Saturday, September 15, 2012

KIRIN BACA QUR'AN

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Dah rasa teringin lagi untuk ke Tanah Suci. Mendengar  cerita Hj Dawam umrah 10 hari terakhir ramadhan yang lepas, mendengar sahabat itu dan sahabat ini sedang bersiap siap untuk ke tanah suci mengerjakan haji.

Sanubari aku telah menggelitik untuk ke sana.

Gambar semasa umrah April 2012 puteri ku Nur Syakirin membaca Qur'an
Friday, September 14, 2012

ORG INI DIHORMATI ALLAH

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Sekiranya khutbah jumaat hambar, itu adalah perkara biasa. Sekiranya khutbah jumaat tu sedap, biasanya khatib tu tok guru. Sekiranya khutbah jumaat berapi rapi, jaga, tangan khatib berpeluang untuk digari.

Hadhirin yang di rahmati Allah. Begitulah khatib memuliakan jemaah. Pertama kali aku dengar frasa ini apabila menghadhiri kelas pengajian perubatan Tuan Guru Haron Din. Masa itu Darussyifa belum wujud lagi. Apabila aku dengar tuan guru menggunakan frasa tersebut, maka aku rasa amat bagus sekali penggunaannya.

Tahun demi tahun, frasa tersebut di copy paste oleh pelbagai penceramah dan mereka yang berucap di khalayak ramai. Termasuk lah aku sendiri menirunya, kerana aku rasa dan tahu frasa  tersebut bagus.

Lama kelamaan, aku dengar, apabila ustaz, atau khatib yang menggunakan frasa tersebut ada yang tersasul dalam penggunaan. Setiap kali, aku dengar betul betul, ya atau tidak yang mengucapkannya tersasul. Aku dengar berkali kali. Ustaz tersasul. Dj tersasul. Khatib tersasul.

Ada yang menyebut: tuan tuan yang dihormati Allah.

Aku amat amati lagi apa yang orang ni sebut: Kali demi kali demi kali:

Tuan tuan yang dihormati Allah!

Wednesday, September 12, 2012

HANTU BERNAMA SOROS

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


 Aku rasa baru sekarang mereka rasa kes ni berat. Dulu mereka berkata mahkamah perancis tidak boleh cuit kita, tetapi sekarang mereka sedar yang mahkamah tersebut boleh londehkan seluar mereka.

Sebab itu PDRM, Bank Negara, JPN, KDN dan S'jaya Komunikasi & Multimedia telanjangkan Suaram.

Aku rasa tim penelanjang ni tidak lengkap.

Sepatutnya pertubuhan katak semalaysia, pertubuhan penyimbah cat, persatuan tonggeng bontot serta persatuan pembuat kek taik masuk dalam tim ni.Monday, September 10, 2012

ORG PAS MATI DLM KERANDA UMNO

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Amalan berpolitik  begitulah. Sekiranya anda tidak sehaluan dengan pandangan dan pendirian rasmi parti, samada anda keluar parti, menyendiri atau mati beragan atau layu mati terkulai. Zaman Daeng Sanusi Daeng Mariok, beliau memberi tahu kami kaedah PAS adalah membiarkan kes yang sedemikian mati beragan.

Pendirian PAS terhadap Nasharudin Mat Isa nampaknya masih lagi menggunakan landasan seperti yang disebut oleh Pak Daeng tersebut. Telah banyak kes yang berlaku, di mana pemimpin itu yang terkucil, dan ahli bawahan tetap istiqomah dengan perjuangan.

Teringat kata kata Pak Leman yang menjual pasemboq di restoren amjal: dia ni yang pimpin usrah kami di Kampung Kerinchi, tetapi sekarang dia dalam dakapan umno. Teringat kata kata sahabat sahabat di Batu Laut, Sepang sekitar 1990s: dia dulu yang memperkenalkan kepada kami PAS dan mengusrahkan kami, tetapi sekarang jadi ADUN umno.

Teringat seorang yang membawa pelajar pelajar sekolah menengah swasta ke pelbagai program rehlah dengan tujuan untuk turn over pelajar pelajar tersebut supaya menjadi pendokong PAS, sekarang dia seoarang menteri UMNO.

Sekitar pilihanraya 1969, negara digempaqkan dengan isu kafir mengkafir. Maka untuk meredakannya diadakan majlis bersumpah di masjid. Presiden PAS (pada masa itu Yang Di Pertua) bersumpah di masjid Muhammadi Kota Bharu,  presiden UMNO bersumpah di masjid Zahir Alor Star.

Sebaik selesai pilihan raya negara dilanda mala petaka peristiwa berdarah 13 Mei 1969.

Presiden UMNO tersebut, Tunku Abdul Rahman, diakhir hayatnya keluar UMNO dan tidak mati dalam UMNO.

YDP PAS diakhir hayatnya, keluar PAS dan

setakat yang aku tahu, mati dalam keranda UMNO