Saturday, July 26, 2008

SATU FLOP

Assalamualaikum,

kalau anda memandu dari Muar ke Alor Gajah, anda akan temui satu lebuh raya baru yang menghubungkan dua bandar ini. Tentunya ia merentasi Melaka, tetapi tidak masuk ke pusat bandar. Hari ini saya berpeluang memandu menggunakan lebuh raya ini. Waduh, keluh saya.
mMnakan tidak. Bagaimana warga Melaka boleh merestui lebuhraya ini saya pun kurang faham. Saya memasuki lebuhraya tersebut dari Kandang, dan keluar melalui susur ke Pulau Gadong. Sepanjang perjalanan yang tidak seberapa jauh itu, saya terpaksa menempuh sekian banyaknya lampu isyarat yang memaksa kenderaan berhenti. Kalau beginilah keadaannya, berapakah jumlah lampu isyarat yang terpaksa ditempuh oleh seorang pemandu yang memandu dari muar ke Alor Gajah. Kalau sekiranya anda terpaksa berhenti di 10 lampu isyarat, dan pada setiap lampu isyarat tersebut anda perlu berhenti selama 8 minit, maka di sini sahaja anda telah menghabiskan 80 minit. Dan jumlah lampu isyarat yang ada di sepanjang laluan ini bukannya 10, tetapi lebih daripada itu pada perkiraan saya.
Jelas lebuh raya ini bukan menyelesaikan masalah lalulintas di Melaka, tetapi akhirnya nanti ia akan menjadi penyumbang besar kepada kesesakan lalulintas di Melaka pada masa yang tidak begitu lama lagi. Kenapa warga Melaka boleh menerima pembangunan yang jelas menunjukkan suatu kedangkalan perancangan dan perlaksanaan. Atau memang warga Melaka terdiri daripada spesis yang seperti pangolin, apabila ia diketuk, maka ia akan menggulung diri sendiri dan membiarkan walau apa pun yang berlaku di sekelilingnya?
Yang jelas ialah, pada pengamatan saya lebuh raya ini adalah satu engineering flop. Ia juga satu planning flop. Dan orang Melaka memang tidak mampu untuk flip perkara yang flop itu.

MANA PROTON NAK TARUK MUKA

Assalamualaikum,
Walau macam bertubi pun kesalahan dihempapkan kepada Md Said kerana dia membuat order kereta Mercedes, Proton tetap menerima padah buruk daripada peristiwa ini. Kalau sekiranya saya dan orang yang semakam dengan saya buat bising mengatakan mutu proton tu rendah, maka memang mereka buat tak indah. Tetapi kalau orang politik yang berjawatan tinggi membuat bising maka mahu tidak mahu pihak yang kena tuduh mesti tampil ke hadapan dan membersihkan diri.
Saya ingat lagi apabila saya membeli proton model Satria, yang generasi awal sebelum Gen2, saya mengalami pelbagai masaalah yang tidak sepatutnya berlaku pada sebuah kereta baru, tetapi tanpa dijangka saya terpaksa berhadapan dengan masalah-masalah tersebut. Bila saya beli toyota Unser, tak ada apa masalah pun selama 5 tahun.
Juga proton kena tahu, jangka hayatnya tidak panjang. Selagi ia bertahan dengan strategi sekarang, lambat laun ia akan gulung tikar. Mau tidak mau, rakan kongsi perlu dicari, dan dengna adanya rakan kongsi, diharap mutu kereta nasional itu akan meningkat.
Yang menurun nanti ialah cengkaman UMNO kepada laba syarikat tersebut.

Friday, July 25, 2008

A DISCOURSE IN ISLAMIC STATE (part 14)

Assalamualaikum,
..................continued from part 13
4. Promotion of virtues, prevention of vice. This obligation is better known as al amru bil ma'ruf wan nahyu an nil munkar. It is a command on all Muslims who had testified the syahadah to call for good deeds, not only for himself, but for all creations, man included. But it does not stop here; the command that calls for good deeds comes hand in hand with the command for all Muslimsto put an end to evil deeds.
كُنتُمْخَيْرَأُمَّةٍأُخْرِجَتْلِلنَّاسِتَأْمُرُونَبِالْمَعْرُوفِوَتَنْهَوْنَعَنِالْمُنكَرِ
وَتُؤْمِنُونَبِاللّهِوَلَوْآمَنَأَهْلُالْكِتَابِلَكَانَخَيْرًالَّهُممِّنْهُمُالْمُؤْمِنُونَوَأَكْثَرُهُمُالْفَاسِقُونَ
You are the best nation ever to be brought forth for people.
You order honor and forbid dishonor,
and you believe in Allah.
Had the People of the Book believed,
it would have surely been better for them.
Some of them are believers, but most of them are evildoers.
Ali Imran 110
The definition of what is good and what is evil is he sole previledge of Allah the Creator. The Muslims thuss can not inject their own interpretation on these, simply because human values vary diversely.
An important point to note here is, it is fairly easy to call for good deeds among human beings, such as requesting for aids when disaster strikes. On the other hand, the quest to put a stop to evil deeds is an ardous task. It is even more challenging when the evil deed can only be stopped with power and authority, like putting an end to gambling operations nation wide. This obligation of the syahadah requires Muslims to hold power and authority without which this obligation can never be fulfilled.
5. To make Islam sovereign. The fourth obligation naturally lands to the fifth, that is to make Islam sovereign and to give power and aouthority. In his famous lecture in 1952, Maududi (1960) explained that sovereignty only belonbgs to Allah. Power and authority therefore are vested only in Allah, and as such Islam must possess them. Rulers on earth are only Allah's representatives, and they conduct the administration within the framework of powerand authority entrusted in them.
Every Muslim must stirve to empower Islam with power and authority, and it is the only way Allah is made sovereign.
6. To enforce the syariah. The final obligation of the syahadah therefore requires that Islam has territorial control so as its sovereignty can descend on the people. The syariah is not an academic material to be studied only but a realistic tool to administering people.
Being a Muslim is clearly not just simply uttering the syahadah and the disregarding its implications and obligations. Being a Muslim is in essence submitting to Allah and making Allah great, in one's heart, on earth, in the universe as well as in all creations, from the world to the hereafter.
...................to be continued

TIANG DUA

Assalamualaikum,

Negeri Melaka memang sebuah negeri dalam Malaysia yang penuh dengan sejarah dan keunikan. Nama-nama tempat yang terdapat di dalamnya kadang-kadang membuat kita tersengeh dan tersenyum. Nama-nama yang diolah supaya jadi lawak telah selalu kita dengar, seperti Tanjung Keling, Bukit China, Kampung Jawa, Batang Melaka , Tangga Batu, Sebatu dan macam-macam lagi.
Ada satu tempat namanya Tiang Dua. Kenapa ia dinamakan Tiang Dua saya kurang arif, tetapi itulah namanya. Saya ingin mencari dan berkenalan dengan aktivis PAS yang tinggal di Tiang Dua, Melaka. Sesiapa yang ada maklumat harap dapat tinggalkan komen dalam blog ini.

Wassalam.

MENGENAI BUSINESS ACUMEN

Assalamualaikum,
Saya kira dalam tahun 1996, saya telah menghadhiri satu sesi brainstorming di rumah Kelantan bersama Tuan Guru Nik Aziz TGNA. Saya dijemput oleh Utz. Dr. Shafie Ibrahim yang pada masa itu dilantik sebagai ketua unit strategic study untuk Kelantan (Dr. Shafie Ibrahim ialah bekas calon PAS DUN Kajang dalam pru 1995). Antara yang hadhir setakat yang saya ingat ialah Utz Nasharaudin Md Isa, pada masa tu masih lagi pensyarah UIA, Utz Zulkifli (sekarang Prof. Dr. Zulkifli, AI, UM), Utz Kamaruzzan Yusof (sekarang Prof. Madya Dr. KY, UKM) dan ramai lagi.
Dalam pertemuan itu saya kemukakan pendapat saya bagaimana untuk memajukan Kelantan. Tetapi dari apa yang dapat saya amati ialah, idea yang saya kemukakan itu kelihatan terlalu janggal dan sukar diterima oleh mereka yang menjalankan polisi di Kelantan pada masa itu. Saya tidak tahu samada idea yang saya kemukakan itu terlalu kokak dan hampeh sehingga sukar diterima atau terlalu kehadapan sehingga sukar difahami. Walau apa pun, idea tinggal idea, dan sesi brainstorming tu menjadi seperti biasa, iaitu menghabiskan masa dan menghabiskan boreh, namun hasilnya tidak ada yang dapat dilihat. Cuma baiknya ialah kita dapat kenal mengenal antara satu aktivis dengan aktivis yang lain, yang sukar ditemui dalam rutin kehidupan harian kita.
Saya masih berpendapat, dan terus berpegang dengan idea ini: Sesebuah pemerintahan Islam mestilah melakukan 3 perkara besar bagi melaksanakan tanggung jawabnya:
1. Dakwah
2.Mempertahankan Islam dan seluruh warga
3.Kesejahteraan warga
Perinciannya adalah seperti berikut:
1. Dakwah. Ini adalah kesinambungan daripada tugas yang telah diwariskan oleh Rasulullah s.a.w. kepada umatnya. Tugas yang paling besar di sini ialah a. MengIslamkan orang yang belum Islam. b. Menambah baik mutu kefahaman dan ibadat orang Islam
2. Mempertahankan Islam dan seluruh warga. Tugas ini sebenarnya adalah bidang kuasa kerajaan pusat, tetapi dalam hal-hal yang dibenarkan oleh perlembagaan, sebuah kerajaan negeri boleh melakukan banyak usaha dalam bidang ini.
3. Kesejahteraan warga. Dalam hal ini, perkara yang paling pokok sekali ialah apa yang dinamakan sebagai creation of wealth. Ini bermakna, tugas yang paling utama yang tertanggung pada pemerintah ialah mencipta peluang pekerjaan. Dan untuk mencipta peluang pekerjaan inilah memerlukan kreativiti yang tinggi. Saya beri satu contoh kreativiti ini. Tahun lepas saya ke Singapura untuk tujuan conference, sambil itu saya ambil kesempatan melancung. Ada satu aktiviti berbayar yang saya dan keluarga ikuti, iaitu menyusuri sungai Singapura dengan menaiki kenderaan amphibious yang telah tidak digunakan lagi oleh tentera dan dijadikan kenderaan sight seeing. Aktiviti ini mencipta peluang pekerjaan dan menambah pendapatan. Sedangkan modalnya ialah alam sekitar , kenderaan buruk dan kreativiti.
Saya lihat pengangguran di Kelantan itu tinggi, dan apabila ada suara suara pihak lawan yang mengatakan ramai orang Kelantan berhijrah ke tempat lain untuk mencari pekerjaan, sering saya lawan hujah tersebut dengan mengatakan bukan orang Kelantan sahaj yang berhijrah mencari pekerjaan di tempat lain, tetapi orang dari semua negeri-negeri di Malaysia ini sama berhijrah, terutamanya orang Negeri Sembilan, sehingga banyak rumah-rumah buruk tinggal reput di Rembau dan di Kuala Pilah. Begitu juga orang Melaka, ramai yang berhijrah ke Selangor dana Kuala Lumpur, begitu juga orang Perak, dan orang Kedah dan, dan, dan seterusnya.
Tetapi kalau bukan untuk tujuan berhujah, memang ramai warga Kelantan yang tidak mempunyai pekerjaan, ramai yang tidak mempunyai pekerjaan tetap, dan ramai yang tercari cari peluang pekerjaan di tempat lain. Maka di sinilah kreativiti pemerintahan diperlukan untuk mencipta peluang pekerjaan.
Saya berpendapat, di Malaysia ini, orang atau kumpulan yang mempunyai business acumen ialah orang Cina. Ini memang kita sama sama akui. mengapa tidak diambil ketrampilan dalam bidang bisness orang Cina ini dan digunakan dalam perancangan creation of wealth di Kelantan?
Panggil Chinese Chamber of Commerce Kelantan, dan berdailog dengan mereka untuk mendapatkan idea bagaimana cara untuk mencipta kekayaan bagi kesejahteraan rakyat. Lantik mereka dalam jawatan kuasa yang berkenaan yang boleh merancang dan memacu ekonomi Kelantan supaya ia betul-betul maju setanding dengan jumlah tahun yang telah dianugerahkan memerintah kelantan. menafaatkan semua sumber, samada sumber asli, sumber alam sekitar, sumber manusia dan sumber idea untuk dijana kegiatan ekonomi sehingga ia mampu menghasilkan mahsul yang tinggi.
Saya lihat, Singapura tak punya apa, cuma yang ada pada mereka ialah business acumen. Saya lihat Pulau Pinang sama sumbernya dengan Kelantan, tetapi kerana mereka ada business acumen, mereka menapak jauh terkehadapan.
Kelantan punyai segalanya. Ia juga punya business acumen, cuma yang berkarat.

Thursday, July 24, 2008

TUKANG SEMBELIH MENYOROK DALAM SEMAK

Assalamualaikum,

Kita telah baca bagaimana ketua pengganas Bosnia-Serb yang namanya Radovan Karadzic telah berjaya ditangkap dan sedang dihadapkan ke mahkamah antara bangsa atas tuduhan melakukan pembunuhan beramai-ramai. Perlu diingat, yang kena bunuh tu ialah orang Islam Bosnia. Kita mengalu alukan penangkapan tersebut, semuga dia diberi hukuman setimpal dengan jenayah yang dilakukannya.
Tetapi ada lagi penjenayah yang lebih besar dan lebih dahsyat lagi jenayahnya yang masih lagi belum ditangkap malah sedang hidup bersenang linang. Kalau karadzic diberitakan telah membunuh kira kira 300,000 orang Islam, yang si penjenayah ini telah membunuh berjuta-juta orang Islam. Tiada mana-mana pihak pun yang cuba untuk tangkap dia.
Walau bagaimana pun rasa taku tdan gerun tetap ada dalam hatinya. Sekarang dia menyorok dalam semak.
Sebab tu lah namanya Bush.

APA YANG COMMON DI SINI?

Assalamualaikum,

Ada satu program tv namanya are you smarter than a fifth grader? Bayangkan anda masuk program tersebut, dan sya tanya soalan ini:
Apa yang common dalam individu individu ini: Mat Said, Ibrahim Ali, Shadidan Kasim, Noh Omar, Zakariah Derus.
Sila jawab dalam masa 30 saat.

PENING LALAT

Assalamualaikum,
Sekitar 1988, PAS memperkenalkan satu tema muktamarnya sebagai Tajdid Hadhari. Pada masa mula mendengar istilah tersebut, saya tak faham walau sepatah pun, tetapi disebabkan semua orang di kalangan kawan-kawan saya yang PAS memperkatakannya, maka saya pun bersama dengan perbualan mereka seolah olah saya faham benar dengan istilah tersebut.
Kemudian datang komen dari orang bukan PAS, saya rasa komen tersebut datangnya dari Aliran, mereka mengatakan PAS tidak sepatutnya menggunakan istilah-istilah yang sukar difahami oleh orang ramai, kerana mereka tidak memahaminya. Pada ketika itu saya sangat marah kepada Aliran, kerana berani sekali menegur Pimpinan kami.
Tetapi apabila UMNO memperkenal dan mempromosi Islam Hadhari, maka bukan sahaja rakyat tidk faham, tetapi orang UMNO sendiri pun tak faham. Sekarang saya boleh menerima hujah Aliran tersebut, iaitu, istilah yang jarang digunakan, kalau tak kena pada tempatnya, bukan membantu, tetapi membantut. Walau pun kadang kadang ego saya tetap mahu mengatakan bahawa PAS mendahului UMNO dalam bab hadhari ni.
Semalam kita diperdengarkan pula dengan istilah muqabalah, yang membawa maksud bersemuka, sebelum itu mubahalah, iaitu bersumpah jahanam, dan dua tiga hari ini kita dibuai dengan istilah muzakarah. yang mana, muzakarah ni kita dah selalu dengar.
Apa yang ingin saya ketengahkan ialah: orang awam atau terasa lebih selesa kalau ada perkataan yang mudah, maka yang mudah itu digunakan. Kalau tidak, dari hadhari kepada muzakarah, kepada mubahalah, kepada muqabalah; tetapi yang pastinya ialah kita tak selesai berbalah.
Juga saya ingin bersuara kepada pimpinan PAS, kalau nak bersemuka, lakukanlah dari position of strength dan secara terbuka dengan disaksikan oleh orang ramai. Kalau tidak kita akan menjadi seperti kera, tercanguk canguk di luar dewan kuliah universiti malaya, tapi tak dapat tak diterima menghadhiri kuliah.

Wednesday, July 23, 2008

GEAR BOX

Assalamualaikum,

Belas dan hiba yang teramat sangat dalam hati saya apabila dapat tahu yang Perdana V6 yang digunakan oleh Exco kerajaan negeri Terengganu sering mengalami masalah gear box. Atas alasan inilah kerajaan negeri yang terkenal dengan hemah berjimat cermat terpaksa juga dengan berat hati membeli Mercedes bagi menggantikan Perdana V6 tu.
Sepatutnya dan semestinya Proton menghantar technician khas ke Terengganu untuk mengatasi masalah tersebut, kerana customer penting tersebut mesti dibelai sebaik mungkin. Sebabnya Proton Perdana V6 tu yang di Terengganu sahaja rosak gear boxnya. Yang di negeri-negeri lain tidak pula. Ini menunjukkan ada asas untuk mengesyak sesuatu dilakukan untuk menjatuhkan nama baik Terengganu. Dengan itu pembelian Mercedes untuk menggantikan Perdana V6 sangat-sangat kena pada tempatnya dan sangat molek tindakan tersebut.
Lebih molek lagi kalau semua Perdana yang memberi masalah besar kepada exco Terengganu itu diambil gear boxnya dan dihantar ke Bandar Baru Bangi.
Di Bandar Baru Bangi orang makan sup gear box

MELELEH AIR LIUR

Assalamualaikum,Hari ini akhbar menyiarkan rasa terpanggil Lim Kit Siang terhadap apa yang dihebohkan sebagai muzakarah ini. Beliau menanyakan kenapa AA Badawi hanya membincangkan mengenai perpaduan Melayu dan bukan perpaduan Malaysia, adakah AA Badawi hanya perdana menteri orang Melayu, atau adakah dia perdana menteri Malaysia?


Saya rasa cetusan perasaan LKS ini perlu diberi perhatian oleh mereka yang bersifat racist seperti kebanyakan orang UMNO, kerana yang sempit itu dalah mereka, yang terkongkong otaknya ialah mereka, sebab mereka berfikir hanya dalam ruang lingkup UMNO nya. Cuma di sini saya ingin menyatak sebab UMNO bercakap tentang perpaduan Melayu dan juga kononnya perpaduan Islam, walau pun saya percaya LKS telah sedia tahu apa yang ada dalam otak UMNO.

Perpaduan Melayu adalah satu istilah isyarat dalam politik UMNO yang membawa maksud semua orang Melayu akan undi UMNO dalam pilihanraya. Artikel 153 perlembagaan Malaysia mengenai hak istimewa orang Melayu adalah keris UMNO untuk mempertahankan diri mereka. Setiap kali mereka kalah pilihanraya, maka keris ini dihunus sama seperti seorang orang besar UMNO beberapa bulan yang lepas menghunus sebilah keris. Sesiapa yang cuba menghalang mereka daripada bergayut kepada kuasa politik mereka akan diradak dengan keris ini. Anda pernah baca cerita orang mengamuk dalam teks klasik Sejarah Melayu? Orang mengamuk ini akan meradak siapa sahaja yang melintas dihadapannya, tanpa mengambil kira salah ke tak salah, lelaki ke perempuan , dewasa atau kanak-kanak. Sifat hodoh Melayu ini segar dan dipraktikkan dalam kancah politik UMNO. Kontrak sosial ialah lesen bagi mereka untuk menjadi Ali dan kontrak Ali-Baba. Kontraknya senang sahaja. letak seorang Melayu dalam lembaga pengarah syarikat, beri dia saham syarikat, beri dia elaun, dan si Baba boleh mengaut untung sebanyak yang mungkin tanpa masaalah.


Sekiranya mereka hilang kuasa politik, maka mereka akan melaungkan kuasa politik Melayu semakin terhakis. Sekiranya ada orang meminta bantuan diberi kepada semua warga negara tanpa mengira bangsa, kaum, etnik dan segala bentuk diskriminasi, maka mereka akan melaungkan pihak tersebut mencabar artikel 153. Sekiranya ada pihak mahukan pengagihan kontrak projek dilakukan secara tender terbuka, maka mereka akan melaungkan pelanggaran kepada kontrak sosial. Maka apabila keputusan pru12 telah merobek robek cengkaman mereka kepada politik, mereka mula melaungkan perpaduan melayu, mempertahankan aratikel 153 dan terus memperingatkan masyarakat Malaysia tentang kontrak sosial. Sebenarnya mereka mempertahankan gayutan rapuh mereka kepada kuasa.
Apabila mereka ditendang keluar dari tampuk pemerintahan di Selangor, satu kejutan besar melanda mereka. Selangor adalah negeri termaju dan paling banyak duit di Malaysia, kalau negeri ini terlepas kepada lawan, padah besar menanti mereka.
Maka PAS pun dirisik, dengan umpan yang sangat menggiur dan meliurkan. Dan orang PAS telah termakan umpan tersebut.
Mungkinkah ada orang PAS telah meleleh air liur kegiuran kerusi empuk menteri besar Selangor?

HAL MUZAKARAH LAGI

Assalamualaikum,

Kumpulan usrah saya baru sahaja selesai mengadakan pertemuan mingguan kami. Perkara yang dibincangkan adalah sama, itu hal-hal ilmu Islam, tetapi dalam slot isu semasa kami berbincang panjang lebar hal muzakarah UMNO-PAS . Ramai yang menzahirkan kemurungan mereka. Yang paling dinanti nantikan ialah muktamar PAS yang akan datang pada bulan Ogos di Perak. Mungkinkan berlaku perdebatan hangat mengenai isu ini? Atau adakah ia menjadi perdebatan yang pakai muffler?

Tuesday, July 22, 2008

MENANTI 10K HIT

Asalamualaikum,

Rasa tertunggu tunggu juga untuk hits melepasi tangga 10k. Kalau blog lain 50k dalam masa sehari dua, blog ini kalau sampai tahap ini kira ok la tu.
Wassalam

PADAH MUZAKARAH

Assalamualaikum,

Saya setuju dan sama pandangan dengan tuan Guru Nik Aziz (TGNA) menegenai impliksi muzakarah yang telah diadakan. Memang telah diduga, tujuan utama pertemuan tersebut ialah untuk menarik PAS ke dalam BN, tujuannya ialah untuk menyelamatkan UMNO.
Selepas ini, saf PAS akan berkocak paling kurangnya, dan saya harap tidak berpecah. Yang jelas ialah imej PAS dalam tilik PR telah terjejas. PAS mengadakan muzakarah tersebut secara ex parte vis a vis PR. Ini sememangnya akan memberi kesan kurang senang rakan kongsi terhadap PAS. Kita tidak mampu untuk bertahan kalau ada suara lantang dalam komponen PR yang dua lagi yang berteriak PAS menikam dari belakang.
Mungkin juga dalam saf PAS yang mula mencari-cari calon stadby untuk presiden, memandangkan tahap kesihatan penyandang mula goyah.
Ustaz Azizan? Ustaz Dr. Haron Din?
Pendapat anda?

1112

Sila ambil makmal 2 dan 3

2330

Look for labs 3 & 4

HAL MUZAKARAH LAGI

Assalamualaikum,
Saya katakah hal muzakarah UMNO-PAS ni macam ni:
Mengapa perlu diadakan?
1. UMNO kalah banyak kerusi dalam pilihanaraya. Cengkamannya kepada kuasa kian terlepas
2. Orang yang ketagihan, akan mengalami keliuran kalau tak dapat apa yang ketagihkannya. UMNO ketagihan kuasa. Bila hilang banyak kerusi dalam pilihanraya, tetapi mengalami spasm berat. Kalau PAS dapat dijinakkan, ketagihan tersebut dapat diubati.
3. Hal perpaduan Melayu, keutuhan Islam itu ialah camouflouge. Sekiranya dapat kekuatan politik, hal itu diterajang jauh.
4. PAS mempunyai kekuatan. Kalau PAS dapat ditundukkan, UMNO akan kembali gagah, dan terus boleh angkuh semula
Siapa yang meraih untung?
1. AA Badawi. Dalam keadaan keyakinan rakyat kepadanya sangat meredum, bila dia umumkan dah berlaku pertemuan PAS-UMNO, maka sirih layu mula jumpa junjung kukuh.
2. UMNO. Kalau ini berlaku, pasti ia akan diterjemah menjadi undi. Undi UMNO yang dulunya lari kepada PAS, akan kembali semula kepada UMNO.
Apakah matlamat kabir muzakarah ini?
1. Tarik PAS masuk BN.
2. Kalau tak dapat, gabungkan PAS dengan UMNO
3. Kalau tak dapat, lembutkan pendirian PAS terhadap UMNO
Untuk capai matlamat nombor 3 ini, media mesti pastikan baji dipasak antara PAS dengan PR. Itu yang kita lihat sekarang pemalu gendang UMNO menyibarkan serangan psycho yang PAS melukut dalam PR.
Siapa yang akan untung?
UMNO
Siapa yang bodoh?
PAS. Kerana budaya tok lebainya tebal sangat.
Lebai ada banyak lebai. Lebai yang paling terkenal dalam alam Melayu ini ialah Lebai Malang.
Apa pendapat anda?

Sunday, July 20, 2008

YB PUN KENA TAMPAR

Assalamualaikum,

Berlaku insiden YB Ahli Parlimen Kelana Jaya, Loh Gwo Burne yang diberitakan ditampar oleh pembantu Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad, kedua dua YB tersebut dari PKR. Insiden ini memang dikesali dan tidak sepatutnya berlaku dan diharap tidak lagi berlaku pada masa akan datang.
Yang hampasnya ialah UMNO/BN cuba meraih keuntungan politik dari peristiwa ini. Sekonyong konyong muncullah Ketua Penerangan UMNO dan satu ustaz UMNO dikaca tv untuk menerangkan kepada rakyat Malaysia yang PR sedang menghadapi masalah yang teramat besar. Begitu juga Khir Toyo turut memberikan komen untuk memperlekehkan PR kerana insiden ini. Mereka cuba menonjolkan bahawa insiden seperti ini tidak pernah berlaku dalam UMNO.BN.
Sebenarnya merekalah jaguh dalam perkara ini. Beberapa tahun yang lepas, Karpal Singh telah ditampar oleh orang pak kiyai UMNO kononya kerana tidak menghormati sultan. Kemudian dalam tahun 1999 YB Teng, ADUN Selangor, telah ditumbuk oleh YB zakariah. YB yang menumbuk ini kemudiannya terkenal kerana membina istana, dan menemui ajalnya sebelum dapat menikmati apa yang dibinanya.
Dan senarai ini terlalu panjang untuk kita hitung satu persatu. Tetapi yang masih belum terungkai masih segar dalam ingatan kita, seperti seorang ahli parlimen PAS , Hamid Gul,mati dikapak kepalanya.
Siapakah sebenarnya yang gedebe?

KETUA PENERANGAN UMNO dan SAIFUL

Assalamualaikum,

Terbaca saya hari ini suatu berita yang mencuit dan menggaru otak saya. Ketua penerang UMNO membuat kenyataan seolah ada sesuatu yang ingin ditonjlokkannya. Cuba perhatikan laporan ini: (dari Utusan Malaysia) SHAH ALAM 19 Julai - Mohd. Saiful Bukhari Azlan, yang mendakwa diliwat oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu diberikan pembelaan sewajarnya.Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib berkata, ketika ini nasib Mohd. Saiful Bukhari seolah-olah tidak diberi perhatian dan diketepikan begitu sahaja.
"Saya nampak Saiful kini seolah-olah bukan menjadi mangsa. Sedangkan mangsa sebenar ialah Saiful kerana ada pertuduhan orang meliwat dia. Nampak macam tidak lagi mendapat perhatian.
"Sebenarnya dia (Saiful), keluarga, ibu bapa, saudara mara terasa Saiful dianiaya, kita mesti mempertahankannya, kasihan tengok dia dalam keadaan macam itu," katanya
.
Saya terasa semacam satu keloyaan di sini. Anda bagaimana?

MUZAKARAH PAS-UMNO

Asssalamualaikum,

malam ni di beritakan bahawa telah berlangsung 3 pertemuan antara PAS dan UMNO. Dan yang membuat pengumuman itu ialah tidak lain dan tidak bukan AA Badawi. Katanya telah bertemu dengan tiga pemimpin kanan PAS, tetapi tidak dinyatakan siapa dia. Juga tidak dinyatakan siapakah yang di pihak UMNO pula. Samada benar atau tidak pertemuan, atau yang lebih ghairah lagi bagi UMNO muzakarah, ini berlaku, tidak dapat dipastikan. Sumber PAS pun tidak dapat memastikannya.
Katanya yang menjadi pusaat perbincangan ialah artikel 153 dalam perlembagaan malaysia, mengenaihak istinewa orang melayu, dan juga tentang kontrak sosial, yang sering mereka hamburkan, tetapi tak ada satu dokumen pun mengenainya. Juga katanya bincang pasal Islam, supaya Islam itu tidak dijadikan bahan politik.
Tetapi dalam semua perbincangan ini TG Nik Aziz(TGNA) tidak mengambil bahagian. Dalam hal sepenting ini, kalau Mursyidul 'Am (MA) tak hadhir, maka apa yang berlaku ialah sembang kedai kopi sahaja. Juga saya tertarik dengan komen TGNA, iaitu, beliau tidak mahu berbincang dengan UMNO, kalau ada pemimpin PAS yang hendak berbincang, maka berbincanglah dengan individu dalam UMNO. Itu ok, katanya. Maknanya, TGNA tidak merestui apa yang cuba digembar gemburkan oleh UMNO sebagai muzakarah. Kalau hendak bermuzakarah, ia mestilah dilakukan secara formal dengan tatacara yang tertentu. Saya percaya pertemuan itu berlaku. Tetapi pertemuan tersebut bukan muzakarah, dan ia tidak membawa apa apa ikatan kepada PAS atau UMNO. Ia cuma satu pertemuan yang menghabiskan boreh.
Mengapa UMNO beriya-iya mahukan muzakarah?Mengapa ia mahukan muzakarah iru sekarang?Mengapa artikel 153 itu penting bagi UMNO? Mengapa kontrak sosial itu penting bagi UMNO?Apakah implikasinya apabila yang mengumumkan berlakunya pertemuan tersebut ialah presiden UMNO sendiri?Mengapa TGNA tidak diajak sama dalam pertemuan itu?Siapa pemimpin kanan PAS yang telibat dalam pertemuan tersebut?
Anda ada jawapannya?

KALAU TERENGGANU, MESTI MERCEDES LA

Assalamualaikum,

Hari ini kita baca berita mengatakan Kerajaan Terengganu membelanjakan kira-kira RM3.43 juta bagi membeli 14 buah Mercedes E200 Kompressor untuk menggantikan Proton Perdana V6 Executive sebagai kenderaan rasmi ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) dan pegawai kanan kerajaan negeri.
Kereta berkenaan yang dibeli dengan harga tanpa cukai RM245,000 sebuah adalah bagi kegunaan 10 orang Exco kerajaan negeri, Speaker Dewan Undangan Negeri, setiausaha kerajaan negeri, pegawai undang-undang dan pegawai kewangan.
Beberapa ahli Exco kerajaan negeri serta Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mokhtar Nong dilihat menggunakan kenderaan berkenaan pada majlis-majlis rasmi yang dihadiri mereka hari ini.
Kalau lah PR yang melakukan pembelian ini, maka UMNO/BN dan media perdana akan berkurun kurun menghentam tindakan ini, tetapi kalau puak mereka yang buat, apa reaksi mereka? mundane? lame duck?
Tetapi bagi orang UMNO Terengganu, Mercedes tu perkara biasa. Kalau tok penghulu cabok pun pakai mercedes, tak kan lah exco nak pakai Perdana pula.

PRE-EMPITVE STRIKE

Assalamualaikum,

Semalam AA Badawi mengumumkan yang Musa Hasan dan Gani Patail tidak akan terlibat dengan siasatan kes liwat 2 DSAI. Memang sepatutnya begitu, malah dua orang instruments of the state ini sepatutnya digantung dari menjalankan tugas rasmi sehinggalah kes aduan mengenai memalsukan keterangan itu selesai.
Perjalanan episod liwat 2 ini semakin jelas dengan DSAI telah sedia membuat pre-emptive strike kepada unsur-unsur yang mungkin boleh menjahanamkan perjalanan proses keadilan. Ini adalah tindakan yang penting bagi memastikan semua pihak diberi peluang secukupnya untuk membolehkan tidak ada pihak yang teraniaya.
Cuma pak menteri pergi sibuk sibuk kata tu dan kata ni apa hal?