Saturday, April 11, 2009

IBRAHIM ALI MENUNGGU TEPAK SIRIH

Assalamualaikum,

Ibrahim Ali sedang menunggu pinangan. Biasanya orang yang menunggu pinangan ini ialah orang yang ayu, come, lote, menawan.

Apabila Ibrahim Ali mengisytiharkan ia sedang menunggu pinangan, tentulah beliau membayangkan dirinya berwajah sedemikian.


Siapakah jejaka yang dimaksudkan oleh berahim untuk meminang beliau itu?
Dan apakah persepsi anda tentang wajah berahim sekarang ini?
HISHAMUDIN RAIS MENITI GARIS HALUS

Assamalualaikum,

Hishamudin Rais kata di sini

Di sini saya berani berkata bahawa pesta korban di pagi Hari Raya Haji yang sedang meresap dalam budaya Melayu ini tidak ada sangkut-paut dengan ajaran Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad.


Beliau sedang berretorik antara pesta korban dengan ibadat korban. Jaga syam, imej kau sebagai seorang sosialis mudah digelincir untuk menjadi bahan hentaman seperti yang kena kepada s/u DAP Perak.

The line is thin.

Friday, April 10, 2009

ANALISIS MENGENANG NASIB UMNO/BN

Assalamualaikum,


Pilihanraya kecil di dua bukit dan satu batang menyerlahkan pelbagai kemungkinan dan menyingkap pelbagai hala yang boleh dituju oleh parti parti politik yang terlibat. Tetapi yang paling penting untuk di analisiskan ialah apakah yang cuba ditunjukkan oleh keputusan ketiga tiga pilihanraya kecil tersebut?

Yang paling memberi tahu ialah keputusan 059 Bukit Gantang. UMNO menang di DUN Trong, atau Terung, kubu kuat mereka. Terung adalah satu kawasan yang majoriti penduduknya adalah terdiri daripada orang Melayu. Semasa kempen pilihanraya kecil (prk) tersebut, UMNO selalu mencemuh dengan menyoal PR, selama 11 bulan memerintah, mana pembangunan yang kamu bawa?

Tetapi cemuhan ini senang dijawab dengan bertanya kembali selama 50 tahun UMNO/BN memerintah, manakah kemajuan yang dikecapi oleh penduduk Trong? penduduk trong adalah rata rata mereka yang masih rendah lagi kehidupan mereka kalau dibandingkan dengan kawasan kawasan lain di Malaysia. Secara academik, dan bukan untuk merendah, penduduk Trong mempunyai level of sophiscation yang rendah jika dibanding dengan penduduk di kawasan kawasan lain.

Tetapi level of sophiscation yang rendah inilah yang menjadi penyebab UMNO menang dan dapat bertahan. Begitu juga dengan Batang Ai, faktor yang sama juga didapati di sana, dan BN menang di Batang Ai.

Oleh itu, sekiranya UMNO/BN ingin terus bertahan, maka apa yang perlu mereka lakukan ialah pastikan level of sophiscation pengundi kekal ditahap yang paling rendah. Sebab, kalau faktor ini meningkat, maka pengundi akan pandai membuat pilihan, dan berani membuat perubahan. Bermakna mereka berani untuk tidak mengundi UMNO/BN, sedangkan di kawasan di mana level of sophiscation ini rendah, pengundi akan takut, dan sentiasa ditakut dan dimomokkan supaya jangan mengundi selain UMNO/BN.

Bagi orang Melayu, kalau level of sophiscation mereka meningkat dan diikuti dengan kesedaran islam yang tinggi, maka mereka akan cenderung dan menyokong PAS. Bagi mereka yang lebih terdedah kepada sekuralisme, akan menyokong PKR.


Oleh itu, kalau UMNO hendak terus berkuasa, maka, mereka hendaklah mmemastikan tahap kehidupan rakyat tidak meningkat. Sekiranya mereka ingin menyekat pengaruh PAS, maka perkembangan kefahaman Islam itu mesti disekat, seperti yang dilakukan dalam era Mahathir, yang menarik bantun kepada sekolah agama rakyat. Untuk menyekat pengaruh PKR, UMNO hendaklah mengalihkan pandangan rakyat daripada kemajuan hakiki, tetapi semarakkan mereka dengan kemajuan hedonistik. Banyakkan mat rempit. Tambahkah lagi bilangan anak diluar nikah, galakkan judi, lembut dengan golongan dadah dan tambah serta banyakkan pesta pesta, jom heboh, karnival dan sebagainya dimana muda mudi akan leka dan terpesona dengan keriangan, kelekaan, muzik dan segala bentuk pesonaan.

Untuk kekal berkuasa, UMNO/BN tidak boleh membawa terlalu banyak pembangunan, sebab, sekiranya pembangunan telah sedia ada, maka projek mee segera tidak dapat diadakan bagi memancing dan menggula gula pengundi.

Sekiranya UMNO/BN terus membawa pembangunan, maka pembangunan material akan turut menolak naik pembangunan insan, dan apabila pembangunan insan meningkat, level of sophiscation turut meningkat. Ini akan menjadikan rakyat mampu berfikir dan menilai sejauh mana beruntungnya menyokong UMNO/BN, dan ia juga menjadikan rakyat berani berubah. Berubah daripada cengkaman UMNO/BN.


Oleh itu, untuk UMNO/BN terus berkuasa, kekalkan level of sophiscation seperti yang terdapat di Trong dan Batang Ai.

Bukankah terung dengan batang ai rupanya lebih kurang?

Thursday, April 9, 2009

PAS MASUK KABINET NAJIB

Assalamualaikum,

Masjid ArRahman, Jalan Pantai Baru, Kuala Lumpur. Bersebelahan Universiti Malaya. Di Masjid ini sekarang ada sekolah ugama yang mendidik anak anak dalam kariahnya tentang Islam.

Pada peringkat awal penubuhan sekolah agama ini, murid murid sekolah mengenakan samping hijau dan baju putih bagi lelaki dan kain hijau baju putih bagi perempuan.

Kemudian datang arahan yang memaksa semua pelajar menukarkan pakaian seragam mereka yang berwarna hijau kepada warna merah. Dan pakaian ini kekal sehingga hari ini.

Mengapa arahan memaksa pelajar tukar warna kepada merah? Sebabnya ialah pada orang UMNO hijau itu adalah PAS. Oleh kerana kebencian mereka yang teramat sangat kepada PAS, apa juga yang berwarna hijau digeruni dan ditakuti mereka. Semua yang hijau itu PAS, bagi mereka.

Sehingga pernah seorang ahli majlis sebuah PBT disarankan supaya mengecat semua daun daun pokok dengan menggunakan cat selain warna hijau, kerana pokok pokok sokong PAS.

Tiba-tiba sahaja dalam kebencian UMNO kepada PAS dan warna hijau, Najib bawa PAS masuk kabinetnya.

Menteri tenaga, teknologi hijau dan air
Datuk Peter Chin Fah Kui
Noriah Kasnon (timbalan)


Dah buang tabiat ke?

DUA ORANG LAGI AKAN IKUT ALTANTUYA?

Assalamualaikum.


Berapa orang lagi yang akan sama mengikut Altantuya untuk mati?

KUALA LUMPUR 9 April - Dua anggota Unit Tindakan Khas (UTK) Ibu Pejabat Polis Bukit Aman dihukum gantung sampai mati selepas didapati bersalah oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam atas tuduhan membunuh wanita Mangolia, Altantuya Shaariibu pada Oktober 2006 lalu.

Hakim Datuk Mohd. Zaki Md. Yasin memutuskan demikian setelah mendapati pembelaan Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar gagal menimbulkan keraguan munasabah.

Azilah, 33, dan Sirul, 37, didapati bersalah atas tuduhan membunuh wanita berusia 28 tahun itu di antara Lot 12843 dan Lot 16735, Mukim Bukit Raja dekat sini antara pukul 10 malam, 10 Oktober dan 1 pagi, 20 Oktober 2006 lalu. - Utusan Malaysia online 9/4/09

Wednesday, April 8, 2009

THE GOSSIP THAT IS CABINET

Asalamualaikum,

What kind of cabinet Najib is contemplating on? Given all the factors that he has to consider, it would be correct if one were to assume that the kind of cabinet that he is going to form would be no different from the previous ones. Quality wise. Accountability wise.

Whatever cabinet that he may shuffle, very few people would imagine that it can bring respectability and public trust to the present government.


The rakyat is bound to greet the new cabinet with contempt, distrust and disdain.

After all, as we have been expecting it, it's a kitchen cabinet.

SENYUM APA INI?

Assalamualaikum,

Apabila sesorang itu senang hati, kemungkinan besar ia akan sen
yum. Kalau hatinya tersangat senang, tentulah lebih besar lagi senyumnya.

Mamat sebelah ni tentulah senang hati mereka, seperti yang diberitakan di sini.

Tuesday, April 7, 2009

MALUNYA WAN MALAYSIA YANG GLOKAL

Assalamualaikum,

Tahniah kepada PAS yang telah menang dengan majoriti 2789 undi.Kemenangan ini adalah sesuatu yang dijangka, dan bacaan yang diberikan memang tepat. Tetapi menangnya PAS dalam pilihanraya ini tidak membawa keanehan, tetapi kalahnya UMNO/BN itulah yang membawa keanehan dan malu besar.

Malu besar yang saya maksudkan itu adalah seperti berikut:

1. UMNO baru sahaja menobatkan Najib jadi PM. Takkan lah rakyat malaysia tidak hormat PM baru. Janganlah bagi malu PM baru!


2. PM baru pernah perkenalkan istilah glokal. Rakyat sangkal

3. Sebaik jadi PM, dia perkenal Wan Malaysia. Rakyat kata poraaah!

4. PM baru bawa imej submarine. Rakyat nampak ia macam altantuya punya qarin

5. UMNO bawa masuk bekas PM kempen. Rakyat nampak orang tua pakai lampin

6. UMNO bawa ezam tolong jerit. Rakyat nampak kotak kosong dia dok kepit.

7. PM sendiri tak turun bantu jentera. Risau rakyat label dia berok atau kera

8. Calon UMNO/BN tak disediakan gigi palsu. Balik dari Danok memang lesu.

Bila dah kalah ni, itulah tanda rakyat dah tolak. Itulah referendum rakyat. Rakyat tidak mahu lagi diperintah oleh UMNO/BN

Itulah mesejnya.

Itulah malunya.

TAHNIA PAS!!!

Assalamualaikum,

TAHNIAH PAS KERANA MENANG DI BUKIT GANTANG

TAHNIAH PKR KERANA MENANG DI BUKIT SELAMBAU

TAHNIAH ORANG BATANG AI. APA PUN PILIHAN ENGKAU ORANG, SAYA HORMATI

KEPUTUSAN PRK 059: PAS LEADING

Assalamualaikum,

Semua laporan menunjukkan PAS sedang mendahului PRK 059.

Takbir!!!

8.50pm UNOFFICIAL PKR retains Bukit Selambau PKR's Manikumar wins the seat to retain the status quo in the state assembly.

With only one more polling box to be counted, Manikumar is leading with a 2,092-vote majority. He has been leading in this race from the time the first box was counted.

8.50pm
UNOFFICIAL PAS wins Bukit Gantang PAS 20,021, BN 17,076, Independent 56. Majority 2,945.

PAS Mohd Nizar Jamaluddin leaves the party’s operation centre in Air Kuning in an open hatch SUV, and waves to supporters as if he has just won the US presidential race.

8.25pm Bukit Gantang Unofficial results Mohd Jamaluddin Nizar (PAS) has increased his majority over Ismail Saffian (Umno) to more than 3,000 votes.

PAS 18,275, BN 15,101, Independent 47. Majority 3,174.

With 8,000 votes yet to be tallied, PAS is heading towards victory.8.25pm Bukit Gantang Unofficial results PAS has increased majority to over 3,000 votes.

PAS 18,275, BN 15,101, Independent 47. Majority 3,174.8.17pm Maklumat rasmi. PAS mendahului BN di Bukit Gantang dengan 2,691 undi. PAS 15,770 undi, BN 13,079 dan bebas 42 undi.

Setakat ini 81 kotak undi sudah dikira, tinggal lagi 31 kotak undi.


8.20pm Bukit Gantang Unofficial results PAS 17,427, BN 15,001, Independent 46. Majority 2,426


8.15pm Bukit Gantang Unofficial results PAS 16,316, BN 14,061, Independent 40. Majority 2,255.

So far, 64 percent of the votes cast have been tallied.

8.10pm Bukit Selambau Unofficial Results PKR's Manikumar is headed for a big victory. With 17 polling stations counted, he has 2,311 votes. There are only five more centres to go.


8.04pm Tidak rasmi PKR masih mendahului BN di Bukit Selambau dengan lebih 1,200 undi.

7.42pm Tidak rasmi PAS mendahului BN di Bukit Gantang dengan 2,577 undi. PAS 14,720 undi, BN 12,143 dan bebas 32 undi.

KOTA BARU, April 7 – PAS spiritual leader Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat came to Perak DAP secretary Nga Kor Ming’s defence for reciting a verse from the Quran.

Nik Abdul Aziz, who is Kelantan Mentri Besar, said non-Muslims can recite the Quran and it was not wrong if their pronunciation was not correct.

“If the tajwid (pronunciation during recitation) is not correct, it could be improved to adhere to the rules.

“Anybody can read the Quran whether one is a Muslim or a non-Muslim and the Quran is not owned by the Malays or the Arabs.

“As the language of the Quran is Arabic, it would seem strange if it is read by a non-Muslim, who normally do not know Arabic,” he told Bernama.

He was commenting on a statement issued by the Malaysian Muftis’ Conference that Nga had smeared the Quran by reciting a verse from it during a ceramah in Bukit Gantang, recently.

Nik Abdul Aziz said the Malays themselves would not be proficient in reciting the Quran if they did not command the phonetics rules.

“Even during the reign of Prophet Muhammad, those who opposed Islam like Abu Jahal, also read the Quran,” he said. – Bernama


MOHON BANTUAN ALLAH

Assalamualaikum,Monday, April 6, 2009

ASSALAMUALAIKUM

FAKTOR KEKALAHAN UMNO/BN DI BKT GANTANG

Assalamualaikum,

Semua laporan menunjukkan UMNO/BN kalah di Bukit Gantang. Tetapi kenapa laporan laporan tersebut membuat keputusan yang sedemikian?

Sebabnya ialah apabila UMNO mencari calon untukbertanding dalam pilihanraya kecil ini, para strategis UMNO terlupa satu faktor yang sangat penting. Faktor ini memainkan peranan yang begitu penting sehingga sekiranya ia diabaikan maka redumlah UMNO. Dan sekarang sahihlah UMNO akan jahanam di Bukit Gantang.

Mengapa para strategis UMNO tidak cermat dan tidak teliti secara terperinci perkara ini? Itulah tandanya mereka memang akan dianugerahkan dengan kekalahan demi kekalahan.

Apakah yang mereka terlupa dengan Ismail Saffian calon mereka di pilihanraya kecil Bukit Gantang ini?

Mereka terlupa menyediakan beliau gigi palsu.

BN MEMANCING NELAYAN DI KUALA SEPETANG

Assalamualaikum,

Gerun dengan sokongan padu penduduk Kuala Sepetang kepada PAS dan PR dalam pilihanraya kecil ini, UMNO/BN telah begitu terdesk sehingga terpaksa belajar memancing dan pura pura memacing di Kuala Sepetang. Tetapi yang dipancing bukan ikan, sebaliknya nelayan itu sendiri yang hendak dipancing.

Umpan yang digunakan ialah tanah. Kalau dulu apabila Nizar beri gran tanah kepada penduduk Cina di Perak, maka berbuihlah mulut UMNO/BN mengatakan Nizar menjual negara. Tetapi sekarang apabila Ong Tee Keat memberi gran tanah sebagai umpan bagi mendapatkan undi nelayan Kuala Sepetang, semuanya betul dan bagus belaka.

Beri tanah dia orang ambil, tapi undi mereka beri kepada PAS!


On Saturday, Ong, who is also MCA president, announced that squatters staying on KTM Berhad land in Kuala Sepetang would be offered land titles soon.

This came about after KTMB and the Railway Asset Management Corporation agreed to swap the land, which residents are squatting on now, with the state government.

With the swap, Ong had said that the state would be able to offer titles to the affected residents.

Most of the squatters are fishermen who live on the land where a railway track connecting Port Weld (now Kuala Sepetang) to Taiping used to be.

Ong said that the land swapping process would begin after the Bukit Gantang by-election.[the star online 6/4/09]


SITI NURHALIZA N DATUK K TELAH BERI ISYARAT

Assalamualaikum,

Walau punDatuk K telah menafikan bahawa beliau dan Siti telah masuk PAS, namun kunjungan mereka untuk bertemu salah seorang revered didunia telah memberi satu isyarat yang sangat jelas kepada generasi muda dan peminat mereka.

Isyarat mereka atau mesej mereka kepada peminat mereka dan generasi muda ialah, beri undi anda kepada PAS. Siti dan suami telah berjumpa dengan Tok Guru, maka itu adalah tanda bahawa dari tarikh mula kunjung hormat tersebut, go, undi PAS !

Datuk K, Siti nafi sertai Pas

KUALA LUMPUR 5 April - Datuk Seri Khalid Mohd Jiwa menafikan khabar angin bahawa beliau dan isterinya penyanyi popular Datuk Siti Nurhaliza Tarudin menyertai Pas.

Sambil menyifatkan bahawa ia hanyalah andaian orang ramai, Khalid atau lebih dikenali dengan panggilan Datuk K berkata khabar angin tersebut mungkin berpunca daripada kunjungannya ke pejabat Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat baru-baru ini.

"Merepek betul, ini semua khabar angin... Saya orang UMNO dan menyokong penuh kepimpinan Perdana Menteri kita Datuk Seri Najib Tun Razak," katanya ketika dihubungi Bernama.

Khalid berkata kunjungannya dan isteri ke Pejabat Menteri Besar bertujuan melawat Nik Aziz yang dikhabarkan tidak sihat.

"Pada malam sebelum kunjungan itu, Siti membuat persembahan di Istana Kelantan dan pada malam itu Nik Aziz tidak hadir. Jadi kami bertanyakan seorang pegawai istana mengapa beliau tidak hadir seperti dalam majlis sebelumnya.

"Kami mendapat tahu bahawa beliau tidak sihat jadi kami bercadang untuk melawatnya lebih-lebih kami diberitahu boleh melawat beliau di pejabat," katanya.

Khalid berkata kunjungan hormat mereka ke Pejabat Menteri Besar itu adalah kerana menghormati Nik Aziz yang dianggap sebagai tuan rumah. - BERNAMA


Sunday, April 5, 2009

BATTLE OF THE WHAT?

Assalamualaikum,

There is a battle going on here. And I know you know what battle I'm talking about.

If you don't, or you are not interested to know, then you are always welcome to guess what is it.

Well, there no harm in guessing, after all you will not be penalized if you get it wrong.
Well, you guessed it right.

Battle of the wigs.

KENAPA ANWAR TIDAK PM SEMASA DLM UMNO?

Assalamualaikum,

Tidak begitu ramai orang yang tahu kenapa Dato' Seri Anwar Ibrahim gagal untuk menjadi perdana menteri semasa berada dalam UMNO. Mungkin Dato' Seri sendiri pun tidak tahu apakah sebab sebenar yang menghalang beliau daripada menduduki kerusi tersebut. Di sini saya bukakan rahsia besar yang selama ini tersimpan tanpa diketahui oleh umum.

Yang menghalang Anwar Ibrahim daripada menjadi perdana menteri semasa dalam UMNO ialah Wan Azizah. Ini kerana Wan Azizah pakai tudung.

Dia tidak pakai wig.


EKOR DI CELAH DUA KAKI

Assalamualaikum,

Dalam tahun 1998, sebaik sahaja Mahathir memecat atau menendang keluar Awar Ibrahim, berlaku satu revolusi yang saya namakan revolusi jamban. Saya namakan sedemikian kerana belum pernah sebelum ini rakyat Malaysia melepaskan rasa marah dan jijik dan meluat dan menyampah mereka kepada mana mana individu seperti yang berlaku dalam tahun 1998.


Dalam tahun tersebut, rakyat Malaysia melepaskan geram hati mereka dengan menulis grafiti dalam pada dinding jamban. Kalau kita pergi ke mana sahaja jamban, maka kita akan dapat tulis memenuhi dinding jamban jamban tersebut. Samada jamban di masjid, sekolah, pejabat atau di mana mana sahaja, pasti kita akan bertemu dengan tulisan di dinding jamban.


Apa yang mereka tulis? mereka tulis kejian dan cacian dan maki makian dan hamput dan sumpah dan seranah dan peludahan kepada satu orang yang sangat dibenci pada ketika itu. Siapa orang itu? Anda tahu siapa dia. Orang ini telah membuat UMNO dibenci hingga ke hari ini. Dan UMNO telah merana disebabkan orang ini. Dalam tahun 2004, rakyat Malaysia telah tertipu, apabila orang ini melepaskan jawatannya dan memberikannya kepada Abdullah Badawi, rakyat Malaysia secara berfikiran cetek dan singkat telah memberi kemenangan besar kepada UMNO/BN dalam pilihanraya tersebut. Kesilapan ini telah rakyat tebus dalam tahun 2008.


Orang ini kemudian merajuk dan menunjukkan egonya untuk keluar daripada UMNO kerana tidak setuju dengan pemerintah pada masa itu. Sekarang ia menjilat semula ludahnya dan telah membuat permohonan untuk masuk semula ke dalam UMNO.

Pemerintahan orang ini penuh dengan kuku besi, pemerasan, rasuah, kronism, bail-out dan semacam gala kerosakan. Kemarahan rakyat Malaysia terhadap orang ini telah diterjemahkan dalam undi dalam tahun 2008. Sekarang orang ini cuba berada dalam persada politik semula dengan harapan dapat memainkan peranan seperti Lee Kuan Yew kepada pemerintahan Singapura. Ia berhasrat mempengaruhi dan menentukan arah perjalanan pemerintahan Malaysia.


Rakyat Malaysia tidak memerlukan orang ini. Rakyat Malaysia telah muak dengan orang ini. Rakyat Malaysia menolak orang ini. Rakyat Malaysia amat benci orang ini.


Kalaulah rakyat Malaysia memerlukan orang ini,
Samalah seperti rakyat Malaysia memerlukan ekor di celah dua kaki mereka!

NAJIB TERLAMBAT TEKAN BREK

Assalamualaikum,

Walau pun beberapa gimmik dilakukan oleh Najib untuk merawat serta memulihkan UMNO, secara memulihkan imej beliau di mata umum, namun apa yang beliau lakukan sebenarnya sudah terlambat. Gelongsor yang dihadapi UMNO tidak semudah itu untuk dibrek.


Dengan menarik semula larangan terhdapa Harakah dan Suara Keadilan, serta membebaskan 13 tahanan ISA, serta lawatan tanpa pemberitahuan ke Petaling Stree tempat orang Cina, ke Vista Angkasa dan Kampung Kerinchi tempat orang Melayu dan Brickfields tempat orang India, para strategis Najib berharap gelongsor tersebut dapat di brek. Jawabnya ialah jauh panggang dari api.


Perhatikan apa yang Syed Hamid Albar kata mengenai ISA: Syed Hamid berkata, ISA satu bentuk pemulihan bukan hukuman dan prinsip itu akan terus digunakan bagi memastikan baki tahanan akan insaf dan sedia membantu mendukung aspirasi negara pelbagai kaum ini.[utusan malaysia 5 April 2009]


Ini bermakna, ISA akan terus digunakan oleh UMNO selagi meraka berkuasa. Jadi melepaskan 13 tahanan ISA bukan satu isyarat yang mereka bersedia memasuhkan akta zalim lagi menganiaya tersebut, tetapi ia akan terus digunakan. Walau pun ia ternyata zalim.

Masuknya semula Mahathir kepada UMNO bukan sesuatu yang boleh menguatkan UMNO. Malah itulah baji yang memecah belahkan UMNO dengan lebih teruk lagi. Juga jangan terperanjat sekiranya media luar negara mendedahkan satu persatu hal Najib yang akan meletakkan beliau dalam keadaan serba salah yang berterusan.

Gelongsor yang sedang UMNO alami sekarang, tidak boleh dibrek lagi.