Friday, September 20, 2013

IPG JADI U?

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


TANJUNG MALIM: Kerajaan sedia menimbang cadangan menggabungkan 27 buah Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) menjadi sebuah universiti pendidikan, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan perdana menteri berkata bagaimanapun ia perlu mengambil kira pelbagai aspek seperti tempoh masa, bidang dan kemahiran yang akan diajar serta bentuk-bentuk pengajaran yang akan digunakan.

“IPGM pun tarafnya seperti sebuah universiti cuma yang terlatih di situ adalah untuk dijadikan guru di sekolah-sekolah rendah. Bagaimanapun, ia satu cadangan yang baik.

“Sama ada IPGM akan berganjak, dinamakan semula atau diletakkan sebagai satu universiti yang besar, ini cadangan yang kita boleh kaji,” katanya pada sesi dialog perjumpaan khas warga Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) dengan timbalan perdana menteri di Kampus Sultan Azlan Shah, Proton City di sini hari ini.

Muhyiddin berkata demikian bagi menjawab cadangan seorang alumni UPSI agar 27 IPGM di seluruh negara diletakkan di bawah kendalian universiti itu di sebalik ura-ura memansuhkannya.


Tuesday, September 17, 2013

RATU M'SIA NICOL

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهTahniah diucapkan kepada Datuk Nicol Ann David atas kejayaan merangkul kejuaraan Skuasy Terbuka Malaysia CIMB untuk kali kelapan, semalam.

Sunday, September 15, 2013

ROONEY PAKAIN SERBAN

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Tertarik dengan aksi Rooney semasa melawan Crystal Palace 14 Sept. 2013. Beliau pakai serban.