Thursday, November 4, 2010

SELAMAT MENGUNDI

Assalamualaikum,

Diucapkan kepada pengundi GALAS dan BATU SAPI selamat mengundi pada hari ini.

Wednesday, November 3, 2010

SERAK KATAK

Assalamualaikum,

Ada seorang bekas pensyarah perempuan Melayu di jabatan Inggeris sebuah IPTA yang punyai suara yang merdu pada pendengaran ku. Memang suara dia sedap didengar, begitu juga adik atau kakak kepada beliau ini yang juga seorang kolumnis akhbar juga mempunyai suara yang merdu.

Hari itu aku lihat dalam TV seorang artis perempuan yang aku kira sudah menjangkau usia 50an diinterbiu kerana sedang dalam persiapan untuk ke Tanah Suci mengerjakan haji. Artis itu menitiskan air mata kerana sayu dengan seruan Allah kepadanya agar mengerjakan haji. Aku yang lihat di kaca tv juga menitiskan air mata. Artis perempuan ini punyai suara yang merdu.

Kalau anda solat di Masjidil Haram pada masa kini, berkemungkinan anda akan diimami oleh Syeikh  Sudais. Seluruh dunia mengakui suara Sudais ini merdu.

Tapi dua tiga hari ada orang yang bersuara serak katak berlakon seolah suara mereka merdu. Yang serak katak ini termasuklah MP pakai kopiah putih nak tunjuk apa tak tau lah, MP khianat dalam perjuangan, bekas regu tenis, bekas timbalan ketua menteri, bekas mufti dan macam macam bekas lagi.

Semua yang mereka suarakan adalah sama dengan suara ngongngeng katak.

DEPAVALI & GALAS

Assalamualaikum,

Pengundian di Pilihanraya kecil GALAS dan Batu Sapi esok, 4 Nov. 2010. Depavali pula 5 Nov. 2010. Jadi pengundi yang berada jauh dan merantau, sanggup balik, terutama untuk mengundi di Galas. Ambil cuti satu hari, dapat cuti 4 hari.

Mereka akan balik dan mengundi secara beramai ramai di Galas. Itu yang BN penin tu, sebab mereka tak kan undi BN

Tuesday, November 2, 2010

EH, MELAKA MAJU LA

Assalamualaikum,Negara negara yang terdapat dalam OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) adalah negara maju. Yang corot sekali dalam senarai mereka ialah Turki yang punyai per kapita GNP sebanyak USD 13,000.00

Melaka pula USD 14,261.00

Kan ke Melaka dah maju? Tak kesah le kalau Melaka isytihar sendiri. Janji angka dah tinggi

RAMBUT SEMERDU SUARA

Assalamualaikum,
Ku harap rambut mu semerdu suaramua

Monday, November 1, 2010

ASSALAMUALAIKUM TUAN!

Assalamualaikum,

Semasa saya belajar di tingkatan 1 atau 2, sekitar 1966/1967 saya berusaha sendiri untuk mencari tempat tution, atau pada masa itu dikenali sebagai kelas tambahan. Di kampung bersebelahan ada tempat seperti ini, diusahakan oleh mereka yang telah berjaya ke universiti untuk membantu anak anak orang kampung. Saya dan seorang kawan bernama Jantan masuk kelas ini.

Seorang tenaga pengajar, yang juga pengasas adalah bekas guru, yang telah berjaya ke universiti. Kami memanggil dia cikgu. Kemudian masa berlalu dan pelbagai liku yang telah ditempuhi, yang mana salah satu jawatan kemudiannya yang disandang oleh cikgu ini ialah D.O.  Di mana aku tidak tahu. Tetapi orang memanggil cikgu saya ini dengan panggilan TUAN D.O., atau secara mesranya TUAN sahaja.

Pertengahan tahun 1980an, saya bertemu kembali dengan cikgu ini. Pada masa bertemu itu, beliau masih ingat saya, dan saya masih ingat beliau. Pertemuan itu pula di beberapa majlis perubatan Islam. Saya perhatikan semua mereka yang berkaitan dengan pembelajaran perubatan tersebut memanggil beliau TUAN.

Oleh kerana saya telah kenal lama dengan beliau ini, dan saya telah serasi dengan memanggil beliau cikgu, maka pada satu ketika, semasa dalam mundar mandir setelah selesai sesi belajar, saya terserempak dengan beliau lantas saya tuturkan assalamualaikum cikgu!

Serta merta saya perhatikan air mukanya berubah, daripada ceria kepada sedikit kurang selesa. Kemudian ada pula orang lain yang menyapa beliau sebaik setelah sapaan saya tadi. Orang itu kata assalamualaikum TUAN! Maka si TUAN ini kembali ceria dan mesra.

Maka saya tahu. Things have changed. Saya sudah buat silap dengan memanggil dia dengan panggilan yang saya rasa mesra, tetapi degrading kepada orang yang menerima panggilan tersebut.

Selepas daripada itu, apabila saya bertemu dengan beliau, saya terus menyapa dengan mesra dan suara yang agak mudah beliau dengar, dan kemudian kemesraan terpancar selepas sapaan itu. Setiap kali saya bertemu beliau saya akan kata:

ASSALAMUALAIKUM TUAN!

PAS MENANG DI GALAS

Assalamualaikum,

Aku tak pergi pun GALAS. Sebabnya ialah tidak perlu pergi. Dengan duduk depan laptop je aku buat ramal pilihan raya kecil GALAS. Kau nak percaya, percaya la. Kau tak nak percaya pun bukan kau kena bayau.

Macam ni. Pengundi PAS dah tetap, tak lari lagi. Pengundi Umno dah tetap, tak lari lagi. Kedua dua kem ni kontrol sekitar 50% setiap satu parti daripada undi Melayu. Undi orang Asli gi ke UMNO. Undi India gi ke UMNO. Undi Cina 60% gi ke PAS. Kalau peratus ni naik, menggelupur UMNO. Dengar cerita adik Teoh Beng Hock kena tahan. Itu akan swing undi Cina kepada PAS.

Ku Li jadi duri bagi UMNO. Orang Kelantan respect Ku Li. Orang kelantan respect Tok Guru. Mereka tak mau kacau duo tokoh ni. Tapi UMNO bengap pergi tarik royalti apa pasal? Senyap senyap orang main isu ini.

Lepas tu apa pulak Ahmad Maslan yang jadi tukang cakap apa ke hal harga rumah PPRT terlalu tinggi? Tak ada menteri ke yang boleh jawab.

Lepas tu kelantan menang final bola pula. Habis lah UMNO