Saturday, November 1, 2008

MENCUNGKIL GIGI

Assalamualaikum,


Kalau anda tanya saya, apakah benda yang paling berharga dalam hidup saya, jawapan saya ialah kayu cungkil gigi. Sebabnya ialah selepas makan saya mesti mencungkil gigi, kalau tidak mencungkil gigi, semacam sesuatu yang tidak kena pada diri saya.
Sambil mencungkil gigi saya teringat kata Tengku Ahmad Rithauddin, bahawa rasuah menabur wang diakui dan tidak dapat dibendung dalam UMNO. Saya berkira kira kalau seorang calon itu menabur RM 30k bagi satu bahagian, dan jaringannya meliputi 80 bahagian, maka jumlah yang perlu di tabur ialah RM30,000.00 X 80 =RM 2,400,000.00. Wau banyaknya! Tetapi itu untuk saya dan anda, bagi yang mampu, tidak jadi hal.
Tetapi, oleh kerana perhimpunan ditangguh, dan terdapat beberapa peristiwa keraian yang perlu di raikan, maka congak di atas telah berubah. Katakan jumlah RM 2.4 juta itu perlu ditabur bagi satu peristiwa keraian, mari kita kira berapa perisitiwa keraian yang perlu kepada rasuah ini:
1. Majlis berbuka puasa
2. Sambutan hari raya
3. Open House Hari Raya
4. Idul Adha
5. Perhimpunan
Katakan kita beri dia diskaun 20%, jadi daripada 5 peristiwa keraian di atas, dikurangkan kepada 4 sahaja. Jumlah rasuah wang yang perlu ditabur ialah 4 X RM 2.5juta =RM 10 juta. Wow, banyaknya! Jumlah tersebut mesti ditambah dengan kos yang tidak boleh ditinggalkan: contigency 10%. . Maka 10% dari 10 juta ialah 1 juta, dengan itu, yang perlu disediakan ialah RM 11 juta. Wow!
Bagi saya dan anda itu adalah satu angka yang terlalu menggunung. Tetapi bagi yang punya uang, sekali cungkil gigi sahaja keluar uang sejumlah yang demikian!

Friday, October 31, 2008

ADAKAH PAS BERSEDIA UNTUK PAS FOR ALL?

Assalamualaikum,


Seorang kenalan saya semasa di USA, Muhammad Ali namanya, mubaligh kulit hitam yang menyebarkan Islam di kalangan banduan di penjara penjara USA, pernah bertugas sebagai tentera US semasa perang Korea. Dia memberi tahu semasa bertugas, tentera kulit hitam disuruh berada dibaris hadapan , tentera kulit putih dibaris belakang, kerana takut sikulit hitam menembak sikulit putih. Juga 20 tahun yang lalu, tiada quaterback kulit hitam dalam American football, tiada coach kulit hitam dalam basketball, tetapi hari ini mungkin mereka akan punyai presiden berkulit hitam. Begitulah perubahan persepsi manusia.
Apabila PAS mencanangkan slogan PAS FOR ALL dalam pilihanraya yang lepas, kelihatan seolah satu keterbukaan dalam PAS telah ada untuk sedia menerima pelbagai isu dan kerenah serta kehendak masyarakat Malaysia. Mungkin slogan ini telah memberi undi bukan Melayu kepada PAS.
Tetapi masyarakat bukan Islam dan bukan Melayu telah ada beberapa permintaan yang mereka hendak kemukakan, bukan sahaja kepada UMNO dan PAS, tetapi kepada orang Melayu dan Islam keseluruhannya. Di sinilah cabaran PAS FOR ALL bermula.
Cara pemerintahan yang dilakukan oleh UMNO dan BN dilihat sebagai mengungkung, diskriminasi dan represif. Mereka mahu dibebaskan daripada ketidak adilan tersebut. Mereka mahu kuota 30% bumiputra dalam syarikat dan pemilikan harta dihapuskan. Apakah pendirian PAS di sini? Setuju? Atau tidak setuju!
Mereka mahu pengerusi PKNS dikekalkan dengan orang bukan Melayu menerajuinya. Setuju?Atau tidak Setuju? Kalau sekiranya jawatan Naib Cancelor IPTA diminta diperuntukkan kepada bukan Melayu, apakah pendirian PAS? UITM dibuka kepada semua bangsa, tidak kiralah berapa peratusnya.
Apakah pendirian PAS dalam hal konsert dan hiburan. Beri laluan atau tidak? Sebab pada kebanyakan non Muslim, konsert yang pernah diadakah berkeadaan sopan, sedang show yang dibuat oleh artis Melayu Islam ada yang membuka baju!
Dalam hal yang lebih berat lagi, seperti memeluk Islam. Mereka beranggapan kalau sudah masuk Islam, maka, kalau sudah tidak mau Islam lagi, boleh tukar ke agama lain. Sudah ada pun satu kes di mana mahkamah syariah membenarkan seorang yang dulunya memeluk Islam kembali ke agama asal.
Mereka juga mahu orang Islam dibenarkan tukar ugama ke ugama lain. Kita sebut murtad, tetapi pada mereka tukar agama aje. Telah ada pun kes kes yang sedemikian. Dihujahkah kalau orang bukan Islam dibenar menukar ugama kepada ugama Islam, kenapa pula orang Islam tidak dibenarkan tukar ugama ke agama lain? Adakah PAS sudah bersedia dengan persoalan ini?
Ada juga isu urusan rumah tangga yang terbit ekoran daripada masuk Islam, seperti perwarisan harta, penjagaan anak, tuntutan jenazah, hal kad pengenalan dan lain lain lagi. Kesemuanya ini membawa persoalan yang rumit yang perlu ditangani dengan cermat. Sekiranya ditangani cara Zulkifli Nordin ia tidak akan membantu, tetapi akan merugikan pula. Adakah PAS telah sedia dengan permasalahan yang timbul ini?
Bagaimana pula dengan konsep keadilan? Kedah pernah mengumumkan untuk mensyaratkan pemilikan rumah kos rendah dipunyai oleh orang Melayu sebanyak 50%, sedangkan kalau keadilan yang diperjuangkan, maka kriterianya ialah miskin, bukan bangsa. Benarkah membalak kayu secara heliharvesting itu seperti mencabut uban dikepala?
Bagaimana dengan isu penggunaan bahasa pada papan tanda jalan yang heboh diperkatakan oleh UMNO? Bagaimana dengan ketuanan Melayu? Bagaimana dengan peruntukan peruntukan dalam perlembagaan yang sering digembarkan oleh UMNO sebagai dicabar, adakah PAS menerima atau menolak apa yang digembar dan digemburkan?
Apabila PAS mencanangkan PAS FOR ALL maka sepatutnya PAS bersedia untuk mengketengahkan fiqh baru yang mengambil kira dan menjangka perkembangan perkembangan terkini dalam masyarakat. Apabila fiqh tersebut dihasilkan, maka ia menjadi pegangan yang sentiasa bersifat terkini dan terkehadapan.
Itu yang tidak diwujudkan seiring dengan slogan PAS FOR ALL

Thursday, October 30, 2008

PASTI BAGUS

Assalamualaikum,


Seperti biasa para nsasionalis bingkas bangun menghentam Pulau Pinang kerana bercadang membuat pertukaran penulisan nama jalan dengan memasukkan tulisan jawi, Cina dan Tamil. Itu saya biarkan mereka bercakaran.
Apa yang ingin saya nukil di sini ialah bagaimana susahnya bila kita hendak mendaftarkan syarikat dengan memilih nama nama yang berbau Islam. Sahabat sahabat di Kajang dalam awal 1990n cuba mendaftar sebuaf enterprise dengan memilih nama yang ada unsur Islam. Kesemua nama nama tersebut ditolak.
Begitu juga dengan nama nama bangunan dan tempat tempat komersial di Kuala Lumpur semakin dibangun, semakin menampakkan pendewaan kepada penjajah semula. Nama seperti Berjaya Time Square, Mid Valley dan ribuan lagi yang anda sendiri boleh cari. Tidak ada sebarang bangkangan dari puak nasionalis mengenai hal ini.
Begitu juga apabila kami di Kajang cuba menubuhkan sebuah sendirian berhad, nama yang dipilih terpaksa menunjukkan kesejagatan, tidak boleh berbau unsur Islam. Maka akhirnya kami pilih Global Ecopas.
Bagi sahabat sahabat yang cubaa menubuhkah enterprise tadi, oleh kerana urusan bisnes adalah berhubung dengan PASTI, maka nama syarikat mereka akhirnya diputuskan sebagai PASTI BAGUS.
Maka diluluskan.

WAU BARU DI KOTA BARU

Assalamualaikum,Negeri Kelantan memang terkenal dengan permainan tradisi yang dikenali sebagai wau, di negeri negeri lain ia dikenali sebagai layang layang. Wau ini sudah menjadi satu icon bagi negeri Kelantan.Semasa berjalan jalan di Kota Baru semalam dan hari ini sekitar Jalan Temenggong, Jalan Tok Hakim, Jalan Buluh Kubu dan Jalan Sultanah Zainab sebagai menyebut sebahagian sahaja, saya terpesona dengan bunyi kicapan seperti kicapan burung. Bunyi ini saya dengarkan semakin gamat dan gegak, tetapi ada sesuatu yang tidak kena, kerana bunyi tersebut tidak mempunyai lengguk seperti yang keluarkan oleh burung. Maka lantas saya menduga ia adalah bunyi artificial, atau bunyi yang dibuat buat, atau bunyi dari sumber rakaman.Saya segera mendongak ke atas dan saya amati banyak burung layang layang berlegar legar, tetapi saya masih lagi belum dapat memastikan dari sumber mana bunyi yang berterusan tersebut keluar. Saya bertanya kepada seoarang yang berada di situ, di Jalan Tok Hakim, mengenai bunyi tersebut, dan beliau memberi tahu saya bahawa bunyi tersebut adalah bunyi rakaman untuk memujuk burung layang layang masuk ke dalam sarang yang disediakan supaya burung bersebut membuat sarang di situ.
Orang tersebut menunjukkan kepada saya sebuah bangunan yang dindingnya telah dilubangkan untuk membolehkan burung keluar masuk melaluinya. Anda boleh lihat gambar di atas. Ini adalah sebenarnya aktivit komersil menternak sarang burung layang layang yang boleh membawa pulangan yang lumayan. Aktiviti yang sama juga boleh didapati di Taiping dan beberapa bandar lain lagi di Malaysia.
Kalau di Sabah dan Sarawak burung layang layang ini membuat sarang dalam gua , tetapi manusia telah menggunakan kreativiti untuk memujuk burung tersebut membuat sarang di tempat yang ditetapkan. Dengan itu kerja mengambil sarang tersebut menjadi lebih mudah dan lebih menguntungkan.
Kegiatan ini akan menjadikan populasi burung ini bertambah banyak nanti, apabila semakin banyak lagi tempat tempat perumahan burung baru dibuka. Ini akan menjadikan kota baru sebuah bandar yang mungkin mudah dicemari dan dikotori oleh tahi burung ini. Saya juga turut mengkhuatiri bertambahnya populasi burung jenis ini akan menyebabkan populasi burung burung jenis lain, terutamanya gagak turut meningkat. Ini akan menyebabkan masalah alam sekitar yang merugikan kepada Kota Baru.
Kota Baru perlu kekal sebagai bandar pelancongan yang penting bagi Negeri Kelantan. Naiknya inej Kota Baru akan bermakna bertambahnya pendaptan Negeri Kelantan. Sekiranya aktiviti menternak sarang burung ini semakin maju di Kota Baru, maka pendapatan tokeh tokeh yang terlibat akan bertambah.
Pendapatan Negeri Kelantan tak dapat tiada akan tumpah ranap ke bawah.

Wednesday, October 29, 2008

MENCARI TIKUS BERSAIZ KUCING

Assalamualaikum,


Pernah seorang pemimpin UMNO Kelantan memperli dengan mengatakan tikus di Pasar Khadijah di Kota Baru sebesar Kucing. Ungkapan tersebut adalah untuk memperli bagaimana kotornya pasar tersebut, dan juga Kota Baru secara amnya.
Tadi saya berjalan kaki ke pasar tersebut. Kesempatan yang ada semasa di Kota Baru ini kerana menghadhiri conference saya gunakan untuk melihat betul atau pun tidak apa yang diungkapkan oleh orang tersebut. Apabila saya sampai di sana, saya dapati ada sedikit perubahan.
Bangunan pasar tersebut telah dicat baru, dengan warna yang saya rasa sesuai untuk pasar, kerana warna yang lebih kurang sama juga kami gunakan untuk tadika. Bahagian hadapan Masjid Barakah juga telah dicat baru, dan dengan itu menampakkan keadaan sedikit ceria.
Bila masuk dalam pasar tersebut, bau busuk masih lagi menusuk, kerana lantai 1 digunakan untuk pasar basah. Semasa saya sampai, waktu adalah kira kira jam 3:30 ptg, jadi aktiviti jual beli sudang kendur, dan orang mundar mandir pun sangat kurang.
Saya lihat bahagian dalamnya juga telah dicat, dan susun atur gerai gerai juga telah sedikit berubah. Ke tingkat 2 pula saya dapati flooring telah dipasang jubin, tetapi masih belum menyeluruh, dan telah ada sedikit unsur mall atau shopping complex di dalamnya, walau pun belum menyeluruh. Tingkat 3 pun terdapat sedikit penambah baikan.
Susun atur gerai, dan susun atur barangan dalam gerai masih banyak lagi yang bersifat seperti lama. Seberang seberut. Tetapi ada nampak sedikit kemajuan. Tahap kebersihan gerai makan masih lagi diperingkat lama, kalau berubah pun cuma sedikit sahaja. Saya sempat makan laksa penang, dan semasa menulis ini saya mula rasa perut saya tidak selesa. Apa yang boleh saya katakan gerai makan masih lagi kotor.
Saya rasa mungkin ada bahagian dinding pasar tersebut telajh diroaboh, kerana dulu pasar tersebut gelap dan samar cahaya, tetapi sekarang saya rasa semacam pencahayaan berkeadaan lebih baik. Pengudaraan juga saya rasa mungkin ada penambah baikan, kerana rasanya sekarang mudah sedikit bernafas ketika dalam pasar tersebut.
Semasa membawa pelajar saya ke MBKB beberapa tahun yang lepas, kami memberi beberapa cadangan, tetapi biasa la, mereka tak hapek pun dengan cadangan yang kami beri. Untuk makluman, sekiranya kita menjadi lebih baik, kita hendaklah berani berubah. Kalau rakyat, atau peniaga tidak mahu berubah, maka mereka yang membuat polisi mesti initiate perubahan, dan saya perhatikan, memang ada perubahan yang dilakukan, dan peniaga menerima perubahan tersebut.
Saya rasa cat baru, flooring luar dan dalam, pengudaraan, peningkatan rupa bentuk gerai, bukan lagi berdindingkan papan buruk, tetapi cermin berkualiti, cara menysun barangan, sistem pembersihan sampah, longkang dan parit yang sentiasa bersih, sistem letak kenderaan yang teratur dan dikuat kuasa, mendisiplinkan tuan punya motosikal dan inovasi lain yang kreatif akan menjadikan pasar Khadijah satu tarikan yang berjaya.
Saya saya tidak boleh downlod gambar sebab cable tidak dibawa.
Saya tidak jumpa tikus bersaiz kucing. Yang saya jumpa kucing tidur.

SEKIRANYA ARTIS SERAKAH DALAM KABINET

Assalamualaikum,


Saya menyokong peringatan Karpal Singh agar tidak akan berlaku sesuatu yang memalukan rakyat Malaysia sekiranya ada orang yang mengaku terlibat dalam kegiatan seks yang dirakamkan membarisi kabinet . Malaysia masih lagi jauh ketinggalan dalam aspek integriti dan maruah pemegang jawatan awam dan jawatan politik.
Pernah beberapa tahun yang lepas seorang yang disebut sebagai calon jawatan tinggi politik di USA menarik diri dari persaingan kerana ia dirakam keluar dari rumah kekasihnya waktu malam. Juga dalam kes John Profumo, timbalan menteri pertahanan Britain di era perang dingin yang meletak jawatan secara sukarela apabila dia didapati berbohong kepada parlimen mengenai kegiatan luar nikahnya dengan seorang perempuan yang dikatakan spy Rusia.
Tetapi di Malaysia, pelbagai perkembangan yang melambangkan kebengkrapan moral terus berleluasa. Kewarasan parti politik yang memertabatkan kedudukan No. 2 kepada orang yang mengaku sebagai pelakon dalam rakaman yang melibatkan kegiatan seks menunjukkan satu kecenderungan yang menakut serta merosakkan. Adalah amat sukar nanti untuk Malaysia membentuk generasi mudanya supaya tidak terlibat dengan aktiviti sedemikian kerana ada pemimpin yang terjebak tidak menerima sebarang tindakan malah diangkat ke mertabat tinggi. Amat sukar juga bagi Malaysia untuk menjadikan integriti itu sebagai sesuatu yang mesti dipunyai oleh setiap warga, terutamanya mereka yang memegang jawatan awam.
Akhirnya, Malaysia akan dipenuhi oleh orang yang tidak bermoral, orang yang tidak berperinsip, orang yang tidak berintegriti, orang yang merompak, orang yang menyamun dan pelbagai sfat keji lagi. Apakah yang menghalang orang seperti ini menjadi pemimpin? Apakah yang menghalang orang seperti ini jadi ahli kabinet?
Kalau Chua Soi Lek jadi ahli kabinet, pengundi yang mengangkatnyalah yang bertanggung kepada malapetaka tersebut.

Tuesday, October 28, 2008

TERMISKIN;MUFLIS IDEA;TERENGGANU

Assalamualaikum,


Kita tahu Negeri Terengganu adalah negeri yang kaya dari segi sumber aslinya. Ia punyai petrolium. Ia pernah punyai sumber asli yang unik dalam bentuk penyu, yang merayau sehingga ke Hawaii, tetapi untuk bertelur penyu tersebut memilih untuk pulang ke Terengganu sekali gus menjadikan negeri tersebut tarikan pelancung.
Ia punyai emas. Pernah seorang pemimpin Terengganu menyuarakan kenapa orang pergi Masjid Rusila? ada emas ke? Memang. Ada emas. Lubuk Mandi hanya beberapa kilometer sahaja dari Masjid Rusila, dan di sana rakyat Terengganu melombong emas. Pernah bekas menteri Yusuf Nor bergambar sambil memegang jongkong emas yang dilombong di sana. Emas yang didapati di Lubuk Mandi jenis alluvial, sodok pasir, goyang goyang buang pasir, kalau nasib baik dapat emas. Begitu mudah. Di negara lain, emas didapati dalam bentuk oksida. Yang dilombong ialah batu, diproses, lama kemudian, barulah dapat sekelumit emas. Oleh kerana emas alluvial duduk dalam urat batuan dan lapisan tanih, maka, kalau anda nak cuba, di bawah tanah pada tapak masjid Rusila tu boleh dapat emas.
Terengganu punyai marble hijau, seperti hijau PAS yang mahal harganya, saya tidak tahu samada telah dieksploitasi atau pun belum. Terengganu punyai pasir yang unik, yang sangat putih dan sangat bernilai untuk dijadikan bahan silicon yang menjadi asas kepada cip komputer. Terengganu ada besi. Terengganu ada air terjun dan jeram yang cantik. Terengganu ada hutan. Terengganu ada sumber perikanan yang boleh datangkan hasil lumayan. Terengganu ada banyak sumber asli yang boleh datangkan hasil.
Tetapi rakyat Terengganu adalah antara rakyat termiskin di Malaysia.
Semasa diperintah PAS, royalti petrolium Terengganu secara jenayah diubah istilah kepada wang ihsan. Bila kerajaan pusat yang langgar undang undang, semuanya dibenarkan. Sekarang wang ihsan itu kembali kepada istilah asalnya royalti, dan heboh akan dikembalikan semula kepada Terengganu.
Dalam penggal pemerintahan yang lepas, pemimpin Terengganu jelas mempamirkan kemuflisan idea untuk membelanjakan wang tersebut bagi maslahah rakyat. Yang terfikir ialah apakah projek yang bersaiz mega, yang kalau dilaksanakan, komisyennya boleh dipoketkan. Maka lahirlah Pulau Duyung, masjid dirar, piala monsun. Juga diwujudkan syarikat dan anak syarikat yang tidak berdaya saing, tetapi cukup helah untuk membelanjakan wang ihsan sebagai gaji kepada kroni yang tidak punyai jawatan lain.
Satu masalah kepada sebahagian kerabat UMNO di Terengganu ialah obsesi yang saya namakan keterliuran merz. Semua mereka sentiasa mengidam item tersebut. Kebajikan rakyat di abai, peluang pekerjaan kepada rakyat tidak dicipta. Kalau team BN dalam sesi lepas mengkering kontang perbendaharaan Terengganu, apa jaminan team sekarang tidak terliur untuk lakukan yang sama?
Penyembelihan telah dilakukan kepada Idris Jusoh. Mungkin sebab ideanya lusuh.
Dengan ekonomi sekali lagi redum, peluang rakyat Terenganu masih lagi gloom.
Kan kah kau sendiri yang pilih itu?

Monday, October 27, 2008

PAK SHREWD VS PAK LEBAI

Assalamualaikum,


Ada seorang kawan saya, bekas YB UMNO bernama Mahadir Khir sering becakap di media perdana mengenai survival orang Melayu semasa isu liwat 1 memuncak dulu. Dalam politik, untuk menentukan survival, seseorang itu kadang kala perlu bertindak secara shrewd. Makna shrewd ini ialah demi survival, kalau lawan itu perlu disembelih, maka sembelih lah dia.
Contoh shrewd ini ialah kes macam mana mantan menteri besar Selangor Abu Hassan Omar disungkurkan dari tahta politik Selangor.Beliau diaibkan dengan isu anak luar nikah, disertai dengan penerbitan makalah mengenai beliau dalam akhbar Java Post yang orang Malaysia tidak baca pun. Pengaiban tersebut siap dengan segala detail yang tidak mungkin dapat diperolehi oleh orang biasa. Menteri besar tersebut tersungkur, dan saya percaya agenda politik yang dirancang pada ketika itu berjalan lancar setelah tersungkurnya penghalang tersebut.
Lebai dalam politik ialah mempercayai sesuatu atau seseorang secara tidak ketahuan arah, baik tidak berpada dan lurus bendul. Persepsi orang politik Malaysia ialah unsur ini boleh didapati pada PAS. Contoh unsur lebai ini bila PAS bersetuju bekerjasama dengan S46 hanya dengan S46 mengatakan mereka setuju Islam sebagai addeen. Memberi laluan kepada Ibrahim Ali bertanding atas tiket PAS pada pilihan raya 2008 juga adalah sifat lebai.
Dalam beberapa kes terkini sekarang, seperti yang melibatkan Ibrahim Ali, Zulkifli Nordin sebagai contoh, perlu diambil pendekatan pak shrewd ke atau pak lebai?

SIAPA AGAKNYA AKAN MASUK UMNO?

Assalamualaikum,


Samada anda setuju dengan saya ataupun tidak itu perkara no. 3 atau 4, tidak penting. Yang penting ialah anda fikir ada atau tidak kemungkinan mereka ini masuk UMNO. Kenapa saya pilih tiga orang ini, itu saya serahkan kepada anda untuk menilainya.
Saya beri nilai dari 1 sampai 10. 1 bermaksud kemungkinan paling rendah, dan 10 bermaksud kemingkinan paling tinggi. Nak bagi bintang mereka ni tak layak pada hemat saya.
1. Mahathir Mohamad
Kebarangkalian: 3
Penilaian:tidak akan masuk UMNO sebab tidak cukup masa
2. Ibrahim Ali
Kebarangkalian: 5
Penilaian:tidak akan masuk dalam tahun 2008
3. Zulkifli Nordin
Kebarangkalian:6
Penilaian: kalau semua isyarat cantik, bila Najib PM, boleh kot.
Amacam?

BUKAN KAH KITA DIGEMBURKAN EKONOMI MALAYSIA KUKUH?

Assalamualaikum,


Semenjak krisis ekonomi melanda dunia kita sering dengar penglipur lara yang mendendangkan kepada kita bahawa ekonomi Malaysia kukuh. Fundamental kita kukuh. Kita mampun mengatasinya. Dan sebagainya . Dan sebaginya.
Secara logiknya, kalau ekonomi dunia meredum, bagaimana pula ekonomi Malaysia yang berkait dengan ekonomi dunia mencanak? Tetapi rakyat tetap didendangkan dengan kekukuhan ekonomi Malaysia supaya apa kelihatan ialah parti yang memerintah sentiasa berjaya melakukan keajaiban demi keajaiban demi membawa kesejahteraan kepada rakyat.
Apabila harga minyak dunia turun, mereka amat lambat dan berlengah untuk menurunkan harga komoditi tersebut. Bila penoreh getah terjejas dengan harga pasaran getah sekarang, tidak apa suatu tindakan pun yang kedengaran. Bila harga kelapa sawit turun, juga tidak ada apa tindakan yang disusulkan.
Apabila pekung tidak dapat ditutup lagi, maka rakyatlah yang pertama tama didera. Dihamburkan berita 50 ribu pekerja kontrak kerajaan berhadapan dengan kemungkinan diberhentikan kerja. Oleh kerana memang lagak bergaya tidak dapat dipertahankan lagi, maka diberitakan pembelian eurocopter ditangguh.
Tetapi kalau saham kesayangan meredum terus, senang aje nak selamatkan. Paksa KWSP tanggung segala bebannya.

Sunday, October 26, 2008

MEMBERI NILAI KOMERSIAL KEPADA LULUSAN UGAMA

Assalamualaikum,


Dengan kemerdekaan yang kita kecap, ada perkara yang kita semakin maju dan ada perkara yang kita semakin mundur. Yang kita semakin maju telah selalu digembar gemburkan, dan yang baik dari segi agama itu saya ucapkan syukur alhamdulillah. Tetapi memang tidak boleh disangkal ada perkara yang semakin lama kita merdeka, semakin mundur kita jadinya.
Satu penurunan yang sangat menonjol dalam aspek ini ialah akhlak rakyat Malaysia. Dalam posting ini isu ini tidak disentuh. Yang saya ingin sentuh ialah mundurnya nilai kepada mereka yang mempunyai kelulusan ugama, terutamanya apabila seseorang itu lulus dari sekolah pondok dan institusi pengajian separa formal yang lain.
Kalau kita lihat penurunan persepsi orang ramai terhadap nilai komersial yang dibawa oleh lulusan ugama seperti sekolah pondok ini semenjak merdeka, maka kita akan faham maka kita akan faham mengapa semakin lama semakin sedikit orang yang berkeyakinan menghantar anak anak mereka belajar di institusi seperti ini. Dengan itu kita lihat jumlah sekolah sekolah seperti ini merosot dengan ketara sekali, melainkan di negeri negeri seperti Kelantan dan Kedah yang masih mempunyai jumlah yang agak memberangsangkan, di negeri negeri lain samada pupus sama sekali atau tinggal sedikit sekali.
Dalam hal ini saya lihat kebanyakan ibu bapa menanggap pengajian ugama, terutamanya sekolah pondok, tidak mempunyai nilai komersial. Kalau anak mereka lulus pondok, nanti nak kerja apa. Sedangkan sistem pengajian pondok adalah benteng kepada pelbagai ancaman yang menggoda generasi muda. Oleh itu, banyak langkah yang perlu dilakukan agar lulusan agama ini terbela daan terjaga masa hadapan mereka, dan dengan itu juga masa hadapan generasi Islam dapat dibentuk di negara ini.
Saya cadangkan langkah-langkah seperti ini:
1. Universiti universiti tempatan menerima masuk lulusan sekolah pondok, tanpa perlu ada SPM. Cuma setiap universiti yang membuka peluang ini kepada mereka hendaklah menentukan kurikulum dan silibus yang perlu diguna pakai , teks yang perlu digunakan dan adakan entry examination untuk membolehkan mereka diterima masuk belajar di universiti.
2. JPA menambahkan kategori pekerjaan yang boleh menerima lulusan pondok dan ugama sebagai setaraf dengan lulusan persekolahan konvensional.
3. Mewujudkan gred khas untuk para huffaz dalam penggredan JPA dengan memberikan mereka tingkat gaji permulaan sekurang kurangnya setanding dengan doktor atau jurutera.
4. Mensyaratkan semua masjid masjid negeri, masjid jamek dan masjid yang dikategorikan sebagai masjid utama mempunyai (a)imam hafiz (b) pakar rujuk; sebagai tambahan daripada yang sedia ada.
5. Mewujudkan kategori pekerjaan yang dinamakan pegawai syariah dan mewajibkan semua syarikat atau organisasi, badan berkanun, institusi swasta dan institusi awam yang memerlukan kepada status syariah compliance menggaji pegawai berkenaan.
6. Mewujudkan jawatan penguat kuasa syariah yang mengawal selia status halal bagi setiap institusi yang memerlukan status tersebut
7. Mewujudkan jawatan penguat kuasa syariah bagi semua jenis sembelihan di semua premis yang terlibat dengan penyembelihan.
8. Ada banyak lagi....
9. Lagi, ada lagi.....
Ideanya ialah, sekiranya seseorang itu hantar anaknya belajar di sekolah ugama atau sekolah pondok, tidaklah ia akan was-was : anak aku nak kerja apa nanti?

DAH SAH RASUAH, KATAKAN RASUAH!

Assalamualaikum,


Perbuatan memberi suapan wang dan pelbagai ganjaran material sebagai balasan memberi undi kepada pihak yang bertanding dalam pelbagai jawatan UMNO memang tidak disorokkan lagi. Ia diakui sendiri oleh orang UMNO dan juga oleh pemimpin UMNO. Cuma kalau UMNO yang lakukan, ia tidak dikenali sebagai rasuah. Ia hanya diiktiraf sebagai politik wang.


Persepsi yang hendak ditanamkan oleh UMNO ke dalam benak penduduk Malaysia ialah perbuatan tersebut tidaklah seteruk rasuah, dan kalau nak berkira sangat sampai bila kita nak maju. Oleh itu politik wang kira kiranya boleh diamalkan, tetapi rasuah, kalau pegawai yang lakukan, hendaklah diambil tindakan, kalau orang politik UMNO yang lakukan, sapu dan sorok sahaja di bawah karpet.
Dalam pemilihan UMNO yang rancak sekarang, pemimpin UMNO sendiri yang mendedahkan berlakunya aktiviti membeli undi, memberi suapan dengan janji mendapat undi dan pelbagai perbuatan yang semua dikategorikan sebagai rasuah.
Tetapi sebab UMNO yang lakukan, semuanya diampunkan, dan semuanya dimaafkan. Tidak berlaku sebarang rasuah dalam UMNO.
UMNO adalah parti ma'sum.