Friday, October 24, 2008

LOKMAN YATIMI

Assalamualaikum,


Saya selalu berpesan dengan pelajar saya, sekiranya awak diposting ke ceruk ceruk Malaysia, jangan risau, gunakan kesempatan tersebut untuk menyebarkan Islam dan perjuangan Islam. Saya kata demikian kerana ramai daripada pelajar saya yang sering dipostingkan ke pedalaman Sabah dan Sarawak, antara sebabnya ialah kerana mereka mirip kepada PAS, atau memang dah jadi aktivis PAS.


Saya pesan dengan mereka, kalau jumpa mereka yang belum Islam, Islam kan mereka. Dan cara yang paling berkesan untuk mengislamkan mereka ialah dengan mengahwini mereka yang belum Islam tu. Kalau itu yang anda lakukan, pahala yang didapati berlipat ganda.

Juga kalau anda diposting ditempat tempat yang tidak ada cawangan PAS, tubuhkan cawangan PAS di situ, seperti yang dilakukan oleh almarhum ustaz Mansor Din, yang ditendang keluar dari satu institusi pengajian tempat beliau bekerja di Terengganu dan diletakkan di Sarawak. Sampai di Sarawak, almarhum menubuhkan PAS Sarawak, sehinggalah ke hari ini, PAS Sarawak wujud dengan megah.


Beberapa pelajar mengikut saranan saya. Yang ini berkahwin dengan gadis Iban di Lubuk Antu, Seri Aman, Sarawak. Sekarang telah punyai tujuh cahaya mata


24-10-2008

Itulah Lokman Yatimi

A DISCOURSE IN ISLAMIC STATE part 31

Assalamualaikum,

................continued from part 30

Betrayal of Islam By the Nationalists
In the present day Muslim nation-states, was nationalism responsible for their achieving independence? The answer is a flat no. It was Islam which was responsible to spark the impetus of resistance to colonization. Islam was the force to initiate struggles against the colonialists. Because the nationalists wore a cloak of Islam, they were accepted in the ranks and files of the Islamic forces, but in the final hour, they showed their true colours and betrayed Islam. To illustrate this point, I put forward three cases here.
Islam Betrayed:Indonesia
A classic case of atrocity against Islam was the independence of Indonesia. When independence was imminent, radio stations in Surabaya filled the air with the call of Allahu Akbar again and again. On 17 August 1945, Sukarno-Hatta declared the independence of Indonesia. Article 6, Sentence 1 of the then Indonesian constitution read: Presiden ialah Orang Indonesia Asli Beragama Islam (The President Shall Be An original Indonesian of the Faith of Islam). Article 29 read: Negara Berdasar Atas Ketuhanan Yang Esa Dengan Kewajipan Menjalankan Syariat Islam Bagi Pemeluknya (The Nation is Based on Oneness of God With the Responsibility To Implement Islamic Laws On Its Adherents). With these political tools, the infant Indonesian nation was very close to an Islamic State.
But the nationalists betrayed Islam. On 18 August 1945, a day later, these articles were shortened to become: Article 6 Sentence 1: Presiden ialah Orang Indonesia Asli (The President Shall be of Indonesian Origin); and Article 29: Negara Berdasarkan Ketuhanan Yang Esa (The Nation Is Based on Oneness of God)(Bakery, op. cit. pp.13). Thus Indonesia is now a secular state, erected upon the blood of countless martyrs.
Since December 27, 1949 when the Dutch officially transferred their sovereignty over all of Indonesia to the Javanese to commence what di Tiro (1986) called Javanese colonialism, the Muslim ummah rose in defiance and declared their own Islamic states.
..............to be continued

Thursday, October 23, 2008

PAS MELAKA PUNYAI TUGAS MENGGUNUNG

Asslamualaikum,


Melaka adalah satu satunya negeri yang masih lagi belum dapat ditembusi oleh PAS. Selama ini ramai orang menjangkakan negeri Johor sebagai benteng UMNO yang sukar ditembusi oleh PAS, tetapi dengan pimpinan dua pesuruh jaya berwibawa, Dr. Daeng Sanusi Mariok dan Prof. Dr. Datuk Mahfodz, negeri tersebut telah berjaya diterobos oleh PAS.
Apakah yang menyebabkan orang Melaka sukar memberi kemenangan kepada PAS sukar diketahui, tetapi segala kemungkinan boleh dicuba untuk diatasi oleh PAS Melaka. Saya rasa mutu gerakerja yang diamalkan oleh PAS Melaka masih jauh ketinggalan jika dibandingkan dengan PAS di negeri negeri lain. Saya amati kepantasa dan ketangkasan bertindak masih lagi belum kelihatan di kalangan mereka yang berjuang di Melaka. Ditambah lagi dengan mentaliti ketempurungan sebahagian pengundi menyebabkan keadaan nampaknya belum lagi mengisyaratkan sebarang perubahan.
Walau pun beberapa kedangkalan mental dipamirkan oleh pimpinan Melaka sekarang, seperti mendewa shahperikan Shah Rukh Khan, namun negeri itu sendiri sekarang berada pada kedudukan yang kukuh dari segi persepsi orang luar. Ini diperkuatkan dengan anugerah Melaka and George Town Historic Cities of the Straits of Melaka oleh UNESCO. Ini adalah stu anugerah yang sangat berprestij dan boleh melambungkan kedudukan Melaka semakin tinggi pada kebanyakan perkiraan. Bermakna, anugerah ini boleh dijadikan modal kempen pilihan raya oleh BN, dan sudah tentulah ia akan menyukarkan lagi parti lawan untuk membidas modal tersebut. Parti lawan yang akan tercungap cungap untuk melawan modal yang sedemikian ialah PAS.
Saya masih ingat bagaimana bekas ustaz saya bertanding dalam pilihan raya 1995 di DUN Duyung, melawan Gan Boon Leong, berakhir dengan ustaz tersebut hilang wang deposit. Walau pun pengundi di DUN tersebut majoritinya Melayu dan Islam, namun apabila membuat pertimbangan politik, ahli bina badan mengatasi seorang ustaz. Percayalah, ketempurungan mental ini masih kekal hingga hari ini di kalangan pengundi Melaka.
Kalau Pulau Pinang telah jatuh ke tangan DAP, dan bersama itu jatuh bersamanya George Town Historic City, maka status baru George Town itu akan jadi modal kempen kepada DAP. Tetapi di Melaka, parti lawan pula terpaksa mencari jalan untuk menggoyahkan modal berkempen ini, yang pada ketika ini kelihatan sukar.
Percayalah PAS Melaka, anda boleh membuat kejutan di negeri Hang Tuah sekiranaya anda lakukan pelbagai perubahan, kemajuan dan merancakkan lagi pengatur caraan gerakerja. Sekarang inilah masanya untuk melakukan semua itu.
Sekarang ini masanya anda tukar ke gear lebih tinggi. Hang Tuah telah tiada. Tapi tuah boleh menyebelahi anda.

KEGIANAN MENDAPATKAN MUSUH

Assalamualaikum,


Dalam beberapa posting yang lepas, saya telah tuliskan tentang salah satu ciri ideologi nasionalisme ialah menimbulkan rasa benci [di sini] di kalangan mereka yang beriman dengan ideologi ini, dan rasa kebencian itu diletuskan kepada mereka yang dilabel sebagai musuh. Rasa kebencian ini mesti diapikan supaya sentiasa membara, kalau ini tidak dilakukan, maka sokongan kepada pegangan ideologi ini akan luntur, dan itu mungkin menyebabkan mereka akan kalah terus dalam pilihan raya.
Untuk tujuan tersebut, mereka yang menjadi tonggak ideologi ini akan sentiasa mencari dan mencipta musuh. Dalam siri yang lepas, kita telah saksikan mereka mencipta musuh musuh baru, seperti Teresa Kok dan Raja Petra Kamarudin. Musuh musuh lama mereka nampaknya tidak lagi menjamin mereka untuk membangkit rasa benci ini, dan dengan itu mereka terpaksa beralih kepada penciptaan musuh musuh yang lebih baru.
Dalam siri terkini, Dr. Mohd Nasir Hashim, ADUN Kota Damansara sudah pun menjadi musuh baru mereka, dan mereka sedang memalu gendang untuk membangkitkan rasa kebencian ini berdasarkan kepada olah bahawa YB ini menghina Islam dan tidak tahu hukum Islam sehingga tergamak untuk mencadangkan agar wang zakat diagihkan kepada bukan Islam.
Di sini mereka cuba menonjolkan kepada umum bahawa mereka jaguh yang memperjuang, mempertahan dan memelihara kesucian dan kemurnian Islam. Itulah sifat bermuka muka yang jelas terpancar hasil daripada lakonan kebadutan mereka. Walaupun, perkara tersebut hanya timbul diperingkat paling mula, iaitu hanya satu pernyataan, dan, tambahan pula, juga ada pendapat yang memungkinkan perkara ini diterokai [lihat sini].
Tetapi disebabkan ketagihan untuk menjadi kononya champion, maka mereka terpaksa mencari dan mencipta musuh. Mereka telah sampai ke peringkat ketagihan dan kegianan musuh.
Dan adakah anda nampak wajah orang yang menjadi jagoan dalam hal ini?

Wednesday, October 22, 2008

BANJIR DAN POKOK

Assalamualaikum,Dari sekarang sehingga Disember tahun ini, dan hingga Februari tahun hadapan negara kita akan menerima curahan hujan yang banyak, dan ini biasanya akan menyebabkan banyak tempat dilanda banjir.
Dalam minggu ini kita telah saksikan tempat tempat seperti Johan Setia, Jalan Kebun, Kajang, Hulu Langat, Segambut, Shah Alam, Meru, Kelang dan banyak tempat lagi telah dinaikki air. Keadaan ini telah menyebabkan rakyat terpaksa menanggung kesusahan dan kerugian. Banjir yang berlaku ini memang ada kaitan secara langsung dengan jumlah hujan yang banyak yang sekarang sedang melanda rantau ini.


Tetapi tidak semua kejadian banjir disebabkan oleh hujan yang lebat. Yang kerap berlaku sekarang ialah kejadian banjir bukan sahaja disebabkan oleh hujan, tetapi disebabkan juga kegiatan manusia, atau aktiviti manusia. Apa yang jelas ialah kesan kegiatan manusia, atau kesan antropogenik ini memperhebatkan lagi kekuatan banjir.


Maksudnya, sebuah kawasan yang tidak menerima kesan antropogenik ini tidak mengalami banjir dengan kekuatan hujan yang biasa. Tetapi kawasan yang sama, dengan kekuatan hujan yang sama boleh dilanda banjir dengan teruk sekiranya kesan antropogenik ini memainkan peranan. Kesan antropogenik yang paling ketara di negara kita ialah penggondolan sesebuah kawasan, yang dulunya ditumbuhi pokok pokok dan pelbagai tumbuhan, tetapi kemudiannya menjadi benderang.

Pokok pokok dan tumbuhan memainkan peranan hidrologi yang penting, terutamanya menahan curahan hujan, dan kemudian membolehkan air hujan yang turun dipermukaan bumi diresap atau masuk ke dalam bumi. Inilah proses asli yang sangat penting dan sangat diperlukan terutamanya di kawasan kawasan kediaman.


Kebanyakan kawasan kediaman yang berbentuk taman atau bandar baru dicirikan dengan keadaan sebegini, dan ditambah pula dengan kekuatan proses luluhawa dan hakisan, masalah enapan atau sedimen pula terbabit sama. Inilah yang memburukkan lagi keadaan kerana longkang dan parit tersumbat memburukkan lagi banjir. Inilah yang sering kita alami sekarang.

Oleh itu, untuk memperbetul serta membaiki keadaan, cara asli adalah cara yang paling baik dan menjimatkan. Caranya ialah pokok pokok perlu dibiarkan memainkan peranan mereka yang asli dan yang sebenar, supaya kekuatan hujan dan kebanjiran air dapat dimoderasi oleh pokok dan tumbuhan. Pokok pokok hendaklah ditanam sebanyak yang mungkin di semua kawasan kawasan yang sering mengalami banjir.

Yang dilakukan sekarang ialah bukan menanam pokok, tetapi menebang pokok. Bukan membanyakkan pokok, tetapi menggondolkan sesebuah kawasan daripada ditumbuhi pokok. Bila kena banjir, komplen.


Sang pokok tu bila kena tebang, tak de pun dia komplen.


WARISAN BOTOX

Assalamualaikum,


Sikap menuding seorang mantan terhadap bajet yang dikemukakan oleh kerajaan negeri Selangor mencermin dan melambangkan rasa kempunan dan ketagihan terhadap kuasa yang pernah dulu dikecap tetapi disentap oleh Allah. Mengatakan bahawa Selangor akan menghadapi menghadapi masalah air, letrik dan sampah adalah jelas menunjukkan bahawa inilah bidang yang mereka gagal untuk selesaikan semasa memerintah dan dengan itu menjangkakan kerajaan PR sekarang juga akan gagal sama.


Masalah air di Selangor adalah berpunca daripada kelemahan pentadbiran negeri tersebut sebelum diambil alih oleh PR. Keadaan pembekalan air di Negeri Selangor memang sentiasa dalam keadaan yang precarious, dan memang dijangkakan defisit bekalan boleh berlaku bila bila masa sahaja. Sebab itu telah ada perancangan untuk memindahkan bekalan air mentah dari empangan Kelau di Pahang ke Hulu Langat bagi menampung kekurangan yang dijangka ini. Tetapi, oleh kerana Selangor telah jatuh ke tangan PR, telah ada ura ura untuk memberhentikan perancangan ini. Ini menunjukkan ada sifat dengki dan hasad yang berkesumat di hati BN untuk mendera dan menghukum rakyat Selangor yang menolak BN.


Tetapi perlu diingat, bukan Selangor sahaja yang sentiasa berhadapan dengan masalah pembekalan air, negeri negeri yang ditadbir oleh BN juga ada yang berkeadaan sedemikian. Contohnya ialah Negeri Sembilan. Kalau anda ke Seremban minggau lepas, mungkin anda juga turut sama merasai kesan tiada bekalan air di kawasan tersebut. Begitu juga dengan Melaka.


Masalah letrik adalah masalah negera. Tiada ada mana mana negeri yang terkecuali, cuma yang membezakan Selangor ialah negeri ini adalah negeri yang paling membangun dari segenap bidang, maka sudah tentulah permintaan kepada bekalan letrik melebehi negeri negeri lain. Mengapa pemerintahan BN Selangor dulu tidak bereskan perkara ini?


Masalah sampah wujud kerana team BN yang memerintah Selangor pada sesi yang lepas mempunyai otak yang penuh sampah. Mereka cuma memikirkan fulus yang boleh dikantung sekiranya projek besar besaran dapat dilaksanakan. Sebab itu mereka cuba untuk membangun incinerator di Broga, tetapi disebabkan bantahan rakyat, projek yang membahayakan kesihatan itu kerana akan menghasilkan racun paling bisa yang pernah diketahui bernama dioxin, dihentikan. Cubaan untuk membina incinerator adalah jalan pintas untuk menyelesaikan masalah sampah oleh pemerintahan botox ini.
Mengapa mereka cuba mengambil jalan pintas? Sebabnya otak mereka, seperti yang saya sebut tadi, dipenuhi sampah dansarap sahaja. Mereka tidak punyai kreativiti untuk menangani masalah ini. Sebab itu cara pengumpulan sampah dan pelupusan sampah tidak menunjukkan peningkatan dalam pemerintahan botox, dan terpaksa team PR menerima warisan berkualiti sampah tersebut.
Kegagalan mereka cuba dikelecek supaya kelihatan sebagai kegagalan PR.

Tuesday, October 21, 2008

APA ITU AKAR UMBI?

Assalamualaikum,


kita sering dengar sekarang ini pemimpin UMNO mencanangkan sesuatu itu dengan bernaskan kan cliche yang diulang dan diulang iaitu akar umbi. Apabila mereka tidak suka kepada ketua yang ada sekarang, maka dengan menggunakan cliche itu terus diguna, iaitu, ini adalah kehendak akar umbi.
Apa itu akar umbi? Saya rasa itu adalah pemimpin UMNO diperingkat paling bawah sekali, tidak bawah lagi selepas mereka. Anda pernah lihat akar umbi ini? atau pernah dengar akar umbi ini? ok, saya beri contoh kampung saya.
Kampung saya ini namanya [meminjam istilah Subky Latif] antah berantah. Yang menjadi akar umbi di kampung saya ini terdiri daripada beberapa orang sahaja. Ketuanya adalah kawan sedarjah saya. Beliau sempat ambil LCE. Lepas itu beliau masuk ke alam bekerja. Ketua wanitanya sekolah sampai darjah 3. Ketua puterinya sekolah sampai darjah 3 juga. Pengerusi tetapnya gagap.
Seorang daripada yang kira kiranya bersaudara dengan saya, mulanya UMNO, kemudian dalam liwat1, masuk keadilan, kemudian masuk UMNO semula, telah diterajang keluar dari UMNO cawangan kampung tersebut. Sebabnya ialah beliau pandai bercakap.
Seorang lagi bekas kawan sedarjah saya, guru ijazah, dihalang daripada menjadi ahli UMNO cawangan tersebut. Maka jadilah mereka yang menguasai UMNO kampung tersebut berakar dan berumbi.
Inilah jenis otak yang dikatakan ingin perubahan kepada politik negara. Otak yang sarat dengan akar, dan otak yang sarat dengan umbi.

RAKAN HABASYAH MELANGKAH LONGLAI

Assalamualaikum,


Banyak orang mempertikaikan penubuhan apa yang dinamakan tabung azan, saya juga turut tidak menyenanginya kerana tabung tersebut bukan mengajak manusia kepada seruan azan itu, tetapi lebih untuk memupuk tebal semangat nasionalime di kalangan rakyat. Azan dikumandangkan bukan itu tujuannya.
Yang menubuhkan tabung tersebut pula rasa tercabar dan segera menyelar tuntutan yang diluah dan dikemukakan oleh MCA melalui tuntutan bekas Ketua Pemudanya, yang sekarang ini memegang jawatan naib presiden, Datuk Liow Tiong Lai supaya diwujudkan jawatan Timbalan Pengerusi BN kedua untuk diberikan kepada MCA.
Mengikut rakan MCA ini tuntutan tersebut jelas sesuatu yang tidak harus dilakukan oleh sebuah parti yang menjadi rakan utama UMNO. Beliau langsung tidak menghormati perasaan pemimpin UMNO yang menjadi tonggak kerajaan yang memerintah. Sebab itu tuntutan Tiong Lai itu [pada hemat rakan MCA ini ]sudah keterlaluan, melampau dan secara langsung mencabar kewibawaan UMNO sebagai rakan BN.
Jelas di sini sifat bossy dan snobbish UMNO itu sangat menebal, sehingga rakan sendiri pun tidak boleh menyatakan hasrat hati. Baru dua hari lepas ada tajuk berita yang menyatakan bahawa UMNO tidak buli, sekarang telah ternyata untuk kesekian kalinya mereka bukan sahaja membuli, tetapi mengherdik dan menjerakah rakan mereka. Maka Tiong Lai mestilah faham ego UMNO ini.
Diharap bukan sahaja Tiong Lai faham, tetapi semua kerabat BN faham. Siapa sebenarnya bos!
Bila telah diherdik dan dijerakah oleh rakan habasyahnya, maka tentulah Tiong Lai melangkah longlai.

Monday, October 20, 2008

ANTARA KETAGIHAN KUASA DAN KEHILANGAN KUASA

Assalamualaikum,


Melihat dan mendengar petelingkahan baru yang berputik dan membuah antara Tun Mahathir dengan AA Badawi sememangnya membuatkan kita meluat. Ini adalah kerana, perkara sedemikian ditayang dan dicetak dan dibentang di penglihatan kita dan disumbat di pendengaran kita, sedang kita tidak mahu dan tidak memerlukan semua itu.
Kalau mereka nak bergaduh, sila lah di tempat yang tidak diketahui oleh umum, tetapi sekiranya perkara yang sedemikian diumum dan disiar kepada umum, maka ia bukan menyebabkan umum menyebelahi mana mana pihak, tetapi sebaliknya memebenci kedua dua pihak.
Apa yang kelihatan pada pandangan umum ialah, satu pihak sedang ketagihan kuasa, kerana dulu pernah memegang kuasa untuk tempoh yang sangat lama, sehingga daki kuasa tersebut mengeras dihempedu dan tidak boleh dikikis buang. Setelah iddah merajuk luput, puak ini cuba merayap semula dengan dengan taring tumpulnya untuk menyeringaikan bekas bekas tinggalan kuasa. Awam menyampah melihatnya.
Di satu pihak lagi telah terlepas kuasa satu satunya modal yang sangat ampuh untuk menundukkan siapa sahaja. Apabila modal ini dilepaskan secara percuma, kan menyesal jadinya. Apabila kubur dan siap digali, dan sedang diusung untuk dilabuhkan di dalamnya, mana bisa orang akur kata kata mu lagi. Kan elok menikus sebagai persiapan untuk ke alam senile.
Boleh tak kedua dua tu senyap sikit.

Sunday, October 19, 2008

UMNO TIDAK BULI

Assalamualaikum,


Tadi saya terbaca satu tajuk berita: UMNO TIDAK BULI

Lepas baca tajuk berita tu, macam gatal je tangan saya nak sambung:


UMNO TIDAK PERKAUMAN
UMNO TIDAK RASUAH
UMNO TIDAK ROMPAK
UMNO TIDAK CURI
UMNO TIDAK GADUH
UMNO TIDAK PUTAR
UMNO TIDAK BELIT
UMNO TIDAK DISKRIMINASI
UMNO TIDAK BOHONG
UMNO TIDAK ZALIM
UMNO TIDAK SUKA ISA
UMNO TIDAK GUNA ISA
UMNO TIDAK HANCURKAN AKHLAK
UMNO TIDAK SEBABKAN MASALAH SOSIAL
UMNO TIDAK ANTI ISLAM
UMNO TIDAK TOLAK HUDUD


............argh, betulke apa aku tulis ni? ada banyak lagi nak sambung ni!
Korang sambung la...