Wednesday, May 16, 2012

SUATU ALUR DI ALOR STAR

سۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Tahun 80an muslimat yang bertudung rata rata mengenakan jubah sebagai pakaian mereka. Aku sangat senang dengan beberapa pelajar aku yang sentiasa mengenakan jubah yang tidak banyak warna. Pernah aku baca hadis kitab Tarmizi dalam Bahrul Mazi oleh Syeikh Al Marbawi mengatakan ramai perempuan yang di neraka itu mengenakan pakaian banyak warna di dunia.

Pertengahan 90an trend ini mula berubah, generasi yang mempelopori pakaian berhijab sudah mula menua, dan secara beransur diganti oleh generasi anak mereka. Generasi baru ini mau berfesyen, maka tudung dipakai, tetapi pakaian mula dioleh supaya sesuai dengan citarasa mereka. 

Jubah diganti dengan seluar, dan t-shirt. Tudung ada juga. Yang jenis ikut ikutan, pakai tudung, tetapi t-shirt lengan pendek dan seluar yang ketat.

Semasa aku ke Universiti Gajah Mada, Jogjakarta baru baru ini, aku perhatikan 95% pelajar perempuannya bertudung. Cuma hampir semua mereka mengenakan seluar sangat ketat. Fesyen hari ini.

Sabtu lepas, aku ke Alor Star, dan singgah makan di KFC berhampiran dengan stadium. Depan meja kami masuk sepasang parents muda dengan seorang anak yang baru boleh berjalan . Si ibu duduk di hadapan pandangan aku. Bertudung. Ber t-shirt. Juga mengenakan seluar ketat very low cut. Jenis seluar perempuan sekarang yang berada hanya di atas alur kencing di kawasan tiga segi roma.

Bila si ibu duduk di atas kerusi, bajunya tertarik ke atas, seluarnya meluncur ke sangat bawah.

Di kepala bertudung,

di buntutnya terdedah satu alur