR tetap tidak menggadaikan apa apa prinsip Tun, cuma mereka tidak racist dan tidak perkauman seperti UMNO. Bukan Tun tak tau, UMNO itu sendiri perlu hidup dengan memakan isu perkauman. Sebab itu lepas satu, satu isu yang media dipaksa mainkan supaya timbul rasa benci antara kaum, dengan itu, harapanya ialah orang atau pengundi akan kembali memberi sokongan kepada UMNO.
Tidak Tun, point of no return telah dilalui dan dilepasi Tun, Melayu tidak takut lagi kalau tak undi BN, Tun! Melayu dah sedia tumbangkan BN dan letakkan PR perintah Malaysia Tun.
Tidak ada dilema Melayu Tun. Yang ada ialah dilema UMNO.

GEMPAR! BABI JADI MENTERA

Assalamualaikum,Hang Nadim menjadi mangsa kedengkian calon calon jawatan tinggi istana kerana Raja mula mengkagumi keintelektualannya dalam mengatasi masalah negara. Masyarakat yang dengki itu ialah masyarakat Melayu, dan sifat dengki itu terus kekal dalam masyarakat Melayu terutamanya yang mengagungkan Melayu dan bukan mengagungkan Islam.Dengan berpaksi kepada sifat dengki yang menjadi lava dan sanubari mereka, UMNO cuba meniupkan lagi api kemarahan, kebencian dan perkauman atas isu babi lagi. Mereka yang memulakan penternakan babi secara komersial moden di Selangor, tetapi apabila mereka kalah dalam pilihan raya 12 dan projek yang mereka luluskan dalam tenure mereka ingin diteruskan, dengan sifat dengki mereka berdemonstrasi kononya orang Melayu membantah babi.Di Kedah mereka memilih modus operandi yang sama. Projek penternakan babi yang mereka luluskan dalam tenure mereka, dan kemudian ingin diteruskan dalam tenure PR, mereka dengan lantang membuat demonstrasi kononnya membantah. Itulah dengki yang mereka warisi dari zaman Hang Nadim.
Untuk meraih simpati, sekarang mereka menggunakan perkataan ini sebagai mentera. Mentera adalah kalimah yang diulang berkali kali dan berkali kali untuk menghasilkan suatu kesan magis dengan bantuan syaitan.
Akhir akhir ini , bagi mereka, haiwan ini dan perkataan ini menjadi mentera.
Mungkin mereka berhajat untuk menjadikan haiwan ini menteri.

DID YOU KNOW THAT SERIES IN ISLAM (4)

Assalamualaikum,

Did you know that the first wife of the Prophet Muhammad peace be upon him was Khadijah bint Khuwailid, the richest person in Makkah at the time.
At the time of her death, all her wealth had been spent in the cause of Islam.