Wednesday, July 27, 2011

SETINGGI DUA JENGKAL

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Syahadan dalam tahun 1999 ada seorang orang besar menempah sebuah songkok setinggi dua jengkal. Mungkin bertujuan untuk dipakai semasa majlis rasmi, bukan santai.

Orang besar ini menjawat jawatan yang sangat besau, maka berpadan lah kalau songkok baru yang bakal dipakai nanti setinggi dua jengkal.

Tetapi dalam pilihanraya umum, tahun itu negerinya kalah pilihan raya. Dia hilang jawatan besaunya dan kemudian menjadi DUBES.

Ada seorang kemudiannya pergi ke kedai songkok ini, dan ditawar untuk membeli songkok tempahan orang besar tadi yang tidak diambil tempahannya. Orang ini membeli songkok tersebut. 

Orang yang membeli songkok dua jengkal ini memakai songkok ini ke sana ke mari. Kemudian dia dibukakan hatinya untuk menyertai PAS. Maka ada seorang PAS di tempat aku tinggal yang memakai songkok setinggi dua jengkal.

Semalam sahabat ini menjalani pembedahan membuang ketumbuhan diotaknya.

Di saat ini yang aku faham beliau masih lagi di ICU sebuah hospital swasta.

Semuga Allah sentiasa bersamanya dan memberi rahmat kepadanya agar beliau segera sembuh seperti sediakala. Amin!

Monday, July 25, 2011

MASJID UNIV MSIA SABAH

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهMasjid Universiti Malaysia Sabah pun cantik juga kelihatannya. Apatah lagi tapak kampus universiti tersebut telah sedia berada di kedudukan yang unik dan menarik; berada di atas bukit berserta pula di tepi pantai. Tidak banyak kampus universiti di Malaysia ini yang punyai pantai yang membolehkan sesiapa teringin mandi laut boleh berbuat demikian.


Kadang kadang masjid ini kelihatan seperti masjid Putrajaya

NGAPA TOILET ADA TAP

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهKebanyakan toilet atau tandas atau jamban di Malaysia ni disediakan dengan paip air. Tujuannya ialah supaya pengguna toilet tu nanti dapat melakukan penyucian setelah selesai urusan di toilet tu.

Dalam Islam kita dimestikan beristinja' setelah selesai buang air besar atau kecil. Istinja' tu bersuci lah.

Aku rasa rata rata orang tidak kira apa ugama, akan membersihkan diri setelah selesai membuang air besar, dalam bahasa kasarnya setelah berak. Cuma nasihat aku ialah sekiranya anda menggunakan tap untuk urusan dalam toilet ni, hendaklah air cucuian itu masuk ke dalam mangkuk atau bowl toilet tu, supaya tidak ada sebarang najis bertaburan dan berselekeh di lantai toilet setelah kau gunakan toilet tu. Janganlah kau sengaja membuat kerja kerja membasuh yang mana air basuhan itu direct jatuh di atas lantai. Nanti orang lain yang nak gunakan toilet itu terkena pula air najis habis daripada basuhan penyucian anda.


Toilet yang bersih adalah toilet yang kering, juga toilet kering mengurangkan risiko pengguna tergelincir kerana lantai licin. Itulah sebabnya ada toilet yang tidak dibekalkan dengan paip air, bertujuan untuk menjadikan toilet itu kering. Tetapi side effect nya ialah toilet itu sekiranya tidak diservice akan berbau merahang.

Buang air besar disempurnakan dengan penyucian, tetapi aku perhatikan ramai orang yang buang air kecil tidak beristinja'. Kau boleh saksikan di toilet R&R . Ada pula yang pancutkan ke merata tempat, sehingga habis tempat tempat tu jadi najis.

Aku mengajak semua umat Islam sempurnakan istinja' anda

Sunday, July 24, 2011

KAU PERLU EXIT STRATEGY, amenoh

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Biasanya pada masa seperti sekarang ini, aku sering saksikan papan tanda yang menunjukkan PAS akan kempang kempung dikerjakan . Tetapi hari ini perkara sedemikian tidak berlaku. Walaupun tarikh pilihanan raya umum sudah sangat hampir. Ini membayangkan sesuatu.

Apa yang sedang berlaku sekarang ialah usaha amenoh untuk menaikkan kebencian rakyat kepada PAS dan juga apa yang mereka labelkan sebagai pembangkang tidak lagi segemuruh seperti sebelumnya. Usaha tersebut sebenarnya tidak lagi diterima oleh rakyat. Antara sebabnya ialah rakyat telah boleh memilih saluran berita yang mereka inginkan dan mereka juga menerima berita pada kelajuan yang tidak tergapai oleh media amenoh.

Bayangkan dalam usaha tumpul amenoh yang mengaitkan 6 ahli PSM yang mulanya dikatakan ingin menggulingkan YDP AGUNG, kemudian berubah kepada cuba menghidupkan fahaman komunisme, kemudian berubah kepada ancaman kepada negara, kesemuanya menunjukkan dengan jelas strategi yang gagal dan gagal.

Cengkaman untuk menggagal Bersih 2.0 menjadi gagal bertimpa. Apa yang tidak dibaca oleh amenoh ialah fallout daripada strategi buli mereka. Polis tergapai untuk menunjukkan mereka memberi layanan yang baik kepada mereka yang berdemonstrasi, sedangkan seluruh dunia telah 2 minggu saksikan police brutality pada tahap puncak. Counter video kononnya untuk menunjukkan mat sabu tidak dilanggar oleh kenderaan polis 2 minggu terlewat tayang, sedang rakyat sudah melihat keadaan yang berlaku berkali kali dan lain daripada apa yang cuba ditonjolkan oleh tv.

Dapatan Suruhanjaya Di Raja mengenai Teoh BH menunjukkan pegawai yang dibekalkan dengan kuasa melanggar undang undang sesuka hati. Rakyat tahu bahawa institusi negara dikuda oleh amenoh, seperti yang ditunjukkan dalam peristiwa mencuri kuasa di Perak. Institusi yang memulakan insiden menyediakan kes mahkamah yang lemah supaya individu yang diperangkap pada peringkat awal dan kemudian berpaling tadah bebas daripada hukuman.

Sementara itu flom terus menimbun harta dan koleksi super mahal yang kononnya hasil daripada usaha menabung sendiri.Sedang peguam kes scorpene diusir, agar semua ditutup dn ditutup.

Kau fikir rakyat percaya ke kes kononya video seks hitam putih, atau kau fikir rakyat percaya ke  kes sumpah seorang yang tidak berak dua hari setelah mengaku kononnya diliwat ada guna jelly. Dan kau baca laporan tentang trend dan keputusan pilihanraya akan datang sukar diramal kerana pertambahan pengundi yang ramai?

Walau pun zunar dikekang kerana kartun, namun kau menjadikan diri kau semakin kartun sekarang.

Apa yang para kartun perlukan sekarang supaya boleh kembali menjadi orang  ialah exit strategy