Saturday, August 2, 2008

BETUL KE ANDA RETI BACA SURAT KHABAR?

Assalamualaikum,

Saya ingin bertanya dengan anda, betul ke anda reti membaca surat khabar? Saya kata sedemikian kerana apa yang ditulis dalam akhbar itu, bukan semestinya apa yang disuratkan, tetapi yang lebih penting, apa yang disiratkan. Saya ambil contoh akhbar hari ini 2 Ogos 2008.
Akhbar kata: Minyak ikut pasaran * Harga diselaras setiap 1 haribulan * Subsidi kekal 30 sen seliter. Dia tak akan ikut pasaran, sebab dia akan ikut perasaan.“Kerajaan juga memberi jaminan bahawa harga runcit petrol tidak akan melebihi RM2.70 seliter pada tahun ini,” Tahun ni tak naik, tahun depan?Malaysia tidak alami kemelesetan Itu adalah isyarat bahawa Malaysia sedang mengalami kemelesatan. Walaupun ada beberapa sektor mengalami penyusutan tetapi ia dapat diimbangi sektor-sektor lain yang mencatatkan pertumbuhan yang baik. Ia menguatkan lagi isyarat tadi.
“Dengan perkembangan positif ini, saya amat yakin Malaysia tidak akan mengalami kemelesetan ekonomi pada tahun ini dan 2009,” kan dah kata, apa yang dia cakap dah mula menunjukkan perkara sebenar.Bagaimanapun, beliau mengakui Malaysia menghadapi cabaran besar untuk mencatatkan bajet defisit sebanyak 3.1 peratus pada 2009. Kan ke dah meleset tu!
BN tidak gentar - Abdullah Tu tanda dia gentar.''Apa ingat kami takut ke? Kita tidak akan beri dia kemenangan percuma tanpa pertandingan dan mesti ada calon daripada BN yang akan bertanding di kawasan itu," katanya. Tu confirm dia gentar.Pemuda UMNO sokong siapa juga jadi calon - Khairy. Ye la tu, bila tak kena dihati nanti, mereka bergaduhlah.
Dan banyak lagi. Cuma anda kena baca apa yang sebenarnya tersirat. Mereka ini jenis otak tergeliat, yang ditulis hanya untuk menyolek apa yang berulat.