Saturday, August 16, 2008

BILA BERHADAPAN DENGAN TOK TOK GURU

Assalamualaikum,

Seorang kawan saya bernama Hj. Sukiran Sarman, mantan YDP PAS Sepang sepanjang 1980an dan hampir keseluruhan 1990an selalu menyatakan rasa kegerunannya sekiranya beliau diminta berucap dalam majlis majlis yang dihadhiri oleh pimpinan PAS. Saya selalu mengatakan kepada beliau, apa yang anta takutkan, kalau anta dikehendaki berucap, cakap ajelah apa yang anta tahu.
Kemudian diawal 1990an, saya berpeluang menghadhiri muktamar PAS sebagai seorang perwakilan. Semasa saya masuk ke dalam dewan muktamar, ruang kian dipenuhi oleh para perwakilan, dan saya perhatikan yang memenuhi dewan tersebut terdiri daripada para ustaz dan ulama. Kemudian saya lihat saf kepimpinan pula mengisi ruang baris pimpinan di atas pentas. Hampir semuanya terdiri daripada para ustaz dan tok guru. Saya melalui proses tarbiyah yang dikendalikan oleh tok tok guru, dan perasaan hormat serta ta'zim terhadap tok tok guru memang tebal dan meresap ke jiwa. Apabila saya lihat yang dihadapan saya tu bukan seorang, bukan dua orang tetapi puluhan ustaz dan tok guru, maka dengan sendirinya haibah yang dipunyai oleh para ustaz dan tok guru tersebut menyelinap turun ke bawah dan menyusur masuk ke dalam jiwa saya.
Saya rasa tersangat kecil dan rendah maqam berbanding dengan para ustaz dan tok guru di hadapan saya. Pada ketika itu memang rasa gugup sampai, memang lidah terasa kelu, dan terasa semacam inferior berbanding dengan mereka. Maka ketika itu fahamlah saya mengapa kawan saya tadi berasa takut untuk berucap dalam majlis majlis PAS yang dihadhiri oleh tok tok guru.
Saya memang tidak boleh terima kalau ahli PAS bersikap kurang hormat, apatah lagi kurang ajar dengan pimpinan PAS. Sebab itu dalam satu menyuarat PAS perhubungan negeri Selangor lima enam tahun yang lepas, saya rasa marah dan benci apabila seorang ahli mesyuarat (sekarang YB) dengan kurang ajar bertelagah sambil menuding jari kepada Pesuruhjaya pada ketika itu. Tak hormatkan tok guru, protes hati saya.
Tetapi dalam organisasi memang diperlukan percambahan pendapat. Dan memang ada dissent. Kita kena raikan semua ini. Itu menunjukkan ada unsur keintelektualan, unsur kritikan yang boleh memperbaiki, bukan merosaki. Oleh itu, apabila pimpinan dikritik, yang dikritik ialah batang tubuhnya yang bersifat dengan sifat jawatan yang disandang. Bukan sifat ustaznya. Bukan sifat tok gurunya. Bukan sifat ulamanya.
Kalau kita nak kritik ulama sebagai sifatnya ulama, malu kita.

TRANSKRIP SAIPOL

Assalamualaikum,

Bila membaca transkrip sidang akhbar saipol selepas majlis bersumpah beliau, maka saya tahu bahawa semuanya adalah direncanakan untuk beliau. Beliah tidak ada pilihan. Dah termasuk dalam satu perangkap, maka terpaksa meneruskan laluan di dalamnya.
Majlis telah di set. Soalan telah diset. jawapan telah diset. Timing majlis telah diset. Semuanya telah diset. Kalau saya tanya soalan seterusnya tentu ada boleh jawab sendiri.
Siapa yang set?

Thursday, August 14, 2008

KALAU MAHATHIR TINGGALKAN MALAYSIA

Assalamualaikum,
Terdengar juga cerita dan desas desus yang mengatakan sekiranya Anwar Ibrahim menjadi perdana menteri, Mahthir akan keluar dari Malaysia. Cerita ini bersumberkan dari yang empunya diri. Daripada riak riak yang dapat dibaca dari cerita ini, perihal ini bolehlah dikatakan sahih.
Saya ingin meneka, sekiranya Tun ini ingin berhijrah ke sebuah negara lain, maka negara manakah yang akan menjadi pilihan si Tun ini? Kalau begitu bolehlah digunakan asas perjuangan Tun ini untuk dijadikan kriteria pemilihan negara yang akan dirantaui oleh beliau. Asas perjuangan Tun, sama dengan asas perjuangan UMNO, iaitu untuk orang Melayu. Maka saya percaya itulah pegangan Tun, itulah keyakinannya, itu kecintaannya, untuk itu ia berjuang, untuk itu ia hidup dan mungkin juga untuk itu ia mati.
Maka andainya sedemikian pegangan dan perjuangan Tun, iaitu demi bangsa Melayu, maka sudah tentulah sekiranya Tun berhijrah ke sebuah negara lain nanti, asas pemilihan negara tersebut mestilah ditentukan oleh pegangan, perjuangan, dan apa yang telah menjadi darah daging Tun. Maka saya mengandaikan, Tun akan memilih sebuah negara yang di sana ada orang Melayu, supaya perjuangan Tun boleh terus disambung.
Takkan lah Tun nak pilih negara orang putih pula. Kan dulu semasa Tun berkuasa Tun dah caci semau maunya mat salih tu. Sehingga bekas seorang perdana menteri Australia melabelkan Tun sebagai recalcitrant. USA dah berbuih dah dicaci, UK pun sama juga, jadi, orang berprinsipal seperti Tun tak kan lah nak menjilat semula ludahnya.
Maka negara yang ada orang Melayu cocoklah dicongak congak sekarang. Afrika Selatan tu bagus. Di sana ada ramai orang Melayu. Mat Sabu pun dah pergi sana, dan dia disambut baik oleh orang Melayu sana. Ahmad Nazri, mantan pengarang Berita Harian yang melarikan diri semasa liwat1 dulu pun diberitakan berada di sana. Ceylon pun pilihan yang baik juga. Di sana pun ada komuniti Melayu yang berjaya dalam bidang perniagaan. Brunei pun bagus. Orang Melayu di sana hampir sama dari segala segi dengan orang Melayu di Malaysia. Selatan Siam pun boleh. Dekat dengan kampung Tun. Cuma situ bergolak sikit la. Tun dah berumur, kot terperanjat nanti dengan dentuman. Kampuchea pun ok gak. Di sana ada orang Melayu yang rata rata susah kehidupan mereka. Bolehlah Tun tolong nanti. Indon pun boleh juga, cuma nanti orang Indon pikir datang nak cari kerja pula di sana, sedangkan berbondong bondong rakyat mereka ke sini. Ada orang kata Madagascar ada orang Melayu. Ha, situ pilihan yang agak eksklusif.
Jadi saya fikir itulah negara-negara yang mungkin jadi pilihan Tun nanti. Anda fikir macam mana?

SAYA SETUJU UTZ HADI JADI PM

Assalamualaikum,

Membaca Harakahdaily yang melaporkan pendirian dewan ulama PAS agar Ustaz Ahb. Hadi Awang dilantik menjadi perdana menteri apabila PR memegang tampuk pemerintahan, ditambah lagi dengan komen awal ustaz Nik Amar mengenai perkara yang sama, saya rasa perlu juga saya menyatakan pendirian.
Saya rasa bukan sahaja ustaz Hadi layak menjadi perdana menteri, tetapi mana mana pemimpin PAS adalah layak dan berkelayakan untuk menjadi perdana menteri. Juga saya memang sentiasa menunggu nunggu saat di mana seorang pemimpin yang memperjuangkan perjuangan Islam dan membawa roh perjuangan tersebut dinobatkan menjadi pemimpin nombor satu bukan sahaja di Malaysia, tetapi di mana mana juga di dunia ini.
Kalau pemimpin PAS yang diangkat menjadi perdana menteri, maka ingin saya tekankan bahawa ia diangkat sedemikian kerana prestasi PAS dalam pilihanraya membolehkannya diangkat ke jawatan yang sedemikian. Seperti almarhum utz Fadzil Nor, beliau diangkat menjadi ketua pembangkang dalam tahun 1999 kerana prestasi PAS dalam pilihanraya tahun tersebut membolehkan beliau sahaja yang diangkat ke jawatan tersebut.
Adalah molek dan berwibawa, sekiranya sesiapa sahaja, dan dari parti politik apa pun, diangkat memegang jawatan paling tinggi sesebuah negara dengan cara yang mengikut saluran betul dan diakui kesahiahannya oleh semua pihak. Walaupun saya tidak setuju sepenuhnya dengan apa yang dituliskan oleh Chandra Muzafar, namun, sekelumit unsur benar ada disentuhnya. Menjadi pemimpin tertinggi sesebuah negara boleh dicapai dengan beberapa cara . Untuk tidak dipertikaikan, cara terbaik ialah dengan memenangi jumlah kerusi paling banyak dalam sesebuah piliharaya dan dinobatkan dengan cara beristiadat dan penuh pengiktirafan.
Untuk Islam meraih hormat dan tabik orang lain, dan untuk PAS tidak dipertikaikan, maka cara terbaik untuk menjadi perdana menteri ialah dengan cara yang dimaktub dan direstui oleh sistem yang diamalkan oleh negara ini. Menang paling banyak kerusi parlimen, dan anda akan diangkat jadi perdana menteri.
Saya sangat setuju Utz. Hadi jadi perdana menteri. Tetapi bukan dengan jumlah kerusi parlimen yang dimenangi PAS sekarang.

SELAMAT BERMUKTAMAR

Assalamualaikum,
Saya mengucapkan kepada PAS selamat bermuktamar. Mudah mudahan segala usaha diterima oleh Allah sebagai amal soleh.

Wednesday, August 13, 2008

TEKNOLOGI DAN TUGAS MENGAJAR

Assalamualaikum,

Masa saya kecil dan mula sekolah darjah satu, alat utama yang digunakan untuk menulis ialah papan batu dan qalam. Papan batu ialah sebuah board yang dibuat daripada bahan apa pun saya tak tahu, tetapi apabila digores dengan qalam , yang berbentuk seperti stylus PDA sekarang, maka tulisan akan tertera. Kemudian saya kira masa darjah 2, papan batu ini diganti dengan buku tulis.
Masa saya mula mula masuk universiti, pensyarah menggunakan kapur dan papan hijau untuk menulis semasa berkuliah. Amalan ini berterusan sehingga saya sendiri menjadi pensyrah dan mengajar di universiti. Kemudian kapur diganti dengan marker dan papan hijau diganti dengan white board.
Semasa saya pelajar, pensyarah menggunakan slide dan slide projector untuk membuat presentation, kemudian saya pun gunakan teknologi yang sama. Lepas itu masuk pula era overhead projector, pun diguna juga. Saya ingat lagi mengusung overhead projector pergi balik ke kuliah, sebab pensyarah tidak ada ofis boy nak bantu kerja buruh kasar macam tu.
Bila masuk pula era LCD projector dan laptop, saya berkuliah terus mengusung alat, kali ni LCD projector dan laptop. Kemudian LCD projector sudah dibekalkan dalam setiap dewan kuliah, maka saya ke kuliah bawa laptop sahaja.
Kemudian masuk pula era pen drive. Oleh kerana ada tutor atau kadang-ladang research assistant, saya hanya bawa pen drive ke kuliah untuk mengajar.
Selalu semasa saya sedang berjalan ke kuliah, sambil membaca doa doa dan zikir sementara sampai ke dewan kuliah, dan sambil memutar mutar tali pengikat pen drive, saya sering berkata pada diri sendiri, kan ke senang nak berkuliah. Tidak lah penat aku mengusung alat alat untuk berkuliah lagi.
Ye kan?

DI MANA YB ZULKIFLI NORDIN?

Assalamualaikum,

Sejak dari hari Ahad yang lepas, ramai orang yang tercari cari dan tertanya tanya di mana YB Zulkifli Nordin. Saya harap semasa posting ini ditulis, beliau sudah kembali ke pangkuan keluarga . Sekiranya tidak, di mana agaknya dia.
Dalam beberapa minggu ni dua tiga pemecah berita hilang ghaib. Mula mula Saiful. Lepas tu Balasubramaniam. Sekarang Zulkifli Nordin.
Heboh berita angin mengatakan beliau telah ditangkap. Tetapi pihak polis menafikan.
Agak agak public percaya ke?

BARU SAYA TAK TAHU!

Assalamualaikum,

Baru saya tak tahu! Dengan membaca blog dan sumber sumber lain, PAS berkembang kepada 2 arah! satu PAS Haji Hadi. Satu lagi PAS Nik Aziz.

Tak de masalah, cari masalah!

Tuesday, August 12, 2008

PAS KELUAR PR?

Assalamualaikum,

Saya ada terbaca tulisan Nasarudin Tantawi mengenai idea sekiranya Islam, atau mereka yang membawa obor Islam, tidak diberi peranan lebih bermakna dalam PR, maka PAS wajib keluar daripada PR. Istilah yang digunakan ialah wajib. Bukan sunat, dan bukan juga harus. Kemudian hari ini dalam Sinar Harian pula, disiarkan berita tentang kata-kata daripada Presiden PAS bahawa sekirranya selepas 16 Sept. 2008. PR berjaya membentuk kerajaan, tetapi teras pemerintahan tidak diasaskan kepada Islam, PAS sedia menarik dari dari pakatan tersebut.
Puas saya cari dari sumber PAS maklumat yang menyentuh perkara ini, tetapi tidak berjumpa. Saya cari dalam Harakahdaily, juga tidak termuat berita ini. Tetapi dalam web dan blog lain ada termuat cerita ini. oleh saya tidak dapat kepastian mengenai kesahihan berita ini.
Katakan lah berita itu betul. Dengan menghormati pandangan pemimpin PAS, saya tidak berkongsi pendapat tersebut. Pertama apabila PAS telah menjalin hubungan dengan PKR dan juga dengan DAP, ia merupakan satu perjalanan sehala. PAS telah masuk satu lubang, yang mana lubang itu tidak ada jalan undur ke belakang, yang ada hanyalah mara ke hadapan. Kalau PAS keluar PR, PAS tidak akan boleh memadamkan sejarah, bahawa ia telah berasmara dengan DAP, satu parti yang secara jelas menolak Islam sebagai teras pemerintahan. Apa yang berlaku ialah PAS telah menggunakan strategi politik, iaitu, di mana kita boleh meraih keuntungan, kita gunakan kesempatan tersebut. Sebab itu, menjelang pilihan raya 12, ahli ahli PAS diberi tahu secara tidak bertulis untuk mengundi DAP, dan bukan BN, dengan hujah: mengambil mudharat kecil untuk mengelakkan mudharat yang lebih besar.
Kalau selepas 16 Sept. 2008, PR tidak berjaya membentuk kerajaan pun, PAS memang junior partner dalam pakatan ini. Sebabnya ialah PAS tidak menang kerusi setanding dengan apa yang dimenangi oleh rakan PR yang lain, tidak mengambil Kedah dan Kelantan. Ini adalah risiko yang PAS perlu baca terlebih dahulu sebelum terjun dalan keghairahan menghadapi pilihan raya. memang dalam pilihan raya 12, PAS lah yang menyediakanb jentera untuk PKR, dan juga DAP, sebab kedua dua parti ini tidak mempunyai jentera yang mantap. Operational premise bagi kedua dua parti tersebut tidak sama dengan PAS, mereka tidak ada jentera, tetapi mereka ada pengundi. PAS ada jentera, tetapi jumlah pengundi tidk cukup. Yang akhirnya diambil kira untuk menang ialah jumlah undi yang diterima, bukan kekuatan jentera.
PAS juga menumpang kepada populariti Anwar Ibrahim. Anwarlah yang merobohkan tembok tembok yang selama ini gagal dirobohkan oleh PAS, tetapi dengan kedatangan Anwar, tembok pengundi India dan Pengundi Cina roboh dan mereka ini berduyun datang memberikan undi kepada PAS. Jadi, kalau PAS diletakkan sebagai junior partner, memang patutlah.
Perjuangan Islam bukan hanya untuk satu tempoh edah pilihan raya sahaja, tetapi ia adalah satu perjuangan yang panjang. Mungkin memakan ratusan tahun. Kalau pemerintahan Islam tidak dapat ditegakkan dalam hayat Hadi Awang, kita sanggup tunggu ratusan tahun lagi, yang mana kemenangan itu kita yakin akan datang. Oleh itu laagkah keluar dari PR adalah satu langkah yang mengundang multiple error. Baru lagi PAS buat error dengan berunding bersama UMNO untuk menubuhkan kerajaan di Selangor, dan kini ada ura-ura untuk meningalkan PR. Ini adalah satu tindakan harakiri.
Bagi saya, walaupun PAS diperlekeh sebagai junior partner, ia hendaklah terus bersama PR. Be in the game. Apabila peluang sampai, sambar peluang tersebut. Tetapi kalau PAS keluar dari PR, ia bukan sahaja tidak berada dalam game tu, tetapi ia akan mencipta musuh baru. Musuh lama pun tak dapat diselesaikan lagi, sekarang mau cari musuh baru pula. ia tidak hikmah.
Anda ada selera untuk dissent?

Monday, August 11, 2008

A DISCOURSE IN ISLAMIC STATE (Part 15)

Assalamualaikum,
..........................continued from part 15
Does the Syahadah Stay Intact Continuously?
A contract on a construction project may become null and void if parties involved in it breached rule(s). A Muslim covenant with Allah does not necessarily stay intact all the time.If the syahadah is nullified, then the covenant is automatically broken. During the lifetime, every Muslim must assume extra cautions on every single move that he/she perpetrates so as to maintain the purity of the syahadah and to prevent it from derailment which may lead to the nullification of the syahaddah. Since Allah does not break his promise, it is therefore the duty of every Muslim to uphold his/her syahadah.
Abdul Aziez bin Abdullah bin Baz (1984), the late mufti of the Kingdom of Saudi Arabia cautioned would be performers of haj and umrah on 10 major situations the syahadah can get nullified. Said Hawa (1982) outlined 20 instances where a Muslim's syahadah can get nullified. Abdul Hadi Awang (1985) elaborated on no less than 24 causes for the nullification of the syahadah.
Any Muslim who utters and acts in such a way as to nullify the syahadah, is, in the sight of Allah, exited from Islam, known as murtad (Abd. Hadi Awang, op.cit., pg.72)
Concluding remark
It is the iman which keeps the syahadah valid and thus sets the Muslim dutibound. Being a Muslim is to hold on tight to the iman and to nourish it constantly and to uphold the syahadah and its obligations. Never would a true Muslim engage in anything which would nullify the iman and the syahadah.
..............to be continued

ISRAK DAN MIKRAJ

Assalamualaikum,

Saya pernah mendengar satu kelas pengajian yang diberikan oleh almarhum Ustaz Dr. Saudi, bekas pensyarah Fakulti Pengajian Islam, UKM diawal tahun 90an, di sebuah surau bernama Surau Al Ehsan, di Bandar Baru Bangi, Selangor. Almarhum memberi tahu, beliau telah pergi ke masjid AlAqsa semasa beliau menjadi pelajar di timur tengah, masa itu belum lagi berlaku perang Arab-Israel 1967. Jadi saya agak mungkin dalam tahun 1965. Beliau memberi tahu yang beliau telah bertemu dengan imam Masjid Al Aqsa, dan minta ditunjukkan manakah tempat batu tergantung yang dikatakan terjadi disebabkan batu tersebut hendak mengikut Rasullullah s.a.w. mikraj ke langit. Baginda tidak mengizinkan batu tersebut, sedangkan batu itu telah terangkat sedikit, jadi, oleh kerana tiada keizinan, batu itu terus terapung keadaannya.
Almarhum memberitahu, bahawa imam masjid Al Aqsa memberi tahunya, tiada batu yang sedemikian. Almarhum memberitahu, ada, sebab dalam kita-kitab Melayu ada menyebutkan perkara yang sedemikian. Tetapi imam tersebut tetap menyatakan tiada perkara yang sedemikian. Maka almarhum pun menerima penjelasan tersebut dan dalam kelas pengajiannya memberi tahu kami sedemikian.
Saya terperanjat melihat artikel dalam Harakah keluaran 6-12 Syaaban/8-14 Ogos, dalam pullout Fikrah, ruang Agama muka surat 37 memuatkan sekeping gambar yang memberi persepsi batu terapung dengan caption: Batu terapung di Masjidil Aqsa di Baitulmaqdis ketika berlakunya peeristiwa mikraj Rasullullah s.a.w.
Beberapa tahun sebelum ini saya telah melihat imej seperti ini dalam laman web, dan telah dinyatakan sebagai permainan mengubah imej foto. Maknanya gambar tersebut tidak benar. Lebih mudah gambar tipu. Tetapi Harakah mencetak gambar ini. Adakah Harakah dah pasti gambar tersebut sahih? Atau pihak Harakah tidak begitu cermat dalam research mereka. Atau sengaja nak mencari sesuatu yang sensasi, atau plain bebal?

FORUM MEMELUK ISLAM

Assalamualaikum,

Saya rasa kekocohan yang berlaku hasil daripada forum yang iadaskan oleh Bar council dan bantahan yang dilakukan oleh sebahagian daripada orang islam tidak perlu timbul kalau semua pihak menghormati hak-hak yang telah sama-sama dipersetujui. Saya berpendapat idea asal yang cuba ditonjolkan oleh Bar Council adalah merupakan persoalan yang patut dibincangkan, kerana ia merupakan masalah yang sememangnya timbul apabila kita berhadapan dengan situasi cross -culture dan cross-religion seperti yang dipunyai oleh Malaysia. Cuma perlaksanaan perjalanan forum tersebut ada sedikit kurang bijak.
Asas forum tersebut sememangnya telah bersifat sensitif, dan diberi keadaan yang baru baru ini mengegarkan umat Islam di Malaysia, seperti kes Lina Joy, kes kes kematian yang jenazah dituntut oleh keluarga yang tidak mengetahui si arwah telah memeluk Islam, kes murtad dan macam macam kes lagi, maka Bar Council sepatutnya menghidu terlebih dahulu kesangsian dan kecurigaan umat Islam tehadap usaha-usaha yang seperti ini. Tidak dapat tiada fasal-fasal dalam perlembagaan Malaysia yang menjadi poin sensitif akan disentuh, dan inilah yang menimbulkan ketegangan. Saya rasa, kalau forum itu berlangsung dengan cara yang akademik dan semua pihak dimaklumi dan semua pandangan diambil kira serta dihormati, maka suasana harmoni dapat dipertahankan.
Membaca tulisan tulisan dalam beberapa laman blog yang menyifatkan islam itu sebagai ugama pengganas dan menjadikan orang bukan Melayu warga kelas dua adalah tulisan jahat. Mereka yang beranggapan demikian, tidak menjaga sensitiviti semua kaum di negara ini.
Saya sekali lagi menyokong idea yang cuba ditonjolkan oleh forum tersebut, tetapi tidak setuju cara forum tersebut ditangani oleh pihak penganjur, juga saya tidak setuju dengan cara pembantah merempuh perjalanan majlis orang.

Sunday, August 10, 2008

MINTALAH JASA BAIK PROF. DR. HARON DIN

Assalamualaikum,

Berita mengenai berlakunya murid sekolah histeria secara beramai ramai di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tanjung Lumpur, Kuantan, Pahang menarik perhatian umum. Sehingga ke hari ini masalah tersebut belum selesai lagi. Walaupun kita telah terbaca berita seorang pengamal perubatan tradisional telah memindahkan makhluk yang melakukan kacau tersebut dengan menggunakan van, namun masalah masih belum selesai lagi.
Saya syorkan minta jasa baik Timbalan Mursyidul 'Am PAS, Prof. Dato' Dr. Haron Din untuk membantu mengusahakan kepada penyelesaian masalah ini. Walaupun semasa zaman pemerintahan Tun Mahathir dalam episod liwat 1, Ustaz Haron Din menjadi kecaman beliau dan dilabel sebagai pengamal perubatan karut, namun beliau mempunyai kepakaran yang mungkin boleh membantu masalah ini.
Kenapa tak cuba.