Wednesday, July 23, 2014

MAKAN RACUN

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Umar 'Abdul 'Aziz adalah seorang khalifah Islam yang diakui oleh dunia, dulu, kini , selamanya sebagai seorang pemerintah yang sangat adil dan berjaya membawa kemakmuran kepada negara. Tetapi pada umur 39 tahun, beliau meninggal dunia, mati diracun.

Cerita beliau ini menunjukkan ketemahakan gelojoh manusia untuk mendapat kuasa sehingga sanggup melakukan apa sahaja, termasuk yang merobek syariat, agar serakahnya dapat dipenuhi.

Baru sahaja almarhum Azizan Abdul Razak masuk hospital kerana masalah kesihatan, bercakaran lah si lioq meleleh mengharap moga putus lah nafas almarhum, agar aku lah si lioq meleleh dinobat ke tahta.

Rupanya si lioq meleleh bukan sahaja berada di negeri Azizan Abdul Razak, mereka ni berada di mana mana sahaja. Mereka melihat negeri di mana yours truly berada sekarang ini lebih lebih lagi kekarunan ghanimahnya. Maka berkata lah si lioq meleleh, aku lah sepatutnya di tiara kan.

Tok syeikh aku percaya cuba nak defuse kemarakan lelehan lioq yang semakin menjujus jujus. Lalu dicanang projek satay. Tapi satay tak kena sembelih, tok syeikh yang kena sembelih.

Maka, mengesut lah si kusut masai.
Sebab, akan masuk sebentar ini

Si kipas hikmat