Friday, March 30, 2012

BERPIHAK KPD YG BENAR: MENTERI

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Di kaca tv semalam aku lihat pak menteri berceloteh. Aku ni bukan yang jenis lihat tv1, tapi sebab aku menginap ni tidak ada pilihan lain, maka aku dengan dengus nonton juga.

Pak menteri kata pegawai kerajaan yang berada dalam bidang penerangan tidak boleh bersikap neutral atau berkecuali. Mereka mesti memihak. 

Kemudian pak menteri pause.

Berpihak kepada yang benar, kata pak menteri.

Waduh, ilmu pak menteri ni sama dengan ilmu yang aku belajau. Kita mesti ada stand!

Cuma, kalok yang bonar tu bukan ameno a.k.a. bee yen, camano pak mantori?

Thursday, March 29, 2012

SKRG AKU UMUM TARIKH PRU 13

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 Seorang sahabat membuat ground truthing di sebuah daerah di Perak melaporkan rata rata pengundi akan membungkus bn. Aku tanya macam mana di Selangor najib dah kata konfiden monang? Dia jawab mat indon dan minah indon hanya nak ic sahaja. dapat ic mereka bungkus bn.

Bukan kah strategi bn membawa ribuan pengundi nanti dari johor ke Selangor? Ye la, tapi ingat pru 12, di mana beratus ratus bas ekspress parkir di stadium bukit jalil untuk bawa pengundi ke kelantan untuk tumbangkan PAS. Transport dapat free, bagi duit kebas lagi, tapi undi tidak diberi. 

Lagi pun strategi idris jusuh hanya boleh laku di terengganu, kerana kelekaan PAS terengganu, di Selangor taktik ini tidak boleh membantu bn, kerana mental pengundi yang berbeza serta diperitkan lagi dengan masalah logistik yang memeningkan.

Kawan ini kata masa tempoh kempen nanti ucapan hassan ali akan dimain, dimain dan dimainkan. Kesannya nanti ialah overkill. Dia kata di mana pun hassan ali bertanding, dia akan kalah.

Jadi bila pilihanraya? Lepas pertabalan Agung.  Katalah Isnin 30 April 2012 pertabalan. Bubar parlimen 3 Mei 2012. Penamaan calon 12 Mei 2012. Hari membuang undi 19 Mei 2012.

Tak gerun ke bn? Mei 1969 p/raya kau kalah teruk?

IMPLOSION

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Banyak orang yang dalam keranda bn benci dengan lim guan eng. Tapi aku tertarik dengan kenyataan beliau minggu lepas mengenai implosion.


Siapa yang tidak tahu apa hal sebenarnya, cuba kau tanya pak cik gugel