Saturday, August 28, 2010

TERINGAT AHMAD DEEDAT

Assalamualaikum,

Saya kira dalan tahun1985, pelajar pelajar UKM menjemput almarhum pendakwah terkenal Ahmad Deedat untuk berceramah dalam masjid UKM. Saya hadhir dan ternanti nanti untuk mendengar ceramah beliau.

Pada masa yang sama, terdapat juga beberapa orang pelajar yang bukan Muslim, daripada pengamatan saya mereka berbangsa Cina dan mungkin beragama Keristian yang masuk ke dalam masjid untuk sama sama mendengar ceramah atau dakwah yang diberikan oleh Ahmad Deedat.

Pihak penganjur telah melarang pelajar non-Muslim yang berjumlah sekitar lima orang itu daripada memasuki ruang masjid. Ahmad Deedat telah melihat perkara itu walaupun pada masa itu beliau sedang berceramah. Secara sepontan beliau memberi tahu pada ketika itu juga benarkan non-Muslim tersebut masuk ke dalam masjid dan dan mendengar ceramah dan dakwah beliau.

Beliau berkata pernah satu rombongan Keristian dari Najran datang bertemu dengan Rasullullah s.a.w. untuk berhujjah mengenai nabi ISA, dan rombongan Keristian ini telah berkampung dalam masjid Nabi selama tiga hari.

Hasil daripada perdebatan Baginda dengan rombongan ini, turun ayat ayat Surah Ali Imran, saya rasa sekitar 70 ayat.

Jadi sekiranya non Muslim masuk ke dalam masjid atau surau untuk dilembutkan hati mereka, benarkan, seperti yang telah ditunjukkan oleh Rasullullah s.a.w.

Tidak seperti ini: Akhbar milik Umno itu memetik Pengarah JAIS Datuk Mohammed Khusrin Munawi sebagai berkata, perkara tersebut tidak harus berlaku kerana orang bukan Islam tidak dibenarkan memasuki masjid dan surau, apatah lagi ruang solat utama kerana mereka dikategorikan seperti wanita yang didatangi haid.[Malaysiakini]

Memang ada ayat Qur'an yang menyebut mereka sebagai najasa, tetapi Baginda telah mengajar kita bagaimana untuk mentafsirkannya.

Puak ni menggunakan perkataan tazkirah dengan niat berkesumat.


Sunday, August 22, 2010

MAKAN SEMASA PUASA

Asssalamualikum,

Nasionalisme seperti yang diperjuangkan olehUMNO perlu makan. Samada dalam bulan puasa atau diluar bulan puasa ia tetap perlu makan. Nasionalisme ini kalau tidak diberi makan, maka padah akan mengena si tuan pembela puaka ini.

Kalau yang membela toyol, dan toyol ini tidak diberi makan, maka toyol ini nanti akan mengamuk dan menjahankan si tuan pembela. Begitu juga dengan puaka yang bernama nasionalisme ini. Kalau puaka ini tidak diberi makan, maka si tuan tukang bela pula akan dibaham oleh puaka nasionalisme ini.

Puaka nasionalisme ini, sekiranya tidak diberi makan, maka tuannya akan kehilangan kuasa politik. Akan kalah dalam pilihan raya. Itulah yang sangat digeruni oleh si tuan pembela nasionalisme.

Makanan bagi nasionalisme ialah rasa benci yang meluap kepada target yang mana bahang nasionalisme ini hendak diarahkan. Selagi rasa benci ini dapat ditiup, dipupuk dan dinyalakan, maka selama itu orang akan menyokong nasionalisme. Kalau orang sokong ideologi perjuangan ini, maka dalam pilihanraya boleh menang. Itu yang penting.

Jadi semua mereka yang berjuang atas dasar ini sekarang ini sedang berusaha bersungguh sungguh agar rasa benci yang amat meluap, rasa diri sendiri sedang dihimpit, rasa dicabar, rasa diperlekeh dan macam macam rasa jijik yang menjadi makanan nasionalisme sedang dikilang oleh mereka yang menjadi pemuka ideologi ini.

Mereka termasuklah pemimpin besar, pemimpin kecil, MB yang telah ditendang rakyat, tok peti, pengarang lidah beracun yang juga dikenali sebagai media dan dia dan orang ini dan orang itu.