Saturday, June 27, 2009

SIAPA YANG AYU NI?

Assalamualaikum,

Siapa yang ayu ini?


Boleh berkenalan di sini

IT IS TIME TO SERANG NIK AZIZ

Assalamualaikum,

Setelah Tuan Guru Nik Aziz pancung idea marut kerajaan perpaduan, maka UMNO kesedihan yang teramat sangat. Yang bersedih ini termasuklah kepala, naib kepala, pemantun, mupeti, hampas serta para juak.

Laporan polis dibuat terhadap Nik Aziz, serangan demi serangan sekarang dimulakan, ia memulakan semula siri serangan terhadap Nik Aziz yang telah dinyalakan di zaman Mahathirisme.

Yang paling bersedih, dan juga yang paling lantang menyerang nanti ialah mat di bawah ini:

Friday, June 26, 2009

UTZ AZIZAN PANCUNG GERAKAN

Assalamualaikum,Bukan sahaja Tuan Guru Nik Aziz pakar dalam seni memancung, tetapi nampaknya Ustaz Azizan Abdul Razak juga sudah mula menunjukkan bakat dalam bidang ini. Lihat di sini!

Masa bila depa ni belajau main pedang?

KU LI KEMPEN MANIK URAI:SERANG NIK AZIZ

Assalamualaikum,

Isu ajaran UMNO seperti ajaran Ayah Pin dan komunis menjadikan UMNO lemas dan marah. Kenapa tidak minta hujah, dan minta NikAziz terangkan kepada UMNO sebaliknya buat laporan polis dan serang dalam ceramah?

KUALA KRAI, 26 June 2009: PAS spiritual leader Datuk Nik Aziz Nik Mat should not make statements that could confuse the people, especially when he likened the Umno cause to the teachings of Ayah Pin, describing the party as "communistic" and propagating the socialist ideology that rejects religion and belief in God.

Gua Musang Member of Parliament Tengku Razaleigh Hamzah said the statement by Nik Aziz at a ceramah in Laloh, Manek Urai, on 21 June, which was alleged to be seditious, was inappropriate as the Kelantan menteri besar had previously contested in the general election in Kelantan on a Barisan Nasional (BN) ticket.

"PAS is also a political party like Umno. We (Umno) are also fighting for Islam. Everything that we do is for the sake of Islam. It should not be questioned. Such talks are illogical.

"He was previously with the BN, too. In 1967, he contested in a by-election in Kelantan together with the BN. In 1974, when Kelantan was under the BN government, he contested in Bachok on a BN ticket. Why raise an issue that can confuse the people's thinking?" Razaleigh said.

He said this to reporters after a meeting with the people of Manik Urai at Sekolah Kebangsaan Manik Urai here today. Also present were Kelantan BN secretary Datuk Alwi Che Ahmad, and Kuala Krai Umno division head Datuk Ramzi Abdul Rahman.

On the by-election for the Manik Urai state seat on 14 July, Razaleigh said the BN had a good chance of victory as PAS had lost the seat before. — Bernama


ORG UMNO MASIH GIUR KATA SODOMI ANWAR

Assalamualaikum,

Orang UMNO masih tak puas hati kalau Anwar itu tidak disabitkan kes sodomi.


NOVANDRI HASAN BASRI on TIVOLI VILLA

JUNE 26 – Pada 14 April 1999, DS Anwar Ibrahim telah dijatuhkan hukuman penjara selama 6 tahun kerana salah kuasa dan rasuah. Pada 8 Ogos 2000 pula beliau dijatuhkan hukuman penjara 9 tahun kerana meliwat (sodomi).

Hukuman tersebut dijalankan serentak. Anwar Ibrahim gagal di dalam rayuan beliau di mahkamah rayuan pada tahun berikutnya dan pada Julai 2002, Anwar sekali lagi gagal di dalam rayuan akhir di mahkamah persekutuan.

Pada 2 September 2004, dua daripada tiga hakim di dalam Mahkamah Persekutuan (Mahkamah tertinggi di Malaysia) membuat keputusan untuk mengenepikan tuduhan meliwat ke atas Anwar Ibrahim di atas sebab-sebab teknikal yang bercanggah di dalam kes tersebut.

Bagaimanapun, kesemua hakim bersependapat bahawa bukti-bukti yang dibawa ke mahkamah menjuruskan Anwar Ibrahim kepada melakukan aktiviti homoseksual.

Di dalam penggulung kes tersebut, hakim tersebut berkata :-

“We find evidence to confirm that the appellants were involved in homosexual activities and we are more inclined to believe that the alleged incident at Tivoli Villa did happen.” – Malaysian Story

Clause di atas jarang berkumandang apabila kita membicarakan isu Anwar Ibrahim. Ramai yang tidak tahu mengenai clause tersebut terutamanya orang kampung dan rakyat yang tidak fasih bahasa Inggeris dan mereka yang malas untuk mencari bukti serta menerima sahaja segala maklumat tanpa berfikir.

Fanatik Anwar Ibrahim sebolehnya tidak mahu mempercayai clause tersebut walaupun mereka juga sebenarnya ragu-ragu tentang ‘minat dua alam’ Anwar Ibrahim ini. Apa tidaknya, mereka terpaku dengan ceramah dan kata-kata Anwar Ibrahim yang boleh membakar perasaan mereka yang mendengar, disulami dengan hadis dan ayat Quran.

Ironinya, sebagai seorang yang kelihatan ‘warak’, Anwar Ibrahim masih boleh mengadu domba ke Hakim yang paling tinggi sekali di dalam dunia dan akhirat ini iaitu Allah swt setelah gagal di mahkamah tertinggi di Malaysia.

Dan penyokong-penyokong beliau terutamanya parti Pas, tentunya mahukan Anwar Ibrahim berbuat demikian demi membersihkan nama beliau.

1. Sebagai seorang ahli politik yang bermatlamat tinggi untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia, Anwar Ibrahim sendiri tahu bahawa jika beliau bersumpah tidak meliwat, sokongan rakyat ke atas beliau mungkin berlipat ganda tetapi beliau tidak melakukannya!

Kenapa?

2. Beliau mencipta pelbagai teori dan konspirasi, mengadu domba di dalam dan luar negeri, memujuk rayu agar ahli-ahli parlimen melompat dan menyokong beliau dan pelbagai lagi yang tidak terfikir oleh otak kita ini tetapi beliau tidak menggunakan satu saluran yang paling ultimate untuk mengangkat martabat beliau iaitu tuhan beliau sendiri!

Di manakah logiknya itu?

Penulis tidak mengharapkan penyokong bukan Islam Anwar Ibrahim untuk menyuruh Anwar bersumpah tetapi sekurang-kurangnya penyokong beliau yang beragama Islam. Tetapi tidak ada!

Kenapa?

Apakah mereka sudah tidak lagi mempercayai kepada sistem penghakiman yang tertinggi di alam ini?

Pelik sungguh dan hari ini Anwar Ibrahim masih dipuja dan disanjungi oleh sesetengah rakyat yang sengaja tidak mahu ambil tahu fakta dan kebesaran yang maha Esa.

Dan teori untuk menimbulkan keraguan kepada clause tersebut ialah kononnya ianya satu konspirasi untuk menjatuhkan Anwar Ibrahim. Dan dengan kemampuan Anwar Ibrahim untuk mempersonakan peminat-peminatnya, kenyataan penutup hakim mahkamah persekutuan itu tidak mendapat tempat dan berjaya di’lupus’kan dari memori rakyat Malaysia.

Parti pemerintah BN terutamanya Umno tidak pula agresif dan ‘terlalu sopan’ apabila berdepan dengan Anwar Ibrahim!

Mereka juga sebolehnya tidak akan membangkitkan kembali isu liwat Anwar Ibrahim dan kenyataan hakim tersebut di atas dasar kononnya tidak mahu mengaibkan orang lain dan tidak mahu menganggu proses pendakwaan yang masih berjalan hari ini.

Cuba kita terbaikkan isu ini dan tertuduh kes liwat tersebut adalah seorang pemimpin tertinggi Umno, apakah Anwar Ibrahim akan berdiam diri kerana tidak mahu mengaibkan orang itu dan tidak mahu mengganggu proses pendakwaan?

Jawapan kepada persoalan tersebut mudah iaitu tidak mungkin!

Anwar Ibrahim akan mencanangkan kes tersebut ke seluruh pelusuk dunia serta tidak memperdulikan pendakwaan yang sedang berjalan seperti kes Alatunya.

Tetapi, apakah kepimpinan tertinggi Umno/BN berbuat demikian?

Tidak ada!

Cuma ‘gurkha-gurkha’ Umno/BN sahajalah yang berani mengenengahkan kebenaran ini agar rakyat sedar dan tidak lagi menyokong agenda Anwar Ibrahim. Pemimpin-pemimpin tertinggi Umno/BN cuma berdiam diri dan langsung tidak berani untuk melawan Anwar Ibrahim.

Kenapa begitu?

Apakah mereka masih menyimpan ‘ketakutan’ yang Anwar Ibrahim mampu memimpin negara satu hari nanti?

Apakah mereka tidak agresif melawan Anwar Ibrahim kerana dengan cara itu mereka masih boleh melompat ke kem Anwar Ibrahim jika Anwar ditakdirkan memimpin negara satu hari nanti demi menyelamatkan karier politik mereka?

Jika ya, penulis berharap agar kita mengenepikan pemimpin-pemimpin Umno/BN yang pengecut seperti itu. Kita tidak memerlukan mereka yang hanya mementingkan diri sendiri dan berubah pegangan apabila merasakan kedudukan politik mereka tergugat. – pemudaumno.org


Penulis adalah Naib Ketua Pemuda Umno Bukit Gelugor.

MICHEAL JACKSON MATI

Assalamualaikum,

Diberitakan Micheal Jackson meninggal dunia.

Thursday, June 25, 2009

BETUL KE BANDAR TUN RAZAK P RAYA KECIL?

Assalamualaikum,


Isu kekosongan kerusi Parlimen Bandar Tun Razak timbul kembali di kalangan pemerhati politik berikutan penyertaan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim ke dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) baru-baru ini. Isu kekosongan kerusi ini dijangka berlaku selepas selesai pilihan raya kecil DUN Manik Urai di Kelantan.

Zaid dikatakan akan bertanding di situ untuk membolehkan beliau memasuki Dewan Rakyat balik dan seterusnya membantu Pakatan Rakyat.

Betul ke khabar angin dan khabar bayu ni?

BISA PEDANG NIK AZIZ

Assalamualaikum,Bisanya pedang Tuan Guru Nik Aziz sekarang ini baru dirasai oleh BN. Sekarang najib merayu dan meringik agar Unity government jangan dikuburkan. Kemudian idea mengenai unity gevornment ini pula sedang mencelarukan pemikiran komponen BN. Patut atau pun tidak UG ini. UG ni rasis atau pun tidak, itulah persoalan yang bermain di kalangan komponen BN.

Sedang TGNA senyum melihat mangsa pancungannya bergelimpangan.


In response to the prime minister’s call to PAS to reconsider unity talks for the sake of Malay-Muslim unity, MCA leaders said any talk about unity should be based on national and not racial interests.

But some MIC leaders believe that there is nothing wrong with Najib’s and Umno’s intentions, arguing that unity among the majority race is integral in ensuring the country’s growth.

MCA leaders like Datuk Seri Liow Tiong Lai, the party’s vice president, did not want to comment on Najib’s statement but said that any form of unity talks should be based on pluralism.

Liow, who is also the Health Minister, said the unity government concept itself, first proposed by a faction in PAS, is vague, and unclear as to whether the unity government idea involved only PAS and Umno, or the entire PR-BN lot.

Its information chief, Datuk M. Saravanan, said the country is not prepared for national unity given its young age, arguing that unity among the majority race superceded other issues.

“I totally agree with Najib. It is important for the majority to be united and the minority divided as the majority is at the forefront of the country’s development,” he said.

Datuk Joseph Salang Gandum, the Parti Rakyat Sarawak (PRS) MP for Julau, is fully supportive of Najib’s calls for Malay and Muslim unity to pave the way for 1 Malaysia.[excerpt from Malaysian Insider June 25, 2009]


THOSE WHO UPROOT UMNO's VOTES

Assalamualaikum,

UMNO has come to realize that there forces that pull it down from its cozy throne. Those forces are of UMNO's own making. Acknowledging that it is sliding and the slide is not stopable, UMNO tries to spice up some tricks:

KUALA LUMPIR, June 24 – The Home Ministry will amend any act under the ministry that is necessary for improvement and to be in line with current situations, said Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein. He said the Home Ministry and agencies under it were ready to face the people in amending the acts even though the action may not be popular in the eyes of the people.Hishammuddin said improving the existing acts was necessary in view of the threats now being very much different from the threats when the acts were legislated. “Tomorrow,[today] in Parliament, I will answer regarding the Internal Security Act (ISA) in our effort to see its position, amendment and follow-up action ... including announcing how many have been detained till now under the ISA,” he said. [MalaysianInsider]
What are the forces that pull UMNO down?

Wednesday, June 24, 2009

DID YOU KNOW THAT SERIES IN ISLAM (8): The Month of Rajjab

Asalamualaikum,

THE MONTH OF RAJJABWe are now in the month of Rajjab. It is the seventh month in the Islamic lunar calendar. This month was regarded as one of the sacred months (Al-Ashhur-al-hurum) in which battles were prohibited in the days of the Holy Prophet Sall-Allahu alayhi wa sallam. It is also a prelude to the month of Ramadan, because Ramadan follows it after the intervening month of Sha'ban. Therefore, when the Holy Prophet Sall-Allahu alayhi wa sallam sighted the moon of Rajjab, he used to pray to Allah in the following words:

"O Allah, make the months of Rajjab and Sha'ban blessed for us, and let us reach the month of Ramadan (i.e. prolong our life up to Ramadan, so that we may benefit from its merits and blessings)."

Lailatul Mi'raj

Night Journey, Isra and Mi'raj (Arabic: الإسراء والمعراج‎, al-’Isrā’ wal-Mi‘rāğ), are the two parts of a journey that Prophet Muhammad Sall-Allahu alayhi wa sallam took in one night, around the year 621. It is generally believed that the great event of Mi'raj (ascension of the Holy Prophet Sall-Allahu alayhi wa sallam to the heavens) took place in the night of 27th of Rajjab. Therefore, some people celebrate the night as "Lailatul- Mi'raj" (the night of ascension to heavens).

Indeed, the event of mi'raj was one of the most remarkable episodes in the life of our beloved Holy Prophet Sall-Allahu alayhi wa sallam. He was called by Almighty Allah. He traveled from Makkah to Baitul-Maqdis and from there he ascended the heavens through the miraculous power of Allah. He was honored with a direct contact with his Creator at a place where even the angels had no access. This was the unique honor conferred by Allah to the Holy Prophet Sall-Allahu alayhi wa sallam alone. It was the climax of the spiritual progress which is not attained by anybody except him. No doubt the night in which he was blessed with this unparalleled honor was one of the greatest nights in the history of this world.


A Hadith On Fasting in Rajjab

1. `Uthman ibn Hakim al-Ansari said: "I asked Sa`eed ibn Jubayr about fasting in Rajjab, and we were then passing through the month of Rajjab, whereupon he said: "I heard Ibn `Abbas saying: "The Messenger of Allah used to observe fast so continuously that we thought he would not break it, and did not observe it so continuously that we thought he would not observe fast." Muslim and Abu Dawud relate it in Kitab al-sawm, respectively in the chapter on fasting at times other than Ramadan, and in the chapter of fasting during Rajjab.

Imam Nawawi says: "It would appear that the meaning inferred by Sa`eed ibn Jubayr from Ibn `Abbas's report is that fasting in Rajjab is is neither forbidden nor considered praiseworthy in itself, rather, the ruling concerning it is the same as the rest of the months. Neither prohibition not praiseworthiness has been established for the month of Rajjab in itself, however, the principle concerning fasting is that it is praiseworthy in itself, and in the Sunan of Abu Dawud(*) the Prophet has made the fasting of the sacred months praiseworthy, and Rajjab is one of them. And Allah knows best." Sharh Sahih Muslim Kitab 13 Bab 34 #179.

(*) Kitab al-siyam, Chapter: "Fasting During the Sacred Months". Also in Ibn Majah and Ahmad, hadith of the man who repeats: "I can bear more," and to whom the Prophet finally says: "Fast during the sacred months."

It is established that Ibn `Umar fasted during the sacred months: Musannaf `Abd al-Razzaq 4:293, Musannaf Ibn Abi Shayba 1:125.

SMOKE SCREEN

Assalamualaikum,


Smoke screen ialah kepulan asap yang sengaja dicipta untuk menutup atau melindungi atau mengelirukan sesuatu perbuatan atau perancangan yang sipembuatnya tidak mahu diketahui oleh pihak lawan.

UMNO sentiasa menggunakan smoke screen ini untuk menagih simpati orang Melayu, untuk mengugut orang Melayu dn juga untuk mengelirukan orang Melayu. Apabila UMNO berkata Melayu, itu maknanya UMNO. Seperti untuk memajukan orang Melayu, makna sebenar ialah untuk mengkayakan orang UMNO.

Orang Melayu berpecah, atau perpecahan dalam masyarakat, itu maknanya undi kepada UMNO berkurangan. KalauUMNO berkata dengan kerajaan perpaduan orang Melayu akan kembali kuat, itu maknanya UMNO akan kembali kuat.

Bila UMNO bercakap mengenai kerajaan perpaduan, itu maknanya, kerajaan di Kelantan, Terengganu, Kedah, Perak dan Selangor mula mula diserah kepada PAS untuk mengemudi, lepas itu tendang PAS, dan UMNO naik tocang semula.

Bagaimana mungkin seorang yang telah ditendang daripada UMNO, dan merempat sebagai seekor katak, terhegeh hegeh melaungkan Melayu, melayu, melayu, yang sebenarnya bermakna UMNO, UMNO, UMNO; sedang UMNO telah terajang kamu?

MALU MENGAKU TERPESONA DG NIK AZIZ

Assalamualaikum,

Untuk terpesona dengan cara mengurus keadaan oleh TuanGuru Nik Aziz adalah sesuatu yang lumrah, tetapi tidak semua orang mampu untuk mengaku terpesona, terutama kalau berada dalam barisan pengampu. Jalan termudah ialah kutuk!
NIK AZIZ, OH NIK AZIZ, TOK GURU YANG HEBAT... [ZAINI HASSAN- UTUSAN MALAYSIA] JUN 24 Syabas PAS kerana menolak gagasan perpaduan Melayu. Syabas PAS kerana bersekongkol dengan rakan-rakannya — yang asyik mengungkit mengenai isu biasiswa kepada anak-anak Bumiputera miskin, isu untuk mengenyah DEB, isu-isu terlalu sensitif yang jika disebut di sini “orang-orang tertentu” akan mengecap kita ini sebagai rasis.

Cita-cita PAS ialah mahu memerintah Malaysia dengan rakan-rakannya itu. Mungkin Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat terlalu mengidamkan menjadi Perdana Menteri. Jika diizinkan tuhan cita-citanya akan tercapai. Tolong, janganlah sesiapa mengatakan dia tok guru yang hanya mengajar agama — sebenarnya beliau ialah ahli politik totok yang dalam istilah Inggeris disebut “political animal”.

Beliau tidak percaya kepada pengertian kebangsaan — atau dalam konteks gagasan perpaduan, Melayu. Melayu bagi beliau ialah elemen assabiyah yang menurutnya tidak sehaluan dengan ajaran Islam. Teras beliau ialah Islam semata-mata. Bagi beliau Melayu itu tidak wujud.

Itulah antara kegagalan gagasan tersebut. Awal-awal lagi Nik Aziz menolaknya, walaupun kumpulan lain dalam PAS mahu rundingan itu dimulakan. Presiden PAS, Datuk Hadi Awang yang mencetuskan idea itu. Ia disambut oleh kumpulan bukan-Erdogan, terutama Timbalan Presiden, Nasharudin Mat Isa. Sambutan Nasharudin itu mengakibatkan beliau “menghilangkan diri” beberapa hari kerana dimarahi teruk oleh Mursyidul Amnya, Nik Aziz.

Nik Aziz meminta Nasharudin meletakkan jawatan dan masuk Umno. Nik Aziz terlalu emosional kerana ada pihak yang cuba menghalang cita-citanya untuk menjadi Perdana Menteri.

Datuk Seri Anwar Ibrahim yang bimbang melihat berlaku krisis keyakinan yang merugikannya dalam pakatan itu pergi menghadap Nik Aziz di Kota Bharu sebelah pagi Ahad — beberapa jam sebelum Hadi pulang dari luar negeri malam itu.

Ternyata dalam pertemuan itu Anwar berjaya mempengaruhi Nik Aziz, atau mereka berdua merancang untuk “menyelesaikan” kemelut ini — tanpa pengetahuan pencetus idea, Hadi.

Hadi yang ditemui pemberita di lapangan terbang KLIA berkata, PAS akan mengadakan perbincangan mengenai gagasan itu keesokan harinya.

Keesokan harinya (Isnin lalu) pakatan pembangkang yang dihadiri Anwar, Lim Kit Siang, anaknya Lim Guan Eng tersenyum puas. Hadi yang turut berada di dalam mesyuarat sejam pakatan itu di bangunan Parlimen terpaksa “malu alah” dan bersetuju mengeluarkan satu kenyataan sebulat suara menolak gagasan itu. Kenyataan tiga perenggan itu ditandatangani oleh Anwar, Hadi dan Kit Siang.

Nasharudin tidak hadir dalam pertemuan itu.

Malamnya sebelum pertemuan itu, Nik Aziz di Kuala Krai menyerang Umno. Beliau menyifatkan Umno sebagai parti sesat seperti ajaran Ayah Pin. Parti yang membawa negara ini sehingga ke tahap ini — berbanding Pakistan, Bangladesh, Afghanistan dan negara-negara Islam lain — dicercanya sebegitu rupa.

Itulah Nik Aziz, ahli politik totok yang kita kenali lama dulu. Seorang yang kononnya berperwatakan lembut, tapi keras berpolitiknya. Dia menyamakan Umno seperti Ayah Pin. Dia juga menyamakan Umno seperti pengganas komunis.

"Umno ialah pertubuhan sesat, sama dengan Ayah Pin. Umno dan komunis adalah sama. Umno ialah parti sosialis kerana menolak Islam. Umno ialah parti Melayu bukan parti Islam," kata Menteri Besar Kelantan itu di satu ceramah di Kampung Laloh di Kuala Krai malam Ahad lalu.

"Bagaimana kita mahu bersetuju dengan Umno? Mereka sekarang mahu minta kita lupa yang lepas dan bersatu dengan mereka. Mereka ini tidak tahu malu," katanya di hadapan rakan-rakan pakatannya Anwar dan Timbalan Pengerusi DAP, Dr Tan Seng Giaw.

Awal hari itu (sebagaimana yang dilaporkan akhbar) Nik Aziz sudah mulai berlembut. Tapi beberapa jam kemudian di ceramah di Kuala Krai itu beliau buat pusingan-U di hadapan 5,000 penyokongnya dengan menghentam Umno dalam kempen menjelang pilihan raya kecil Manek Urai 14 Julai ini.

Itulah Nik Aziz yang kita kenali. Beliau boleh membuat pusingan-U yang tajam. Itu pasal kita kata beliau bukan tok guru ajar mengaji, tapi ahli politik totok yang berjuang atas nama prinsipnya yang kental.

Berkata di hadapan pengikutnya yang fanatik itu, Nik Aziz menganggap Umno tidak layak memerintah negara ini. Semasa mengucapkannya, beliau langsung tidak sedar Umno sudahpun memerintah negara ini selama 52 tahun dengan jayanya. PAS tidak pernah.

Tambah beliau, umat Islam wajib menolak Umno jika mereka takutkan Allah.

Benar PAS sudah memerintah beberapa negeri di negara ini. Di Kedah dan Kelantan mungkin tiada masalah kerana ramai rakyatnya “Melayu”, tapi corak pemerintahan PAS di Perak yang terikat kepada master DAP telah menunjukkan hitam putih corak pemerintahannya.

Belumpun panas duduk di kerusi Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sudahpun meluluskan hak milik tanah di kampung baru untuk selama 999 tahun (atau dibulatkan 1,000 tahun). Orang Perak sendiri terkejut, teruja dengan tindakan PAS Perak itu. Kita yakin corak inilah yang akan diterapkan apabila mereka memerintah Malaysia kelak.

Kini Nik Aziz merasakan PAS dan pakatan pembangkangnya yang layak memerintah negara ini. Jika tidak layak pun jangan bimbang, mereka akan dipimpin (ditunjuk ajar) oleh sebuah negara jiran yang yakin Malaysia kini sudah pun berada di persimpangan jalan. Negara itulah yang kini melatih Pulau Pinang dengan menghantar beberapa penasihat ke negeri itu.

Nik Aziz merasakan pakatannya sudah kuat. Memang benar mereka sudah kuat. Mereka kuat apabila orang Melayu lemah. Memang benarpun orang Melayu kini sudah terlalu lemah. Gagasan perpaduan bagi Nik Aziz tidak boleh dilaksanakan sama sekali — sama seperti kata-kata Karpal Singh "langkah mayatnya dulu" jika Malaysia mahu menjadi negara Islam.

Memetik kata-kata Bisik-Bisik Awang Selamat kelmarin "… sekiranya gagasan ini berjaya, ia akan menjadi satu pelan politik yang terhebat dalam sejarah tanah air."

"… tapi untuk merealisasinya bukan mudah. Pakatan pembangkang seboleh mungkin tidak mahu melihat rancangan itu berjaya."

Kenapa mereka tidak mahu melihat ia berjaya? Kerana jika gagasan ini berjaya, pakatan itu akan hancur lebur. Dan orang Melayu akan kembali kuat.

Apa pun tahniah dan syabas sekali lagi kepada Anwar dan Kit Siang serta tentunya tok guru Nik Aziz kerana berjaya menggagalkan gagasan itu.

PATUTLAH TAK BOLEH BERNAFAS

Assalamulaikum,

Pembakaran di Pekan Baru, Indonesia

Patutlah di Kuala Lumpur berjerebu yang teramat sangat, rupanya pak pak indon ni dok bakar hutan sesuka hati, lepas itu asap depa tidak kontrol. Sepatutnya bila dah bakar tu corongkanlah asapnya ke tempat kamu, jangan dibiar merempat ke negara orang.

Tuesday, June 23, 2009

UNIKNYA PAS

Assalamualaikum,
Ada analisis dalam Malaysian Insider mengandaikan bahawa non melayu dan non Muslim mengundi PAS dalam PRU12 bukan kerana mereka sukakan PAS, tetapi kerana mereka tidak mahu UMNO. Saya tidak tolak kenyataan tersebut keseluruhannya, tetapi benarnya adalah sedikit. AdA kalangan non melayu dan nonMuslim yang mengundi PAS kerana mereka mahukan PAS dan mereka yakin dengan PAS.

Kenapa? kerana ada sesuatu yang unik dan indah dalam PAS yang tidak terdapat pada parti parti lain.


Isu kerajaan perpaduan yang melanda PAS baru baru ini adalah satu isu yang besar yang boleh memecah belahkan PAS, kerana jelas terdapat pembahagian sokongan kepada dua kelompok utma. Ia dikemelutkan lagi dengan tindakan dan keceluparan yang dieksploitasi oleh media. Di sinilah uniknya PAS, yang menyelesaikan masalah bukanlah sikap, tetapi tarbiyyah.

Di sini juga unik dan cantiknya tindakan yang diambil oleh pimpinan PAS, terutamanya Mursyidul 'Am. Sekiranya ada sesuatu yang tidak kena dan perlu ditegur, maka ia ditegur, tidak kira setinggi mana jawatan yang dipegang dalam parti. Kalau sekiranya setelah teguran diberi, masih lagi tidak dapat membaca suasana, maka perlu diambil tindakan yang lebih keras, walaupun itu menjadi pilihan yang terakhir. Kalau perlu dirotan, maka dirotan, kalau perlu dikurantin, maka dikurantin, kalau perlu dipancung, maka dipancung.

Apabila kesedaran timbul setelah dikena tindakan , maka segala yang keruh dijernihkan dengan sifat ukhuwah yang telah sedia ditanam. Tiada luka dan tiada parut.

Hanya yang bawah dan yang tidak bertanggung jawab sahaja, yang sejak mula kurang hajar dan celupar, cabul serta laser terhadap mursyidul 'am yang belum dipancung tetapi akan menerima pancungan.

Anda tahukan penulis blog mana yang dalam kategori ini.

AKAN MELAKA BENARKAN INI?

Assalamualaikum,
Merebaknya H1N1 telah memaksa pihak berkuasa membenarkan anak anak sekolah memakai topeng semasa ke sekolah.

Melaka, yang kononya ingin menjaga industri pelancungannya, gerun dengan senario penduduk bertopeng.

Akan Melaka benarkan senario ini?

Monday, June 22, 2009

NIK AZIZ CRAFTED IMMACULATE END

Assalamualaikum,

KENYATAAN TUAN GURU NIK AZIZ


"Setelah berbincang dari awal hingga akhir dalam perjumpaan khas yang diadakan di pejabat agung (PAS) dalam semangat kekeluargaan bagi menangani permasalahan dalam beberapa isu politik semasa, yang dibesar-besarkan oleh media perdana, kami akhirnya bersetuju sebulat suara melupakan prihal salah tanggapan antara pimpinan atasan parti akibat daripada permainan politik parti Umno. "Kami bersama-sama dalam satu saf yang padu, untuk terus bersama-sama memperjuangkan keazaman PAS bagi mendaulat Islam di persada tanahair. "Kami juga bersetuju sebulat suara bahawa kerajaan perpaduan diberhentikan serta merta seperti yang telah diputuskan oleh Presiden PAS bersama Pakatan Rakyat dalam satu kenyataan bersama di bangunan Parlimen jam 2.30 tadi yang menolak sepenuhnya idea kerajaan perpaduan. "Oleh yang demikian, selaras dengan itu, saya selaku Mursyidul Am PAS menarik balik segala kenyataan saya terhadap YB Ustaz Nasharuddin Mat Isa, Timbalan Presiden PAS dan dengan itu, ianya tidak berbangkit lagi."

TOPENG

Assalamualaikum,

Tiga lagi kes penularan tempatan wabak jangkitan influenza A (H1N1) dikesan di negara ini, menjadikan semuanya tujuh kes, tidak termasuk 51 kes import.Akibat penularan tempatan ini, sebuah lagi sekolah ditutup mulai hari ini dan tiga lagi bilik darjah di tiga buah sekolah masing-masing di Cheras, Petaling Jaya dan Shah Alam diarah berbuat demikian.Buat masa ini dua buah sekolah iaitu SRJK(C) Jalan Davidson, Kuala Lumpur dan SRK Assunta 2, Petaling Jaya, telah ditutup bermula masing-masing pada 21 Jun dan 22 Jun. Sementara itu bagi Seri Cempaka International School, Batu 9 Cheras, Selangor; SMK Seksyen 9 Shah Alam dan SMK Damansara Utama, Petaling Jaya di mana satu kelas sahaja telah diarah tutup di sekolah masing-masing bermula 22.

Begitulah menularnya jangkitan penyakit H1N1 ini. Anda masih ingat jangkitan meningitis di Tiang Dua, Melaka sekitar May 2009? Semasa gemparnya penyakit tersebut, maka gundah gelanalah hati ibu bapa di pekan Tiang Dua tersebut, sehingga ibu bapa pun meminta kebenaran guru besar untuk membenarkan anak anak mereka memakai mask semasa ke sekolah. Pihak sekolah pun memberi kebenaran, dan para pelajar pun memakai mask semasa belajar.

Insiden ini telah bocor kepada media, dan telah tersebar gambar para pelajar sekolah tersebut menggunakan mask semasa belajar di dada akhbar dan media lain. Dialkisahkan, sebelum membenarkan pelajar menggunakan mask, pihak sekolah telah meminta izin daripada pihak yang lebih tinggi untuk membenarkan pelajar menggunakan mask. Izin diperolehi.

Tetapi apabila maharaja Melaka melihat gambar para pelajar memakai mask, maka murkalah baginda. Baginda menggodam Kuala Lumpur. Kuala Lumpur ketuk pihak berkuasa pelajaran Melaka. Melaka ketuk daerah. Daerah marah kesekolah lalu dihamput.

Maka penguasa sekolah semput.

H1N1 DAN MUSIM HAJI

Assalamualaikum,

Dengan izin Allah saya dan isteri akan mengerjakan ibadat haji tahun ini. Saya rasa cabaran yang terkehadapan ini ialah merebaknya H1N1. Sekiranya ada vaccine semasa musim tersebut saya rasa ia akan banyak membantu.

Sunday, June 21, 2009

VELVET REVOLUTION

Assalamualaikum,Protes dan demonstrasi masih lagi berterusan di Iran berikutan keputusan pilihan raya presiden. Protes seperti ini kelihatan seperti telah diskemakan terlebih dahulu seperti yang terjadi di beberapa negara Eropah timur yang berjaya mencuri kuasa melalui kaedah yang dikenli sebagai velvet revolution.


'Velvet’ or ‘colourful’ revolutions... are methods of exchanging power for social unrest. Colourful and ‘velvet’ revolutions occurred in post-communist societies of central and Eastern Europe and central Asia. Colourful revolutions have always been initiated during an election and its methods are as follows:

“1. Complete despair in the attitude of people when they are certain to lose an election...

“2. Choosing one particular colour which is selected solely for the Western media to identify (for their readers or viewers).” Mousavi used green as his campaign colour and his supporters still wear this colour on wristbands, scarves and bandannas.

“3) Announcing that there has been advance cheating before an election and repeating it non-stop afterwards... allowing exaggeration by the Western media, especially in the US.

“4) Writing letters to officials in the government, claiming vote-rigging in the election. It’s interesting to note that in all such “colourful” projects — for example, in Georgia, Ukraine and Kyrgyzstan — the Western-backed movements have warned of fraud before elections by writing to the incumbent governments. In Islamic Iran, these letters had already been written to the Supreme Leader.”

Another leaflet maintained that a study — which Khamenei’s advisers have obviously undertaken, however inaccurately — demonstrated that vote-rigging will be alleged on the very day of the election and that victory will be claimed by the opposition hours before the counting is finished and before their own defeat is announced.

The results, says the document, will therefore already have a “background” of fraud. “In the final stages... supporters gather in front of the regime’s official offices, holding colourful banners and protesting against vote-rigging.”

Semuga isu ini diselesai dengan cermat.


'ALL MALAY' TIDAK TENABLE

Assalamualaikum,

Sebaik sahaja selesai PRU 12, timbul satu usaha untuk mewujudkan kerajaan sepenuhnya Melayu di Selangor, Perak dan Kedah. Dan tentulah umpannya ialah jawatan Menteri Besar kepada PAS di Selangor dan Perak, bagi Kedah dan Kelantan pula jawatan tersebut memang telah tersedia masuk ke poket PAS.

Pemburuan kepada gagasan All Malay ini bukan sahaja dilakukan oleh taiko-taiko UMNO, tetapi juga oleh pelbagai pihak yang kononnya sangat sangat prihatin dengan nasib bangsa Melayu. Antara pihak yang telah dikenal pasti sama memainkan peranan ialah para katak dan mupeti. PAS diumpan dengan pelbagai janji dan dirayu dengan aliran air mata semata mata kononnya untuk kepentingan ummahMelayu.

Gagasan ini hampir menjadi kenyataan kalau tidak kerana tiada keizinan Allah. Sekiranya gagasan ini menjadi kenyataan, PAS pada hari ini akan berada dalam keadaan yang lebih menyayukan dan lebih menghibakan. Ia adalah kerana PAS pasti akan dilihat sebagai penikam kawan dari belakang.


Masalah UMNO pada hari ini adalah kerana kelucahan tangan mereka sendiri. Mereka sering dan sentiasa mencebuk sistem pengagihan kerusi dengan melakukan gerrymendering, satu proses merobek robek persempadanan kawasan konstituensi. Tujuannya ialah untuk memberi keuntungan undi kepada mereka dan memecah belahkan kekuatan lawan. Dalam persempadanan 2004, bacaan mereka yang menjadi asas gerrymandering mengena, dan mereka menang besar.


Tetapi asas ini berubah dalam PRU 12. Asasnya ialah non Melayu akan memberi undi kepada UMO/BN. Asas ini runtuh. Dengan itu, kekuatan fondasi UMNO dan kekuatan fondasi BN turut sama runtuh, dan keruntuhan ini akan berterusan dalam PRU 13. Dengan percakaran dalaman komponen BN, maka saat redum mereka semakin sangat hampir.

Oleh itu, sekiranya dimanipulasikan sususan kekuatan politik, iaitu, sekiranya kekuatan politik ini diasaskan kepada all Melayu, maka tahta UMNO kelihatan boleh terjamin, sekurang kurangnya bertahan sehingga pasca PRU 13. Untuk merealisasikan ini, satu satunya jalan ialah dengan melamar dan mengajak PAS bergabung dalam gagasan ini.

Tiba tiba PAS pula yang melontarkan idea unity government, yang memang dinanti nanti oleh UMNO, maka ini adalah satu peluang keemasan yang tidak boleh dibiar berlalu begitu sahaja. Oleh kerana itu, kita perhatikan pemuka pemuka UMNO seperti Najib, Mahyuddin, Rais, Khairy, Hisyamudin terkodek kodek untuk menghulurkan salam ukhuwah kepada PAS. Tidak ketinggalan juga saf katak dan mupeti.

Sekiranya gagasan ini menjadi realiti, ia akan diasaskan kepada kerajaan Melayu seluruhnya, yang akan membedah semula fabrik kerukunan dan keharmonian yang telah dipupuk selama 50 tahun. Ia akan meruntuhkan trust dan saling percaya antara rakyat, dan menjerumuskan negara ke satu kemelut besar yang tidak berkesudahan.

Gagasan kerajaan all Malay adalah tidak tenable.