Thursday, May 29, 2008

hamirdin CUTI MENGERJAKAN UMRAH

Assalamualaikum,

blog hamirdin akan bercuti kerana mengerjakan ibadat umrah pada tarikh ini:

30 mei -10 jun 2008
Doakan saya dan keluarga yang pergi serta rombongan selamat pergi dan kembali serta mendapat umrah yang mabrur.
Dan keluarga serta harta benda yang tinggal sentiasa berada dalam penjagaan Allah subhana wataalah.
Kalau ada peluang menulis, akan cuba dari tanah suci nanti
Wassalam

IBADAT HAJI

Assalamualaikum,

Musim haji akan sampai tidak berapa lama lagi. Bagi anda yang telah dijadualkan dan telah terpilih untuk mengerjakan ibadat haji pada tahun ini saya mengucapkan selamat menunaikan ibadat haji dan sentiasa berdoa semua kita yang menunaikan ibadat tersebut mendapat haji yang mabrur.
Satu perkara penting yang saya ingin tarik perhatian semua orang yang berkira-kira untuk menunaikan ibadat haji, iaitu, ibadat haji ini adalah satu ibadat yang bersifat fizikal. Banyak diantara amalan yang terdapat didalamnya memerlukan kekuatan fizikal untuk membolehkan kita melakukannya. Biasa, mengikut hukum akal, orang berumur muda lebih berkemampuan untuk melakukan kerja-kerja yang bersifat fizikal berbanding dengan oleh yang lebih senior dari segi umur.
Oleh itu, sekiranya anda berhasrat untuk menunaikan haji, maka saya cadangkan di sini supaya anda tunaikan ibadat haji pada umur semuda yang mungkin. Kalau sekiranya peluang hanya terbuka kepada anda pada umur yang dikira telah senior, maka terimalah apa yang termampu oleh anda. Kalau ada pilihan, pilihlah untuk melakukannya pada umur yang muda.
Yang penting, anda azamkan yang anda hendak mengerjakan ibadat haji, kalau masih belum.

GELABAH BESAR TERUS MELANDA

Assalamualaikum,

Apabila kerajaan Selangor membuat arahan supaya menghentikan aktiviti yang berkaitan dengan Islam Hadhari, maka seluruh kerabat BN terutamnay UMNO gelabah tak habis. Mereka benar-benar berada dalam keadaan defensif, kerana dengan satu lakaran pena sahaja apa yang mereka usahakan selama ini untuk kononya cuba membawa kemajuan kepada Islam itu menjadi musnah.
Yang paling berkesan sekali daripada apa yang dilakukan oleh kerajaan negeri Selangor ialah menimbulkan ragu di kalangan penyokong setia BN dan UMNO: Islam hadhari tu betul ke? Kalau soalan ini ditanya oleh lawan BN/UMNO, ia tidak menjadi kehairanan, tetapi kalau orang kampung, dan mereka yang bersembang dikedai kedai kopi mula meragui konsep ini, maka dengan sendirinya itu adalah petanda petaka kepada BN/UMNO. Dengan itu mulalah pemimpin BN/UMNO berkata Hassan Ali tak faham Islam Hadhari. Tetapi sebelum pilihanraya dulu, saya pernah lihat PM keluar dikaca tv sambil menyatakan kekecewaannya mengenai ramainya penyokong BN/UMNO yang masih lagi tidak faham Islam hadhari. Kalau kerabat mereka sendiri tak faham, macam mana rakyat jelata dapat faham?
Langkah yang diambil oleh kerajaan Selangor dengan sendirinya menjadikan penonjolan UMNO sebagai peneraju pemodenan Islam di Malaysia sebagai suatu usaha bersifat kebadutan. Bagaimana dipromosikan pun gambar PM mengimamkan solat, namun kesangsian rakyat kepada UMNO sebagai pembawa panji-panji Islam terus tersemat dan menyubur.
Rakyat setuju Islam hadhari itu tidak betul.

"ANBIL TINDAKAN"; SATU LAGI ZIKIR UMNO

Assalamualaikum,

Kalau dalam post yang lepas saya katakan perkataan "sombong" dan "angkuh" menjadi zikir kepada ramai orang UMNO, maka hari ini satu lagi zikir yang sentiasa meniti dibibir mereka ialah perkataan ambil tindakan. Dalam episod terkini kita lihat bagaimana akhbar hari ini melaporkan menteri di jabatan perdana menteri, Zaid Ibrahim sekali lagi mencadangkan agar ahli parlimen Jerlun, Mukhriz Mahathir dan ahli parlimen Pasir Salak diambil tindakan. Inilah satu-satu jalan yang mampu dilihat oleh UMNO apabila mereka berhadapan dengan dissenting views.
Mereka tidak mampu menghadapi sesuatu masalah, tetapi disebabkan oleh mereka mempunyai kuasa yang dipinjamkan oleh Allah melalui undi rakyat, maka kuasa tersebut digunakan untuk ambil tindakan. Tidak ada ruang untuk menyatakan pandangan yang berbeza dengan apa yang dikehendaki oleh pucuk pimpinan, kalau ada sedikit perbezaan sahaja, maka yang mampu dilihat oleh mereka ialah ambil tindakan. Rakyat bawahan yang marhean telah terlalu kerap menjadi mangsa ambil tindakan ini. Sekarang oleh kerana sesama mereka berlaku perbalahan, maka bahana ambil tindakan ini yang dulunya hanya dirasai oleh rakyat marhean, kini mungkin akan dirasai oleh anggota mereka sendiri.
Bagaimana agaknya mereka rasa sesuatu yang selama ini hanya dirasai oleh golongan susah.

RASULULLAH AJAR BICARAKAN YANG DITUDUH

Assalamualaikum,

Dalam post saya yang terdahulu, saya telah buat satu kaitan antara akta zalim yang dikenali sebagai ISA dengan satu pengajaran dalam Islam yang diambil daripada peristiwa perang Khandaq di zaman Rasulullah (sila lihat post yang terdahulu). Apa yng diajar oleh Islam ialah kalau ada pihak yang membuat pertuduhan, maka pihak yang kena tuduh itu hendaklah dibicarakan. Kalau sesiapa sahaja mengambil pendekatan dengan tidak melakukan perbicaraan, maka pendekatan itu adalah salah dab batil, bertentangan dengan Islam serta berdosa.
Dalam sidang Dewan Undangan Selangor yang baru lepas, kerajaan negeri Selangor telah mengambil ketetapan untuk mendesak agar ISA dihapuskan. Laporan yang didapati ialah ahli dewan dari BN telah bertindak keluar dewan untuk menunjukkan sikap tidak setuju mereka dengan ketetapan dewan tersebut.
Sekiranya ada diantara ahli dewan dari BN tersebut dari kalangan orang Islam, maka dengan sendirinya mereka telah dengan sengaja memilih untuk menolak cara yang telah ditunjukkan oleh Islam dalam menangani perkara ini. Mereka dengan sengaja tidak mau mengambil kira langsung peraturan yang telah ditentukan oleh Islam. Oleh itu, kalau sekiranya kerajaan negeri Selangor mengharamkan Islam Hadhari, maka itu adalah satu langkah yang tepat. Kerana dalam Islam Hadhari lah kita akan dapati kezaliman ISA itu dibenarkan dan pupuk, sementara Islam yang diajarkan oleh Nabi Muhammad S.a.w. tidak membenarkan perkara tersebut. Dengan itu langkah tidak menerima Islam Hadhari adalah tepat.
Selagi ada orang yang mempertahankan ISA, selagi itulah mereka memakai label zalim didahi mereka.

Wednesday, May 28, 2008

LIDAH UMNO ZIKIRNYA "ANGKUH", "SOMBONG"

Assalamualaikum,

Apabila kerajaan negeri Selangor mengeluarkan arahan mengharamkan aktiviti yang berkaitan dengan Islam hadhari, maka melatahlah seluruh kerabat UMNO, dari yang paling besar sampai yang paling halus. Sebabnya ialah apabila perkara ini dilontarkan kepada masyarakat, maka dengan sendirinya masyarakat akan diasuh untuk berfikiran kritikal: Islam hadhari ni betulke salah? Itulah yang ditakuti oleh UMNO, iaitu keupayaan masyarakat menilai sesuatu perkara itu secara kritikal, dan kalau tidak betul, tolak perkara tersebut. Ini adalah berlawanan dengan budaya UMNO, iaitu terima sahaja apa yang ketua mereka kata.
Maka ketua pembangkang dalam DUN Selangor pun dengan penuh keceluparan menghamburkan celaan kepada arahan kerajaan negeri Selangor ini dengan mengatakan bahawa kerajaan PR ini adalah sombong dan angkuh. Kalau anda ingat sepanjang perjalanan politik Malaysia moden, inilah kata-kata yang sering dihamburkan oleh UMNO kepada lawan politik mereka apabila berhadapan dengan isu yang mereka tidak mampu berhujah balas. Kata-kata ini telah menjadi zikir kepada UMNO, samada pemimpin mereka, atau saluran media mereka. Seolah-olah, akhlak mereka yang tidak sehaluan dengan mereka najis sekali, dan akhlak mereka tercomel sekali.
Tetapi kita tahu, siapakah sebenarnya yang sombong dan angkuh. Ambil saja conoh terkini, apakah reaksi setiausaha BN apabila nama beliau terpalit dalam siasatan pita Lingam? Jadi, siapakah yang sombong, dan siapakah yang angkuh?

Tuesday, May 27, 2008

A DISCOURSE IN ISLAMIC STATE part(10)

Assalamualaikum,
................continued from part(9)
The Position of Ibadat in Islam
In the syariat, the ibadat(worship) is of uppermost importance because it is through it the relationship between Allah and His creations finds its most candid and intimate expression, it also plays a vital role in the uplift and reformationof all other departments of human existence (Nomani, 1977).
Ibadat in Islam denotes acts a person performs solely with the objective of paying his humble homage to the Glory and Magnificence of Allah by acknowledging and affirming his own helplessness, humility, submissiveness and devotion, and of gaining His pleasure and earning nearness to Him.
Recalling the duniawi-ukhrawi paradox, it must be remembered that anything that is done which falls into the category of good deeds or maaruf is an ibadat, and basically it is the duties of the parts of the human body. Prof. Ash Siddieqy (1964) divided the ibadat according to the parts of the human body:
1. Ibadat for the tongue: Examples include testifying the syahadah, tilawat(recitation) Al Qur'an, Zikrullah (repeating the names, attributes and priases of Allah).
2. Ibadat for parts other than the tongue, which can be divided into: (a) for own-self. Examples include Taharah (cleanliness), covering 'aurat (covering forbidden parts of the body from the sight of someone who one can enter into matrimonial relationship), solat, zakat, saum and haj. (b) for the family. Examples include marriages, education of the members of the family. (c) for the society. Examples include establishing government which is 'adil (just), decision making process through syura (council), amar makruf, nahi mungkar (promotion of virtuesprevention of vice).
The very core of ibadat are the pillars of Islam, viz; solat(prayer), zakat (poor-due), saum(fasting), and haj(pilgrimage). These form the basic tenets of Islam and are of extreme importance to it. These are the pillarson which the whole edifice of iman (faith) is raised.
It must be understood here that the four pillars form a small portion of the ibadat, and yet the ibadat is just a section of the syariah. To put the icing on the cake, the syariat is only one third of the deen of Islam.
...............to be continued

JENAMA SHAFIE PADA PAS BANGI

Assalamualaikum,

Dalam tahun 1986, semasa PAS bertanding dalam pilihanraya umum tahun tersebut, calon PAS ialah Tuan Haji Halim, dan pada masa itu, Bandar Baru Bangi berada dalam parlimen Sepang serta DUN Dengkil. Pada masa itu PAS baru mula mencari kekuatan di situ. Dalam pilihanraya tersebut PAS telah kalah.
Dalam tahun 1990, semasa PAS berpadu tenaga dengan parti Semangat 46, kami sebagi petugas PAS Bandar Baru Bangi, telah berusaha sedaya upaya untuk mendapatkan calon yang berkaliber, dan akhirnya kami dapat sdr Fauzi Shafie, yang berkelulusan ijazah dalam physics, yang juga pada masa itu ialah setiausaha PAS Selangor. Dengan itu bermulalah satu jenama untuk PAS di Bangi. Jenama ini saya namakan jenama Shafie.
Dalam pilihanraya 1995, Bandar Baru Bangi telah dikeluarkan dari parlimen Sepang, tetapi diletakkan pula di parlimen Hulu Langat, dan berada dalam DUN Kajang. Untuk mendapatkan calon bertanding di DUN ini juga menyebabkan kami para petugas mencari high and low untuk bakal calon, dan akhirnya kami berjaya mendapatkan seorang tokoh. Beliau ialah Dr. Shafie Ibrahim, bekas pensyarah UKM yang mempunyai secara pendidikan yang unik. Beliau adalah berpendidikan pondok, mengambil LCE , MCE dan HSC secara persendirian, dan masuk universiti secara belajar sendiri, sehingga menjawat jawatan pensyarah dan kemudian berjaya mendapatkan ijazah PhD di luar negara. Beliau juga kalah dalam pilihanraya tersebut.
Dalam pilihanraya 1999, Bandar Baru Bangi masih lagi berada dalam parlimen Hulu Langat dan DUN Kajang, dan saya adalah pengarah MTD DUN Kajang pada masa itu. Bersama Dr. Che Rosli Che Mat (sekarang YB Hulu Langat), kami mencari calon untuk bertanding di semua tempat yang kami tandingi, termasuk untuk DUN Kajang. Dr. Shafie Abu Bakar masuk PAS pada bulan Mei 1999 dan saya yang menguruskan borang kemasukan beliau dan rakan-rakan beliau. Beliau adalah bekas pensyarahUKM dan telah tamat kontrak dua tahun selepas bersara . Beliau menjadi calon pilihanraya bulan November 1999. Beliau menang dengan majoriti 37 undi.
Dalam pilihanraya 2004, Bandar Baru Bangi berada dalam parlimen Serdang dan DUN Bangi. Calon pilihanraya ialah Dr. Shafie Abu Bakar. Beliau kalah dalam pusingan ini. Pilihanraya 2008, situasi sama, calon masih lagi Dr. Shafie Abu Bakar. Beliau menang dengan majoriti 6k lebih.
Pilihanraya 2012? Saga Shafie ini akan berterusan. Siapa bakal calon Bangi? Bacaan saya ialah dua kemungkinan. (Pertama) Shafie Ngah, TYDP PAS Serdang, Pengarah MTD Bangi juga peguam civil dan syar'ie. (Kedua) Amir Hamzah Shafii, AJK PAS Serdang, Pengerusi J/Kuasa Pertambahan Ahli, dan pengedar HARAKAH terbaik di dunia.
Pandangan anda?

JANGAN PISANG BERBUAH 2X DI PULAU PISANG

Assalamualaikum,

Lanjutan daripada kekalahan Malaysia dalam tuntutannya ke atas Pulua Batu Putin baru-baru ini, timbul kesedaran di negara ini untuk menunjukkan ketuanan Malaysia dan kedualatannya terahadap pulau-pulau yang bertaburan sepanjang pesisiran Malaysia. Saya rasa kesedaran ini baik dan penting, kerana implikasi yang pelbagai boleh timbul sekiranya usaha ini tidak dilakukan segera.
Kelalaian kerajaan yang memerintah selama ini telah menyebabkan kita kehilangan kedaulatan keatas satu kawasan yang luas kepada Singapura, dan bukankan kita mengigit jari nanti sekiranya pada kawasan yang sekarang ini telah menjadi milik Singapura terkandung khazanah bumi atau karun yang tinggi nilainya?
Untuk mengelakkan perkara yang sama berlaku lagi, maka usaha untuk memacakkan kedualatan Malaysia di kawasan yang sememangnya milik Malaysia hendaklah disokong. Selama ini Malaysia telah memandang remeh perkara ini. Bukan sahaja pada pulau-pulau yang perlu kita pacakkan kedaulatan Malaysia, tetapi apa jua entiti kedaulatan perlu dikira, sama batu, terumbu atau pentas laut.
Itulah sebenarnya tugas komando dan segala jentera keselamatan kita, jaga negara, jaga kedaultan negara, bukan mendera orang awam.

Monday, May 26, 2008

TULISAN JAWI: PERBINCANGAN SETERUS

Assalamualaikum,
Membaca ruang tulisan Pak Matlob dalam Utusan Melayu 19 mei 2008 berkenaan dengan tulisan jawi , beliau menulis tentang Dato' Dr. Abdul Malik Munib, kenalan lama saya dan bekas pensyarah U Malaya, iaitu salah seorang pembentang kertas kerja dalam Kongres Permuafakatan Melayu di Johor Bharu awal Mei lalu yang menulis notanya dalam tulisan jawi. Saya kenal pembentang tersebut dan memang beliau sentiasa menggunakan tulisan jawi.
Apa yang ingin saya tarik perhatian di sini ialah beberapa bulan yang lepas saya telah membeli senaskhah Al Qur'an mushaf Terjemah Lafziah Arab Melayu yang diterbitkan oleh Farmasumatra, Bandung, Indonesia. Al Qur'an tersebut adalah tulisan tangan yang kemudiannya dicetak dengan pengenalan sebagai diterjemah secara lafziyyah dengan tulisan Melayu.
Yang mencuit hati saya ialah kata pengantar mushaf tersebut. Di sini saya perturunkan:
Bismillahirrahmanirrahim;
Dengan nama Allah yang maha pengasih dan maha penyayang. Kami bersyukur dan berbangga hati dengan terbitnya terjemah AlQur'an secara lafziyyah dan diterjemahkan sekata demi sekata , se kalimat demi se kelimat serta dilengkapi dengan tanda baca yang akan memudahkan bagi anda yang ingin belajar membacanya.
Terjemahan kami tulis dengan tulisan Melayu. Tulisan Melayu milik orang Melayu yang sempurna termasuk bangsa Indonesia, Malaysia dan Brunei Darussalam. Dahulu tulisan Melayu diajarkan di sekolah rakyat, sekarang sekolah dasar. Lulusannya sudah dapat membaca AlQur'an. Oleh kerana itu kami menghimbau alangkah baiknya bila di dalam kurikulum sekolah dasar dicauntumkan lagi pelajaran baca tulis huruf Arab Melayu. Kita harus berbangga hati bahawa bangsa Indonesia memiliki tulisan yang khas iaitu tulisanArab Melayu sejajar dengan bangsa bangsa lainya: Bangsa Jepang dengan tulisan Jepangnya; bangsa China dengan tulisan Chinanya; bangsa Arab dengan tulisan Arabnya; bangsa Eropah dengan tulisan Latinnya; dan lain sebagainya.
Dengan terciptanya buku ini direksi mengucapkan terima kasih kepada setiap pembantu diantaranya drs Damanhuri yang telah meneliti dan bapak Zubir Zakariah sebagai sponsor.
Akhirulkalam, mudah mudahan kitab ini bermenafaat bagi umat Islam khususnya dan para pembaca pada umumnya. Tegur sapa sangat kami harapkan. Amin, Ya Rabbal Alamin.
Tulisan jawi, memang tulisan orang Melayu yang mendakatkan mereka kepada Islam. Mengapa orang Melayu membuangnya?
Penerbit Firma sumatra, Bandung

MEMANCING DI SABAH

Assalamualaikum,

Akhbar hari ini melaporkan Tengku Razaleigh Hamzah meminta ahli-ahli UMNO di Sabah mencalonkannya bagi merebut jawatan presiden UMNO. Dan seperti biasa pelbagai janji ditaburkan kepada orang Sabah, semuanya manis belaka. Yang peliknya orang ternama dalam UMNO ini sendiri mengakui tidak adanya demokrasi dalam UMNO sehingga untuk membuat satu-satu pencalonan pun timbul perasaan takut di kalangan mereka. Apa yang dikatakan politik ugut dan peras sememangnya wujud dalam parti tersebut.
Nampaknya negeri Sabah menjadi satu lubuk yang penting bagi orang-orang politik memancing kemenangan mereka. Bukan Tengku Razaleigh sahaja yang memancing di situ, tetapi sebelum daripada ini Dato' Seri Anwar Ibrahim telah pun melakukan perkara yang sama.
Yang menarik perhatian saya dan juga mengkerutkan dahi saya ialah petikan kata-kata anak raja tersebut seperti yang dinyatakan oleh Utusan Malaysia; saya janji, demi Allah, apa yang saya cakap, saya sudah 71 tahun, kalau mati lepas itu masuk nerakalah sebab tidak tunai janji.
Apakah penilaian anda di sini?

Sunday, May 25, 2008

A DISCOURSE IN ISLAMIC STATE part(9)

Assalamualaikum,

.........................continued from part(8)

CHAPTER 2
We have concuded the rudiments of Islam, the basics which one has to have a grasp if such a topic as proposed by the discourse is to be indulged into. Some time, there are sections of the society in Malaysia who incessantly pose the question who needs the Islamic State?. I think that is a pertinent question that is more than worth discussing. And to gain a better insight of the issue, it would be very helpful if one sees it from Muslim's point of view.
What is being a Muslim
The Islamic faith is a guidance, called hidayah, from Allah to man. It is a priceless treasure that ought to be held very dear by every possessor, because it is not something which, once acquired, its possession is deemed infinite. Rather, the faith's position in a person is like a yo-yo. It can swing up in one move, and conversely, it can hit rock bottom abyss in another. The faith can also be likened to a diamond. The true value and beauty of the faith is unknown untill it is cut to shape and polished endlessly. In its polished state, the faith shines impeccably.
Duties of a Muslim
To be a Muslim one has to testify the syahadah.
لا إله إلا الله
Transliterarion: La ila ha illal lah
Translation: There is no other ila but Allah

محمد رسول الله
Transliteration: Muhammadur Rasullullah
Translation: Muhammad is the messenger of Allah
But again, the mere utterence of the phrases is meaningless and does not constitute the iman, because even a parrot can echo them if taught sufficiently. Islam is therefore the iman in practice (Rahman,1980). Once Islam is embraced, one does not sit back and relax. As mentioned earlier, it is a faith of guidance and needs constant maintenance works to keep it in tip-top condition. It is like having a golf course; on the map it reads a golf course, but on the ground, if the course is not maintained, a secondary jungle may appear instead. The maintenance works in Islam are prescribed in its pillars. Abul HassanAli AnNadwi eloquently elaborated the pillars of Islam (1978); they are: solat (regular prayers), zakat (poor-due), sawm (fasting), and haj (pilgrimage). These constitute the basic ibadat (worship).
......................to be continued

DOUBLE STANDARD YANG TIADA PENGHUJUNG

Assalamulaikum,

Saya terbaca hari ini Pengerusi Pertubuhan Alumni Kelab-Kelab UMNO Luar Negara, Datuk Noh Omar berkata UMNO masih releven kepada orang Melayu dan mampu memperjuangkan hak Melayu.
Apa yang ingin saya tarik perhatian ialah Kelab UMNO luar negara. Ramai diantara pelajar Melayu di luar negara yang menjadi ahli kelab kelab ini, dan kelab kelab ini bersifat politikal. Apa yang saya musykilkan ialah, setiap kali pemimpin UMNO bercakap dengan pelajar, mereka akan mengingatkan pelajar jangan terlibat dengan politik. Malah Akta Universiti dan Kolej Universiti ti sendiri dengan jelas melarang pelajar berpolitik, tetapi kelab kelab ini memang menjadi satellite bagi UMNO untuk menjadikan para pelajar sebagai tenaga politik mereka. Kalau sekiranya parti pembangkang melakukan perkara yang sama, maka pembangkang akan dilabel sebagai menghasut pelajar.
Di universiti-universiti dalam negara, bahagian Hal Ehwal Pelajar adalah cawangan UMNO dalam kampus. Secara terbuka pegawai-pegawai tinggi universiti akan menggertak pelajar agar jangan terlibat dengan politik, tetapi dibalik tabir, pelajar-pelajar di mobilise untuk membantu jentera UMNO.
Pilihan raya kecil Ijok, melihat keterlibatan para pelajar secara terang terangan sebagai jentera UMNO bagi memastikan kekalahan memihak kepada Tan Sri Khalid Ibrahim, dan beliau memang kalah dalam pusingan tersebut.
Dalam pilihanraya umum 2008, keluar gambar di media seorang naib cancelor IPTA yang sama tumbas dalam jentera pilihan raya UMNO. Dan kemasukan pelajar-pelajar baru bagi sesi 2008/2009 ini juga nanti kita akan saksikan gertakan demi gertakan kepada pelajar agar jangan terlibat dengan politik, maksudnya politik pembangkang. Kalau sokong UMNO bisa saja.
Sampai bilakah double standard ini hendak mereka lakonkan?

BEKALAN AIR DI SELANGORAssalamualaikum,


Kita telah sedia maklum bahawa kerajaan PR di Selangor akan memberikan air percuma bagi 20 meter padu pertaman kepada rakyat Selangor mulai 1 jun2008 ini. Ia merupakan hadiah kepada rakyat Selangor yang telah membuat perubahan dalam pilihanraya 2008 yang lepas.


Dalam akhbar hari ini juga kita dapat berita bahawa Pengerusi Jawatan Kuasa Tetap Pemodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahwan bagi negeri Selangor, Yaakob Sapari ingin mengurangkan aktiviti pencerobohan hutan yang menjadi punca sumber air kepada lebih 9,000 kawasan pertanian di Tanjong Karang, Sabak Bernam, Sekinchan dan Kuala Selangor. Pencerobohan tersebut dikatakan berlaku di Hutan Simpan Raja Musa, Hutan Simpan Bestari Jaya dan Hutan Simpan Ladang Hopeful.
Apa yang ditimbulkan oleh YB Yaakob Sapari ialah bagaimana sumber air tersebut harus diurus supaya ia membantu dalam aktiviti pertanian, terutamanya penanaman padi di kawasan-kawasan yang di nyatakan tadi.
Isu berkaitan dengan sumber air yang sama pentingnya bagi negeri Selangor ialah air yang dibekalkan ke rumah. Ia bermaksud bekalan air. Negeri Selangor adalah negeri yang paling maju di Malaysia, dan dari segi permintaan bekalan air, ia juga merupakan negeri yang paling tinggi permintaan bekalan airnya, dan lebih mencabar lagi ialah pemingkatan tahunan kepada permintaan ini adalah tinggi dan bergerak laju, seiring dengan kelajuan pembangunan di negeri tersebut. Tetapi perkembangan pembangunan bekalan air tidak seiring, atau tidak mampu sederap dengan kemajuan fizikal ini.
Keupayaa bekalan air di Selangor sebenarnya berada dalam keadaan yang tidak begitu kukuh, dan perancangan yang teliti hendaklah dilakukan supaya kupayaan pembekalannya sentiasa terjamin sekurang kurangnya untuk 20 tahun akan datang.

Dalam jadual diatas diunjurkan Selangor akan menghadapi defisit bekalan air pada tahun ini, dan alhamdulillah perkara tersebut belum lagi berlaku pertamanya disebabkan cuaca membantu memudahkan keadaan ini. Hujan yang turun dalam kuantiti dan waktu yang dijangkakan membantu bekalan air dalam tahun ini berada pada keadaan stabil.


Keadaan ini sebenarnya tidak dapat bertahan lama, kerana dalam masa yang terdekat ini perkembangan permintaan bekalan air di Selangor akan meningkat ke aras yang mengatasi keupayaan pembekalannya, dan sekiranya keadaan ini tidak diperbetulkan dari sekarang, maka akan sampai masanya masaalah timbul.

Untuk tujuan tersebut, Pihak berkuasa air telah merancang apa yang dipanggil interbasin water transfer, yang melibatkan pemindahan bekalan air mentah dari Sungai Kelau di Pahang ke SUngai Langat di Selangor dengan menggunakan terowong.Apabila berlaku pemindahan air ini, keupayaan pembekalan air di Selangor akan meningkat, sama seperti kesan pemindahan air mentah dari empangan Kelinchi ke empangan Terip di negeri Sembilan.

Apabila PR menang di Selangor, menteri besar Pahang Adnan Yaakab telah mula menyarakan gertakan untuk menghentikan projek ini, sama nadanya dengan gertakan Samy Vellu kepada Kelantan untuk menghentikan pembinaan projek lebuh raya pantai timur hanya setakat Terngganu sahaja.

Kita tahu apa yang telah menimpa Samy Vellu. Adakah itu juga akan menimpa Adnan?