Friday, September 9, 2011

MAT INDERA TIDAK MENAMBAH UNDI BN

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Dalam lecuran air liur BN untuk meraih undi setelah mensensasi isu Mat Indera Mat Sabu, mereka masih lagi tidak berpijak ke bumi yang kukuh. Mempromosi dan menggendang isu ini segegak garuda melanda bumi tidak menaikkan undi kepada BN, cuma apa yang berjaya dilakukan oleh Goebbles BN ialah menaikkan semangat perkauman yang tinggi dan mengkompomkan untuk kali yang kesekiannya bahawa demi undi, BN lakukan apa sahaja untuk meraihnya.
Joseph Geobbels

Dalam siri sensasi kali ini, banyak pihak yang berada di verandah BN melangkah dengan langkah yang silap lagi sumbang. Ini termasuk menteri besau, menteri kecil, kangkung melayu, kangkung jawa, dan pelbagai jenis badut lagi.

Ada badut yang mengatakan Malaysia, atau malaya tidak pernah di jajah, tetapi mereka mengajar pula cerita cerita menuntut kemerdekaan. Kalau malaya atau Malaysia tidak pernah kena jajah, aku rasa malaya dulu hanya kena rogol aje.

Yang paling penting ialah Mat Indera Mat Sabu mempusarkan alir politik yang boleh menelan BN. Sebabnya ialah penyebaran goebbles mereka ketinggalan zaman. Hanya gelintir masyarakat yang sangat totok dan sangat terperuk sahaja yang membaca, menonton dan percaya dengan alat lidah dan lisan mereka. 

Yang lain, pengundi pengundi baru dan muda, menggunakan saluran alternatif yang maklumatnya sampai lebih cepat, lebih terperinci dan tidak bersifat goebbels. Mereka tahu undi perlu diberikan kepada siapa. Tidak seperti mereka yang hotaknya telah diperangkap oleh perangkap goebbels umno/bn.

Mat Indera Mat Sabu menjadikan umno bn lebih goebbels daripada goebbels.

Itu lah sebabnya, bila selesai pru13,
mata mereka terkebil

Wednesday, September 7, 2011

PAK GUARD SENSASI

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Sebenarnya bukan aku aku nak cerita pasal pak guard sensasi, tapi pak guard yang serasi. Serasi dengan jalan pemikiran aku. Korang pernah tengok pak guard jaga pondok kawalan. Kalau dia sorang sorang, apa yang dia buat? mengelamun? menyanyikan lagu yang terpaling hit pada masa itu? atau angan angan ghairah, atau angan angan mat jenin?

Tetapi aku terpesona dengan pak guard yang menjaga kaunter hotel tempat aku menginap semasa mengerjakan umrah bulan puasa baru ni:

 Pak guard di reception ni menghabiskan masanya baca Qur'an. Sesuatu yang sensasi sekiranya perkara ini berlaku di Malaysia

Pak guard ni, yang berkawal di luar Masjid Nabi di Medina, menghabiskan masanya dengan membaca doa doa yang pada pendapat aku lebih baik daripada berangan angan kosong.


Tidak lah jadi pak guard yang mengintai intai sesuatu yang sensasi


ABDUL RAHMAN LIMBONG TERORIS

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Alkisah syahadan kira kira 3-4 tahun lepas aku bertemu dengan seorang pendita bertaraf emiritus. Aku tanyakan soalan kepada pendita ini. Tuan, Abdul Rahman Limbong tu perwira ke teroris? Maka si pendita ni pun kelok sana dan kelok sini, mutar sana dan mutar sini, siur sana dan siur sini.

Akhirnya si pendita pun mengeluarkan patwa nya. Teroris.

Pendita ni baru baru ni kata Mat Indera orang seberang.

Seberang mana tok emiritus?

Seberang Takir ke atau Seberang Perai?

Tok emiritus lak seberang mana?

Tuesday, September 6, 2011

PUKAU MASJID NABI

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Setiap kali berpeluang menziarah Masjid Nabawi di Medina aku terus terpukau dengan keindahan seni binanya yang memang cantik kalau dilihat dengan teliti. Aku mendoakan agar anda yang belum berpeluang ke sana akan dipermudahkan Allah untuk sampai ke masjid yang mulia ini

Suasana waktu malam semasa matahari sudah terbenam dan jemaah telah selesai berbuka serta solat magrib, sedang menunggu nunggu untuk solat isya' dan tarawih pula

trademark penting Masjid Nabi ini ialah kubahnya yang berwarna hijau. Kalau ada masjid yang kubahnya warna biru, itu jelas menyimpang daripada sunah masjid nabi

Gambar yang dirakamkan semasa mengerjakan haji musin 2009. Pada ketika itu cuaca di Medina sejuk dan memerlukan pakaian tebal untuk berasa selesa

Pintu Masjid Nabi ni memang kelihatan majestik dan memukau, kadang kadang terasa amat kerdil diri ini apabila meredah jenang pintu tersebut.
Gambar dirakam tahun 2009 ini menunjukkan betapa majestik pintu Masjid Nabi ini. Pintu yang ini ditutup pada waktu waktu tertentu.
Chandelier yang tergantung dalam masjid ini memang mempersonakan, aku sering bayangkan semasa memerhatikannya, berapa la harga satu benda, sedang terdapat begitu banyak di dalam masjid ini
Aku juga sering memerhatikan tiang tiang masjid ini. Di bahagian ini, setiap tiang disalut dengan marbel putih, serta dipangkal tiang disediakan sistem aircond. Aku berkira kira, kalau 1 tiang harganya rm 200k, cuba kau kira berapa harga tiang tiang dalam gambar atas.

Monday, September 5, 2011

BAGAN LALANG JADI DUBAI

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Golden Palm Tree Resort
Golden Palm Tree Resort and Spa, off the coast of Selangor in Malaysia. (Sepang Goldcoast)


The water gently laps beneath the deck of our villa, as we admire the sun setting over the Straits of Malacca. Condensation streams down the side of my glass of iced kalamansi juice as we gaze at the ships on the distant horizon. The only sound is the squawk of a native bird flying overhead.

This is the Golden Palm Tree Resort and Spa, a luxurious Maldivian-style, over-water villa complex, just off the coast of Selangor in Malaysia. It is hard to believe that only a few years ago, this was the humble, sleepy fishing village of Bagan Lalang, in Sepang. It has since been transformed into part of a glittering, 22km-long coastline development, poised to place Malaysia firmly on the world’s luxury property and tourism map.

Sepang Goldcoast was conceptualised as an integrated holiday destination catering to international tourists and travellers, modelled on famous beach havens such as the Gold Coast in Queensland, Australia and Miami Beach in the United States.

Sepang is situated in Malaysia’s richest and most developed state, Selangor, which is often referred to as the gateway to Malaysia; Port Klang, the country’s largest port, and the Kuala Lumpur International Airport are both located there.

Surrounding the Federal Territories of Kuala Lumpur and Putrajaya, Selangor's strategic location boosts its appeal as the preferred holiday destination for the rising middle class Malaysians and foreign tourists. Sepang Goldcoast is a mere 30-minute drive from the airport and just over an hour from the capital.

Local attractions include the stone-carved Hindu temples in the Batu Caves, the aboriginal communities at Pulau Carey and international sporting events like Formula One and yacht races. But the standout attraction at the moment is the Gold Palm Tree Resort and Spa, which opened last summer.
From the air, close to 400 villas fan out into the ocean in the shape of a giant palm tree, much like the Palm in Dubai -- a grandiose development that has been plagued with problems from its inception. Malaysian Tourism officials are counting on the bold resort development to be the jewel in their tourism crown rather than an international embarrassment.

Rooms start a RM800, a reasonable rate compared to similar over-water villas in destinations like the Maldives. When completed, sometime over the next decade, Sepang Goldcoast will have resorts, amusement parks, a marina, floating market and wildlife habitats. Besides sun worshiping, planned local activities include surfing, canoeing, kayaking canopy walks and yoga.
While a waterfront renaissance is nothing new, Malaysia is now realising the opportunities in drawing investments and creating iconic global attractions like this one. Hopefully Sepang Goldcoast will be an example of how revitalising rivers and waterways along with building tourist infrastructure, can reap economic rewards.

YUSOF RONO DAN RAMLAH ADAM

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Semua bentuk kekejaman adalah zalim dan mesti ditentang.Sebab itu Islam melarang umatnya cenderung kepada kezaliman kerana ini memungkinkan mereka disambar api neraka.Semasa Mat Indera menyerang rumah pasong Bukit Kepong simpati saya tetap bersama mangsa serangan tersebut, tidak kira mereka itu Melayu, Gurkha, Nepalis, Banggali atau apa bangsa sekali pun. Mat Indera menyerang seekor taghut namanya British dan soldadu yang menjadi mangsa berkhidmat dan taat kepada crown His Majesty.

Mat Sabu menyatakan siapa sebenar pejuang dalam insiden ini, dan nampaknya umno menganggap ini peluang keemasan mereka untuk membrek reduman populariti mereka, sehingga ada seorang bernama Zainal Epi menganggap populariti PAS yang menurun, dan seperti biasa beliau memetik seorang ahli PAS yang tidak mahu dinamakan. Satu penulisan berskema yang disadur daripada khazanah penulisan bertaraf longkang.

Soal adakah Mat Indera itu komunis tidak pernah di DNA kan, tetapi Mat Sabu yang dipanggang kerana kononya menyokong komunis, sedang Tun Razak lah yang telah merafak ke China komunis. Jadi isunya  bukan isu kekejaman komunis, tetapi isu kekejaman. 

Kalau Yusof Rono dibenar bebas oleh Mat Indera, maka ternyata ada sesuatu yang tersirat di sana, yang mungkin Ramlah Adam tidak dapat hidu, sebab, apabila mata mata Melayu di rumah pasong Bukit Kepong dibunuh dalam serangan tersebut, Ramlah Adam terasa amat sedih sekali.

Tetapi bila Melayu dibunuh di Memali, aku tak terdengar esakan si RAM

Sunday, September 4, 2011

ORG BERGELIMPANGAN

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Sebaik sampai di Masjid Nabi di Medina untuk ziarah kepada Rasulullah s.a.w. dan apabila masuk ke bahagian dalam masjid, aku rasa kaget melihat sebegitu ramai orang yang bergelimpangan di dalam masjid. Waktu itu sekitar jam 7:30 pagi. Aku sangka mereka mengantuk selepas solat subuh, tetapi 1 jam sebelum solat zohor pun aku dapati manusia bergelimpangan lagi. Hanya wakti solat sahaja mereka berdiri, sebaik seleasai solat fardhu dan solat jenazah, mereka kembali bergelimpangan.

Yang menjadikannya satu kelainan ialah mereka berkampung dalam masjid. Seolah tempat dalam masjid itu telah mereka booking. Mereka tidak melepaskan tempat tersebut yang telah sedia diseberang seberutkan dengan selimut, tempat bersandar, beg plastik, beg pelbagai rupa dan saiz serta pelbagai aksessori lain.

Apabila sampai di masjid HARAM di MAKKAH keadaan menjadi lebih teruk lagi. Jumlah mereka yang berkampung dalam masjid mencecah ribuan orang dan keadaan bahagian yang mereka conquer biasanya tempat tempat yang ada air cond.

Aku mencari cari sebab mengapa mereka dibenarkan berkampung dalam masjid. Lama baru aku faham, mungkin mereka beri'tiqaf di masjid dalam bulan ramadhan, samada sebulan penuh atau 10 hari terakhir bulan suci ini.

bergelimpangan dalam Majid Nabi